Njega kluzije– Kako uzgajati clusiu roseu

wop Kluzija679825

Clusia rosea je divna biljka s lišćem, porijeklom s Kariba i Srednje Amerike. Njegovo čvrsto, tamnozeleno lišće i jednostavni zahtjevi za njegom čine ovu biljku koja će uspjeti u većini domova. Ovaj članak će pokriti sve što trebate znati o njezi kluzije, uključujući kako spriječiti sve uobičajene probleme.

Kako biste osigurali dobru njegu kluzije , stavite svoju biljku na jako, neizravno svjetlo, vodu kako biste održali dosljedno vlažno tlo i posadite u vrlo dobro drenirano tlo . Osigurajte temperaturu od 15°C do 30°C, srednju do visoku vlažnost i gnojite mjesečno tijekom vegetacije.

Čitajte dalje dok pokrivam sve aspekte njege kluzije u ovom članku, objašnjavajući točno što učiniti kako biste osigurali da vaša biljka uspijeva tijekom cijele godine.

Uvod u clusiu roseu

Clusia rosea potječe iz Srednje Amerike, s Kariba, a može se naći i u južnim Sjedinjenim Državama. To je brzorastuća, otporna biljka koja se u mnogim regijama smatra invazivnom.

Može narasti do 7-9 metara na otvorenom u dobrim uvjetima, ali je izvanredno svestran u zatvorenom prostoru. Male, biljke od samo 20cm mogu sjediti na prozorskoj dasci, ili se biljka može narasti do 2 metra ili više, kako bi se istaknula u vašem domu.

Njihova privlačnost leži u velikim, duboko zelenim listovima, koji mogu narasti do preko 20cm u duljinu, iako su obično manji za biljke koje se uzgajaju u posudama. Lišće je blago sjajno i vrlo privlačno za pogled, što ga čini popularnom sobnom biljkom.

Rijetko cvjeta u zatvorenom prostoru, osim kada mu je osigurana optimalna svjetlost i uvjeti za uzgoj. Cvjeta s nježnim bijelim ili blago ružičastim cvjetovima koji stvarno doprinose ljepoti biljke. Oblik i izgled rezultirajućih plodova inspirirali su još jedno od njegovih uobičajenih imena, biljku jabuka balsam.

Jedna zanimljiva značajka kluzije je sposobnost pisanja na lišću, što rezultira trajnim oznakama koje rastu zajedno s listom. 

Ima fascinantan životni ciklus, kao hemiepifit. To znači da sjeme kluzije klija i raste na vrhu drugih biljaka, najčešće u krošnjama ili na granama drveća. Kako biljka raste, ona šalje zračno korijenje, koje na kraju dopire do tla i ukorijenjuje se u tlu.

Umjesto da bude bezopasno za biljku na kojoj raste, korijenje kluzije često se obavija oko biljke domaćina, ograničavajući njezin rast i često uzrokujući njezinu smrt.

