Organsko gnojivo: Vrtlarski vodič za prirodnu biljnu hranu

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598710

Koncept “organskog gnojiva” može biti pomalo mutan čak i za iskusnog vrtlara. Moji omiljeni vrtlarski podcasti naučili su me da uvijek biram organsko gnojivo u odnosu na konvencionalno sintetičko kemijsko gnojivo. Ali što to zapravo znači, točno? 

Ovdje su karakteristike organskog gnojiva . Organsko gnojivo:

 • osigurava barem jedan od elemenata bitnih za rast biljaka ;
 • je napravljen od sastojaka koji se nalaze u prirodi , kao npr
  • ostaci živih bića (biljke, životinje, gljive),
  • otpad živih bića (gnoj), ili
  • minerali koji se nalaze u zemljinoj kori; i
 • certificiran kao siguran za organsku upotrebu

Organsko gnojivo dodaje hranjive tvari vrtnom tlu na način koji njeguje zdravlje tla i organizama koji u njemu žive. Na zdravom tlu rastu zdrave biljke. Čitajte dalje kako biste saznali sve o hranjenju vaših biljaka organskom biljnom hranom, zašto djeluje i nekim od prekrasnih organskih gnojiva kojima sam vjerovao.

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598722

Sve o organskim gnojivima

Dakle, što je organsko gnojivo? Počnimo s definiranjem što je gnojivo općenito. Tada možemo prijeći na razumijevanje organskog dijela.

Definicija “gnojiva”.

Evo definicije gnojiva iz vrlo cijenjenog teksta o tlu, Priroda i svojstva tla :

“gnojivo: bilo koji organski ili anorganski materijal prirodnog ili sintetičkog podrijetla koji se dodaje tlu za opskrbu određenim elementima bitnim za rast biljaka.”

Ova definicija riječi gnojivo je izvrsna referenca jer točno opisuje kategorije materijala iz kojih dolaze gnojiva i zašto se ti materijali dodaju tlu koje podržava život biljaka. Točnije, naglašava da se organsko/anorgansko razlikuje od prirodnog/sintetičkog. Ovo je ključna točka koju treba zapamtiti!

Organska kemija protiv organskog vrtlarstva

Kemičar smatra da se riječ “organski” odnosi na materijal koji sadrži ugljik . Živa bića poput biljaka i životinja sadrže ugljik, pa su stoga “organska”. Materijali koji su “anorganski” ne sadrže ugljik. Nežive stvari poput kamenja i vode stoga su “anorganske”.

Vrtlar smatra da se riječ “organski” odnosi na materijal koji je odobren kao siguran za organsko vrtlarstvo . Uobičajena upotreba riječi kod vrtlara NIJE BAŠ ISTA kao što kemičari upotrebljavaju tu riječ. Općenito, vrtlari smatraju da su materijali koji su prirodno dobiveni sigurni za organsko vrtlarstvo, a izbjegavaju sintetički stvorene materijale.

Moguće je da materijal bude i anorganski i prirodan. Strukture u našem prirodnom krajoliku poput stijena i vode su prirodne anorganske tvari. Na primjer, organski vrtlar bi rado koristio fosfatnu kamenu prašinu kao organsko gnojivo u svom vrtu. Kemičar bi rekao da je fosfatna stijena “anorganski” materijal.

Kameni fosfat je prirodnog izvora jer dolazi iz kamenoloma, a ne iz kemijskog postrojenja. Fosfatna stijena je na listi OMRI-a kao “dopuštena” kao organsko gnojivo za usjeve jer je nesintetski, neprerađeni mineral. Dakle, ovo gnojivo je i prirodno i anorgansko!

“Cijeli živi svijet ovisi o biljkama i njihovoj sposobnosti da asimiliraju anorganske tvari iz okoline u koju se nalaze.”

Isto tako, materijal može biti organski materijal koji sadrži ugljik i koji se proizvodi sintetički. Rafinirani naftni proizvodi kao što je sintetičko motorno ulje sintetiziraju se pomoću molekula ugljikovodika. Metan (CH₄) u prirodnom plinu je sirovina za sintezu umjetnih dušičnih gnojiva. Evo kratkog članka o tome kako se proizvode visokokvalitetna konvencionalna sintetička kemijska gnojiva .

Definicija “organskog gnojiva”.

Ovdje je definicija organskog gnojiva dana u Rodaleovoj Illustrated Encyclopedia of Organic Gardening:

“Organska gnojiva su proizvodi biljnog, životinjskog ili mineralnog podrijetla. Hranjive tvari koje sadrže općenito se polako oslobađaju tijekom određenog vremenskog razdoblja dok se gnojivo razgrađuje od strane mikroorganizama.”

Rodale također savjetuje kupnju proizvoda organskih gnojiva koji imaju neku vrstu organskog odobrenja. Općenito prihvaćene vrste odobrenja za organske proizvode za vrtlarstvo uključuju proizvode s popisa OMRI- a i CDFA organske ulazne materijale .

Dakle, sastojci u organskim gnojivima su materijali bogati hranjivim tvarima koji se nalaze u prirodi I odobreni su za organsku upotrebu od strane organizacije kao što je OMRI ili CDFA-OIM.

