Zašto moja ukrasna šparoga postaje žuta? (7 rješenja)

wop Ukrasna sparoga07624

S nježno nejasnim lišćem koje se proteže u gustim perjanicama, ukrasne šparoge su zanimljive i lijepe sobne biljke koje su nedavno ponovno postale popularne. Iako općenito bez problema, ukrasne šparoge imaju nekoliko uobičajenih problema. Ako vaša ukrasna šparoga požuti, ovaj će vam članak objasniti zašto se to događa i pomoći vam da popravite svoju biljku.

Požutjela ukrasna šparoga najčešće je zbog prekomjernog zalijevanja ili nedovoljne rasvjete. Ostali uzroci uključuju probleme s gnojivom, štetočine, prekomjerno osvjetljenje, nedovoljno zalijevanje i privikavanje. Ispravno identificiranje problema ključno je prije nego što pokušate popraviti svoju biljku.

wop sparoga568907

Uzroci žute ukrasne šparoge

Unutar roda šparoki postoji niz biljaka koje su obično poznate kao ukrasne šparoge. Svi imaju malo drugačiji izgled, ali uglavnom slične zahtjeve za njegom. Ovdje su neke od vrsta koje se obično nazivaju ukrasne šparoge;

  • Asparagus setaceus
  • Asparagus densiflorus
  • Asparagus retrofractus
  • Asparagus plumosa

Ovaj članak će pokriti uzroke žutilo lišća svih gore navedenih vrsta.

Prekomjerno zalijevanje

Prekomjerno zalijevanje jedan je od najčešćih uzroka žutila šparoge. To se događa zbog štete koju prekomjerno zalijevanje nanosi korijenu vaše biljke, što rezultira patnjom lišća.

Ako svoju biljku zalijevate vrlo često, ili ako je posađena u slabo dreniranom tlu ili u posudi koja ima malo ili nimalo drenažnih rupa, onda će se problemi povezani s prekomjernim zalijevanjem vjerojatno dogoditi ubrzo. Problemi se također mogu pojaviti kada su potrebe biljke za vodom smanjene, primjerice tijekom zime ili pri slabom osvjetljenju.

wop ohophjpnh

Zašto prekomjerno zalijevanje uzrokuje da ukrasne šparoge požute?

Prekomjerno zalijevanje uzrokuje žuto lišće na ukrasnim šparogama jer korijenje ne može zadovoljiti potrebe biljke. Korijenima je potreban kisik da bi preživjeli i funkcionirali i obično se oslanjaju na zrak koji se kreće kroz zračne prostore tla kako bi opskrbio tu potrebu. Ako je tlo stalno vlažno, korijenje nema pristup kisiku koji im je potreban.

Kao rezultat toga, korijenje ne može apsorbirati vodu i hranjive tvari koje su potrebne biljci. To dovodi do toga da biljka pokazuje znakove stresa, što obično uključuje generalizirano žutilo lišća, često prvo počevši od nižeg lišća.

Kako znati da li moja ukrasna šparoga postaje žuta zbog prekomjernog zalijevanja?

Ako počnete vidjeti da vaša šparoga postaje žuta, provjerite sljedeće i riješite svaki problem koji treba riješiti;

  • Provjerite tlo – ukrasne šparoge trebaju dobro drenirajuću zemlju koja zadržava malo vlage nakon zalijevanja. Ako nakon zalijevanja treba dugo vremena da se voda ocijedi, razmislite o presađivanju. Mješavina 60% treseta, 30% perlita i 10% komposta dobra je mješavina za šparoge.
  • Provjerite posudu– posuda ne bi trebala biti pretjerano velika za biljku, jer će to značiti da se tlu treba dugo da se osuši između zalijevanja. Iz sličnih razloga trebao bi imati odgovarajuće drenažne rupe. Uzmite u obzir i materijal posude. Terakota je porozna i obično će omogućiti da se tlo brže osuši u usporedbi s plastičnim ili keramičkim posudama.
  • Uvjeti njege – šparoge trebaju jarko, neizravno svjetlo i umjerenu vlažnost i temperaturu da bi snažno rasle. Ukrasna šparoga koja se nalazi na slabom svjetlu će rasti vrlo sporo i trošiti vrlo malo vode. To znači da će tlo ostati vlažno mnogo dulje nego što bi trebalo i veća je vjerojatnost da će vaša biljka požutjeti zbog prekomjernog zalijevanja.

Kako popraviti moju ukrasnu šparogu koja je požutjela zbog prekomjernog zalijevanja?

Ako otkrijete prekomjerno zalijevanje u ranoj fazi, a lišće tek počinje žutjeti, biljka se može lako popraviti. Smanjite zalijevanje, pustite biljku da se više osuši i pregledajte svoju biljku kako biste bili sigurni da je u posudi na odgovarajući način i da su njene potrebe za njegom zadovoljene.

Ako su se stvari pogoršale i truleži korijena, tada će biti teže spasiti svoju biljku. Trulež korijena predstavlja smeđi ili crni, kašasti korijen koji je vrlo krhak i može postojati uvredljiv miris iz tla.

Morat ćete odmah presaditi svoju biljku, uklanjajući sve zahvaćeno korijenje sterilnim rezačima.

Nedovoljno zalijevanje

Iako izgledaju nježno, ukrasne šparoge su inače prilično otporne na sušu. Imaju gomoljasto korijenje koje čuva vodu kada je dostupna, što im omogućuje da je koriste u vrijeme suše.

Ipak, dugotrajan nedostatak vode ili nedosljedno zalijevanje može dovesti do toga da vaša šparoga požuti. To će obično prvo utjecati na vrhove listova i periferno lišće, ali će se proširiti i na veći dio biljke s produljenim nedostatkom vode.

Lišće može postati žuto ili smeđe kao odgovor na sušu i osjećat će se suho i hrskavo ako je problem nedostatak vode.

Ovo bi trebalo biti puno lakše prepoznati jer će tlo biti vrlo suho na dodir. Možda ste također svjesni koliko je vremena prošlo otkako ste zadnji put zalijevali svoju biljku.

wop zpihuihphugpus

Kako pomoći ukrasnoj šparogi koja je požutjela zbog nedovoljnog zalijevanja

Lišće koje požuti zbog nedovoljno zalijevanja obično se neće oporaviti nakon što nastavite normalno zalijevanje. Međutim, novo će lišće normalno rasti kako bi ga zamijenilo. Zatim možete orezati zahvaćeno lišće kako biste vratili kozmetičku privlačnost svojoj šparogi.

Imajte na umu da postoji nekoliko čimbenika koji mogu povećati vjerojatnost nedovoljno zalijevanja zbog čega vaša šparoga požuti;

  • Previše visoke temperature uzrokuju brzo sušenje tla.
  • Vrlo niske razine vlažnosti.
  • Ako je vaša ukrasna šparoga u posudi, vrlo brzo će potrošiti svu vodu koju dobije.

Slabo svijetlo

Slabo osvjetljenje jedan je od najčešćih uzroka požutenja ukrasne šparoge. Ovaj se problem obično razvija sporo, jer biljka čami u osvjetljenju koje nije dovoljno da podmiri njezine potrebe. Biljka će obično postati rastegnuta i rijetka, a žutilo će biti generalizirano

Vrlo je lako smjestiti vašu šparogu na mjesto koje ne pruža dovoljno svjetla za njegove potrebe. Mnoge sobne biljke najbolje rade na jakom, neizravnom svjetlu , ali ovo je obično intenzivnije osvjetljenje nego što većina ljudi misli.

Brz način da provjerite prima li vaša šparoga dovoljno osvjetljenja je da provjerite kakvu sjenu svjetlost baca. Držite ruku uz zid ili pod u blizini svoje biljke i gledajte u sjenu svoje ruke. Ako vidite sjenu koja je prilično jasna, s nejasnim obrisom, onda je ovo savršeno. Ako ne vidite sjenu ili je samo vrlo slaba, nejasna sjena, onda je osvjetljenje nedovoljno.

Kako pomoći ukrasnoj šparogi koja je požutjela zbog slabog osvjetljenja

Premjestite svoju biljku na mjesto koje osigurava dovoljno svjetla i trebalo bi se početi oporavljati. Pokušajte pronaći mjesto u svom domu koje u prosjeku osigurava odgovarajuću rasvjetu.

Imajte na umu da se osvjetljenje mijenja ovisno o dobu dana, godišnjem dobu, pa čak i ovisno o vremenu. Možda ćete morati premjestiti svoju biljku na svjetlije mjesto zimi ili na sjenovitije mjesto ljeti.

Pretjerano svjetlo

S druge strane spektra, pretjerana rasvjeta može uzrokovati probleme s lišćem vaše šparoge, uključujući spaljivanje lišća i njihovu žutu ili smeđu boju.

