13 prekrasnih ideja za vrtno jezerce (sa slikama!)

Mnogi ljudi sanjaju o mirnom jezercu u svom dvorištu. Međutim, ti isti sanjari često znaju da postoji nevjerojatna količina stilova ribnjaka za odabir.

Mnoštvo ideja za ribnjake u dvorištu može otežati odabir jedne opcije. Međutim, najbolji način za početak projekta vrtnog jezerca je potpuno razumijevanje najboljih ideja za jezerce.

U ovom članku otkrivamo najbolje ideje za ribnjake koje su vam dostupne u vašem vanjskom prostoru. Na kraju ovog popisa bit ćete inspirirani mnogim nevjerojatnim prilikama koje su vam dostupne.

Nadamo se da ćete također uočiti ideju za jezerce koje će se dobro slagati s vašim osjećajem za stil i vrtom u dvorištu u kojem ga planirate napraviti. Kad to učinite, malo će vas spriječiti da stvorite dvorišno jezerce svojih snova.

Naši savjeti za 13 najboljih ideja za vrtno jezerce

Iako postoji bezbroj načina da se vaše jezerce istakne kao jedinstvena značajka, neke opcije vrijede više od drugih. Evo naših 13 savjeta za najljepše ideje za jezerce koje biste trebali isprobati:

 1. Prirodno vrtno jezerce
 2. Formalno jezerce u dvorištu
 3. Geometrijski ribnjak
 4. Jezerce u dvorištu bez ulaza
 5. rock vrt ribnjak
 6. Ribnjak s kamenim kamenom
 7. vodopad ribnjak
 8. ribnjak s mostom
 9. Preformirano jezerce
 10. kontejnerski ribnjak
 11. Ribnjak na više razina
 12. Ribnjak
 13. fontana ribnjak

Gornji popis daje samo naznaku kako će ti stilovi ribnjaka izgledati. Da biste bolje razumjeli svaki od njih, nastavite čitati sljedeće odjeljke.

Prirodno vrtno jezerce

Prirodno vrtno jezerce

Za neke, ribnjak u dvorištu trebao bi dati sve od sebe da oponaša prirodni ribnjak kakav biste pronašli u divljini. Ako je to vaš slučaj, trebali biste se odlučiti za ribnjak prirodnog izgleda.

Prirodni ribnjak trebao bi imati blage krivulje koje oponašaju oblike prirode. Ta bi jezerca također trebala sadržavati prirodni kamen i obilje vodenih biljaka poput lopoča.

Nepravilnosti čine vaš ribnjak prirodnim. A ako uspijete postići ovakav izgled, gosti u vašem vrtu mogli bi se zapitati je li vaše jezerce uopće umjetno.

Formalno jezerce u dvorištu

Formalno vrtno jezerce

Upravo smo spomenuli ideju stvaranja prirodnog ribnjaka. Razmotrimo sada stil jezerca koji se može smatrati čistom stilskom suprotnošću. Formalna jezerca su uredna, čista i pravilnog oblika.

Većina formalnih jezerca je pravokutnog, kružnog ili kvadratnog oblika. Ovi precizni oblici dodaju osjećaj veličine koji će vaše jezerce učiniti prepoznatljivom žarišnom točkom u vašem vrtu.

Važan je i način na koji tretirate područje oko vašeg formalnog ribnjaka. Općenito, želite obrubiti svoje jezerce prekrasnim kamenim kamenom za popločavanje koji će dodati formalnosti i dražesnosti kojom vaše jezerce odiše.

Geometrijski ribnjak

Geometrijski ribnjak

Geometrijska jezerca daju vam priliku da se zabavite uz veliki izbor oblika jezerca. Iako nisu sasvim formalna, geometrijska jezerca imaju određeni oblik.

Pokušajte dizajnirati svoj ribnjak u obliku šesterokuta, trapeza ili bilo kojeg drugog linearnog oblika koji vam se više sviđa. Također možete razmotriti krivuljaste oblike poput oblika graha ili varijacije ovala i elipse.

Geometrijska jezerca zasigurno će se istaknuti u vašem vrtu jer stvaraju oštar kontrast između sebe i prirodnijih oblika krajolika. Fleksibilnost geometrijskih jezerca također vam može omogućiti da svoje jezerce ugradite u neka od nezgodnijih mjesta u vašem vrtu gdje bi formalniji vodeni element izgledao neprikladno. Ako ovo opisuje vaš vrt, onda bi geometrijsko jezerce trebalo biti na vrhu popisa ideja za vrtno jezerce.