Evo gdje stvari postaju stvarno zanimljive. Postoji neobičan sintetički proizveden materijal koji je odobren za upotrebu u organskom vrtlarstvu. Na primjer, Epsom soli su na popisu OMRI- a kao “dopuštene” za organsku upotrebu. OMRI unos za Epsom soli kao generički materijal posebno uključuje Epsom soli sintetičkog i nesintetičkog podrijetla. Sintetički proizvedeni proizvodi Epsom soli, međutim, imaju ograničenja. Na primjer, Giles Magriculture Epsom Salt Fertilizer ima ograničenje da se “može koristiti kao biljka ili dopuna tla samo ako se ispitivanjem dokumentira nedostatak magnezija u tlu.”

Dakle, jesu li sva pravila namijenjena za kršenje? Ako ste u nedoumici, pogledajte paket proizvoda za logotip s popisa OMRI-a ili logotip CDFA-OIM . Ako paket nije pri ruci, potražite proizvod na mreži da vidite je li ga odobrila pouzdana organizacija. Za općenite ideje o organskim gnojivima, nastavite čitati ovaj članak! U sljedećim odjeljcima nalazi se mnogo ideja za organska gnojiva.

Sastojci organskog gnojiva

Organska gnojiva dobivaju se iz živih bića ili iz minerala iskopanih iz zemlje. Njihovi “prirodni” sastojci dolaze ili iz izvora na drvetu života ili iz stijene u zemlji.

Jedan proizvod organskog gnojiva može sadržavati minerale dobivene iz biljaka, gljivica, algi i raznih vrsta kamene prašine … s nekim bakterijama ubačenim uz minerale za dobru mjeru.

Mnogi vrtlari radije razmišljaju o sastojcima organskog gnojiva u tri različite skupine na temelju njihovog izvora: na bazi stijena, na bazi životinja i ne-životinjskih. Popisi u nastavku daju primjere svakog od ova tri izvora hranjivih tvari za organsko vrtlarstvo.

Izvori hranjivih tvari neživotinjskog porijekla

 • lucerna
 • Alge
 • Kora od banane
 • Camelina obrok
 • Brašno od sjemenki pamuka
 • Pokrivni usjevi
 • Fermentirane žitarice
 • Pokošena trava
 • Kompost od lišća
 • Biljna tvar mahunarki
 • Mješoviti kompost na biljnoj bazi
 • Melasa
 • Kompost od gljiva
 • Alge
 • Obrok od soje
 • Drveni jasen

Izvori hranjivih tvari životinjskog podrijetla

 • Šišmiš Guano
 • Krvavi obrok 
 • Koštano brašno
 • Obrok od rakova
 • Kompostirani gnoj
 • Obrok od perja
 • Riblja emulzija
 • Riblji obrok
 • Dlaka
 • Obrok od kopita/rogova
 • Stajnjak
 • Obrok od školjki

Izvori hranjivih tvari na bazi stijena

 • Granitna kamena prašina
 • Greensand
 • Kaolinit Glina
 • Vapnenačka kamena prašina
 • Fosfatna kamena prašina
 • Potash magnezijev sulfat

Domaći kompost često je mješavina ovih vrsta izvora hranjivih tvari, iako se, naravno, može napraviti s “ograničenom prehranom”. Da, postoji takva stvar kao što je veganski kompost!

Prednosti organskog gnojiva u odnosu na sintetičko kemijsko gnojivo

Kao i kod većine izbora, i organsko gnojivo i sintetičko kemijsko gnojivo imaju prednosti i nedostatke. Ovdje su osnovne uočene prednosti i nedostaci.

Tablica 1: Opće prednosti i nedostaci organskog gnojiva i sintetičkog kemijskog gnojiva

TipPrednostiNedostaci
Organsko gnojivo-Može se proizvoditi na lokalnoj razini
-Podržava zdravlje tla -Mali
rizik od onečišćenja podzemnih voda
-Stoljetno iskustvo s korištenjem -Manje je vjerojatno
da će niske koncentracije hranjivih tvari “spaliti” biljke
-Sigurnije za kućne ljubimce i djecu -Pretjerano
gnojenje je malo vjerojatno
-Sporo- oslobađanje hranjivih tvari traje dulje u tlu (rijeđe gnojite)-Nema jamstva za potpuno ekološki prihvatljivu proizvodnju
-Zahtijeva mrtve stvari i/ili minirane stijene
-Skupo kupiti
-Nije nužno certificirano kao organski
-Nizak sadržaj hranjivih tvari znači teška, glomazna pakiranja (manje hranjivih tvari po kilogramu proizvoda)
-Zahtijeva mikroorganizme u tlu
Sintetičko kemijsko gnojivo-Niska cijena
-Veća je vjerojatnost da će biti u veganskom području
-Visoka gustoća hranjivih tvari za učinkovit transport
-Visoki sadržaj hranjivih tvari znači da čak i malo pakiranje može nahraniti puno biljaka
-Dosljedno dostupno u točnim omjerima
-Topljive hranjive tvari su odmah dostupne
-Energijski intenzivan za proizvodnju
-Proizvodnja je ograničena na specijalizirane biljke
-Visoki rizik od onečišćenja podzemnih voda
-Može “izgorjeti” biljke zbog visoke koncentracije hranjivih tvari
-Lako se prekomjerno nanositi
-Mora se često primjenjivati

Jasno je da postoje prednosti i nedostaci i za prirodna, organska gnojiva i za sintetička kemijska gnojiva. U ovom trenutku također je ključno zapamtiti da će biljke apsorbirati hranjive tvari i iz prirodnih i iz sintetičkih gnojiva . Nije ih briga hoće li dobiti hranu za van ili domaći obrok….sve dok su nahranjeni.

