Uzgoj krastavaca u akvaponskom sustavu: Evo kako

1682599024 Gurken in einem Aquaponic System anbauen So gehts

Proširite vijest!

Akvaponski sustavi najpoznatiji su po brzom i učinkovitom rastu biljaka bez korištenja tla. Krastavci su jedna od onih biljaka za koje se čini da koriste ovu vrstu sustava.

Krastavci mogu vrlo dobro rasti u akvaponskim sustavima, prvenstveno zato što su lisnato zelene biljke koje uspijevaju u okruženju bogatom hranjivim tvarima dušika. Ove hranjive tvari poznate su kao nitrati i obiluju ih u akvaponskim sustavima.

Uzgoj krastavaca nije tako težak. Samo stavite sjeme u plodno tlo ili sadnicu u akvaponski sustav i ona će rasti samostalno. Međutim, sustav akvaponike ima jednu prednost za uzgoj krastavaca, o čemu ćemo raspravljati u ovom članku.

Pogledajte naš potpuni vodič za akvaponiku i saznajte što trebate znati da biste pokrenuli uspješan sustav.

Kliknite na poveznice da biste vidjeli Osnove akvaponičke opreme koju koristim

Dakle, kako uzgajati krastavce u akvaponskom sustavu?

Krastavci su biljke vinove loze kod kojih u nekim slučajevima vinova loza može doseći udaljenost veću od dvadeset stopa.

Biljka se može kupiti kao sadnica u agrotrgovini ili uzgojiti u vlastitoj posudi za klijanje iz osušenih sjemenki.

U svakom slučaju, nakon što je sadnica visoka oko 2 – 3 inča i ima najmanje dva lista, može se ukloniti i ponovno posaditi u akvaponskom sustavu.

Presadite sadnice krastavaca.

  1. Pažljivo izvadite sadnicu iz posude za sadnju
  2. Ako se koristi prljavština; Nježno uklonite prljavštinu bez oštećenja korijena
  3. Kada koristite netcups; Otvorite nosivi medij (obično kamena vuna) i postavite biljku u središte kamene vune.
  4. Stavite kamenu vunu u mrežastu posudu (2? ili veću)
  5. Mjesto u akvaponskom sustavu. (bilo nft ili dwc)

Nakon nekoliko dana:

Plod prvo niče kao pupoljak, a potom u cvijet koji oprašuju kukci. Oprašeni cvijet zatim oblikuje mali krastavac koji raste dok ne bude spreman za berbu.

Jednom kada krastavci počnu rasti, mogu postati vrlo divlji pa bi moglo biti vrijedno osigurati neku vrstu potpore za rast vinove loze. Ono što sam otkrio jest da uzgoj vinove loze na mrežastom ili mrežastom sustavu omogućuje laku berbu plodova kada su spremni.

Ne želite uzgajati vinovu lozu u zemlji jer insekti i drugi štetnici mogu lako doći do biljke i ploda i uništiti ih.

Korijenov sustav krastavaca jednako je divlji kao i vinove loze i može postati vrlo dug. Problem je u tome što korijenje koje raste i začepljuje vodovod u akvaponskom sustavu uzrokuje nakupljanje vode i prelijevanje, što rezultira gubitkom vode i hranjivih tvari.

Stoga je dobra ideja uzeti to u obzir kada ih sadite u akvaponskim sustavima.

Također sam otkrio da uzgoj u nft, modificiranom nft (tehnika hranjivog filma) i DWC (deep water culture) sustavu proizvodi više biljaka u manjem prostoru.

Krastavci mogu rasti i u rasadnicima. Dakle, koji god sustav koristite, ove se biljke mogu prilagoditi i maksimalno iskoristiti svoj medij.

Zašto krastavci tako dobro rastu u akvaponici?

Uzgoj krastavaca u akvaponskom sustavu Evo kako

Krastavci se jako dobro snalaze u akvaponskim sustavima, uglavnom zato što su zelene i lisnate biljke koje vole vodu.

Biti zelen i lisnat priziva dušik u svijetu poljoprivrede. Dušik je biljkama dostupan u obliku nitrata u prirodi i akvaponici.

Dušik je važna komponenta klorofila, spoja pomoću kojeg biljke koriste energiju sunčeve svjetlosti za proizvodnju šećera iz vode i ugljičnog dioksida. Ovaj proces je također poznat kao fotosinteza.

U akvaponici, nitrata ima u izobilju pod pravim uvjetima.

Nitrati nastaju procesom nitrifikacije. U tom procesu prijateljske bakterije Nitrosomonas i Nitrobacter pretvaraju amonijak iz ribljeg otpada u nitrit, a potom u nitrat.

Bez ovog procesa, nitrati ne bi bili dostupni u akvaponskim sustavima, stoga farmeri uvijek paze da su uvjeti vode pogodni za rad bakterija.

Krastavci jednostavno uživaju u prednostima procesa nitrifikacije i uživaju u obilju nitrata koji su dostupni u sustavu. Zato tako dobro rastu.

Što može uzrokovati neuspjeh krastavaca u akvaponici?

Kao što je ranije spomenuto, krastavci vole nitrate. Kada se koncentracija nitrata u akvaponskom sustavu smanji, rast biljaka i prinos također se smanjuju.

Ali što može uzrokovati pad razine hranjivih tvari?

Aquaponic krastavci zahtijevaju određene sastojke za optimalan rast. Temperatura, pH i uvjeti sunčeve svjetlosti kojima je biljka izložena odredit će koliko će dobro krastavci rasti u sustavu.

Temperatura izravno utječe na pH vode. Što je viša temperatura, voda postaje kiselija. To je zato što kako temperatura vode raste, molekule vode lakše disociraju u ione vodika.

Kiseli uvjeti smanjuju dostupnost hranjivih tvari biljkama u akvaponskim sustavima.

pH ljestvica mjeri koliko je nešto kiselo ili bazično.

pH se mjeri u rasponu od 1,0 do 14,0
1.0 je najkiseliji, 7.0 je neutralan, a 14.0 je najbazičniji.

Održavanje blago kiselog stanja između 6,0 i 7,0 neophodno je za dobar rast biljaka krastavaca.

Sunčeva svjetlost je neophodna za rast svih biljaka, a ni krastavci nisu ništa drugačiji. Biljke krastavca zahtijevaju punu sunčevu svjetlost da bi postigle svoj puni potencijal rodnosti.

1682599023 Kako uzgojiti 850 krastavaca u akvaponskom sustavu

Nedostatak sunčeve svjetlosti doveo bi do smanjenog rasta i plodonošenja.

Štetočine također igraju ulogu u tome koliko dobro biljka proizvodi u akvaponici. Lisne uši i mineraši, nakon što im se dopusti razmnožavanje, mogu uništiti zdravu rastuću biljku krastavca i to treba spriječiti kako bi se biljke održale zdrave.

Što se tiče štetočina, moj zadnji urod krastavaca dobro je uspijevao sve do trećeg tjedna. Nije bilo insekata, ali lišće je nestalo. Bio sam zadivljen jer je sve išlo tako dobro, a strašno je bilo što nije bilo lišća na tlu.

Ispostavilo se da se iguana gostila bujnim zelenim lišćem i ostavila me zbunjenog danima.

Ovo je još jedna vrsta štetnika koju treba uzeti u obzir ovisno o vašoj regiji.

Suzbijanje štetnika može u konačnici utjecati ili utjecati na rast i proizvodnju plodova bilo koje biljke u akvaponskom sustavu.

Pogledajte naš post o kontroli štetočina u akvaponici.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: