Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama

Mali trzaj ovdje, trzaj zapešća tamo, i vaše će ljupke biljke uletjeti u jazbinu ovih sićušnih stvorenja! Ponekad se čini da su vinske mušice posvuda.

Vinske mušice razmnožavaju se eksponencijalnom brzinom, pa se čini da im nema kraja. Kako ih uopće možete iskorijeniti?

U ovom članku pokušavamo odgovoriti upravo na ovo pitanje. Evo nekoliko provjerenih načina da se riješite voćnih mušica na biljci.

Osnovni koraci koje možete poduzeti da biste se riješili voćnih mušica u sobnim biljkama

1. Promijenite svoju rutinu zalijevanja

Vinske mušice uspijevaju u vlažnim uvjetima. Sve što im treba je malo vlage i ubrzo će se početi razmnožavati.

Stoga razmislite o promjeni navika zalijevanja. Ako vaše sobne biljke zahtijevaju manje vode nego što im već dajete, smanjite zalijevanje. Pomaže u sušenju okoliša, čime pomaže u kontroli voćnih mušica u vašim sobnim biljkama.

Ako vam je teško mjeriti vlagu u tlu, nabavite senzor vlage. Pomoću ovog uređaja možete odrediti koliko je pod vlažan.

2. Preokrenite pod

Jedan od načina da se utječe na ciklus razmnožavanja vinskih mušica je uznemiravanje tla. Ličinke voćne mušice rastu pod zemljom gdje je vlažno i mračno. Redovitim okretanjem tla izlažete ličinke svijetlom, suhom zraku iznad.

U nekim slučajevima, možda ćete morati presaditi biljku ako je problem previše raširen. Uklonite zaraženu zemlju i stavite je u plastičnu vrećicu. Nepropusni uvjeti guše i ubijaju ličinke. Prije ponovne upotrebe lonac temeljito očistite. Zanimljiv video o voćnim mušicama, nije za gadljive!

3. Napad na korijenski problem

Ne doslovni korijeni vaših biljaka, što bi bilo grozno, nego izvor problema. Voćne mušice privlače truli plodovi i lišće.

Također se divno hrane svim gljivama koje rastu. Budite pedantni u uklanjanju oštećenih plodova, lišća i uklanjanju gljivica. Utrljajte svoje biljke alkoholom ili ih poprskajte sredstvom za pranje posuđa kako biste se riješili gljivica.

4. Kontrolirajte vlažnost

Vlažni uvjeti su plodno tlo za vinske mušice. Njihov omiljeni izvor hrane, gljive, također će rasti kada je previše vlažno. Pazite da ne pretjerano zalijevate biljke.

Ispraznite posude ispod lonaca u kojima se skuplja višak vode.

Ova četiri koraka mogu vam pomoći da se riješite voćnih mušica sa svojih sobnih biljaka. Također razmislite o postavljanju zamki za hvatanje vinskih mušica.

Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama

postavljati zamke

1. Ukovrčajte je

Voćne mušice privlače pivo, ocat i vino. Pomiješajte jedan od njih s malo sredstva za pranje posuđa kako biste stvorili zamku.

Ulijte otopinu u posudu i prekrijte folijom za hranu. Izbušite rupe u foliji čačkalicom kako bi vinske mušice ušle u zamku. Nakon što uđu u spremnik, utopit će se u otopini, a poklopac im onemogućuje bijeg.

Postavite zamku blizu zaraženih biljaka i pričekajte. Naravno, u rješenje ćete ubaciti nekoliko vinskih mušica. Redovito uklanjajte mrtve muhe.

2. Koristite biljke koje jedu muhe

U svijetu postoji preko 600 vrsta biljaka mesožderki. Imati barem jednu od ovih u blizini svojih sobnih biljaka neizmjerno će vam pomoći.

Najčešće biljke kukcojedi su vrč i venerina muholovka. One su prirodna metoda suzbijanja štetočina. Vrlo učinkovito.

3. Uhvatite ih pokvarenim voćem

Ova zamka je slična otopini sapuna i octa. Umjesto da bacate pokvareno voće ili povrće, upotrijebite ih da namamite voćne mušice u zamku.

Stavite trule proizvode u posudu i prekrijte folijom za hranu. Pazite da folija za hranu ima rupe veličine čačkalice u koje mogu ući muhe. Kad uđete unutra, bacite pokvareno voće zajedno s uhvaćenim voćnim mušicama.

4. Zamka za svijeće

Vinske mušice ne vide noću. Tako bi se probili do bilo kojeg izvora svjetlosti koji bi mogli pronaći. Što ako je izvor svjetlosti prema kojem lete zamka?

Upravo to je zamka za svijeće. Ako plodovi lete blizu plamena svijeće, izgorjet će do smrti. Kako biste dvostruko osigurali njihov prolaz, stavite posudu s vodom ispod svijeće kako bi se štetnici koji ne izgore sigurno utopili u vodi ispod nje.

Provjerite je li svijeća postavljena u sigurno okruženje kako biste izbjegli oštećenje.

Nakon što postavite svoje zamke, razmislite o poduzimanju preventivnih mjera (spomenutih u nastavku) kako biste ojačali obranu od vinskih mušica.

5. Koristite strojeve za uništavanje insekata

Ideja iza korištenja strojeva je ista kao i kod svijeće – privucite ih svjetlom.

