Betonske kupke za ptice: Vrtlarski vodič za čvrste, dugotrajne kupke za ptice

Betonske kupke za ptice Vrtlarski vodic za cvrste dugotrajne kupke za ptice54574598710

Betonske kupke za ptice su atraktivno obilježje vrta koje vaše dvorište čini gostoljubivim za lokalne ptice. Tradicionalne kupke za ptice od punog betona središnji su dio dizajna vrta, a pridodaju i ekološki prihvatljivoj vrijednosti za divlje životinje vrta. Pogledajmo detaljno betonske kupke za ptice, uključujući glavne karakteristike, ključne proizvođače i savjete za održavanje.

Dijelovi i karakteristike betonskih kupki za ptice

Tradicionalne betonske kupke za ptice imaju tanko postolje na kojem se nalazi široka zdjela za umivaonik. Manje kupke za ptice mogu se lijevati kao jedan komad, dok su veće kupke za ptice općenito izlivene u dva dijela: postolje se lijeva odvojeno od bazena i kasnije se spajaju poput dijelova slagalice. Nakon što je sastavljena, kupka se može postaviti i početi razvijati patinu starosti u vrtu.

Većina tradicionalnih kupki za ptice ima jednu zdjelu za umivaonik na vrhu. Trgovci ih nazivaju jednoslojnim kupatilima za ptice. Dostupne su kupke za ptice s višestrukim razinama zdjela za umivaonik, ali ih je teže pronaći i često su izrađene od smole izgleda betona umjesto pravog čvrstog betona.

Betonske kupke za ptice Vrtlarski vodic za cvrste dugotrajne kupke za ptice54574598718

Najbolje betonske kupke za ptice

Najbolje betonske kupke za ptice su izrađene od čvrstog betona . Ove vrste kupališta za ptice su izdržljive, dugotrajne i vrlo atraktivne. Betonske kupke za ptice dolaze u dvije glavne skupine visine: pune veličine i male veličine. Većina se proizvodi u Sjevernoj Americi ili Europi.

Pune veličine pune betonske kupke za ptice kreću se od oko 50cm u visinu za kraće modele do 80cm visine za veće skulpturalne kupke za ptice. Prosječna betonska kupka za ptice pune veličine općenito teži oko 50kg. 

Mini kupke za ptice s kratkim postoljem općenito su visoke 15-40cm i teže ispod 20kg. 

Lagane kupke za ptice betonskog izgleda

Tradicionalne kupke za ptice s izgledom nalik betonu također su dostupne u laganoj smoli (umjesto čvrstog betona). Iako ove kupke za ptice nisu tako dugotrajne, općenito su jeftinije i lakše ih je otpremiti/isporučiti.

Betonske kupke za ptice Vrtlarski vodic za cvrste dugotrajne kupke za ptice54574598715

Betonske kupke za ptice s fontanama

Pomicanje vode prava je prednost u kupki za ptice. Protok vode sprječava razmnožavanje komaraca (i čini se da općenito drži bube podalje). Voda je lijepo prozračena za ptice i manje je vjerojatno da će rasti alge. Tekuća voda također dodaje opuštajući pozadinski zvuk u vrt s malo vizualnog interesa.

Dodavanje fontane u betonsku kupku za ptice

Srećom, relativno je lako dodati fontanu postojećoj betonskoj kupelji za ptice. Ja zapravo radije dodajem fontanu odvojeno jer pumpa i drugi plastični dijelovi nikad ne traju koliko sama betonska kupka za ptice!

Većina dodatnih fontana za kupanje za ptice su na solarni pogon . Obično se ove fontane sastoje od male potopne pumpe koja ide u bazen, malog solarnog panela koji se zabija u zemlju i kabela koji povezuje pumpu sa solarnim panelom. Zatim tu su glave za prskanje i crijeva za spajanje glave(a) raspršivača na pumpu.

Betonske kupke za ptice Vrtlarski vodic za cvrste dugotrajne kupke za ptice54574598712

Održavanje betonske kupke za ptice

Jednom pravilno postavljena, najvažniji dio održavanja ptičje kupke je održavati je čistom! Kupke za ptice sklone su rastu algi, što treba izbjegavati kako zbog izgleda kupališta tako i zbog zdravlja ptica koje dolaze. Dobro izribajte kadu i pazite da je dezinficirate i isperite.

Betonske kupke za ptice zimi

Betonske kupke za ptice izdržat će neke zimske vremenske uvjete, ali im to nije sjajno. Općenito, najštetnije vremenske prilike nastaju kada se u bazenu formira led. Smrzavanje i odmrzavanje vode djeluje silom na beton što može dovesti do preranog starenja poput ljuštenja i pucanja betona.

Formiranje leda može se minimizirati pokrivanjem bazena u kasnu jesen ili spuštanjem dijela zdjele kupke za ptice u jesen. Posudite umivaonik u garaži ili negdje gdje neće skupljati vodu/snijeg/led.

Naravno, moguće je jednostavno ostaviti kupalište za ptice cijele zime u snježnim područjima. Neće trajati toliko godina, ali ptice bi to mogle cijeniti u blažim danima kada ima malo svježe vode. Kupka za ptice zimi također može dati prilično žarišnu točku u inače turobnom zimskom krajoliku. Samo budite spremni da se pojavi neobična nesavršenost (nazovite to karakterom…).

Betonske kupke za ptice Vrtlarski vodic za cvrste dugotrajne kupke za ptice54574598711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti

11 najboljih sobnih biljaka koje uspijevaju u vrućim uvjetima

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Kako napraviti venturijevu cijev za akvaponiku?

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere postaje žuto

Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Možete li rupu u zemlji ispuniti glinom?