Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

1682607208 Alles uber Bodenanforderungen fur Tulpenpflanzen

Danas ćemo razgovarati o svim zahtjevima tla za biljke tulipana. Svaka sorta tulipana uzgaja se iz lukovica. Ove lukovice i gomolji trebaju određenu konzistenciju tla za rast. Stoga bi tlo za lukovice tulipana trebalo biti lagano i pjeskovito. Trebao bi biti zdrav, hranjiv i dobro dreniran. Najbolja stvar kod tulipana je to što ne zahtijevaju puno ishrane u usporedbi s drugim vrtnim biljkama. Tulipani su porijeklom iz Nizozemske. Izvorne sorte tulipana rastu na pjeskovitom, kamenitom tlu u brdovitim područjima. Ishrana i zadržavanje vlage vrlo su loši u ovakvim uvjetima tla. Kako bi preživjele tako teške uvjete, lukovice tulipana mogu dugo zadržati hranjive tvari i vodu. Ove cvjetne lukovice zahtijevaju minerale poput kalcija i magnezija, koji se mogu dobiti iz tla. Ovi minerali su topivi u vodi, pa ćete morati redovito mijenjati tlo kako biste održali razinu hranjivih tvari.

Zahtjevi za tlo za biljke tulipana: meko, pjeskovito, dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima

Pogledajte moj prethodni post: Upoznajte se s potrebama biljaka tulipana za vodom

Opći zahtjevi za tlo za tulipane

Tulipanu je potrebno meko, pjeskovito tlo bogato hranjivim tvarima. Za uzgoj tulipana najbolje je lagano, hranjivim tvarima bogato ilovasto tlo. Mješavina tla je odgovorna za dostupnost hranjivih tvari za ishranu biljke. Ove hranjive tvari pomažu biljci da razvije jači korijenski sustav. S druge strane, snažno korijenje može pomoći biljci da nosi veće, zdravije pupoljke.

Općenito, tlo je ono koje podržava rast biljke tulipana. Tlo održava lukovice sigurnima i živima u nepovoljnim klimatskim uvjetima.

Ako želite uzgajati tulipane, pobrinite se za tlo

 • Lagan i porozan.
 • Zadržavanje vode je dobro.
 • Sadrži organski kompost za ishranu biljke.
 • pH tla treba biti 6,0 do 7,0 za tulipane.
 • Tlo treba biti dobro drenirano.

Ove osnovne zahtjeve za tlo tulipana nije teško održavati. Prosječna vrtna zemlja sadrži gotovo 30 do 50% organske tvari, što je dovoljno za biljke tulipana. Stoga možete koristiti svoju vrtnu zemlju izravno za uzgoj tulipana. Promjena tla može pomoći u većem cvatu, ali nije obavezna.

Koji je idealni pH tla za tulipane?

Idealan pH tla za biljku tulipana je između 6,0 i 7,0. Iako biljka tulipana može preživjeti u tlu s pH od 5,5 do 7,3. Uvijek je bolje koristiti blago kiselo tlo za uzgoj tulipana. Dugotrajna uporaba kemijskih gnojiva soli obično uzrokuje alkalno dno posude. Kiselo tlo s pH oko 6,0 najbolje je za optimalnu veličinu cvijeta tulipana. Možete koristiti tlo s pH 5,5, posebno za posude.

Potrebno je provjeriti kiselost ili lužnatost tla pomoću uređaja za ispitivanje pH vrijednosti tla. Ovi alati su prilično jednostavni za korištenje. Ako je tip trake, navlažite tlo i tapkajte ga s test trakom. Ako pocrveni, tlo je kiselo, inače plavo za bazično ili alkalno tlo. Općenito, nije prikazana promjena boje s neutralnim uzemljenjem.

Jednostavnija laička tehnika je dodavanje 2 do 3 inča komposta u mješavinu tla za posudu od 8 inča. Meni uvijek upali. Ako smatrate da tlo postaje previše lagano, dodajte malo kokosove zemlje, inače dodajte malo pijeska da ujednačite konzistenciju tla. Ovo je jednostavno pitanje promatranja. Ne postoji posebno pravilo koje se treba pridržavati u tom pogledu.

Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

Također pročitajte: Zahtjevi za temperaturu za tulipane: sve što trebate znati

Kakvo je tlo potrebno tulipanima?

Gotovo svaka vrsta tulipana zahtijeva meko, pjeskovito ili ilovasto tlo. Možete koristiti glinu za uzgoj tulipana, iako ćete morati dodati pijesak i kokopeat kako biste poboljšali drenažu. Tulipani ne trebaju puno hrane da bi rasli i cvjetali. Ipak, bolje je dodati dovoljno organske tvari koja može hraniti lukovice tulipana tijekom njihovog životnog ciklusa.