“Važno je shvatiti da biljke ne prepoznaju razliku između organskih i anorganskih gnojiva. Sve dok se ti elementi isporučuju u adekvatnim količinama, biljci je mala razlika jesu li organski, anorganski, prirodni ili sintetski. Njihove sitne korijenske dlačice mogu apsorbirati samo hranjive tvari koje su razbijene u anorganske oblike topive u vodi. Za vašu biljku rajčice nije bitno ako je atom dušika koji apsorbira došao iz kompostne hrpe ili tvornice gnojiva. Međutim, postoje prednosti i nedostaci svakog oblika gnojiva, organskog i anorganskog.”

wow. Naše biljke doslovno ne mare hoćemo li im kupiti fensi organsku biljnu hranu ili generičke sintetičke kemijske kristale. Nije ono što sam očekivao!

Biljke u našem vrtu ne mare jesu li njihove hranjive tvari prirodno ili sintetički proizvedene. Često razmišljam o ovom citatu dr. Linde Chalker-Scott:

“Kemijski” nije sam po sebi loš, a “organski” nije automatski
siguran. Ovo je argument koji se temelji na emocijama i potiče strah, a ne
promišljenu raspravu. Kad netko ponovi ovu mantru, ne mogu ga
shvatiti ozbiljno.”

I u pravu je. Svi duboko u sebi znamo da su takve opsežne generalizacije rijetko ukorijenjene u činjenicama. Svi su kritičari! Čemu sva ta gužva oko korištenja organskog gnojiva? Što bismo svi trebali učiniti!?

Uglavnom… zašto se toliko iskusnih vrtlara organsko gnojivo smatra boljim od sintetičkih proizvoda ? Zašto toliko vrtlara prelazi na organska gnojiva umjesto na sintetička? Odgovor ima puno veze s rizikom u odnosu na nagradu .

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598721

Zašto je organsko gnojivo bolje?

Jednostavan odgovor zašto je organsko gnojivo bolje od sintetičkog jest da organsko gnojivo daje veće nagrade uz manji rizik za okoliš . Ovo je važno ako ste zabrinuti za djecu, kućne ljubimce, divlje životinje, organizme u tlu i općenito za širi eko-sustav.

Organsko gnojivo osigurava rasutu organsku tvar , koja gradi tlo i hrani hranidbenu mrežu tla. Organska tvar je ono što daje strukturu tla. Omogućuje mu zadržavanje svježeg zraka, vode i udomljavanja korisnih organizama . Postoji razlog zašto biljke bolje rastu u tlu za lonce nego u betonu! Također je vjerojatnije da će organsko gnojivo osigurati sekundarne makronutrijente i mikronutrijente,

“Jedan od ključeva uspjeha bit će stvaranje programa koji održava i povećava organsku tvar u tlu. Organska tvar (OM) je živa komponenta tla. Sastoji se od biljnih i životinjskih ostataka u različitim fazama razgradnje i važno je mjesto skladištenja hranjivih tvari. Povećanjem OM tla također ćete povećati skladištenje vode u tlu, smanjiti otjecanje, eroziju i ispiranje, kao i poboljšati strukturu i poroznost tla.”

Sintetičke formule obično se usredotočuju samo na NPK . Neki imaju malo kalcija, magnezija ili željeza, ali malo je vjerojatno da će sadržavati većinu mikronutrijenata neophodnih za rast biljaka. Također postoji zabrinutost da čisti hranjivi oblik sintetičkih gnojiva iz temelja mijenja način na koji funkcionira ekosustav tla .

“Kemijski je implikacija korištenja sintetičkih gnojiva jasna. Oni mogu vezati bitne hranjive tvari, brzo promijeniti pH i negativno utjecati na osmozu zbog svojih visokih koncentracija. Konačne posljedice su simptomi loše hranjenih biljaka.”

Sintetička gnojiva općenito sadrže mnogo veći postotak razine NPK hranjivih tvari od prirodnih gnojiva. Korisni organizmi u tlu, poput ljupke gliste, nisu sretni u tlu izloženom tako koncentriranim količinama kemikalija. Koncentrirane kemikalije doista utječu na mali ekosustav koji postoji u gornjem dijelu zemlje.

Koncentrirane hranjive tvari stvaraju neravnotežu tla

Dakle, iako su sintetička gnojiva zasigurno koncentriranija i stoga imaju veći omjer NPK, ova visoka koncentracija nije nužno dobra stvar . Cilj bi trebao biti dodavanje točne količine dane hranjive tvari kako bi se ispravio poznati nedostatak. Jednostavno zatrpavanje tla širokom kupkom hranjivih tvari neće vašim biljkama dati “nogu gore”. Ono što će učiniti je zagaditi lokalne podzemne vode.

“Razine hranjivih tvari u tlu koje premašuju potrebe usjeva mogu biti jednako loše kao i manjkave razine. Visoke razine hranjivih tvari u tlu mogu ne samo predstavljati ekonomski gubitak, već mogu rezultirati i problemima s usjevima, životinjama ili okolišem.”

Gnojivo kao zagađivač okoliša

Gnojivo samo po sebi također može biti zagađivač okoliša. Prekomjerna upotreba gnojiva uzrokuje ozbiljno onečišćenje na mnogim mjestima diljem svijeta. Najgora dva počinitelja su N i P u NPK: dušik i fosfor. Ako niste upoznati s onečišćenjem gnojivima (prirodnim i sintetičkim), malo istražite “eutrofikaciju iz biljnog gnojiva” ili nešto u tom smislu. Ili posjetite jezero s cvatom algi.

