Njega biljke perzijskog štita – kako uzgajati Strobilanthes Dyerianus

Cvijeće nije jedini način da imate zadivljujuću boju u svom vrtu ili domu. Perzijski štit koji privlači pozornost ( Strobilanthes dyerianus ) ima preljevno ljubičasto lišće koje traje tijekom cijele sezone. U zatvorenom ili vani, djeluje kao briljantan naglasak ili zadivljujući središnji element kako bi svakom okruženju dao egzotični tropski ambijent.

Kako uzgajate perzijske štitove? Posadite perzijski štit u polusjeni i bogatom, vlažnom tlu. Preferira toplinu i vlagu, ali može podnijeti i hladno vrijeme, a otporan je na bolesti i štetočine. Treba prezimiti i blijedi nakon nekoliko sezona, ali brzo raste i lako se razmnožava.

Perzijski štit je trajnica u toplim podnebljima i čini izvrsnu sobnu biljku tijekom cijele godine. Izbirljiv je u pogledu svoje svjetlosti i treba mu malo pažnje kako bi izgledao najbolje… sve ćemo to objasniti u nastavku. Općenito, to je biljka koja se lako održava i o kojoj će ljudi pričati.

Pregled perzijskog štita

Svjetlucavo lišće Perzijskog štita nudi živost cvijeća—i ne morate čekati cvjetanje. Zahtijeva dosta vlage i polusjenu, ali inače nije izbirljiv. Izgledaju sjajno u vanjskim obrubovima ili kao prskana pozadina, a također su izvrsne sobne biljke.

Biljka može proizvesti ljubičasto cvijeće u hladnoj sezoni, ali lišće je nedvojbeno njezin vrhunac. Vrhovi listova imaju metalni sjaj preko tamnozelene baze sa živopisnim ljubičastim i srebrnim slojem; ispod su topla lavanda.

Strobilanthesi brzo rastu u toplim, vlažnim uvjetima. Na otvorenom mogu doseći 1.5m visine i gotovo isto toliko široke, ali ostaju manje kao sobne biljke u posudi.

Iako tolerantnije na niske temperature od mnogih tropskih – mogu prezimiti na otvorenom u blagim zonama – morat ćete unijeti sobne biljke u zatvorenom prostoru prije nego počne mraz. Ako im u zatvorenom prostoru pružite dovoljno svjetla i vlage, pružit će vašem domu neprekidan prikaz boja.

Pregled njege perzijskog štita

 • Znanstveni naziv:   Strobilanthes dyerianus
 • Uobičajeni naziv:  Perzijski štit
 • Porijeklo:  Mianmar
 • Zahtjevi za svjetlo:  Jarko neizravno svjetlo. Može podnijeti izravnu sunčevu svjetlost, osobito u zatvorenom prostoru.
 • Zalijevanje:  Održavajte tlo ravnomjerno vlažnim. Zalijevajte čim se površina tla počne sušiti. Znatno će uvenuti ako se podvode.
 • Tlo:  Dobro drenirajuća komercijalna mješavina zemlje.
 • Temperatura:   16-24°C je idealna.
 • Gnojivo:  Gnojivo svaka 3-4 tjedna tijekom vegetacije s uravnoteženim gnojivom u pola jačine.
 • Vlažnost: Preferirajte vlažnost veću od 40%.
 • Rezidba:  Orezujte redovito tijekom vegetacije kako biste održali kompaktan rast.
 • Razmnožavanje: Razmnožavanje  lišćem dobro funkcionira, ali je potreban pomni nadzor.
 • Presađivanje:  Presadite svake 1-2 godine. Povećajte veličinu posude ako postoje znakovi vezanja za korijen.
 • Bolesti i štetnici:  Vrlo otporan na štetnike i bolesti kada raste.
 • Toksičnost:  nije toksično. Sigurno za ljude i kućne ljubimce.

Karakteristike biljke perzijskog štita

Perzijski štit je brzorastuća trajnica s mekim stabljikom iz obitelji Acanthaceae. Izvorno stanište biljke je svijetla, filtrirana sjena šumske krošnje u svom rodnom Mjanmaru, koja raste u bogatom organskom tlu u toplim, vlažnim tropskim uvjetima.

Njegovo uobičajeno ime odnosi se na široke listove s metalnim sjajem koji su u obliku štita. Listovi rastu od 10-20cm i blago su nazubljeni sa zelenim žilama i ljubičastim i srebrnim tonovima na gornjoj površini.

Biljka se može naći u rasadnicima, ali nije iznimno česta. Nema varijacija ove prekrasne biljke.

Na otvorenom najbolje uspijeva na suncu u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima uz hladovinu na vrućini dana. Izravno sunce će izblijedjeti ljubičastu u srebrnasto sivu (iako sjaj ostaje). U zatvorenom prostoru, potreban mu je sunčan prozor ili znatno umjetno svjetlo.

Perzijski štitovi vole organski bogato i dobro drenirajuće tlo koje se održava vlažnim: brzo venu u suhim uvjetima. Potrebna im je vlaga kako bi izgledali najbolje.

Lako ih je održavati grmolikim i kompaktnim osnovnom rezidbom. Stabljike postaju drvenaste, a boja listova blijedi s godinama, ali se lako razmnožavaju iz reznica.

Perzijski štit zahtijeva jako svjetlo

Perzijski štit voli jako neizravno svjetlo, ali se dobro snalazi u nizu uvjeta.

Na otvorenom, južnim mjestima potrebna je zaštita od djelomične sjene ili prošaranog svjetla: previše sunca blijedi tamnoljubičastu boju u srebrnasti odljev. Oni će uzeti malo sunca dok se krećete na sjever; ako ste u nedoumici, odaberite zasjenjenije mjesto. Područje koje dobiva puno ranojutarnjeg sunca i laganu hladovinu tijekom poslijepodneva obično dobro funkcionira.

Unutarnji perzijski štit voli sunčani prozor, ali ga držite podalje od vruće, izravne sunčeve svjetlosti. Svjetlo za rast može nadopuniti intenzitet. Možete procijeniti je li svjetlost dovoljna promatrajući koliko je biljka kompaktna. Rotirajte njihovu posudu kako se ne bi rastezala.

Kako zalijevati biljke perzijskog štita

Strobilanthes voli puno vlage i u zraku i u tlu… čak i tako, kako bi se izbjegle štetočine i bolesti, najbolje je pustiti da se gornji centimetar ili dva tla osuši između zalijevanja.

Biljka će vas naučiti pravilnom rasporedu zalijevanja: ona se spušta kad god je žedna. Srušit će se u jadnu hrpu ako predugo čekate, ali će se vratiti ako ga uhvatite na vrijeme.

Naravno, nije dobra ideja dopustiti da se to događa svaki put, ali promatranje znakova uvenuća pomaže vam pronaći raspored kako bi biljka bila prikladno vlažna.

Najbolji način za zalijevanje perzijskog štita u posudi je staviti tanjurić ispod njega i preliti vodom gornji sloj tla. Pazite da voda protječe i zasićuje medij. Koristite dekloriniranu vodu sobne temperature i izbjegavajte da dođe na lišće.

Malčiranje na otvorenom pomaže da tlo bude ravnomjerno vlažno, iako vam neće trebati unutra. Po vrućem vremenu ćete zalijevati prilično malo, ali ga smanjite tijekom zime. Iznutra ili izvana odmaraju se tijekom prohladne sezone i očekuju suše tlo.

Bogato, krhko tlo

Strobilanthes voli živjeti na obradivom organskom tlu i nije ih teško usrećiti. Dobra komercijalna mješavina za zalivanje dobro odgovara kontejnerima. Vole pH raspon od 5,5 do 7,5.

Idealan medij zadržava vlagu, ali dobro drenira. Ako je vaša mješavina malo teška, razmislite o dodavanju komposta, tresetne mahovine ili vermikulita kako biste dobili pravu elastičnu teksturu. Pobrinite se da njihova posuda također ima dovoljno rupa za drenažu.

Ako sadite na otvorenom, kompost i lisna plijesan su najprikladniji i pristupačniji dodatak. Obratite pažnju na drenažu. Vole vlažnu posteljinu, ali neće dugo tolerirati vlažnu.

Potrebe za temperaturom perzijskog štita

Perzijski štit je nježna trajnica koja napreduje na našim ugodnim temperaturama u zatvorenom prostoru. Najbolje rade od 16-24°C, ali mogu izbjeći kratke padove ispod ovog raspona. Oni imaju tendenciju da budu dugonogi po toplijem vremenu.

Biljke u posudi treba unijeti unutra kada se temperature počnu spuštati, znatno prije opasnosti od mraza.

Uravnotežena gnojidba

Bogato organsko tlo pruža hranjivu bazu za perzijske štitove na otvorenom ili u posudama, stoga nemojte to preskočiti. Gnojidba neće nadoknaditi loše tlo: najbolje reagiraju na lagani režim.

Neki vlasnici koriste gnojivo sa sporim otpuštanjem svake četvrtine tijekom tople sezone – to bolje funkcionira za vanjske uvjete, gdje korijenje ima veći opseg.

Uzorci u posudi trebaju nježnu gnojidbu više od vanjskih biljaka i napreduju po rasporedu hranjenja od 2-3 tjedna od proljeća do jeseni.

