Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja

1682600233 Sinkender Boden in Topfpflanzen Ursachen und Losungen

Proširite vijest!

Tlo se sastoji od raznih materijala kao što su pijesak, mulj, glina i organske tvari. Ovi materijali rade zajedno kako bi zadržali vodu u tlu, što pomaže rastu biljaka, ali s vremenom razine u tlu mogu pasti zbog određenih čimbenika.

Tonjenje tla u lončanicama izravna je posljedica razgradnje organske tvari mikroorganizmima unutar tla. Organski materijali stvaraju pore u kojima zrak i voda ulaze i izlaze iz tla. Kada se ti zračni prostori uruše, tlo se povlači bliže jedno drugom, što rezultira učinkom slijeganja.

U ovom ćemo članku raspravljati o tome što uzrokuje tonjenje zemlje u posudama za cvijeće, kakve to učinke ima na biljku i kako to spriječiti.

Dopunjavanje zemlje obično pomaže, ali presađivanje biljke daje najbolje rezultate.

Što može uzrokovati tonjenje tla za biljke u posudama?

Ako primijetite da vaše biljke u saksiji tonu, to može biti ozbiljan znak zdravlja biljke. Pogledajmo neke uzroke utonulog tla u biljkama u posudama.

Zanima vas dobro tlo za saksije? Koristim Miracle Grow tlo za posude kada presađujem svoje biljke. Jeftin je i posebno formuliran kako bi dao najbolje rezultate nakon presađivanja.

1. Mikrobna aktivnost

Prvo, prirodno tlo postaje obogaćeno mikroorganizmima, uključujući insekte, bakterije, gljive i sisavce koji se gnijezde. Ovi mikroorganizmi prvenstveno su odgovorni za prirodnu ravnotežu hranjivih tvari i zaštitu zdravlja tla.

Stoga vrtna zemlja ne zahtijeva puno održavanja. Ali kada je riječ o tlu za saksije, priča je sasvim drugačija.

S vremenom će biljke apsorbirati hranjive tvari iz tla za posude i iskoristiti organsku tvar koju ono sadrži. Kao rezultat toga, tlo za saksije postaje siromašno i stvrdnuto.

Osiromašeno, tvrdo tlo ne može zadržati toliko hranjivih tvari i vode kao svježe tlo. Zatvorene pore u tvrdom tlu neće propuštati vodu, uzrokujući da zemlja s vodom tone sa stijenki lonaca.

2. Raspadajuća organska tvar

Drugo, vjerojatnije je da će biljke u posudama koje su rasle neko vrijeme potopiti zemlju vodom. Organske komponente tla (tresetna mahovina, kompost) s vremenom se razgrađuju ostavljajući samo malu količinu mineralnog materijala. Kad organske tvari nestane, tvrdo tlo ostaje u posudi.

3. Gubitak tla kroz drenažu

Treće, u nekim rijetkim slučajevima, zemlja može iscuriti kroz drenažne rupe na dnu lonca, ali možete to vidjeti. Kada presađujete biljke, upotrijebite tkaninu za krajolik ili sloj poliesterskih vlakana kako biste ispunili rupe kako biste zadržali svu zemlju, a istovremeno omogućili otjecanje viška vode.

Konačno, smanjenje razine tla u posudama može biti posljedica truljenja organske tvari u mješavini. U vrtnom tlu crvi prenose organsku tvar s površine tla do korijena biljaka.

Budući da u tlu za posude nema crva, organska tvar će istrunuti zajedno s tlom koje tone.

Tonjenje zemlje u lončanicama uzroci i rješenja

Kako tlo koje se skuplja utječe na biljku?

Sve lončanice zahtijevaju univerzalnu formulu:

 1. drenaža
 2. ventilacija
 3. zadržavanje vlage

Ako mješavina tla ima ova 3 svojstva, biljka će lijepo rasti.

Korijenje udiše zrak, pa im je potrebna dobra ventilacija kako bi dobili dovoljno kisika.

Pretjerano zalijevanje i nakupljanje vode ubit će biljku i stoga tlo mora imati dobru drenažu kako bi se to izbjeglo.

Uostalom, tlo mora zadržati vlagu kako bi biljka mogla apsorbirati hranjive tvari i vodu do sljedećeg zalijevanja.

Međutim, ono što se događa u posudama za biljke je da se nakon nekog vremena zemlja otopi i zbije.

Kada se zračni otvori u tlu stvrdnu (zatvore), sprječava se prozračivanje i otjecanje vode do korijena. Kada voda ne može doprijeti do korijena, počinje istjecati iz posuda, odnoseći sa sobom i zemlju.

Osim toga, tlo se sastoji od čestica i međuprostora. Čestice mogu biti organske i anorganske. Organske čestice su organske tvari koje su razdvojene u mnogo dijelova različitih veličina.

Anorganske čestice su fragmenti stijena čija je veličina smanjena probavnim procesima organizama i prirodnim procesima kao što su erozija i vremenski uvjeti.

Tlo (rahla zemlja) s normalnim česticama i razmakom pomoći će biljci da raste. Zrak (kisik) ne samo da pomaže mnogim živim bićima u tlu, već i lako dolazi do korijena. Rahla zemlja također omogućava da voda dopre do korijenskog sustava.

