Kako odabrati najbolju posudu za uzgoj salate

1682624394 So wahlen Sie den besten Behalter fur den Salatanbau aus

Ako ste ikada razmišljali o uzgoju biljaka salate u posudama, možda ste se pitali koja je vrsta posuda najbolja za te biljke. Da biste odabrali najbolju vrtnu posudu za biljku salate, morate razumjeti idealne uvjete za uzgoj salate i kako kontejner može utjecati na te uvjete.

Kako bismo vam uštedjeli vrijeme, odlučili smo upotrijebiti ovaj članak kako bismo vam dali izravan odgovor o tome koja je vrsta posude najbolja za uzgoj salate. Sada kada smo vam dali ovaj odgovor, podijelit ćemo s vama neke od najvažnijih lekcija koje možete naučiti uzgojem ovih biljaka.

Koja je vrsta posude najbolja za uzgoj salate?

Najbolja vrsta posude za salatu je ona koja nudi mnogo vodoravnog prostora za uzgoj i omogućuje izvrsnu drenažu s dna. Većina biljaka salate ima plitak korijenski sustav koji se širi sa strane, a ne duboko u zemlju, tako da je široka posuda važnija od duboke posude.

Isto tako, biljke salate vole vlažno tlo s dobrom drenažom. Međutim, da bi vaš pod mogao učinkovito odvoditi vodu, spremnik u kojem se nalazi također mora moći učinkovito odvoditi vodu. Posude s velikim drenažnim otvorima ili posude izrađene od propusnih materijala najbolje je postaviti kako bi se omogućila ispravna drenaža.

Savjeti za vrtlare koji uzgajaju salatu u posudama

Odličan je početak saznati koja je vrsta posude najbolja za uzgoj salate. Međutim, postoji još mnogo toga što trebate naučiti ako želite proizvesti uspješan urod salate iz kontejnerskog vrta. U sljedećim odjeljcima dat ćemo vam neke od ključnih zaključaka kako biste razumjeli želite li uzgajati zelenu salatu u kontejneru.

Kako odabrati najbolju posudu za uzgoj salate

Salatu je najlakše uzgajati u posudama

Kao što možda znate, postoji mnogo različitih vrsta biljaka salate, a kao što možete zamisliti, neke od ovih sorti bolje su za uzgoj u posudama od drugih. Evo nekoliko primjera nekih vrsta salate za koje je poznato da dobro uspijevaju kada se uzgajaju u vrtnoj posudi:

  • Zelena salata od crnih sjemenki
  • maslac zelena salata
  • Hrskava zelena salata
  • Raspušteni list salate
  • hrastova lisna salata
  • romaine salata

Vjerojatno ćete pronaći i druge vrste salate koje dobro rastu u posudama, ali na gornjem popisu su neke od vrsta salate koje je najlakše uzgajati u posudama. Kao što ćete vidjeti, svaka od ovih sorti salate ima minimalne probleme pri uzgoju u posudi, a pokazalo se da ih je prilično lako saditi i brinuti se za njih.

Najbolje tlo za salatu u kontejnerima

Kada uzgajate biljke u kontejnerima, mudro je iskoristiti činjenicu da možete postaviti idealne uvjete tla za svaku biljku koju želite uzgajati. Što se tiče biljaka salate, većina će radije živjeti u relativno rahlom tlu koje će zadržati vlagu i istovremeno omogućiti izvrsnu drenažu. Također je važno da tlo sadrži mnogo organskih hranjiva i ima blagu kiselost.

Potreba za sunčevom svjetlošću za salatu

Većina popularnih biljaka salate koje ćete vjerojatno uzgajati u svom vrtu su biljke na punom suncu koje bi trebale dobiti oko šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Iako većina biljaka salate općenito preferira puno sunca, postoje neke sorte koje dobro uspijevaju iu djelomičnoj sjeni. Ipak, gotovo sve biljke salate trebaju najmanje četiri sata sunčeve svjetlosti dnevno.

Kako saditi salatu u kontejner

Kao i kod mnogih biljaka, konačni uspjeh vašeg vrta za salatu u kontejnerima ovisi o tome koliko dobro prvo posadite salatu. Zapravo, loša sadnja može biti jedan od glavnih razloga propadanja usjeva salate. Stoga je važno da naučite kako pravilno saditi biljke salate.

Općenito, postoje dva načina uzgoja salate. Ili možete započeti sjetvom sjemena salate ili možete uzgajati biljke salate. Sljedećih nekoliko odjeljaka provest će vas kroz svaku metodu.

toranj salate

Uzgajati salatu iz sjemena

Sadnja sjemena salate je relativno jednostavan proces, ali vrijedi ga pokriti za one koji ne znaju. Započnite odabirom odgovarajućeg spremnika i napunite ga vrstom tla koju biljke salate vole, kao što je spomenuto u prethodnim odjeljcima ovog članka.

Nakon što stvorite povoljno okruženje za uzgoj vaše salate, spremni ste za sijanje sjemena salate. Započnite posipanjem nekoliko sjemenki po površini tla. Razmak koji biste trebali ostaviti između ovih sjemenki ovisi o vrsti salate koju imate. Dok se neke sjemenke salate mogu saditi na samo 10 cm udaljenosti, druge su bolje na 30 cm ili više.