Biljke tulipana nije potrebno gnojiti, osobito ako tlo sadrži dovoljno dušika, fosfora, kalija, kalcija i magnezija.

Ne brinite, ovo su samo osnove. Kao laik, koristim kompost, drveni pepeo, koštano brašno i prah gorušice za pripremu mješavine tla za svoje tulipane. Pomiješajte 40% vrtne zemlje s 30% komposta, 10% pijeska, 10% kokosmeta, 5% praha gorušice, 3% koštanog brašna, 1% fungicida i 1% drvenog pepela. Čekaj, nemoj se češati po glavi. Koristite posudu ili lonac za mjerenje udjela ovih materijala. Ne brinite, ne morate biti 100% točni.

Kako pripremiti tlo za tulipane?

U posljednjih 6 godina isprobao sam mnoge mješavine tla za svoje tulipane. Neki od njih su domaći, dok su drugi komercijalne mješavine koje se kupuju u trgovinama ili na internetu. Moram priznati da je većina komercijalnih mješavina za saksije dobra. Izvrsni su za tulipane i druge cvjetnice, ali su skupi. Moram potrošiti 100s ili čak više za zemlju samo za 5-6 biljaka. Čini mi se previše, pa odlučujem raditi sa svojom domaćom mješavinom zemlje.

Na kraju, nakon 3 ili 4 pokušaja, imao sam 2 uspješne kombinacije koje su uspjele za moje tulipane. Lako ih je napraviti i koristiti. Isprobajte ovu mješavinu tla i podijelite svoje iskustvo s nama.

1. Mješavina tla za tulipane

Pomiješajte 30% komposta s 30% vrtne zemlje, 20% kokosovog treseta i 20% pijeska. To je najlakša mješavina tla za biljke tulipana.

Ova mješavina tla ima optimalni pH tla od 6,0 ​​do 6,5. Lagan je i porozan i može zadržati dovoljno vlage da korijenje ostane hidratizirano. Ova mješavina tla neće se namočiti čak ni u slučaju jake kiše ili pretjeranog zalijevanja. Stoga je vjerojatnost truleži korijena zbog preplavljivanja vrlo mala.

organski kompost u zahtjevima tla za tulipane

Provjerite: Zašto moji tulipani žute? 12 razloga za znati

2. Mješavina tla za tulipane

Ovo je modificirana podna kombinacija prvog tipa. Prva vrsta tla je dobra za uzgoj tulipana, ali kvaliteta cvjetova ne odgovara kvaliteti cvijeća. Da bi moji tulipani najbolje cvjetali, dopunjavam tlo nekim mikronutrijentima i gnojivima. S ovom mješavinom zemlje možete sudjelovati na svakoj izložbi cvijeća.

Dodajte 25% vrtne zemlje s 30% komposta, 20% pijeska, 10% kokosovog brašna, 5% koštanog brašna, 5% praha gorušice u prahu, 2% superfosfata, 2% potaše, 1% sistemičnog ili kontaktnog fungicida.

Ova kombinacija je još uvijek dokazana sa 100% uspješnošću u 17 različitih sorti tulipana, možete se igrati s postotkom ako želite.

Treba li tulipanima duboko tlo?

Biljka tulipana treba najmanje 4 do 6 inča dubokog tla. Možete čak posaditi lukovice na dubinu od 8 do 10 inča, posebno u toploj, suhoj klimi.

Dubina tla pomaže da lukovica ostane sigurna i zaštićena od vanjskih utjecaja. Toplinski val, česti mrazevi, obilne kiše ili snježne padaline i hladan vjetar mogu oštetiti izložene lukovice tulipana. Stoga je bolje uzgajati tulipane u plitkoj dubini tla od 4 do 6 inča.

Morate uzeti u obzir gustoću tla i veličinu lukovice kako biste odredili dubinu tla. Velike lukovice, promjera 3 do 5 inča, treba posaditi dublje od malih lukovica promjera 1 ili 2 inča. Također, tlo mora biti mekano i lagano za postavljanje lukovica na dubinu.

Koje je najbolje tlo za saksije za tulipane?

Komercijalna mješavina za saksije najbolja je opcija za uzgoj tulipana ako si to možete priuštiti. U suprotnom, priprema mješavine tla je najbolja opcija.

Nema potrebe da to radite posebno. Samo pripremite mješavinu tla koja je bogata organskom tvari i ima dobru drenažu. Mrtva i raspadajuća organska tvar polako otpušta dušik i druge hranjive tvari u tlo. Drenaža sprječava truljenje korijena. Zbog toga je tlo idealno za uzgoj biljaka, uključujući tulipane.