Upotrijebite uravnoteženo tekuće ili vodotopivo gnojivo s pola preporučene jačine i nanesite prilikom zalijevanja kako biste izbjegli opekline korijena. Uravnotežena formula najbolja je za poticanje rasta korijena i boje lišća.

Smanjite hranjenje u kasnu jesen i potpuno odložite tijekom zimskih mjeseci. Perzijski štitovi prirodno odmaraju tijekom hladnog vremena, tako da će se dodatno gnojivo samo nakupiti u tlu.

Zahtjevi za vlažnost perzijskog štita

Perzijski štitovi vole vlagu, ali im nije tako teško ugoditi kao mnogim tropskim. Dobro rade s vlagom od 40% (iako je veća čak i bolja). Ako je vlažnost preniska, njihovi listovi postaju hrskavi, pa procijenite u skladu s tim.

Odgovarajuće zalijevanje u dobro malčiranom tlu zadovoljava biljke na otvorenom, ali ni u zatvorenom prostoru izazov nije tako loš. Uvijek ćete postići odlične rezultate sa sobnim ovlaživačem zraka, ali Shields se obično zadovoljavaju jednostavnom posudom za vodu.

Stavite sloj kamenčića u tanjurić koji je malo veći od njihove posude i napunite ju vodom tako da kamenje bude tik iznad površine. Stavite posudu na kamenčiće. Time se zemlja za lončanice i korijenje drže izvan vode jer isparavanje podiže vlagu u lokalni zrak.

Uzgred, zamagljivanje nije od velike pomoći za ove biljke: raspršuje se prije nego što napravi razliku i može promijeniti boju lišća ako su kapljice prevelike, prehladne ili sadrže zagađivače.

Cvjeta li perzijski štit?

Perzijski štit uzgaja se zbog svog kraljevskog lišća, ali ima i male cvjetove. Ovi cvjetovi ljubičice u obliku stošca daju povod za njegovo manje uobičajeno ime, Bermuda Conehead.

Najbolja stvar u vezi njihovog cvijeća je to što dolaze po hladnom vremenu. To je manje navala boja nego zimski novitet, ali dobrodošli su… kad se pojave.

Njegovo lišće može ostati lijepo u uvjetima koji nisu idealni, ali ove biljke cvjetaju samo kada su tople i ebulentne: možda nikada nećete vidjeti cvijeće. Neki vlasnici otkinu cvjetne klasove, kao kod Coleusa – ali nemojte. Mali listovi i cvjetovi predznak su bujnosti sljedeće sezone.

Obrezivanje biljke perzijskog štita

Posuda napunjena Strobilanthesom je prekrasan prizor, ali biljka ne surađuje bez pomoći obrezivanjem. Lako je to učiniti – jedini trik je tajming. Obrezivanje je najbolje obaviti dok je biljka aktivna—pa, to se može obaviti u bilo koje vrijeme, ali stabljika može umrijeti ako se odreže tijekom svog mirovanja.

Rezanje vrhova rasta tijekom proljeća i ljeta potiče bočno grananje i stvara grmoliju biljku. Odrežite stabljiku pod kutom neposredno iznad lista.

Jedna iznimka od pravila samo tijekom sezone rasta je smanjenje na kraju zime. Ako ih obrežete do 30cm, ostavljajući malo lišća za oporavak, hrabro će se oporaviti s nadolazećim proljećem.

Ponekad će se stariji ili korijenski perzijski štit oduprijeti vašim naporima orezivanja i inzistirati na rastu nogu. Umjesto da uvodite drastične mjere, razmislite o presađivanju ili počnite svježe s lisnim reznicama.

Razmnožavanje perzijskog štita je jednostavno, ali zahtijeva pažnju

Dva su razloga za redovito razmnožavanje perzijskih štitova: zamijeniti starije biljke koje su drvenaste i izblijedjele te uzgajati reznice za novu sezonu.

Iako nije pretjerano teško razmnožavati, Strobilanthes treba pomoć pri započinjanju. Razmnožavanje lišćem je standardna metoda.

Evo kako:

• Uzmite vrh stabljike dugačak 5-15cm.

• Pažljivo operite dio kako biste uklonili štetočine. Skinite donje listove.

• Stavite u kondicioniranu vodu sobne temperature. Mijenjajte vodu svakih 24-48 sati.

• Nakon što reznica ima mali skup korijena, stavite je u laganu mješavinu zemlje. Njihovo se korijenje bolje razvija u tlu.

• Lagano zalijevajte. Stavite posudu u prozirnu plastičnu vrećicu pod dobrom neizravnom svjetlošću.

• Izvadite rez iz vrećice sat vremena svaki dan—to je bolno, ali pomaže u sprečavanju formiranja kalupa. Izborno: ako imate problema, razmislite o korištenju toplinske prostirke kako biste ubrzali rast korijena.