Nakon što ste posadili svoje sjeme u tlo, sve što trebate učiniti je posuti još zemlje preko sjemena. Dodajte zemlju dok sjeme potpuno ne prekrije. Ne zaboravite da se sjeme salate ne smije saditi preduboko. Često je samo četvrtina ili pola inča dubine savršena za sjeme salate.

Nakon što posadite sjeme, pažljivo ga zalijevajte kako biste izbjegli pomicanje sjemena i kako bi tlo bilo stalno vlažno do klijanja. Uz pravilnu njegu, vaše sjeme može niknuti iznad zemlje za samo tjedan dana.

Uzgoj salate iz presadnica

Sada znate kako je jednostavno sijati sjeme salate u kontejner. Srećom, sadnja salate je jednako jednostavna. Prvo što morate uzeti u obzir kada sadite presadnice u lonac je razmak.

Vaš bi cilj trebao biti odabrati odgovarajući broj cijepova za uzgoj na temelju veličine vaše posude. Kao što je ranije spomenuto, korijenje salate ima tendenciju širenja više vodoravno nego okomito. Biljke salate također zauzimaju prostor iznad zemlje, što je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri razmaku između presađivanja. Obično će presadnice salate imati dovoljno prostora ako ostavite oko 10-15 cm prostora u svim smjerovima.

Nakon što ste suzili razmak, dobro je izvaditi biljke salate iz posuda i olabaviti im korijenje kako bi se mogle raširiti i ne zapetljati. Zatim iskopajte rupe za svoj cijep, pazeći da je svaka rupa duboka približno kao korijenska masa cijepanja i znatno šira od korijenske mase.

Konačno, vrijeme je da stavite svoje kalemove u odgovarajuće rupe i napunite ih zdravim tlom. Obilno zalijevajte svoje biljke i one će se uskoro prilagoditi novoj sredini za uzgoj i biti na dobrom putu da daju obilan urod salate.

Uzgoj salate iz presadnica

Zalijevajte i gnojite svoju salatu

Budući da biljke salate imaju plitko korijenje, morate ih redovito lagano zalijevati. Općenito, svojoj biljci salate trebate dati više vode kad god se prvih ½ do 1 inč tla osuši. Često to znači zalijevanje salate otprilike dva puta tjedno. Međutim, možda ćete otkriti da vaše biljke salate trebaju još više vode.

Najbolje gnojivo za salatu je ono koje sadrži jednake, ali male količine dušika, fosfora i kalija. Primjena takvog gnojiva otprilike svaka dva tjedna pospješit će zdrav rast i često rezultirati boljim okusom krajnjeg proizvoda.

Uzgoj salate u loncima u zatvorenom prostoru

Nakon što otkrijete da se salata može uzgajati u posudama, možda ćete se pitati možete li svoju salatu uzgajati u sobnoj posudi. Odgovor na ovo pitanje je da, ali morate razumjeti zašto prostor za uzgoj u zatvorenom prostoru možda ne zadovoljava potrebe usjeva salate.

Glavni problem kod uzgoja salate u zatvorenom prostoru je pronaći područje koje ima dovoljno sunčeve svjetlosti. Najbolje je staviti svoju posudu za salatu blizu prozora okrenutog prema jugu koji je osvijetljen veći dio dana. Alternativno, ako ustanovite da vaša salata još uvijek nema dovoljno svjetla, možete koristiti svjetla za uzgoj.

Često postavljana pitanja o uzgoju salate

Do sada smo pokrili gomilu informacija o tome kako uzgajati biljke salate u kontejnerima. Međutim, o ovoj temi morate znati puno više, zbog čega smo odabrali neka od najčešćih pitanja o uzgoju salate i u nastavku dali odgovore na ta pitanja.Koliko duboko raste korijenje salate?

Biljke salate imaju plitko korijenje, što je jedan od razloga zašto su prikladne za uzgoj u kontejnerima. U mnogim slučajevima korijenje biljke salate može doseći samo nekoliko centimetara u zemlju. U drugim slučajevima, dubina korijenskog sustava biljke salate može doseći gotovo dva metra, ali to je rijetko. Kako berete salatu?

Kada je vaša biljka salate spremna za žetvu, obično je najbolje započeti s uklanjanjem najvećih listova koji rastu blizu vanjskog ruba biljke. Ti bi listovi trebali biti visoki nekoliko centimetara prije nego što ih uklonite. Uklanjanje listova salate vrlo je jednostavno jer listove možete otkinuti prstima ili ih odrezati škarama pri dnu.Koliko dugo salata raste?

Koliko je vremena potrebno da vaše novoposađene biljke salate narastu do stadija pogodnog za žetvu, uvelike ovisi o vrsti salate koju uzgajate. Nekima od najbrže rastućih sorti salate, uključujući salatu s listovima, potrebno je samo dva mjeseca da se razviju. Drugim vrstama salate može trebati više od dva mjeseca da daju održiv urod. Koje štetočine i bolesti utječu na salatu?

Nažalost, postoje mnoge opasnosti na koje treba paziti kada uzgajate biljku salate. Ove prijetnje mogu doći od insekata i bolesti. U prvom slučaju, lisne uši, kukci, uhovrtice i skakavci mogu zaraziti vašu biljku salate. Bolest također može biti čest problem, a među najčešćim su nakupine truleži i plijesni.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako čuvati lukovice tulipana?

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako uzgajati biljku zmajevo voće

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Iznenađujuće upotrebe bijelog octa u vrtu

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Odabir najbolje pumpe za vodu za akvaponiku