Postavite ove strojeve u blizinu izvora zaraze i gledajte kako vinske mušice odlijeću i bivaju ubijene ovim strojevima. Naravno, to bi vas koštalo više od svijeće, ali stroj je vrijedan ulaganja.

Druge preventivne mjere protiv voćnih mušica u sobnim biljkama

1. Nabavite sredstvo protiv insekata

1682617014 716 Kako se riješiti voćnih mušica u sobnim biljkama

Postoji nekoliko popularnih biljaka poput paprene metvice, limunske trave i lavande koje odbijaju vinske mušice.

Budući da su sve ovo sezonske biljke, potrebno je pripaziti na njihovo postavljanje. Čak bi i stavljanje lišća ovih prirodnih repelenata trebalo poslužiti. Pospite ih uzduž zaraženih biljaka kako biste spriječili voćne mušice.

2. Eterična i prirodna ulja

Kupite eterična ulja od prethodno spomenutih biljaka koje odbijaju insekte. Imat će isti učinak na vinske mušice. Spaljivanje ovih eteričnih ulja kao tamjana otjerat će vinske mušice.

Drugi učinkoviti repelenti su kamfor ili cedrovine. Prirodna ulja iz strugotina cedra djeluju kao barijera za vaše sobne biljke.

3. Imajte pravo tlo

Možete spriječiti razmnožavanje vinskih mušica ako vaše tlo ima pravu mješavinu organskih i anorganskih sastojaka.

Organski sastojci kao što su ugljen, vlakna i komadići kokosa pomiješani s anorganskim perlitom zaustavljaju rast vinskih mušica.

Korištenje tla koje se polako raspada i dobro drenira odvratit će štetnike od polaganja jaja u njemu. Upamtite: što je tlo svježije, veće su šanse za odbijanje voćnih mušica.

4. Koristite ljepljive ploče

Postavite jednu od ovih ljepljivih zamki blizu svojih sobnih biljaka kako biste uhvatili vinske mušice. Površina ploča prekrivena je izuzetno ljepljivim ljepilom, a sigurno ćete uhvatiti i druge insekte.

5. Neotrovni sprejevi

Još jedna učinkovita metoda tjeranja voćnih mušica je izrada vlastitog repelenta.

Pomiješajte nekoliko kapi limunske trave ili ulja paprene metvice (da, iste biljke spomenute ranije) s malo vode za prirodno rješenje. Poprskajte neotrovnim repelentom svoje sobne biljke kako biste ih zaštitili od najezde voćnih mušica.

Iako je otopina za nas bezopasna, vaši ljubimci mogu biti alergični na nju ako ih imate.

6. Zatvorite dovod zraka

Vinske mušice svoja jajašca polažu neposredno ispod površine zemlje. Nakon što se jaja izlegu, ličinke se izvijaju prema gore tražeći zrak.

Možete spriječiti ličinke da dospiju na površinu ako pospete sloj grubog pijeska ili šljunka za akvarij. To će ugušiti štetnike. Uskoro bi trebali izumrijeti.

Kliknite ovdje da biste saznali kako dobiti svoj BESPLATNI Vodič za organsku kontrolu korova i štetočina

Često postavljana pitanja

Jesu li vinske mušice štetne?

Vinske mušice također mogu predstavljati potencijalnu zdravstvenu opasnost za nas ljude. Znamo da napadaju biljke tako što polažu jaja u tlo ili u trulo lišće i voće. Larve se hrane biljkama da bi rasle. Vinske mušice privlači i gnojivo u kojem živi bakterija E. coli. Bakterije se lijepe za njihova stopala i kasnije se talože na bilo koju površinu koju dotaknu, površine poput voća koje možemo jesti Što uzrokuje voćne mušice u sobnim biljkama?

Vinske mušice prvenstveno privlače zreli plodovi i oštećeno lišće. Također ih privlače otvorene kante za smeće, kamioni za smeće, prazne limenke voćnih sokova i boce piva. Sve što je pokvareno i vlažno kod njih je kod kuće. Stoga je preporučljivo očistiti i ta druga mjesta za razmnožavanje. Redovito čistite smeće, zamijenite staru zemlju i održavajte sve površine suhima i čistima. Voćne mušice često se razmnožavaju u odvodnim kanalima. Nema načina da saznamo koliko je loša zaraza u odvodima. Dakle, najbolje je da nabavite neki gel za drenažu koji će uhvatiti i ubiti vinske mušice. Trebam li nabaviti pesticide?

Ako ste isprobali domaće lijekove i želite ići drugim putem, možete pokušati upotrijebiti pesticide da ubijete vinske mušice. Najbolje je da pitate svoju lokalnu trgovinu za vrtlarenje o pesticidima za kućne biljke koji stvarno djeluju. Angažiranje profesionalne službe za suzbijanje štetočina vrlo je učinkovito, ali vas može koštati mnogo novca. U koje doba godine rastu vinske mušice?

Poznato je da vinske mušice uspijevaju u bilo koje doba godine. Ono što im je potrebno za preživljavanje je otpad od hrane i vlažne površine. Međutim, češći su u vrijeme berbe kad voće i povrće sazrijeva ili kad su biljke u punom cvatu. Ne treba vam puno da preživite. Mogu se razmnožavati i zimi kada im je za prehranu dovoljno malo vlage iz sudopera.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje Dieffenbachije požuti?

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj cvijeća

Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Orhideje Sobne biljke

11 problema s dragulj orhidejama (i kako ih riješiti)