Je li crvena zemlja ili crna zemlja dobra za tulipane?

Crvenica je bolja od crnice, posebno za tulipane. Ima bolju drenažu zbog manje organske tvari. Crno tlo sadrži više organskog materijala koji može osigurati više hranjivih tvari i zadržati više vlage. Za uzgoj tulipana možete koristiti bilo koje tlo, čak će i njihova mješavina dobro funkcionirati. Tlo treba biti dobro drenirano i malo hranjivo, ne puno.

Tulipani su porijeklom iz stjenovitih područja i rastu na suhom pjeskovitom tlu. Ovo tlo sadrži više minerala nego bitne organske tvari. Ipak, tulipani najbolje cvjetaju u pjeskovitom, kamenitom tlu. Može pohraniti hranjive tvari u lukovicama, omogućujući im da prežive u bilo kojoj vrsti tla.

nepravilno upravljanje zahtjevima tla za Tulip

Pročitajte ovo: Kako ukloniti uvenule tulipane nakon cvatnje?

Promjena tla za biljke tulipana?

Tlo možete nadopuniti određenim materijalima koji će pomoći tulipanima da dobro rastu. Neke esencijalne hranjive tvari mogu nam pomoći da dobijemo veće pupoljke, dok druge mogu podržati rast. Prave promjene također mogu pomoći biljci u borbi protiv najezde štetočina.

možete dodati-

 • Pijesak za povećanje drenaže.
 • Cocopeat za povećanje zadržavanja vlage.
 • Kompost može povećati zadržavanje vlage i također polako gnojiti tlo.
 • Koštano brašno je korisno za hranjenje lukovica tulipana. Polako otpušta kalij, fosfor, kalcij, magnezij i sumpor za jačanje korijenskog sustava.
 • Perlit može izgubiti konzistenciju tla i povećati zadržavanje vlage.
 • Superfosfat je dodatna sol za brzo povećanje razine fosfora za rano cvjetanje.
 • Kali je spoj kalijeve soli za bolji razvoj korijena i pupoljaka.
 • Fungicidi mogu pomoći u sprječavanju gljivičnih bolesti.
 • Gorušica u prahu organska je alternativa uravnoteženoj hrani za cvijeće. Može pomoći kod čestih cvjetanja tulipana.
 • Drveni pepeo može pomoći u kontroli štetočina i povećati pH vrijednost tla. Alkalan je.

Mješavina tla za uzgoj tulipana

Trebali biste pomiješati 25% vrtne zemlje, 25% komposta, 25% pijeska, 10% kokosove zemlje, 10% koštanog brašna i 5% kolača od gorušice ili praha od kikirikija. Ovoj smjesi dodajte prstohvat fungicida i 2 žlice drvenog pepela. Učinit će čuda za vaše tulipane. Ova mješavina tla prikladna je i za posude i za povišene gredice. U idealnom slučaju, nećete morati gnojiti tulipane tijekom vegetacijske sezone kada koristite ovu mješavinu tla.

Zahtjevi za tlo za tulipane

Provjerite: Kako uzgajati tulipane u stakleniku?

Odmor je vaša odluka. Ponekad dodam Epsom soli i ekstrakt morske trave kako bih obnovio hranjive tvari u tlu tijekom sezone rasta tulipana, iako to nije potrebno.

Kiselo tlo u odnosu na alkalno tlo za tulipane

Tulipani mogu rasti u blago kiselom do blago alkalnom tlu. Podnosi pH od 5,5 do 7,3 u tlu. Međutim, kisela tla s pH manjim od 7,0 najbolja su za uzgoj tulipana.

Kako povećati ili smanjiti pH tla za tulipane

Tulipani trebaju određeni pH raspon od 5,5 do 7,0 da bi dobro rasli. Ako je tlo koje koristite kiselo, dodajte drveni pepeo ili vapnenac u prahu da podignete pH tla. U protivnom dodajte kompost, zelenu trulež, organski malč, željezaru ili sumpor kako biste snizili pH tla i učinili ga kiselim.

Kompost je najbolja opcija za snižavanje pH tla, a drveni pepeo je najbolja opcija za njegovo podizanje. Bolje je testirati pH tla prije korištenja bilo koje od ovih promjena. Inače možete nesvjesno naštetiti biljkama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Minijature i patuljaste sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

13 zadivljujućih biljaka u zatvorenom terariju koje će vam se svidjeti

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najbolje povrće za sadnju u jesen

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Kako da svoj vrt učinim lijepim zimi?

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku