Sve što trebate znati prije nego počnete sa zelenim grahom u zatvorenom prostoru

1682601989 Alles was Sie wissen mussen bevor Sie mit grunen Bohnen

Zeleni grah (Phaseolus vulgaris), poznat i kao mahune ili bob, glavna je namirnica mnogih povrtnjaka jer ih je lako uzgajati čak iu ograničenim prostorima i nevjerojatno su produktivni. I dok je većina mahunarki zelena, postoje i žute, ljubičaste, crvene i prugaste varijante.

Ako želite uzgajati zeleni grah u zatvorenom prostoru, ovaj će vam članak dati sve informacije koje su vam potrebne prije nego počnete uzgajati zeleni grah u zatvorenom prostoru.

Čitajte dalje kako biste saznali sve što trebate znati prije sadnje zelenog graha u zatvorenom prostoru, uključujući odabir i pripremu mjesta za sadnju zelenog graha, kako uzgajati zeleni grah u zatvorenom prostoru i kako se pravilno brinuti za biljke zelenog graha.

Koje su razlike između graha i graha?

Zeleni grah je mali grmoliki grah koji se vrlo lako brine, a čak i bolje raste u posudama. Klasificiraju se u dvije glavne vrste: grm i motka (AKA runner). Zeleni grah raste ili kao loza ili kao grmlje.

Sve što trebate znati prije nego počnete uzgajati zeleni grah u zatvorenom prostoru – plantheaven.com

Je li bolji francuski ili poljski grah?

 • Ako imate mali vrt, bolja je sadnja boba. Osim toga, grah raste nisko i snažno i nema potrebe za posebnim osloncem.
 • Ako vaš povrtnjak ima puno prostora (osobito okomito), grah je bolja opcija. Grah trkač također treba čvrstu rešetku ili bambusove stupove za rast.

Možete li sijati zeleni grah u zatvorenom prostoru?

Definitivno možete. Uzgoj sjemena zelenog graha u zatvorenom prostoru jedna je od najboljih opcija za vas ako vrtlarstvo na otvorenom nije moguće. Uzgoj zelenog graha u zatvorenom prostoru zahtijeva i kreativnost i trud, ali se na kraju isplati. Njezina kompaktna veličina i sposobnosti učinkovitog uzgoja čine je savršenom biljkom za uzgoj u zatvorenom prostoru. Također su prilagođeni uzgoju u kontejnerima.

Međutim, većina vrtlara ne preporučuje sadnju sjemena zelenog graha u zatvorenom prostoru zbog njegovog krhkog korijena i možda neće preživjeti presađivanje. Grah se uvijek sije izravno jer nema koristi od presađivanja, prema Sveučilištu Georgia.

Uzgoj zelenog graha u zatvorenom može biti vrlo koristan i terapeutski. Za veliku populaciju koja živi u gradu, vrtlarstvo u zatvorenom prostoru jedina je opcija.

Sve što trebate znati prije nego počnete jesti zeleni grah

Kada početi sa sjemenjem zelenog graha u zatvorenom prostoru?

Zeleni grah je, kao i druge vrste graha, osjetljiv na mraz, pa svoj vrt s mahunama započnite u proljeće kada ne prijeti mraz. Svoj vrt zelenog graha možete započeti i u jesen, otprilike 10 do 12 tjedana prije prvog očekivanog mraza. A ako želite imati prednost u žetvi graha, počnite sijati sjeme u zatvorenom prostoru tri do četiri tjedna prije posljednjeg prosječnog datuma mraza i presadite svoje sadnice otprilike dva tjedna nakon posljednjeg prosječnog datuma mraza za vaše područje.

Idealno vrijeme za sadnju zelenog graha je proljeće zbog malog rizika od mraza kod sadnje zelenog graha u zatvorenom prostoru, budući da je zeleni grah osjetljiv na mraz. Međutim, obje vrste zahtijevaju temperaturu između 50 i 85 Fahrenheita (10 do 18,33 stupnja Celzijusa).

Posadite sjeme zelenog graha sredinom ljeta. Temperatura tla je idealna za njih, a to je 50 do 60 Fahrenheita. Budući da je grah osjetljiv na mraz, ne smije se saditi zimi.

Iako voli toplinu, previsoka temperatura može omesti proces klijanja mahuna. Temperatura tla ne smije porasti više od 80 Fahrenheita.

Prije nego počnete s zelenim grahom u zatvorenom prostoru, provjerite:

 • Tlo je dobro drenirano i ima punu izloženost suncu.
 • Tlo mora biti ravnomjerno vlažno za pravilno klijanje.
 • Tlo u koje se sadi mahune potrebno je redovito zalijevati kako se ne bi isušilo jer u suprotnom može doći do značajnog pada prinosa.

Donja tablica prikazuje najbolje vrijeme za sadnju i žetvu mahunarki.

Raspored uspješne sadnje i berbe boranija

Sve što trebate znati prije nego počnete jesti zeleni grah

Kako odabrati i pripremiti mjesto za sadnju mahunarki?

 • Odaberite mjesto u svom vrtu na kojem prethodne godine niste uzgajali grah.
 • Odaberite dobro drenirano tlo normalne plodnosti. Grahu obično nije potrebno dodatno gnojivo jer sam veže dušik u tlu.
 • Ako je vaše tlo loše, pokušajte dodati staro gnojivo ili kompost u jesen prije sadnje.
 • Također, grah bolje raste u blago kiselom do neutralnom pH tla (6,0–6,8).
 • Prije sadnje postavite neke potpore za grah.

Kako započeti zeleni grah u zatvorenom?

Kako uzgajati mahune u zatvorenom prostoru ovisi o novcu i prostoru koji imate. Iako je moguće uzgajati i grmoliku i vinovu varijantu zelenog graha u zatvorenom prostoru, obje dolaze sa svojim izazovima i zahtijevaju napor.

Kao vrtlar, prvo morate odabrati dovoljno veliku posudu jer najbolje rastu u velikim posudama. Za učinkovit proces rasta, posuda mora biti duboka 20 cm i uska. Posudu treba napuniti zemljom za posude obogaćenom hranjivim tvarima i organskim spojevima.

Zeleni grah vjerojatno neće trebati dodatno gnojivo. Ipak, ako osjećate potrebu da ih pognojite, svakako to učinite prije zalijevanja. Zapamtite da ne zalijevate lišće dok zalijevate zelene mahune jer ćete tako spriječiti zarazu.

Vinovima zelenog graha trebao bi dodatni prostor za puzanje. Potrebna im je dodatna izloženost suncu da bi pravilno rasle, što možda neće biti moguće ako imate ograničen unutarnji prostor za vrt. Međutim, započinjanje zelenog graha u zatvorenom prostoru s vrstama grmlja zahtijeva ograničen prostor u posudama i njima je puno lakše upravljati.

Zelene mahune možete posijati izravno u tlo za posude. Tlo bi trebalo biti najmanje 2 ili 3 inča duboko da bi sjeme bilo pravilno posijano i počelo klijati.

1682601987 828 Sve što trebate znati prije nego počnete s zelenim grahom

Kako se brinem za biljke zelenog graha?

Osim toga, prije sadnje zelenog graha u zatvorenom prostoru, evo nekoliko savjeta kako spriječiti insekte da unište vaše biljke.

1- Uklonite korov

Prije sadnje zelenih graha svakako uklonite sav korov koji se nalazi oko zemlje. Korov može pružiti utočište glistama i drugim štetočinama. Od korova mogu doći do vaših biljaka i uništiti ih.

Također, grah ima plitak korijen. Budite oprezni i nemojte duboko sjeckati.

Ako je moguće, napravite test tla prije sadnje zelenog graha kako biste bili sigurni da su plodnost tla i pH optimalni za maksimalan prinos. pH graha je oko 6,0 do 7,0.

Također pogledajte: Kako se brže riješiti kukaca Golden Rain Tree: Potpuni vodič

2- rešetka

Započnite pričvršćivanjem nosača za grah u vrijeme sadnje. Možete napraviti jednostavnu rešetku od dva metra visokih kočića i špage ili postaviti tipi od bambusovih stupova ili dugih grana.

Zatim posadite svoje sjemenke zelenog graha u nizu ispred rešetke ili okružite teepee rešetku.

Vidi također: Kratki vodič za nevjerojatne ideje za podršku sobnim biljkama

3- Korisne greške

Dopustite korisnim kukcima poput bubamara u svoj vrt. Hrane se mnogim štetnicima kao što su tripsi i lisne uši.

Sadite cvjetnice poput kopra i mačje metvice kako biste privukli korisne insekte. Također, raspršite vodu po biljkama kako bi ih koristile bube.

Vidi također: Kako uspješno ukloniti lisne uši s kelja: brzi vodič

4- Raširite malč

Raširite debeli sloj malča na tlo kako biste držali kućne ljubimce podalje. Sloj bi trebao biti najmanje 2 inča debeo kako bi se spriječilo da kukci eventualno polažu svoja jaja u tlo.

Malčiranje može pomoći u održavanju ravnomjerno vlažnog tla i smanjiti korov.

1682601987 928 Sve što trebate znati prije nego počnete s zelenim grahom

5- Uklonite oštećeno lišće

Uklonite sve oštećene listove kako biste spriječili daljnje širenje zaraze. Pripazite na prve znakove zaraze na mladom lišću i uklonite ih što je prije moguće.

Grah je mahunarka i ne zahtijeva dodatno dušično gnojivo.

6- Koristite insekticide

Pošpricajte insekticide i pesticide na lisne uši, tripse ili crve. Poprskajte stabljike i lišće zelenog graha jakim pesticidom. Brojni učinkoviti insekticidi mogu vam pomoći. Možete ih pripremiti i prirodno. Postoje i organski sprejevi na bazi sapuna. Osim toga, ulje nima je najučinkovitiji insekticid.

Međutim, prije nego počnete uzgajati zeleni grah u zatvorenom prostoru, trebali biste izbjegavati sve ove metode da biste se riješili štetnika dok zeleni grah cvate jer mogu smanjiti prinos graha.

7- Planiranje navodnjavanja

Ovisno o vremenskim uvjetima, zalijevanje graha značajno varira tijekom vegetacije. Međutim, vršna potražnja za vodom može biti i do 1,5 do 2 inča tjedno i općenito se javlja u kasnijim fazama širenja, osobito tijekom razdoblja toplog vremena.

Za razliku od većine drugih usjeva, zeleni grah obično ne uvene kada je izložen stresu od vlage. Budući da je stres vlage teško detektirati vizualnim pregledom, važno je pratiti vlažnost tla postavljanjem blokova električnog otpora, tenziometara, C-sondi ili drugih uređaja u vašem vrtu.

Savjeti za zalijevanje graha

 • Održavajte tlo vlažnim, ali ne natopljenim vodom, i dopustite da se površina tla osuši do pola inča duboko između dva zalijevanja.
 • U prosjeku, grahu je potrebno oko jedan inč vode tjedno.
 • Pazite da grah bude vlažan tijekom i nakon cvatnje za najbolji prinos i dobro oblikovane mahune.

Vidi također: Kako jednostavno i uspješno držati mrave podalje od biljaka jagoda: Evo kako

8- Konzervacija i skladištenje

Grah možete čuvati na relativno vlažnom i hladnom mjestu, idealno na temperaturama oko 45°F. Grah može izdržati nekoliko dana u hladnjaku, ali će razviti mrlje natopljene vodom ili posmeđiti ako ga čuvate dulje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme mrkve

Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

10 načina za održavanje svježe rezanih ruža u vodi

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

5 uzroka crnih mrlja na lišću sobnih biljaka (i rješenja)