“Vrtlari troše tri puta više dušika po hektaru nego farmeri. To rezultira viškom hranjivih tvari koje se ispiru u vodene putove i štete vodenim ekosustavima.”

Osnovna bit onečišćenja gnojivima je da ono dodaje neprirodnu količinu hranjivih tvari u lokalne vodene putove . Budući da postoji gomila hranjivih tvari, rast fitoplanktona i algi poludi! To odbacuje stvari u podvodnom ekosustavu. Lijepe lokalne ribe izbacuju iz svog susjedstva. Kanali su začepljeni vodenim korovom. Voda za piće može imati malo neugodan okus. Plaže se zatvaraju zbog algi ili korova.

Zagađenje gnojivima klasičan je primjer “previše dobre stvari” . Biste li nahranili dijete cijelom čokoladnom tortom? Previše gnojiva ne samo da zagađuje širi krajolik, već vjerojatno utječe i na vaše dragocjene vrtne biljke. Ne dajete svom vrtu “dodatni poticaj” prekomjernom gnojidbom. Samo nemojte to raditi.

Prekomjerne količine dušika mogu smanjiti proizvodnju i kvalitetu te povećati probleme s kukcima i bolestima. Primjena fosfora kada nije potreban može povećati klorozu.

“Fosfor dodan u prevelikim količinama doprinosi onečišćenju vodenih sustava. U krajoliku također smanjuje sposobnost mikoriznih asocijacija da se razviju s korijenjem biljaka i može inhibirati unos željeza i mangana, dva druga potrebna hranjiva u korijenu.”

Proizvodnja sintetičkih kemikalija također je vrlo energetski intenzivna u odnosu na recimo kompostiranje. I tu je cijela stvar transporta gnojiva od mjesta gdje je proizvedeno do mjesta gdje se koristi. Proizvodnja kemikalija za sintetička gnojiva nije baš ekološki prihvatljiva :

“Više od 5 posto svjetske proizvodnje prirodnog plina koristi se za proizvodnju ovih [sintetičkih] gnojiva na bazi dušika. Prije manje od 100 godina, sav biljci dostupan dušik na svijetu, osim malog dijela koji je fiksiran tijekom oluja, proizvodili su mikrobi.”

“Proizvodnja i primjena gnojiva troši više od trećine energije koja se troši za poljoprivredu u razvijenim zemljama (McLaughlin et al. 2000). Jasno je da će pritisci da se upotreba gnojiva svede na najmanju moguću mjeru potaknuti ovu tehnologiju da postane sofisticiranija.”

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598720

Što biljke trebaju za rast?

Do sada smo raspravljali o tome odakle gnojivo dolazi i od čega je napravljeno. Sada je vrijeme da uđemo u ZAŠTO. Zašto uopće koristimo gnojivo? Treba li biljkama gnojivo? Što zapravo biljke trebaju za rast?

Biljke, poput nas, trebaju tijelo za život i energiju za pokretanje tog tijela. Živa bića rastu i napreduju na specifičnim hranjivim tvarima koje nas podržavaju na staničnoj razini. Biljne stanice se sastoje od specifičnih materijala, a energija kojom te stanice rade također se sastoji od specifičnih materijala.

Živa bića zahtijevaju i organske i anorganske spojeve. Životinje poput nas moraju konzumirati obje vrste spojeva da bi živjele. Moramo jesti vitamine I minerale. Biljke su jedinstvene po tome što mogu stvarati vlastite organske spojeve (čitaj: hranu) iz ničega! Ali još uvijek moraju pronaći anorganske spojeve da bi živjeli.

Kako biljke dobivaju energiju

Biljke mogu stvoriti vlastite organske spojeve koji sadrže ugljik pomoću fotosinteze. Biljke koriste vodu, svjetlost i ugljični dioksid za proizvodnju molekula šećera i kisika (hvala biljkama – to nam treba!). Biljke stoga mogu stvarati vlastitu energiju.

Ozbiljno. nevjerojatno. Evo izravnog citata iz toga:

“Biljke su jebeno sjajne jer imaju tu čarobnu čarobnjačku moć koja im omogućuje da uklone ugljični dioksid iz zraka i pretvore ga u prekrasan, svježi, čisti kisik koji mi možemo disati. Oni su također mnogo hladniji od nas jer za razliku od nas, i svih drugih životinja na planeti, ne trebaju sve vrste vrućih džepova i otmjenih napitaka od kave da bi ostali. Jedina stvar koja je biljkama potrebna za ukusnu gozbu je sunčeva svjetlost i voda. Samo sunce i voda.”

Što biljke trebaju da izgrade svoje stanice

Ali energija sama po sebi nije dobra. Biljke također trebaju tijelo za život. Biljke moraju konzumirati anorganske spojeve poznate kao minerali kako bi izgradile svoju fizičku strukturu.

Minerali su kemijski elementi koji bi se našli u periodnom sustavu. Minerali koji se nalaze u prirodi mogu se izvući iz zemlje ili se mogu “sintetizirati” u laboratoriju. Sva su gnojiva formulirana za dodavanje mineralnih hranjivih tvari u tlo koje su biljke potrebne za rast i razvoj.

Ekološki prihvatljiva gnojiva drže se prirodnih izvora minerala, dok su konvencionalna gnojiva napravljena od minerala koje su kemičari sintetizirali u prerađivačkim postrojenjima . Ali kao što smo ranije raspravljali, biljne stanice zapravo ne mare odakle dolaze njihovi minerali. Biljke će koristiti minerale bilo da dolaze iz rudnika, farme, ribarstva ili kemijskog postrojenja.