• Nakon tri do pet tjedana uklonite plastičnu vrećicu. Održavajte tlo dodatno vlažnim nekoliko dana, a zatim ga tretirajte kao zrelu biljku.

Uspjeh ovisi o visokoj toplini i vlažnosti, dobroj svjetlosti i vašoj sposobnosti da ih spriječite od truljenja.

Profesionalni savjet: Napravite više listova odjednom: uvijek ih možete dati.

Presađivanje: koristite duboke posude

Osnovno pravilo za perzijske štitove je presaditi veću veličinu u proljeće ako vidite površinsko korijenje. Nježno otvorite korijensku kuglu ako je vezana za posudu i posadite na istoj dubini kao prije. Ako želite da biljka bude mala, rjeđe presadite.

Jedan važan savjet je korištenje dubokih posuda. Korijen Strobilanthesa može se duboko rastegnuti: dodatno tlo pomaže u očuvanju odgovarajuće vlage dok se gornjih nekoliko centimetara isušuje.

Savjeti za sadnju

 • Ako se drži na toplom (ili u zatvorenom), biljka postaje veća i impresivnija u svojoj drugoj i trećoj godini.
 • Biljke perzijskog štita na otvorenom obično zakržljaju nakon ozbiljnog odumiranja zbog mraza… ako ste u marginalno otpornoj zoni, razmislite o tome da ih ponovno pokrenete kao jednogodišnje biljke svakog proljeća.
 • Kada se uzgaja kao jednogodišnja biljka iz jesenskih lisnih reznica, perzijski štitovi idućeg ljeta postanu visoki oko metar. Brže će rasti za toplijeg vremena, ali jednogodišnje biljke obično najbolje izgledaju u rubovima. Posadite u masama za učinkovitu boju.
 • Zapamtite da je ovoj biljci, u zatvorenom ili vani, toplina jako bitna. Na Floridi uspijevaju na vlažnim, sjenovitim mjestima gdje bi čamile sjevernije. Sobne biljke mogu podnijeti više izravnog sunca na prozorima na hladnijim mjestima.
 • Biljku temeljito operite i nanesite insekticidni sapun kada je unosite iz divljine na otvorenom. Strobilanthes su otporne na gladne štetočine, ali ih imaju. Ne želiš tu borbu.
 • Još jedna borba koju treba izbjegavati je oko toga gdje će vaš Perzijski štit živjeti u zatvorenom prostoru. Bolje je pomicati njihovu posudu dok vam ne “kaže” da je sretan.
 • Biljke perzijskog štita dobro rade na umjetnom svjetlu, ali im je potrebno puno. Držati ih blizu prozora i dopuniti svjetlo razuman je izbor.
 • Očekujte pad lišća kada unesete vanjski primjerak.
 • Neki vlasnici navode uspjeh s granulama za zadržavanje vode. Oni daju jastuk ležernom vrtlaru, ali traju samo nekoliko sezona.

Uobičajena pitanja

Koje su glavne bolesti i štetnici Strobilanthesa?

Čini se da perzijski štitovi nisu otporni na štetočine i bolesti! Glavni problemi nastaju tijekom mirovanja. Hladno vrijeme može donijeti paukove grinje, gljivice i komarce: tretirajte hortikulturnim sapunom ili sprejom za buhač.

Zašto moj perzijski štit ima promijenjeno lišće?

Iako bolest može uzrokovati promjenu boje, Strobilanthes su prilično otporni na patogene. Evo češćih razloga:

 • Previše svjetla će izblijedjeti lišće.
 • Suhi zrak može uzrokovati da se lišće uvija na rubovima ili da postane smeđe i hrskavo.
 • Staro lišće opada prije nego što otpadne – to je prirodno.
 • Nedostatak gnojidbe – ili neuravnotežena formula – može uzrokovati promjenu boje lišća; previše gnojiva može spaliti rubove listova.
 • Uočavanje obično nastaje zbog oštećenja vodom. Hladna voda je čest krivac; zaostale kapljice vode pod izravnim suncem je drugo.

Jesu li biljke perzijskog štita otrovne?

Obitelj Acanthaceae ne smatra se otrovnom, iako njihov sok može iritirati osjetljivu kožu.

Kreativne kombinacije s biljkama perzijskog štita

Perzijski štitovi upečatljiva su žarišna točka mješovitog aranžmana. Evo nekoliko ideja:

 • Živoljubičasta boja dobro je u kontrastu s limeto-zelenim lišćem poput loze slatkog krumpira.
 • Kombinacije s kaladijima su zapanjujuće. 
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?

Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Razmnožavanje pilea (Pilea Peperomoides)

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.

Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Hoće li ocat ubiti svračicu? Evo istine!