Kako izgraditi savršenu vrtnu kućicu

1682626567 So bauen Sie den perfekten Gartenschuppen

Jeste li strastveni vrtlar koji traži namjenski prostor za pohranjivanje alata, biljaka u posudama i obavljanje nekih od najvažnijih vrtlarskih poslova? Onda je vrtna kućica prava stvar za vas. U ovom ćete postu naučiti kako u nekoliko jednostavnih koraka izgraditi savršenu kućicu za cvijeće.

Korak po korak vodič za izgradnju cvjećarnice

Sami izgraditi vrtnu kućicu nije lak zadatak. Zbog toga smo proces razdvojili na nekoliko koraka kojima se može upravljati, a koje možete pročitati u nastavku.

Planirajte mjesto za svoju cvjećarnicu

Lokacija je prvi faktor koji treba uzeti u obzir prije izgradnje cvjećarnice. Prije nego što zamislite veličinu, oblik i materijale ove strukture, potrebno vam je posebno mjesto za njezino postavljanje. Nekoliko utjecaja određuje koja su mjesta na vašem posjedu najprikladnija za novu cvjetnjaču.

Što čini izvrsnu lokaciju za cvjećarnicu?

Postoji mnogo potencijalnih mjesta za pojavu nove cvjetnice u vašem krajoliku. Ali ovo su karakteristike idealnog mjesta:

 • Ravan teren: Izgradnja bilo koje strukture je najlakša kada je postojeće zemljište čisto i ravno. Pronalaženje ravne površine znatno će olakšati dizajn, konstrukciju i korištenje vaše cvjećarnice.
 • Izloženost suncu: cvjetnjaci često ovise o izloženosti suncu kako bi održali toplu unutarnju temperaturu. Biljke koje uzgajate u zatvorenom također trebaju određenu razinu sunčeve svjetlosti da bi preživjele. Postavite svoju cvjetnicu na mjesto gdje može dobiti nekoliko sati svjetla dnevno. Usmjerite prozore prema jugu kako biste u potpunosti iskoristili sunčeve zrake.
 • Obližnje utičnice: Tijekom izgradnje morat ćete koristiti električne alate, od kojih će za mnoge možda biti potrebna utičnica. Kasnije možete odlučiti uključiti grijalice ili druge električne uređaje u svojoj cvjećarnici. Utičnica u blizini čini oba zadatka mnogo praktičnijima.
 • Zaštita od vjetra: Hladni zimski vjetrovi mogu ukrasti toplinu iz vaše šupe za cvijeće. Preporučljivo je izgraditi svoju uz zid ili drugu strukturu koja može pružiti zaštitu od vjetra.
 • Jednostavan pristup: želite da možete lako ući i izaći iz svoje cvjećarnice kada je to potrebno. Stoga je postavljanje na lako dostupno mjesto jednako važno u ovoj fazi procesa kao i bilo koji drugi čimbenik.

Rijetko je pronaći savršeno mjesto za novu cvjećarnicu. Međutim, trebali biste pokušati ispuniti što je više moguće gore navedenih uvjeta.

Dizajnirajte bitne komponente svoje cvjećarnice

Imajući na umu prikladnu lokaciju za gradnju, vrijeme je da počnete projektirati svoju cvjećarnicu. Za ovu fazu prvo biste trebali dizajnirati cjelokupni oblik i glavne komponente. Nakon toga možete dodati detalje i dodatne značajke.

Koje su osnovne komponente cvjećarnice?

Cvjetne ljuske mogu imati mnogo različitih oblika. Međutim, svi oni obično imaju iste ključne komponente. Evo što uključiti u dizajn svoje vrtne šupe:

Možete biti malo kreativni s tim kako složiti ove različite komponente. Međutim, kao što ćete uskoro vidjeti, postoje neke velike prednosti ako vaš dizajn bude relativno jednostavan.

Kako izgraditi savršenu vrtnu kućicu

Neka vaš dizajn cvjećarnice bude jednostavan

Svaki put kad se uhvatite u koštac s značajnim DIY projektom, kao što je Na primjer, kada gradite vlastiti cvjetnjak, najbolje je raditi s jednostavnim dizajnom. Iako može biti primamljivo stvoriti složenu cvjetnjaču s mnogo značajki, to nije najrazumniji pristup.

Neka vaša kućica za cvijeće bude umjerene veličine i jednostavnog oblika. Jednostavnost vašeg dizajna znatno će olakšati gradnju. Vjerojatno će rezultirati i spremištem za posude koje je intuitivno koristiti.

Prikupite alate i materijale koji će vam trebati

Nakon što ste odabrali mjesto i dizajn za svoju vrtnu kućicu, skoro je vrijeme za djelovanje. Ali prije nego počnete graditi, morat ćete prikupiti sve alate i materijale koji će vam trebati kako biste osigurali uspjeh ovog projekta.

NASTAVI ČITATI

Koji alati su vam potrebni za izgradnju cvjećarnice?

Evo popisa nekih alata koji će vam sigurno trebati dok budete gradili svoju cvjećarnicu:

 • pile
 • svrdlo
 • čekić
 • odvijač

Dok radite kroz svoj proces dizajna, možda ćete pronaći dodatne alate koji su vam potrebni da obavite posao. Međutim, nekoliko gore spomenutih alata su oni koji će vam sigurno trebati.

Koji materijali su vam potrebni za izgradnju vrtne kućice?

Sada kada imate svoj alat, usredotočimo se na neke od materijala koji će vam trebati za izgradnju cvjećarnice. Ovo su predmeti koje trebate prikupiti:

 • šperploča
 • Drvo za uokvirivanje (2X4, 2X6, itd.)
 • Materijali za oblaganje
 • krovni materijali
 • Hardver (čavli, vijci, šarke za vrata, itd.)

Odredite kat svoje cvjećarnice

Prvi korak u izgradnji cvjećarnice je postavljanje poda. Kao što je spomenuto, ova faza i sve naredne faze proći će lakše ako odaberete područje s ravnim tlom.

Općenito, podove biste trebali položiti na betonske blokove tako da ne leže izravno na tlo. Postavljanje podnog okvira na ovaj način također vam omogućuje da kasnije premjestite svoju kućicu za cvijeće ako ustanovite da lokacija ne funkcionira.

Možda će vas također zanimati… Najbolje podne obloge za staklenike

1682626565 732 Kako izgraditi savršenu vrtnu kućicu

Uokvirite svoju ostavu za cvijeće

Uokvirivanje je faza u kojoj gradite osnovni oblik zidova i krova vaše cvjećarnice. Upotrijebite drvo koje sakupite da sastavite kostur svoje strukture.

U ovoj fazi, svakako uokvirite svaki dio ravno ili pod željenim kutom. Ovo je također faza u kojoj možete planirati prostorije u kojima će biti postavljeni prozori i vrata.

Dodajte krovne i ukrasne materijale

Nakon što ste izradili okvir, možete dodati materijale za oblaganje kako biste zatvorili svoju cvjetnjaču i dali joj atraktivan vanjski izgled. Postoje brojne vrste sporednih kolosijeka koje možete koristiti za to, uključujući vinilne obloge, cedrovine i još mnogo toga.

U ovoj fazi također možete završiti svoje krovne materijale. Izrada cjelovitog krova s ​​odgovarajućim materijalima spriječit će curenje i učiniti vašu cvjećarnicu potpuno otpornom na vremenske uvjete.

Pričvrstite vrata i prozor

Konačno, vrijeme je da dodate vrata i prozore u svoju cvjećarnicu. Trebali ste ostaviti mjesta za ove predmete tijekom faze uokvirivanja, što pričvršćivanje čini lakim zadatkom.

Ne zaboravite da bi vaša cvjećarnica trebala biti lako dostupna, što znači da biste trebali koristiti vrata koja se lako otvaraju i zatvaraju dok ulazite i izlazite sa svojim vrtnim alatom i zalihama. Prozori koje odaberete za svoju vrtnu kućicu trebali bi propuštati dovoljno svjetla. Veliki prozori su najprikladniji za postizanje ovog cilja.

Dodajte završne detalje

Sada ste dovršili sve funkcionalne aspekte svoje cvjećarnice. To znači da je vrijeme da dodate završne detalje. Naravno, poželjet ćete opremiti svoju novu cvjećarnicu svim biljkama i alatima koje namjeravate tamo koristiti.

Ovo je također prilika da dotjerate izgled svoje cvjetnjače. U unutrašnjost možete dodati ukrasne elemente. Također možete malo urediti vani kako biste osigurali da vaša cvjećarnica izgleda izvrsno u vašem dvorištu.

Često postavljana pitanja o šupi za posude

Gore navedeni koraci ilustriraju razuman postupak za izgradnju cvjećarnice. Međutim, možda ćete imati dodatna pitanja o tim strukturama. Zbog toga smo u nastavku dali odgovore na najčešća pitanja o vrtnoj kućici Čemu služi cvjetnjača?

Cvjećarnica je mjesto gdje možete pohraniti svoj vrtni alat i materijal i brinuti se o svojim omiljenim biljkama u saksijama. Cvjetnjaci su također mjesto za zaštitu vaših biljaka od vremenskih nepogoda. Tamo možete prezimiti svoje biljke i obaviti druge važne poslove njege biljaka.Koja je razlika između staklenika i cvjećarnice?

Cvjećarnice i staklenici su slični, ali imaju neke manje razlike. Prvo, cvjetnjaci često imaju više namjena nego staklenici. Dok staklenici mogu učinkovito pohraniti vaše biljke, cvjetnjaci ih također pohranjuju zajedno s alatima, a istovremeno vam pružaju radni prostor. Cvjećarnice također mogu biti bolje izolirane od staklenika zbog svojih materijala. Kako održati toplinu u cvjećarnici?

Najbolji način da ostavite cvjetnjak toplim je da mu omogućite idealnu izloženost suncu. Međutim, ako samo sunce ne grije dovoljno vašu cvjetnjaču, postoje druge mjere koje možete poduzeti. Pokretanje električnih grijača ili dodavanje dodatne izolacije odličan je način da osigurate da se vaša cvjećarnica ne ohladi previše.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Faze uzgoja luka: Osnove za početnike

Sobne biljke Kreativni projekti sa sobnim biljkama Zaljevanje sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Vodič za zalijevanje zamije (Zamioculcas Zamiifolia)

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj cvijeća

Najbolje biljke za uljepšavanje vašeg vrta