To je super. Biljke trebaju minerale, a te minerale mogu dobiti iz mrtvih stvari ili iz stijena. Ali koji su to konkretno minerali? I što je najvažnije za organske vrtlare – gdje možemo nabaviti te divne minerale za naše biljke?

Mineralna prehrana za biljke

Biljni život zahtijeva 17 esencijalnih minerala. Oni su potrebni za izgradnju svojih stanica i rast. Ovdje su hranjive tvari koje biljke dobivaju iz tla u kojem žive. Mineralne hranjive tvari općenito su razvrstane u tri kategorije na temelju potrebnih relativnih količina:

Glavni makronutrijenti

 • dušik (N)
 • fosfor (P)
 • kalij (K)

Sekundarni makronutrijenti

 • Kalcij
 • Magnezij
 • Sumpor

Mikronutrijenti

 • Aluminij
 • Bor
 • Klor
 • Kobalt
 • Bakar
 • Željezo
 • Mangan
 • Molibden
 • nikla
 • Natrij
 • Cinkov

“Ako je jedan od kemijskih elemenata bitnih za biljku dostupan u nedovoljnim količinama ili u kemijskim kombinacijama koje se slabo apsorbiraju, nedostatak ovog elementa dovest će do poremećaja u metaboličkim procesima biljaka. Na kraju se ovi metabolički poremećaji očituju u razvoju vidljivih simptoma kao što su zastoj u rastu, žutilo ili purpurno lišće ili druge abnormalnosti.”

Potpuno je moguće (a možda i vjerojatno) da nepatvoreno vrtno tlo sadrži sve te hranjive tvari u dovoljnim količinama iu odgovarajućim omjerima za održavanje života biljaka. Jedini razlog za dodavanje organskog gnojiva bio bi kada bi se znalo da nedostaje jedna ili više hranjivih tvari. Dušik je mineral vrtnog tla koji najčešće nedostaje.

„Možda ćete se iznenaditi kad vidite da je jedini hranjivi sastojak u vašem tlu dušik; zapravo, urbana tla obično sadrže adekvatne razine gotovo svih hranjivih tvari osim dušika.”

Dakle, počnite s testom tla! Bez ispitivanja tla pretpostavite da su prisutne sve hranjive tvari. Ovdje je sjajan članak PennState Extension o korištenju organskih izvora hranjivih tvari za ispravljanje nedostataka hranjivih tvari utvrđenih u analizi tla.

Građevinski blokovi biljaka

Upravo smo pokrili činjenicu da biljke moraju konzumirati anorganske spojeve poznate kao minerali kako bi izgradile svoju fizičku strukturu. A znamo i koji im minerali trebaju. Napravimo mali pregled biologije u srednjoj školi da shvatimo kako biljke koriste hranjive tvari za rast.

Biljke su građene od biljnih stanica. Svaka biljna stanica ima zidove, “mozak” i razne male strukture unutar sebe od kojih svaka ima specifičan posao. Biljke grade ove stanice s molekulama. Postoje četiri vrste bioloških makromolekula u živim bićima:

 • Ugljikohidrati
  • Sastoji se od jednostavnih šećera – poput glukoze
 • Proteini
  • Sastoji se od aminokiselina
 • Lipidi
  • Sastoji se od glicerola i masnih kiselina
 • Nukleinske kiseline
  • Sastoji se od nukleotida

Ovaj čudno-zanimljiv video podsjetit će vas na biološke molekule. Iskreno, tako dobro.

Svaka od velikih molekula sastoji se od manjih molekula. Manje molekule “građevinskog bloka” gore su navedene i uključuju jednostavne šećere i aminokiseline. Ove manje molekule se sastoje od atoma – atoma uključujući atome dušika i atoma fosfora i atoma kalija , itd. AKA hranjive tvari u biljnom gnojivu.

“Biljke su ono što jedu. Ako želite najbolju moguću biljku, morate je pravilno hraniti.”

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598719

Izvori mineralnih hranjivih tvari za organsko gnojivo

Ovdje su uobičajeni organski izvori za svaki glavni makronutrijent:

Dušik (N) – organski izvori

 • lucerna
 • Šišmiš Guano 
 • Krvavi obrok 
 • Brašno od sjemenki pamuka
 • Obrok od rakova
 • Obrok od perja
 • Riblja emulzija
 • Riblji obrok 
 • Dlaka
 • Obrok od kopita/rogova
 • Stajnjak – perad
 • Obrok od školjki
 • Obrok od soje

Fosfor (P) – organski izvori

 • Šišmiš Guano
 • Koštano brašno
 • Dlaka
 • Kompost od gljiva 
 • Fosfatna kamena prašina

Kalij (K) – organski izvori

 • Kora od banane
 • Granitna kamena prašina
 • Greensand
 • Kaolinit Glina
 • Morska trava
 • Kalijev sulfat
 • Drveni jasen

Iako se svaki od ovih prirodnih materijala može koristiti kao izvor za jednu specifičnu hranjivu tvar, materijal također može sadržavati određenu količinu drugih hranjivih tvari. Budući da su to prirodni materijali, oni općenito imaju mješavinu mnogih hranjivih tvari, uključujući makronutrijente i mikronutrijente.

Približne vrijednosti NPK uobičajenih izvora organskih hranjivih tvari

Ovdje su omjeri NPK nekih uobičajenih sastojaka organskih gnojiva.