Zbog toga tlo koje se skuplja ima štetan učinak na biljku, jer kroz njega ne mogu prolaziti ni zrak ni voda. Kao rezultat toga, kisik ne dopire do korijena. Voda će također naići na poteškoće pri protoku kroz skupljeno tlo.

Tlo koje tone može izložiti korijenje svjetlu, što možda neće izgledati tako privlačno. Možete pogledati naš opširni članak o tome kako svjetlost utječe na korijenje biljaka.

Možete li dodati zemlju u mješavinu (nadopuniti):

Ukratko: da, možete dodati. Potpuna zamjena uzemljenja nije jedina opcija.

Hoće li se tlo mijenjati ili ne ovisi o stanju biljke. Ako vaša biljka izgleda dobro, a tlo za posude također izgleda dobro, ne morate potpuno zamijeniti tlo.

U takvom scenariju potrebno je malo svježeg, kvalitetnog tla za jačanje tla.

Možete sigurno dodati nešto zdravog tla (očišćenog od korova) svom starom tlu za posude. Ne zaboravite dodati neke posebne pojačivače (sastojke) u novo tlo koji će poboljšati rast i zdravlje biljaka.

Pomiješajte svježu zemlju sa starom zemljom za posude pomoću vilice ili drugog vrtlarskog alata (ako ga imate). Zapamtite da je dobro uklapanje sa starim podom ključ uspjeha.

Ovo svježe tlo obogaćuje staro tlo i čini ga plodnijim za ono što želite uzgajati.

1682600232 737 Tonjenje tla u lončanicama Uzroci i rješenja

Kako biste spriječili da tlo za biljke u posudama tone:

Može se spriječiti potonuće tla slijedeći ova pravila:

 • Uvijek kupujte kvalitetno tlo za posude. S vremenom će se isplatiti.
 • Još jedan trik je dodavanje tresetne mahovine. Kako biste spriječili da zemlja za saksije tone, jednostavno dodajte tresetnu mahovinu.
 • Svaki tjedan dobro napijte svoje lonce s morskom travom ili ribljom emulzijom. Ali ne zaboravite posipati malo vode po tlu za posude nakon što ste prvi put dodali treset. Ne samo da im pomaže da se dobro miješaju, već i vlaži tlo.
 • Dodavanje aditiva za tlo u tlo može pomoći u rješavanju ovih problema s tlom jer pomaže u održavanju čestica tla razdvojenima. Dopune tla poboljšavaju drenažu tla.

Prilikom presađivanja koristim ovaj jeftini dodatak tlu koji poboljšava tlo i daje mojim biljkama najbolje uvjete za rast.

Tlo za posude ili tlo u sobnim biljkama mnogo se razlikuje od tla na otvorenom u divljini. To je drugačija vrsta ekologije i drugačija fizika.

Kao što je spomenuto, najveći problem sa zemljom za posude je taj što će se tijekom mjeseci i godina polako zbijati i tonuti, zatvarajući prostore koje je potrebno ispuniti vodom i zrakom.

Čak i uz odgovarajuću količinu gnojiva, zbijeno tlo će polako uništiti biljku.

Stoga se biljke moraju presađivati ​​svake jedne do dvije godine. Mogu se zamijeniti u istom loncu ako ne želite da se povećaju.

U šumovitim područjima, s druge strane, vidjet ćete da se tlo neprestano obnavlja razgradnjom biljnih tvari (otpalo lišće, slomljene stabljike, odrezani komadi itd.) i životinjskog svijeta (insekti, gljivice, bakterije itd.). ). Zbog toga pod u tim područjima ne tone niti se skuplja.

Zemlja se odvaja od posude za cvijeće

Postoje različiti razlozi koji mogu uzrokovati da se tlo odvoji od stijenki lonca.

Tlo će se rastresiti iz posude za cvijeće zbog sušnih uvjeta. U tlima s većim udjelom gline uvjeti suše mogu uzrokovati vrlo naglo smanjenje sadržaja vlage u tlu. To će uzrokovati skupljanje tla dok se vlaga uklanja, uzrokujući da se povuče sa stranica posude za biljke.

gline i pijeska

Lonac također može biti prevelik za vrstu biljke. To uzrokuje nakupljanje viška vode na jednoj strani, stvarajući neravnotežu s gravitacijom i naginjući lonac u jednom smjeru.

Druga mogućnost je da postoji problem s odvodnjom. Problem bi mogao biti posljedica pogrešne vrste tla za posude ili loše drenaže na razini tla blizu donjeg ruba vanjske stijenke posude.

Prije zalijevanja pogledajte posudu koju koristite i uvjerite se da njezina površina nema pukotina ili rupa. To također može uzrokovati zadržavanje vode na određenim mjestima u vašoj posudi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Odabir sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Koje bilje dobro raste u posudama u zatvorenom?

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za početnike Sukulenti

29 najboljih sobnih biljaka za početnike koje izgledaju nevjerojatno

Organizacija i planiranje vrta

Brzorastuća stabala za vaš krajolik