wop Kluzija9783644

Sažetak njege kluzije

Znanstveno imeClusia rosea
Uobičajeno imeDrvo autograma, balsam jabuka
PodrijetloKaribi, južne Sjedinjene Države i Srednja Amerika
Zahtjevi za svjetloNajbolje uspijeva uz dosta jakog svjetla i malo izravnog sunca u zatvorenom prostoru.
ZalijevanjeZalijevajte čim se gornjih 3-5cm tla osuši. Clusia rosea preferira blago vlažno tlo, ali može podnijeti kratka razdoblja suše.
TloDobro drenirajuće tlo je neophodno za ovu epifitsku biljku. Jednaki dijelovi treseta, perlita i pijeska su idealni, ali
TemperaturaDobro će rasti na temperaturama između 15°C do 30°C. Nije otporan na mraz i prestat će rasti na temperaturama ispod 10°C
GnojivoMjesečno tijekom vegetacije. Radije koristim uravnoteženo gnojivo topivo u vodi , sastavljeno u pola jačine.
VlažnostPreferira srednju do visoku vlažnost, ali je prilično tolerantan na niz razina vlažnosti.
CvjetanjeAko se dobije dovoljno svjetla, dat će prekrasne bijele ili ružičaste cvjetove u kasno proljeće ili rano ljeto.
ObrezivanjePrilično brzo raste i najbolje ga je orezati jednom ili dvaput godišnje kako bi se potaknuo kompaktan rast.
RazmnožavanjeLako se razmnožava reznicama stabljike ili sjemenom. Reznice stabljike mogu se uzgajati u tlu ili vodi.
Ponovno zalijevanjeMože se jako vezati za korijen za samo 1-2 godine, stoga provjeravajte svake godine i presadite kako biste osigurali nastavak zdravog rasta.
Bolesti i štetočineNije osobito sklona bilo kakvim bolestima. Najveći rizik je bolest zbog prekomjernog zalijevanja. Prilično otporni na štetočine, ali štetnici sobnih biljaka koji sišu sok ponekad mogu uzrokovati probleme.
ToksičnostBlago otrovna za ljude i kućne ljubimce ako se proguta.
wop uioh8uphsphjs

Zahtjevi za svjetlo

Kad se uzgaja kao sobna biljka, Clusia rosea najbolje raste uglavnom na jakom, neizravnom svjetlu. Na otvorenom, oni normalno mogu tolerirati dosljedniju izravnu sunčevu svjetlost, jer se od malih nogu privikavaju na svjetlije uvjete.

Iako se ovo može činiti neobičnim, to je zato što se biljka prilagođava intenzitetu dostupne svjetlosti. Ako svoju biljku uzgajate od malih nogu na prozoru okrenutom prema jugu, ona će razviti toleranciju na jaku izravnu sunčevu svjetlost.

Međutim, ako svoju biljku premjestite s slabijeg osvjetljenja na mjesto na izravnom sunčevom svjetlu, malo je vjerojatno da će se moći dovoljno brzo aklimatizirati. To će rezultirati pečenjem lišća i smeđim rubovima i vrhovima lišća.

Unutarnja rasvjeta je mnogo varijabilnija, a biljke imaju tendenciju da provode više vremena u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Iz tog razloga veća je vjerojatnost da će doživjeti opekline lišća kada im daju previše izravne sunčeve svjetlosti.

Svoju biljku u jesen i zimi sklonim premjestiti na prozor okrenut prema jugu, kako bih maksimizirao dostupno osvjetljenje, a u proljeće i ljeto je premjestim na prozor okrenut prema zapadu. To osigurava puno svjetla tijekom cijele godine, bez oštećenja lijepog lišća.

Kako zalijevati clusiu roseu

Clusia rosea preferira da se drži u stalno vlažnim uvjetima, ali neće tolerirati pretjerano zalijevanje. Trebali biste temeljito zalijevati svoju kluziju nakon što se gornjih 3-5cm tla osuši. Nastavite dodavati vodu dok voda ne iscuri iz donjih drenažnih rupa.

Obično nosim svoju biljku u sudoper kako bih to olakšao. Ostavite biljku da se ocijedi nekoliko minuta prije nego što je vratite u posudu. To će osigurati da korijenje na dnu posude nikada ne sjedi u vodi.

Na njegu kluzije ne utječe značajno vrsta vode koju koristite , pa je voda iz slavine u redu. Glavna stvar koju treba izbjegavati je prekomjerno zalijevanje. To rezultira dugotrajnim vlažnim tlom, smanjujući prozračivanje korijena, što će uskoro biti praćeno truljenjem korijena.

Nemojte zaboraviti da sve što usporava brzinu sušenja tla može uzrokovati trulež korijena . Sadite svoju clusiu roseu u slabo drenirano tlo, posudu koja je prevelika za biljku ili ako vaša posuda nema dovoljno rupa za drenažu.

