Kako se riješiti oposuma u svom vrtu

So werden Sie Opossums in Ihrem Garten los

Jeste li se probudili i pronašli svoju omiljenu biljku izgaženu? Umorni ste od toga da vaš pas pojede hranu prije nego što stigne do nje? Je li moguće da je oposum našao utočište u vašem vrtu?

Oposumi se često nalaze i u ruralnim i u urbanim domovima. Većina vlasnika kuća na njih gleda kao na smetnju jer gotovo uvijek uzrokuju štetu. Ta šteta može biti bilo što od toga da oni prekapaju po vašim kantama za smeće i prevrnu ih do toga da sami sebi pomognu s vašim voćkama.

Iako oposumi obično ne napadaju ljude niti prenose bjesnoću, mogu biti štetni za vaše dvorište. Također, imaju mnogo strašnih zuba koji mogu preplašiti kućne ljubimce i djecu. Dakle, niste sami u pokušaju da ih se riješite.

Dobra vijest je da postoji nekoliko prilično jednostavnih načina da kontrolirate njihovo kretanje po vašem dvorištu i spriječite ih da uđu. Evo 7 najučinkovitijih načina da se riješite oposuma u svom dvorištu.

1. Repelent

Repelenti su jedna od najpopularnijih metoda uklanjanja oposuma. Oni koriste vid, miris, okus ili zvuk kako bi natjerali oposume da napuste vaše dvorište.

Možete odabrati koja vam se vrsta najviše sviđa.

Koristite kemikalije da se riješite oposuma u svom dvorištu

Kemijski repelenti obično su dostupni u tekućem obliku i mirisa. Vjerojatno ste čuli za životinje koje svoj teritorij označavaju mokreći tamo. Potvrđuje dominaciju i drži inferiorne vrste podalje.

Ovi repelenti sastoje se od mješavine urina predatora, praha jaja, sapuna, češnjaka itd. Neki čak sadrže ekstrakt paprike. Svaki od njih drži oposume podalje.

Možete ih pronaći u gotovo svim trgovinama hardverom. Nanesite ih na svoje cvjetne gredice, biljke, drveće i temelje konstrukcija. Jedina mana kemijskih repelenata je njihova cijena. Malo su skupi.

Koristite elektroničke repelente kako biste se riješili oposuma u svom dvorištu

Oposumi se igraju u vašem vrtu

Elektronički repelenti obično su strojevi koji se aktiviraju pokretom i koji odbijaju oposume. Jedna od najčešćih vrsta je raspršivač koji se aktivira pokretom jer je vrlo jednostavan za korištenje.

Morate ga uključiti kada idete spavati jer oposumi izlaze noću. Nakon aktiviranja, prskalica će prskati vodom čim otkrije kretanje u područjima oko sebe. Ova vrsta napada će držati oposume podalje od vašeg dvorišta.

Ove ili druge vrste elektroničkih repelenata možete koristiti na svojim travnjacima, oko drveća i kanti za smeće ili čak u stajama.

Ostale opcije uključuju zvona vjetra i svjetla za travnjak.

2. Mačevanje

Ako na vašem travnjaku ima oposuma, trebate provjeriti ima li oštećenja na ogradi. Sve rupe ili trule daske mogu im omogućiti pristup vašem domu.

Ako već nemate ograde, trebali biste ih postaviti. Iako su oposumi dobri penjači, ne mogu nadmudriti električne žice.

Stavite ogradu visoku najmanje četiri stope s električnom zavojnicom na vrhu i novi oposumi neće doći na vaše imanje. Dodavanje pod kutom prema van dodatno će učvrstiti vašu obranu.

3. Blokirajte pristupne točke poput rupa

Otvorene rupe osim vaše ograde također su ulazne točke za oposume. Postaju posebno problematični kada oposum prijeđe vašu ogradu i uđe na vaš posjed.

Rupe za dimnjake i ventilacijski otvori omogućuju im pristup vašem domu. Ako uđu unutra, mogu prožvakati žice, plašeći stanovnike i kradući hranu. Dakle, osim ograde, važno je da vaša kuća bude sigurna.

Čak i ako imate ogradu visoku 4 stope s električnim žicama, svejedno preporučujemo da osigurate ove točke.

Osim toga, oposumi često ulaze u domove i kroz vrata kućnih ljubimaca. Dakle, ako živite u području s oposumima, osigurajte ih i držite svoje ljubimce u kući kad god je to moguće.

Budući da su oposumi izvrsni penjači i koriste drveće kako bi pronašli slabosti u sigurnosti vašeg doma, obrezivanje grana je još jedan način da ih spriječite da uđu u vaš dom.

4. Uklonite atrakcije

Razmislite zašto oposumi dolaze u vaš dom. Žele hranu i sklonište. Ako odnesete te dvije stvari, one nemaju više po što doći u vašu kuću.

Prestanite noću spremati hranu za kućne ljubimce i smeće vani. Oba su zapravo pozivnice za oposume da dođu na zabavu.

Ako imate voćke, pazite da na zemlji nema plodova. Također, koristite kemijske repelente na drveću.

Također uklonite betonske ploče i hrpe grmlja. Oposumi imaju tendenciju koristiti ruševne kuće kao prebivališta. Zapuštene zgrade treba ili popraviti ili redovito prskati.

5. Zamke

Ako je oposum već napao vaš posjed, preventivne mjere poput ograde neće biti od koristi. Iako sprječavaju još više oposuma da uđu u vaš dom, ne mogu učiniti ništa s onima koji su već unutra.

Zamke su najbolji način da ih se riješite.

Oposumi jedu raznoliku hranu. Međutim, njihove prehrambene preferencije zajedničke su za sve tri tvari: insekte, žitarice i voće. Možete koristiti voćni džem ili prezrelo voće.

ljudski

Humane zamke mogu se postaviti u blizini ili na putu životinje i mjestima gdje ona dobiva hranu. Budući da oposumi nisu inteligentne životinje, oni će se popeti na zamku i neće moći sići dok ih ne pustite.

koban

jastučić za oposuma

Smrtonosne zamke treba koristiti samo kada je to apsolutno neophodno. Oni ubijaju oposume i uvijek biste ih se trebali pokušati riješiti drugim metodama prije nego što upotrijebite ovu.

Ako ga odlučite koristiti, zamke možete postaviti u blizini svoje ograde. Super su učinkoviti u plitkim jamama i šupljim trupcima.

6. Instalirajte gnijezdo u blizini

Još jedan sjajan način da se riješite oposuma u svom dvorištu je da im date ljepše mjesto za život. Možete izgraditi gnijezdo u blizini gdje mogu živjeti mirno, a da vas ne ometaju.

Prilikom postavljanja, ne zaboravite da bude čvrsto i udobno. Oposumi su noću često plijen drugih životinja, poput pasa, pa preferiraju mjesta koja ih mogu zaštititi od velikih grabežljivaca.

7. Posljednja opcija – odstrel

Ako živite u državi bez zabrana, imate oružje i voljni ste ubiti oposuma, možete koristiti ovu metodu. Nabavite jaku svjetiljku jer ćete ih morati tražiti noću.

Jaka svjetlost ne samo da vam pomaže da vidite u mraku, već zbunjuje životinje pa se one na trenutak ukoče kada pronađete oposuma. Moraš biti brz sa svojim oružjem i iskoristiti ovaj trenutak.

Također, poznato je da se oposumi pretvaraju da su mrtvi. Stoga budite vrlo oprezni kada provjeravate je li doista mrtav. Koristite debele rukavice da ga pokupite i budite spremni da će odskočiti prema vama.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah