Što bi trebali znati o uzgoju salate?

1682644160 Was ist der Unterschied zwischen Kopfsalat und Blattsalat

Zelena salata je vrsta salate koja raste otvorena i stvara labave nakupine lišća umjesto kompaktne glavice. Postoji nekoliko vrsta uključujući salatu s maslacem i crvenu salatu.

Ljudi koji su uzgajali i lisnatu i salatu obično smatraju da je lisna salata bolja. Za to postoje razlozi.

Iako obje vrste dolaze u širokom rasponu boja, oblika i veličina, trebali biste uzgajati salatu ako želite brzu berbu koja odmah daje prekrasne rezultate.

Listovi salate mogu se sijati izravno u tlo u rano proljeće ili uzgajati u zatvorenom prostoru u posudama kako bi se sadnicama dalo topli poticaj prije nego što izađu van.

Budući da lisnate salate dolaze u toliko različitih oblika i boja, mogu se čak tretirati kao jednogodišnja biljka za hladne vremenske uvjete i koristiti kao boja u cvjetnim gredicama i posudama zajedno s maćuhicama i drugim ukrasnim biljkama.

Za uzgoj salate kao usjeva u vašem povrtnjaku, sjeme se može posijati u redove i zatim prorijediti kada biljke budu vidljive kako bi se napravilo mjesta za optimalan rast.

U nekim područjima gdje puževi i puževi predstavljaju problem potrebna je zaštita upotrebom mamaca i zamki za puževe. Ovisno o sorti salate koja se uzgaja, salata se može brati već za mjesec dana.

Kako biste osigurali višestruku žetvu svoje salate, sjeme se može sijati svaka dva do tri tjedna. To će vam omogućiti kontinuiranu opskrbu proizvodima tijekom vegetacijske sezone.

Jedina teška sezona za uzgoj salate su ljetne vrućine. Visoke temperature nisu pogodne za uzgoj salate jer preferira niže temperature zbog količine vode izgubljene kroz lišće.

Sada postoje neke sorte koje mogu podnijeti više ljetne temperature, ali vrtlar će morati malo istražiti kako bi pronašao te vrste. Većina salata treba puno vode.

Ako su salate izložene punom suncu, skupit će se, imati gorak okus i uvenuti do podneva ili poslijepodne.

Kompost je izvrstan dodatak tlu, ali jednako dobro djeluje i višenamjensko gnojivo. Gnojivo sa sporim otpuštanjem također će dati izvrsne rezultate za rast lišća.

Nakon što su se biljke udomaćile u vašem vrtu, preživjele napade puževa te dobro rastu i izgledaju zdrave, možete početi s berbom.

Sjajna stvar kod berbe lišća salate je što, ovisno o sorti, to možete učiniti kada su biljke još relativno male ili su dosegle tipičnu veličinu salate.

Listovi koji se beru mladi smatraju se mladom salatom, vrlo su blagog okusa i vrlo su šareni.

Vrlo će ukusne biti i salate ubrane nakon što su ojačale. Ako se salati dopusti da nastavi rasti do faze sjemena ili pupoljaka, imat će gorak okus i imati čvrstu strukturu lišća.

Najbolje je pokušati pojesti zelenu salatu prije nego što se približi fazi rasta sjemena.

Raste li salata kao glavica?

Lisnata salata je vrsta salate koja raste otvorena i stvara labave nakupine lišća umjesto kompaktne glavice. Lisna salata je kultura za hladno vrijeme koja se može uzgajati kao glavica ili kao pojedinačni listovi. Listovi salate su gušće zbijeni od listova salate i glavica je općenito zaobljenija. Listna salata je bolji izbor za tople klime jer glavice postaju gorke za vrućeg vremena.

Koja je razlika između zelene salate i zelene salate

Je li salatu teško uzgajati?

Jednogodišnju povrtnu salatu lako je uzgajati. Kada je temperatura između 15 i 20 stupnjeva C, salata, koja se smatra proljetnom i jesenskom kulturom, će uspjeti. Brojne vrste mogu se ubrati puno ranije od mikrozelenja, a nekoliko sorti sazrijeva za samo 30 dana.

Koju salatu je najlakše uzgajati?

Zelena salata koju je najlakše uzgajati poznata je kao salata s listovima, što se odnosi na vrste koje uopće ne proizvode glavice.

Nema potrebe čekati toliko dugo da uživate u njemu jer se razvije za 40-45 dana. Možete početi mršaviti za samo tri tjedna.

Raznolikost listova ima najbolji sadržaj hranjivih tvari i najmanje je vjerojatno da će rasti po vrućem vremenu.

Što je glavica salate?

Kod salate se slojevi lišća najprije rašire u rozetu, a zatim se počnu okretati prema unutra kako bi prekrili središnju točku rasta i formiraju glavu u potpunosti od slojeva lišća.

Zašto se zove zelena salata?

Sorte salate s gustim listovima poput rozete nazivaju se salata. Nazivaju je salata zbog gusto zbijene lisne rozete koja je veličinom slična ljudskoj glavi.

Koja je najzdravija salata?

1682644158 164 Koja je razlika između zelene salate i zelene salate

Sve vrste zelene salate su zdrave. Iako je zelena salata niskokalorično povrće, također je bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Što se tiče vitamina, zelena salata sadrži vitamin K, mineral povezan s jakim kostima, i folnu kiselinu, vitamin B koji je neophodan za stvaranje i popravak DNK u stanicama. Osim toga, zelena salata sadrži malu količinu kalcija i kalija, dva minerala koja su vitalna za održavanje dobrog krvnog tlaka.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sukulenti

Peperomija obtusifolia: sobna biljka s niskim zahtjevima za održavanjem

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

6 načina da pomognete svojoj biljci pauka sa žutim lišćem

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka

Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati kikiriki