Ukrasne šparoge općenito ne podnose više od 1-2 sata izravnog sunčevog svjetla dnevno, stoga svoju držite na neizravnoj sunčevoj svjetlosti. Prozor okrenut prema sjeveru ili istoku općenito će dobro funkcionirati, iako biste možda željeli pomaknuti svoju biljku s bilo kojeg prozora koji ima mnogo izravne sunčeve svjetlosti, osobito u toplijim mjesecima godine.

Izmijenite rasvjetu i pričekajte da se razvije neki novi rast prije nego što obrezujete zahvaćeno lišće.

wop huphh98zhph

Problemi s gnojivom

Šparoge najbolje uspijevaju kada im se daje stalna opskrba hranjivim tvarima, ali pazite da izbjegnete prekomjernu gnojidbu. Volim koristiti uravnoteženo gnojivo topivo u vodi svaka 3-4 tjedna dok biljka aktivno raste. Obično razrijedim gnojivo na pola jačine preporučene za biljke na otvorenom. To obično sprječava probleme s prekomjernom gnojidbom.

Ukrasna šparoga koja postaje žuta zbog nedostatka gnojiva općenito će izgledati kao da vene i postupno će postati blijeda, s generaliziranim žutilom lišća.

Prekomjerno gnojena ukrasna šparoga će razviti smeđe vrhove, a možda ćete vidjeti dokaze da se sol gnojiva nakuplja na tlu.

Kako pomoći ukrasnoj šparogi koja je požutjela zbog problema s gnojivom

Ako niste dugo gnojili svoju šparogu, započnite redovitu rutinu kako je gore navedeno.

Ako mislite da bi pretjerana gnojidba mogla biti uzrok žutila, prestanite s gnojenjem i temeljito isperite tlo. To uključuje protjecanje vode kroz tlo nekoliko minuta kako bi se otopile suvišne soli gnojiva i isprale ih iz tla. Izbjegavajte gnojenje ukrasne šparoge nekoliko mjeseci, a zatim ponovno pokrenite konzervativniji režim.

Štetočine

Paukove grinje, brašnaste bube i ljuspice najčešći su štetnici koji utječu na ukrasne šparoge. Svi oni mogu uzrokovati žutilo lišća ako postoji loša zaraza.

Svi ti štetnici su usisivači soka koji oslabljuju biljku probijajući lišće i kradući vrijednu vodu i resurse iz biljke koja raste. Rezultirajući stres obično će uzrokovati pjegavo žutilo, koje može postati generaliziranije kako se zaraza pogoršava.

Kako pomoći ukrasnoj šparogi koja je požutjela zbog štetočina

Redovito provjeravajte da li vaša šparoga ima štetočina. Imajte na umu da su paukove grinje vrlo sićušne, pa ćete morati pomno pregledati biljku u potrazi za bubama ili njihovim mrežama.

Kako biste spriječili štetočine na svojoj ukrasnoj šparogi, stavite u karantenu svaku novu biljku koju unesete u svoj dom na najmanje 7-10 dana. To vam daje vremena da promatrate svoju novu biljku u potrazi za znakovima grešaka i pomaže u zaštiti postojećih sobnih biljaka.

wop hpoishhpiuhc

Aklimatizacija

Većina sobnih biljaka, uključujući šparoge, uzgaja se u gotovo savršenim uvjetima u rasadniku biljaka. Može biti teško ponoviti ove uvjete u vašem domu, pa će vašoj ukrasnoj šparogi trebati neko vrijeme da se prilagodi. To može uključivati ​​žutilo ili smeđe lišće u prvih nekoliko tjedana nakon što svoju novu biljku donesete kući.

Ne brini previše o ovome. Sve dok osiguravate prilično dobro okruženje za svoju novu biljku, stvari će se ubrzo stabilizirati i razvijat će se novo, zdravo lišće. Zatim možete orezati zahvaćeno lišće i uživati ​​u svojoj biljci.

Završna riječ

Ako vaša šparoga požuti, prvo razmislite o problemima zalijevanja i osvjetljenja. Uzmite metodičan pristup procjeni svoje biljke, jer ako dovoljno pažljivo pogledate, uzrok će u većini slučajeva postati očigledan.

Briga o sobnim biljkama neprestano je učenje, a nekoliko nesavršenosti ili žuti listovi ne bi trebali umanjiti uživanje u uzgoju biljaka. Smatram da najviše uživam u uspješnom poboljšanju stanja jedne od svojih biljaka, umjesto da održavam biljku u stanju savršenstva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više