Potrebe za vodom znatno će se mijenjati tijekom godine, a zimske potrebe za vodom su mnogo niže nego kada biljka brzo raste u svjetlijim, toplijim uvjetima ljeta. 

wop zuglcgtuf6o

Zahtjevi za temperaturu

Vaša kluzija bit će sretna sve dok se vaš dom održava na temperaturi između 15°C i 30°C, tako da to ne bi trebao biti problem. Jedina stvar na koju treba paziti su topli ili hladni propuh. Kluzija nije otporna na hladnoću, pa hladan propuh pored prozora ili klima uređaja može rezultirati vrlo nesretnom biljkom. Slično, vrući propuh može dovesti do smeđeg lišća i opadanja lišća.

Zahtjevi tla

Brzo drenirajuća zemlja neophodna je za dobru njegu kluzije. Navikla je rasti kao epifit, na vrhu druge biljke, umjesto da ima korijenje ispod tla. Korijenje mora disati, a epifiti su osjetljiviji na lošu aeraciju korijena od većine drugih biljaka.

Ako svoju clusiu roseu stavite u teško, slabo drenirajuće tlo, najbolje čemu se nadate je malaksala, nesretna biljka i vjerojatno ćete uskoro vidjeti trulež korijena iz prve ruke.

Ako je vaša clusia rosea sretna i zdrava kada je kupite, nema potrebe za hitnom presađivanjem. Sasvim je u redu pustiti vašu biljku da ostane u ovoj posudi sve dok ne pokaže znakove da je vezana za korijen.

Kada je vrijeme za presađivanje, ili ako biste radije presađivali svoju biljku nakon kupnje, mješavina treseta, perlita i krupnog pijeska stvara brzo drenirajuće tlo, koje još uvijek zadržava dovoljno vlage da vaša clusia rosea bude sretna. Još jedna dobra opcija je mješavina treseta i orhideja u omjeru 50/50, koja stvara izuzetno dobro prozračeno okruženje za vašu biljku. 

Gnojidba kluzije

Vaša clusia rosea prilično je tolerantna na manju dostupnost hranjivih tvari, ali će biti puno bolja ako dobije odgovarajuću količinu gnojiva. Koristim uravnoteženu formulu (koja sadrži jednake količine dušika, fosfora i kalija) jednom mjesečno dok moja biljka aktivno raste.

Cilj je spriječiti nedostatak hranjivih tvari, a ne preopteretiti vašu biljku hranjivim tvarima. Biljke hranu dobivaju od sunca. Gnojivo je nešto više kao multivitamin – malo je puno.

Ako koristite gnojivo opće namjene, preporučam da ga napunite u pola preporučene jačine nego za biljke na otvorenom. Sobne biljke u posudama obično rastu sporije i izloženije su većem riziku od nakupljanja soli gnojiva u tlu, stoga se preporučuje niža doza.

Postoji mnogo različitih opcija za gnojidbu vaše kluzije. Neki preferiraju prirodnija i dugodjelujuća organska gnojiva, ali možete sigurno koristiti ono što vam odgovara, samo da ne pretjerujete.

Vlažnost

Clusia rosea će se najbolje snaći u srednjim i visokim razinama vlažnosti, ali će se dobro snaći i na nižoj vlažnosti. Biljka je prilično otporna i ne trpi previše problema s lišćem koje rade druge sobne biljke u uvjetima niske vlažnosti.

Ako vidite uvijanje listova ili smeđe vrhove lišća, to može biti znak niske vlažnosti. Volim koristiti digitalni higrometar za praćenje razine vlage u svom domu, tako da mogu reagirati na nisku vlažnost prije nego što moja biljka počne patiti. Za najbolju njegu kluzije, obično težim održavanju vlažnosti iznad 40%.

Ako trebate povećati vlažnost za svoje biljke, jednostavne stvari poput grupiranja biljaka ili korištenja ladice za vlagu funkcioniraju prilično dobro. Zamagljivanje sobnih biljaka radi povećanja vlažnosti uobičajena je praksa, ali stvarno ima vrlo mali utjecaj na razinu vlažnosti i može dovesti do problema s bolestima kod nekih osjetljivih biljaka.

Cvjetanje

Clusia rosea lako cvjeta kao biljka na otvorenom, ali cvjetove je teže proizvesti u zatvorenom prostoru, obično zbog slabijih svjetlosnih uvjeta. Kako biste svojoj biljci pružili najbolju priliku, osigurajte dovoljno dosljednog, jakog svjetla i obratite pozornost na odgovarajuće zalijevanje i hranjenje biljke.

Clusia rosea ljeti daje prekrasne bijele cvjetove s ružičastim detaljima. Obično traju nekoliko tjedana, zatvaraju se na vrućini dana i otvaraju noću. Plodovi koje proizvode Autograph stabla su mesnate zelene kuglice koje malo podsjećaju na jabuke. One potamne do crne kako sazrijevaju, prije nego što se otvore otkriju svijetlocrvene sjemenke.

wop uiipvguzvoplhic

Kako orezati clusiu roseu

Obrezivanje je važan aspekt njege kluzije, budući da je biljka koja brzo raste i ima tendenciju da postane malo dugonoga, osobito kada se uzgaja u unutrašnjosti. Obrezivanje pomaže u održavanju veličine i oblika vaše biljke i najbolje je obaviti dok aktivno raste.

Clusiu roseu inače obrezujem dva puta godišnje, a veću rezidbu radim u rano proljeće, prije nego što počne brzi rast. Potom biljku u jesen malo sredim, kako bi dobro izgledala preko zime.

 • Koristite čiste alate za obrezivanje. Idealno je koristiti alkohol za trljanje ili sterilizirati u kipućoj vodi prije rezidbe kako biste smanjili rizik od bolesti.
 • Odrežite stabljike neposredno prije par listova, jer će to potaknuti grananje stabljike i pomoći biljci da razvije grmoliju, kompaktniju naviku.
 • Orezati natrag do trećine. Iako je otporan, obrezivanje više od ovoga može ometati novi rast.

Kako razmnožavati clusiu roseu

Clusia rosea se lako razmnožava iz reznica stabljike, iako ju možete lako uzgajati i iz sjemena. Jednostavna 15-20cm dugačka reznica stabljike s nekoliko listova na njoj će se lako ukorijeniti u vodi ili tlu.

 • Pripremite posudu s odgovarajućom zemljom. Idealno je jednaka mješavina treseta, perlita i krupnog pijeska.
 • Provjerite je li tlo ravnomjerno vlažno.
 • Pripremite male rupe za svoje reznice. Korištenje olovke je dobra opcija za stvaranje rupa u koje možete lako umetnuti reznice u tlo bez opasnosti od oštećenja reznice.
 • Uzmite svoje rezove i nježno ih umetnite u rupe.
 • Nježno učvrstite tlo oko reznica kako biste ih poduprli.
 • Pokrijte posudu plastikom kako biste stvorili visoko vlažno okruženje, što će poboljšati uspješnost ukorjenjivanja i spriječiti isušivanje reznice.
 • Pokušajte staviti posudu na toplo mjesto, na svijetlo, neizravno sunčevo svjetlo. Svakih nekoliko dana provjeravajte tlo kako biste bili sigurni da ostaje lagano vlažno.
 • U roku od samo tjedan ili dva, biljke će imati dosta korijena i možete ukloniti plastični pokrov i nastaviti s normalnom njegom.

Uzgojenu clusiu roseu možete čak uzgajati izravno u vodi, a kada se uzgaja u vazi, može napraviti vrlo atraktivan i zanimljiv prikaz.

wop liuhbliuhbn

Presađivanje kluzije

Clusia rosea jedna je od najbrže rastućih sobnih biljaka, pa ćete je morati pratiti kako biste vidjeli kada je treba presaditi. Držanje vaše biljke u manjoj posudi može pomoći u ograničavanju njezine veličine ako želite manju biljku, ali jako vezanost za korijen će utjecati na zdravlje biljke.

Potražite korijenje koje raste iz donjih drenažnih rupa i dokaze da biljku treba zalijevati mnogo češće nego prije kao znakove potrebe za presađivanjem.

Kada birate novu posudu, povećavajte veličinu posude za 3-5cm odjednom. Stavljanje vaše kluzije u preveliku posudu uzrokuje da tlo ostane jako vlažno dugo vremena nakon zalijevanja i može povećati rizik od problema s prekomjernim zalijevanjem .

 • Nježno izvadite svoju biljku iz stare posude.
 • Uklonite višak zemlje i nježno olabavite grudu korijena, pazeći da ne oštetite bilo koji korijen.
 • Procijenite ima li znakova nezdravog korijena, koje će biti kašasto, smeđe ili crno, i može imati loš miris. Treba ih ukloniti sterilnim škarama za rezidbu.
 • Pripremite novu posudu za biljku dodavanjem male količine prikladne mješavine zemlje. Stavite biljku u novu posudu, provjeravajući da li je visina biljke u posudi ispravna.
 • Napunite posudu zemljom i nježno je učvrstite kako biste poduprli biljku.
 • Inače preporučam lagano zalijevanje kluzije. Nemojte potpuno natopiti tlo. Samo dodajte dovoljno vode da malo navlažite tlo. Razlog tome je što će poremećeno korijenje biti manje sposobno apsorbirati vodu, jer se biljka oporavlja od šoka presađivanja.
 • Provjerite jesu li uvjeti za vašu svježe presađenu biljku idealni nakon presađivanja, kako bi se biljka oporavila. Jarko svjetlo, umjesto izravne sunčeve svjetlosti, najbolje je nekoliko tjedana nakon presađivanja.

Bolesti i štetočine

Srećom, na njegu kluzije ne utječu često štetnici ili bolesti. Insekti koji sišu sok kao što su ljuspice, lisne uši, brašnaste bube i paukove grinje ponekad mogu uzrokovati probleme, ali su rijetko kobne za ovu otpornu biljku.

Redovito pregledavajte svoju biljku zbog znakova štetočina i ne zaboravite staviti u karantenu sve nove biljke koje unesete u svoj dom, jer nikad ne znate kada će štetnici stati na vašu najnoviju biljku.

Glavni uzrok bolesti za clusiu roseu je prekomjerno zalijevanje. Oportunističke anaerobne bakterije i gljivice pogodit će u uvjetima zasićenim vodom, što će rezultirati truljenjem korijena i velikom vjerojatnošću odumiranja biljke.

Osim truleži korijena, clusia rosea nije osobito sklona drugim uobičajenim bolestima sobnih biljaka.

Koliko brzo clusia rosea raste?

Clusia rosea jedna je od najbrže rastućih sobnih biljaka i može narasti i do 40cm godišnje kada se zadaju optimalni uvjeti za uzgoj. Može postati dugonoga kada se uzgaja u zatvorenom prostoru, pa je redovito obrezivanje dobra ideja kako biste ga održali u željenoj veličini i obliku.

Zašto moja clusia rosea ima žuto lišće?

Žuto lišće jedan je od najčešćih problema u njezi kluzije, a najčešće je uzrokovan prekomjernim zalijevanjem. To često počinje prvo s donjim lišćem, ali će se na kraju proširiti na sve listove. 

Drugi uzroci žutog lišća na kluziji uključuju prekomjerno osvjetljenje, izazivanje žarenja listova, slabo osvjetljenje, izazivanje zastoja u rastu i na kraju žutilo lišća ili probleme s previše ili premalo gnojiva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više