Tablica 2: Približne vrijednosti NPK* uobičajenih izvora organskih hranjivih tvari

Izvorni materijaldušik (%N)fosfor (%P)Kalij (%K)
lucerna2.50.52
Šišmiš Guano5,5 do 84 do 8.61.5
Krvavi obrok121.50.6
Koštano brašno2 do 615 do 270
Djetelina20.52
Ljuska kakaa2.512.5
Kompost1,5 do 3,50,5 do 11 do 2
Brašno od sjemenki pamuka4 do 62,5 do 31.6
Obrok od rakova100,250,05
Obrok od perja1500
Riblja emulzija511
Riblji obrok104 do 60
Granitna prašina003 do 6
Greensand01.55
Dlaka12260
Obrok od kopita/rogova9 do 141,5 do 20
Kaolinit Glina0012
Morska trava10.54 do 13
Gnoj – krava0,5 do 1,50,2 do 0,70,5 do 2
Gnoj – konj0,7 do 1,50,2 do 0,70,6 do 0,8
Stajnjak – perad1,5 do 61 do 40,5 do 3
Kompost od gljiva0,5 do 0,840 do 550,5 do 0,8
Fosfatna stijena017 do 300
ljulja101
Obrok od soje6.51.52.4
Sulfat kalijeve magnezije0022
Drveni jasen053 do 7
Odljevci crva1.52.51.3

*NPK vrijednosti u tablici 1 su prilagođene iz LC437 – Dušik-fosfor-kalij vrijednosti organskih gnojiva, Ross Penhallegon, Služba za savjetovanje Sveučilišta Oregon State.

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598718

Izvor hranjivih tvari za organsko gnojivo

Dakle, odakle dolaze sve ove stvari koje sadrže te hranjive tvari? To je svakako pitanje koje vrijedi postaviti. Koje god organsko gnojivo odabrali, odvojite vrijeme da istražite kako se njegovi sastojci dobivaju .

Je li mineral iskopavan odgovorno u jurisdikciji s odgovarajućom zaštitom radnika i nadzorom okoliša? Što vi osobno mislite o nusproizvodima životinjskog podrijetla iz klaonica? Je li u redu uzimati izvore hranjivih tvari iz njihovog prirodnog okruženja i ponovno ih dodijeliti našim dvorištima? Svatko će drugačije odgovoriti na ova pitanja. Bez obzira na vaše mišljenje, vrijedno je razmisliti prije nego što odaberete organsko gnojivo.

Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju:

 • Postoji širok raspon etičkih praksi u poljoprivredi. Dolaze li nusproizvodi životinjskog podrijetla s industrijske tvorničke farme ili ih proizvodi lokalni poljoprivrednik koji je odgovoran za salatin ? Potječu li riblji proizvodi iz održivog ribarstva? Očekujte da će biti teško doći do dna ovih pitanja.
 • Isto vrijedi i za rudarenje. Znate li odakle na svijetu minerali? Ima li to područje pristojnu reputaciju emisija i rekultivacije rudnika? Što je sa stvarnim rudnikom?
 • Samo zato što se ne kopa ili uzgaja, ne čini ga automatski potpuno ekološkim. Kelp se rijetko dobiva održivo u rasutom stanju ( ovaj članak govori o sakupljanju kelpa gnojiva kao o “podvodnoj čistoj sječi” ). Postavljati pitanja 🙂

Uvijek postavljam pitanja i ne dobivam uvijek jasne odgovore. Pretpostavljam da možda imate slično iskustvo. Ali nastavite postavljati pitanja … ili više nikada neće biti odgovora!

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598717

Ali nitko nije vani u šumi i gnoji “prirodu”

No, trebaju li biljke doista dodano mineralno gnojivo? Stvari dobro rastu u šumi bez naše pomoći, hvala vam puno. Nitko ne pomaže divljim biljkama da prežive s vrčevima Miracle-Groa ili kamionima kompostiranog stajskog gnoja.

Manje smiješno, korisno je prisjetiti se ZAŠTO uopće dodajemo bilo kakvu vrstu gnojiva . Biljci je potrebno samo malo zemlje, vode i svjetla. Ne moramo rutinski dodavati gnojivo našim krajobraznim biljkama. Fokus bi trebao biti na sprječavanju nedostataka hranjivih tvari, a ne na maksimiziranju proizvodnje.

“Mnoge hortikulturne prakse koje koristimo u našim vrtovima i krajolicima, nažalost, proizlaze iz proizvodnje poljoprivrednih usjeva. Bez obzira uzgajate li polje pšenice, vrtne rajčice ili grmlje u kontejnerima, vaš cilj je maksimizirati proizvodnju usjeva. Po svojoj prirodi, ovo je neodrživa praksa jer zahtijeva stalne unose vode i hranjivih tvari na višim razinama nego što bi to bilo prirodno.”

Slijedite trendove majke prirode umjesto trendova industrijskog uzgoja. Izrada vlastitog domaćeg komposta izvrstan je način da oponašate prirodu dok joj dajete samo mali dio ljudskog poticaja. Organsko gnojivo je izvrsno, ali ga treba koristiti samo ako je uistinu potrebno. Uradite test tla!

Proizvodi od organskih gnojiva

Srećom, postoje neka fantastična organska gnojiva . Prirodna gnojiva dostupna su u prahu, peletima, šiljcima, tekućem koncentratu i u obliku granula.

Evo nekoliko sjajnih organskih gnojiva . Ali zapamtite, samo zato što su dobri proizvodi ne znači nužno da su potrebni vašem vrtu! Shvatite što je potrebno vašem vrtu. ONDA ga nahranite za čim je istinski gladan. Sve ostalo je jednostavno učinkovit marketing.

“Nitko vam ne može reći što vašem tlu stvarno treba bez pozivanja na ispitivanje tla koje provodi analitički laboratorij.”

Organsko višenamjensko gnojivo

Kupnja dobrog organskog višenamjenskog gnojiva svake godine postaje sve fascinantnija kako sve više ponuda postaje dostupno. Budući da je najčešći manjak makronutrijenata u tlu dušik, dobro višenamjensko gnojivo sadržavat će više dušika od druga dva makronutrijenta. Većina dobrih višenamjenskih mješavina također će imati nisku količinu fosfora zbog ograničene prirode ovog elementa i potencijala za onečišćenje vode.

Osobno sam kupio sva gore navedena gnojiva da isprobam i zadovoljan sam njima. Kupio bih ih opet.

Ovdje je stranica s popisom preporučenih organskih gnojiva koja su dostupna za naručivanje na Amazonu . Ova poveznica i određene veze na ovoj stranici su affiliate linkovi. Puno vam hvala što kupujete putem mojih poveznica – to me tjera da pišem ovakve članke!

Što je s NPK za višenamjensko gnojivo? Gdje je organski 10-10-10?

Gnojivo sigurno ne mora imati jednake NPK brojeve, kao što je 10-10-10, da bi bilo “uravnoteženo” ili “za sve namjene”. “Nijedna biljka ne koristi ta tri hranjiva u jednakim količinama.” On naziva parne omjere gnojiva “lažnim”.

Mike daje sljedeće savjete pri razmatranju najbolje NPK vrijednosti gnojiva za biljke općenito:

“Tri broja (koji se obično nazivaju “NPK”) koji se pojavljuju na etiketi svakog pakiranog gnojiva predstavljaju tri glavna biljna hranjiva: dušik, fosfor i kalij (koji se ponekad naziva i ‘kalijska kalija’). Istraživanja su pokazala da je idealan omjer tih hranjivih tvari za cvjetnice 3-1-2. (To je 3% dušika, 1% fosfora i 2% kalija.) Stoga potražite taj omjer na naljepnici pakiranih gnojiva; bilo što blizu 3-1-2, 6-2-4 ili 9-3-6 bi trebalo biti idealno. (Čuvajte se većih brojeva — to je područje kemijskih soli.)”

Dakle, samo zapamtite da se 10-10-10 više temelji na marketingu nego na botanici. Čak ni organski miracle-gro nema jednak omjer NPK. Ako ionako stvarno želite samo 10-10-10, evo nekih organskih 10-10-10 “uravnoteženih” gnojiva, evo nekoliko opcija:

 • Burpee organsko 4-4-4 višenamjensko gnojivo
 • Dr. Earth Premium 4-4-4 organsko gnojivo za biljke
 • Organic Plant Magic 6-5-5 Višenamjenska organska biljna hrana
 • Jobe’s Organics 4-4-4 Šiljci gnojiva za biljke
 • Down to Earth 4-4-4 potpuno prirodno gnojivo za povrće
 • Down to Earth 3-2-2 Organska veganska mješavina prirodne biljne hrane

Organsko gnojivo za rajčice

Organsko gnojivo za rajčice (i za većinu lisnatih zelenih cvjetnica) je sve o ravnoteži. Gnojivo treba dovoljno dušika da spriječi nedostatak dušika, ali ne toliko da bi biljka bila sva u lišću, a bez ploda. Lisnate zelene cvjetnice poput rajčice također su teške hranilice i mogu dobro reagirati na suplementaciju hranjivim tvarima izvan NPK. Na primjer, mnoga gnojiva za rajčice sadrže kalcij za dodavanje okusa, reguliranje vode, smanjenje pucanja i sprječavanje truljenja kraja cvjetova.

“Kada se na voćne usjeve kao što su rajčice i tikve nanese višak dušika, uobičajeno je imati sve vinove loze, a ne voće.”

Evo nekoliko sjajnih gnojiva za rajčice i druge lisnate zelene cvjetnice:

 • FoxFarm Grow Big Tekuća biljna hrana
 • Odljevci od glista
 • Espoma rajčica-tone hrana od rajčice i povrća
 • FoxFarm Tiger Bloom za obilno cvjetanje i pupoljke
 • Dr. Earth Domaće organsko gnojivo za rajčice, povrće i začinsko bilje
 • Višenamjensko organsko gnojivo Down to Earth
 • Burpee organsko gnojivo za rajčice i povrće
 • Krvavi obrok (za lisnato zelje koje se uzgaja zbog lišća, poput zelene salate)

Jedna napomena o organskom gnojivu za rajčice – NEMOJTE KORISTITI EPSOM SO! Koristite odgovarajuće biljno gnojivo ako ga vaša rajčica treba. Ovdje je detaljno objašnjenje zašto NE koristiti Epsom sol u svom vrtu (čak i na rajčicama!). Pročitajte ovaj članak ako uopće razmišljate o posipanju soli za kupanje po svom tlu…

Organsko gnojivo Vrtlarski vodic za prirodnu biljnu hranu3457893453598714

Organsko gnojivo za cvijeće

Domaći kompost je moje omiljeno gnojivo za moje višegodišnje cvijeće. Jedan centimetar komposta od lišća u proljeće je sve što meni stvarno treba. Moje jednogodišnje biljke imaju tendenciju da se dobro snalaze s organskim gnojivom u tlu za lonce (koje može trajati dovoljno dugo za kratku vegetaciju).

U pjeskovitijem tlu ili tlu s nedostatkom hranjivih tvari, lagana gnojidba može biti u redu. Imajte na umu da je prekomjerno hranjenje još uvijek loše! Neće “pojačati” vaš vrt. Ono što ćete dobiti su dugonoge, visoke biljke koje se prevrću kada se pojave cvijeće . To mi se dogodilo i nije zabavno.

“Pametni vrtlari znaju da obilna gnojidba višegodišnjih vrtnih biljaka dovodi do pada na pola sezone.”

Ako ga vaše biljke uistinu trebaju, evo nekoliko sjajnih organskih gnojiva za cvijeće:

 • dr. Earth Cvjetnica
 • FoxFarm Big Bloom tekuća biljna hrana
 • Espoma Flower-Tone Blossom Booster
 • Espoma Rose-Tone za ruže i druge cvjetnice
 • Jobeov organski koštani obrok

I nemojte stavljati epsom sol na svoje ruže.

Organsko gnojivo za travnjak

Organsko gnojivo za travnjak je sve o dušiku. Dobro organsko gnojivo za travnjak sadržavat će značajan dušik. Također će sadržavati malo ili nimalo fosfora zbog rizika od onečišćenja i nedostatka bilo kakve značajne koristi. Gnojivo za travnjake s fosforom zapravo je zabranjeno u nekim jurisdikcijama! Dakle, potražite proizvod sa zdravom količinom dušika organskog izvora (umjesto sintetičkog dušičnog gnojiva proizvedenog pomoću velikih količina prirodnog plina).

 • Pokošena trava (ostavljena na travnjaku nakon košnje)
 • Kompost ( evo što trebate znati da napravite vlastiti kompost )
 • Obnavljanje travnjaka sigurnije marke (Ringer).
 • Espoma organska hrana za travnjake
 • Dr. Zemlja organsko i prirodno dušično gnojivo
 • Scott’s Natural Lawn Food
 • FoxFarm Happy Frog prirodno gnojivo za travnjake

Napisao sam cijeli članak o organskom gnojivu za travnjak ranije ove godine. Proširuje se na ovaj odjeljak. Provjerite ovdje: Organsko gnojivo za travnjak – Vodič za vlasnike kuće

“Kada se fosfor primjenjuje, ali nije potreban, može ubiti simbiotske gljive koje stvaraju mikorizu koje su potrebne biljci i smanjiti sposobnost povrća da apsorbira željezo i druge mikronutrijente. Višak fosfora u tlu također sprječava sposobnost biljke da proizvodi fitokelate, organske molekule koje korijenje proizvodi kako bi povećalo unos željeza.”

Više često postavljanih pitanja o organskom gnojivu

Je li NPK gnojivo organsko? 

To može biti organsko ili sintetičko gnojivo. Gnojivo s NPK na etiketi može biti prirodno ili sintetički proizvedeno. Dvoznamenkasti visoki NPK brojevi obično označavaju sintetičko gnojivo. Oznaka OMRI-listed ili CDFA-OIM označava da je gnojivo organsko. Ali provjerite stvarne sastojke! Vidi gornje odjeljke.

Kako napraviti organsko gnojivo? Napravite vlastito organsko gnojivo miješanjem organske tvari i prirodnih minerala. Test tla će pokazati koje hranjive tvari nedostaju u vašem tlu. Nedostatak dušika je čest. Zatim upotrijebite tablicu 2 (tablica sa sirovim sastojcima NPK) u gornjim odjeljcima da pomiješate prilagođenu mješavinu za hranjenje vašeg jedinstvenog tla.

Je li organsko gnojivo skuplje? 

Organsko gnojivo koje se kupuje u trgovini općenito je skuplje od sintetičkog kemijskog gnojiva u smislu količine hranjivih tvari koju kupuje jedan dolar. Međutim, organsko gnojivo ne mora se primjenjivati ​​tako često. Tu su i jeftina organska gnojiva poput domaćeg komposta i odljevaka iz kante za crve. Vidi gore.

Jesu li organska gnojiva sigurna?

 Organska gnojiva nisu sama po sebi “sigurna”. Organska gnojiva mogu zagaditi okoliš s viškom hranjivih tvari (mislite na vodena tijela nizvodno od hranilišta za stoku). Gnojiva mogu biti prašnjava i zahtijevaju zaštitnu odjeću kao što je maska ​​za prašinu. Uvijek pročitajte naljepnicu i slijedite upute! Čak i većina organskih gnojiva preporučuje rukavice i čuvanje ih izvan dohvata djece. Je li išta ZAISTA sigurno?

Hoće li organsko gnojivo spaliti biljke? 

Dok većina organskih gnojiva neće spaliti biljke, neka će sigurno spaliti biljke kada se primjenjuju u velikoj mjeri. Poznato je da proizvodi od pilećeg gnoja izazivaju opekline hranjivim tvarima. Danas mnoga organska gnojiva zapravo reklamiraju na etiketi da “neće spaliti biljke”. Svakako slijedite upute proizvođača o koncentraciji.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta

10 savjeta za malčiranje koji će preobraziti vaš vrt

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega dragulj orhideje (macodes petola)

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako planirati raspored vrta kao vrtlar početnik

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati lima grah

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka

Gardenija ili jasmin- što je bolje za vas

Zaljevanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

Škrobna voda za biljke: sve što trebate znati