Jezerce u dvorištu bez ulaza

Ribnjak bez ulaza

Izraz “nulti ulaz” češće se koristi za označavanje specifičnog stila bazena, ali to je najbolji opis koji možemo upotrijebiti za opisivanje vrste ribnjaka o kojem ovdje govorimo. Umjesto čistog ruba, bazen ili jezerce bez ulaza ima postupniju obalu.

Dno na rubu ribnjaka bez ulaza postupno se spušta sve dok ne bude potopljeno. Ovaj je učinak sličan onome koji biste pronašli na rubu pravog ribnjaka u prirodi i savršen je za prirodniji izgled kada koristite veliko kamenje i vodene biljke poput lopoča.

Ribnjak s nultim ulazom je vidljiviji prema fluktuacijama razine vode u vašem jezercu. Često je najbolji način za postizanje ovakvog izgleda oblaganje cijelog ruba ribnjaka širokom trakom šljunka. Šljunak omogućuje da se voda prirodno diže i spušta bez uzroka značajne erozije.

rock vrt ribnjak

rock vrt ribnjak

Ako želite poboljšati izgled svog dvorišnog jezerca, jedan od najboljih načina je da ga uklopite u cijeli kamenjar. Naravno, i ribnjak i kamenjar mogu stajati sami kao prekrasni vrtni elementi, ali mogu biti još vizualno dojmljiviji kada se kombiniraju i svakako bi trebali biti na vrhu popisa ideja za ribnjak u vašem dvorištu.

Najbolji način da napravite jezerce u kamenjaru je da svoje jezerce postavite u sredinu ili negdje u većem kamenjaru. Zatim pustite nekoliko isklesanih kamenja da leže ui oko vode jezerca.

Jezerca u kamenjarima još su jedan način stvaranja nevjerojatnog kontrasta i trodimenzionalnog efekta u vašem vrtu. Prirodno kamenje koje odaberete savršeno će naglasiti blagu vodu ispod i dodati okomiti element koji će vašem ribnjaku dodati zanimljivost.

RUČNO ODABRANI POVEZANI SADRŽAJ: Jednostavan DIY način za stvaranje koi ribnjaka u dvorištu

Ribnjak s kamenim kamenom

stepping stone ribnjak

Neka su jezerca čisto vizualna obilježja, druga mogu biti mnogo interaktivnija. Jedan od najučinkovitijih načina da svoje jezerce učinite interaktivnijim je da ugradite kamene stepenice koje prolaze ravno kroz vodu.

Niz kamenih kamenja u vašem jezercu omogućit će vam da steknete drugačiju perspektivu i pogledate svoje jezerce kao da ste skoro u njemu. Stepenice vam također mogu omogućiti bolji pristup za učinkovitije čišćenje i održavanje vašeg ribnjaka.

Ako odlučite dodati kamenje za stepenice u svoje jezerce, preporučujemo da ih povežete s većim sustavom staza koje prolaze kroz vaše dvorište. Kada uspostavite ovu vezu, vaše jezerce postaje omiljeno mjesto zaustavljanja u svakoj šetnji vašim dvorištem.

vodopad ribnjak

ribnjak s vodopadom

Gotovo svi se slažu da zvuk pada vode vrtu daje neusporediv osjećaj smirenosti. Ako slijedite ovaj mentalitet, onda je jezero s vodopadom vodena značajka koju možete stvoriti u svom dvorištu.

Možete biti vrlo kreativni s postavljanjem vodopada u ribnjaku kako biste dodali umirujući zvučni i vizualni učinak. Također biste trebali pronaći atraktivan set kamenja da vaš vodopad teče u jezerce ispod.

Izrada jezera s vodopadom može dovesti do dodatnih troškova jer je potrebna energija za pumpanje vode natrag na vrh vodopada. Međutim, ovaj se trošak može isplatiti kada vidite rezultate.

ribnjak s mostom

ribnjak s mostom

Dodavanje mosta vašem jezercu dodaje dodatni osjećaj dubine vašem jezercu i još je jedan način da svoje jezerce učinite ugodnijim i uzbudljivijim. Most vam daje priliku da imate bolji pristup vodi i vidite vodu odozgo kako teče ispod vaših nogu.

Jedan od najboljih aspekata jezerca s mostom je to što sam most može biti vrijedan ukrasni element. Pokušajte odabrati most koji cijenite i koji se dobro slaže s postojećim stilom vašeg uređenja.

Izgradnja mosta može biti značajan građevinski proces, posebno ako imate veliko jezero. Ali uz pravo predviđanje i planiranje, razvoj ovog šarmantnog izgleda u vašem vrtu je nadohvat ruke.

NASTAVI ČITATI

Preformirano jezerce

Preformirano jezerce

Ako je praktičnost vaš cilj, unaprijed oblikovano jezerce vaša je najbolja opcija. Unaprijed oblikovano jezerce je upravo ono što zvuči – jezerce koje možete kupiti, a koje je već formirano i spremno za ulazak u zemlju u vašem dvorištu.

Naravno, prethodno oblikovana jezerca obično su manja, pa ovo nije najbolji izbor za vas ako želite veće jezerce. Ali ako imate mjesta samo za malo jezerce i ne želite se baviti dosadnim građevinskim projektom, prethodno oblikovano jezerce idealna je opcija za DIY ribnjak i trebalo bi biti visoko na vašem popisu ideja za pozadinska jezerca.

Unaprijed oblikovana jezerca dolaze u raznim oblicima, stoga odvojite malo vremena za kupovinu prije nego što odlučite za koji ćete se odlučiti. S pravim planiranjem i dodatkom ukusnih sadnica i biljaka za jezerce, vaše prethodno oblikovano jezerce može izgledati jednako lijepo kao bilo koje drugo malo vrtno jezerce.

kontejnerski ribnjak

reservoir pond

Unaprijed oblikovani ribnjaci mogu biti izvrsna opcija za male ribnjake, ali kontejnerski ribnjaci su čak i manji ribnjaci. Otprilike veličine vrtnog kontejnera, kontejnerska jezerca obično se nalaze iznad zemlje na terasi, terasi ili drugom vrtnom mjestu za okupljanje i idealna su za male prostore.

Iako su kontejnerska jezerca mala i pomalo nekonvencionalna, to ne znači da ne mogu ugoditi vašem oku. Umjesto toga, ova su jezerca preslatka i mogu biti složenija nego što možete zamisliti. Neka kontejnerska jezerca čak uključuju i mali vodopad.

Kontejnerskim ribnjacima je nevjerojatno lako upravljati i održavati ih u usporedbi s običnim ribnjakom. Međutim, aspekt kontejnerskih jezerca koji bi vam se mogao najviše svidjeti je kako privlače šarene ptice koje traže mjesto za odmor, piće i kupanje.

Ribnjak na više razina

Ribnjak na više razina

Napravite višeslojno jezerce kada želite dati sve od sebe s dizajnom vrtnog jezerca. Ova jezerca zapravo nisu jedno jezerce. Umjesto toga, to je niz ribnjaka koji su povezani kako bi stvorili očaravajuću vodenu značajku.

Slojevita jezerca imaju više od jednog bazena s vodom, a svaki je bazen na malo drugačijoj nadmorskoj visini. Obično ove bazene možete povezati s vodopadima ili malim potokom.

Kako biste izgradili ribnjak na više razina, pokušajte iskoristiti topografiju gradnjom ribnjaka na postojećoj padini u vašem dvorištu. Ako uspijete napraviti ovu vrstu jezerca, bit ćete iznenađeni kako voda graciozno teče kroz vaš vrt.

Ribnjak

Ribnjak

Stvaranje ribnjaka možda je najživahnija ideja o ribnjaku koju smo do sada obradili. Uz ovu ideju, ne samo da će vaš ribnjak postati atraktivna značajka, već će i ribe u vašem ribnjaku dodati boju i intrigu.

Postoje različite vrste riba koje možete koristiti za svoje vrtno jezerce. Neke od najpopularnijih opcija su koi ribnjak i ribnjak sa zlatnim ribicama, ali postoji mnogo drugih vrsta malih riba koje možete izabrati.

Ono što je najvažnije, kada birate ribnjak, znate što je potrebno da vaša riba ostane živa. Proučite potrebe riba koje želite imati i dizajnirajte svoj ribnjak tako da one imaju idealno okruženje za razvoj. Ako ste dorasli izazovu brige za svoje ribe, ribnjak bi trebao biti na vrhu popisa ideja za vrtno jezerce.

fontana ribnjak

fontana ribnjak

Jezerca s fontanama još su jedna popularna ideja za one koji vole prizore i zvukove koji dolaze iz tekuće vode. Ova jezerca mogu biti u gotovo bilo kojem općenitom obliku, ali njihova značajka koja definira je fontana koja se nalazi u sredini i izbacuje vodu u zrak.

Fontana u jezercu zasigurno će biti jedna od najvažnijih središnjih točaka u vašem vrtu. Ove fontane također mogu biti različitih stilova, a svaka baca vodu drugačije, stvarajući različite vizualne efekte.

Kao i neke druge ideje za jezerca na našem popisu, za izradu jezerca s fontanama potrebno je odgovarajuće znanje. Kao takva, ova jezerca mogu izgledati najbolje ako angažirate profesionalca da ih napravi. Ali bez obzira na to kako dizajnirate svoje jezerce s fontanom, ono će vjerojatno postati jedan od najupečatljivijih aspekata vašeg cijelog imanja.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: