Hidroponski biljni vrt

Hidroponski biljni vrt je najbolji način za uzgoj vašeg omiljenog bilja kada nemate dovoljno prostora ili zemlje. A održavanje nije tako komplicirano kao što se čini. Uz dovoljno osnovnog znanja, iznenadit ćete se koliko će to biti lako.

Osim toga, mnogo štedite uzgojem vlastitog začinskog bilja, osobito skupog kad ga kupite u nekim trgovinama.

Što je hidroponija

Hidroponija je metoda ili proces uzgoja biljaka bez tla. Biljke se uzgajaju u vodi s otopinama bogatim hranjivim tvarima. Njihovo je korijenje izloženo u tekućini ili poduprto drugim medijima kao što su perlit, šljunak, kokosova vlakna, drvena vlakna i drugo.

Hranjive tvari koje se koriste u ovom sustavu mogu potjecati iz ribljeg izmeta, pačjeg gnoja, kemijskih gnojiva, otopina umjetnih hranjivih tvari i više. Iako je dobro poznato da je biljkama potrebna sunčeva svjetlost, svjetlost ne smije ulaziti u posude kako bi se spriječio rast algi i gljivica.

Također je dokazano da biljke rastu brže i veće pomoću ove metode. To je zato što biljke u biti dobivaju hranjive tvari koje su im potrebne dok im je potrebno manje energije za rast.

Vrste hidroponskih sustava

Postoji nekoliko načina za uzgoj biljaka pomoću hidroponskog sustava. Korišteni su ovisno o ulaganju, raspoloživom prostoru, okruženju i složenosti.

Većina početnika pokušala bi najjednostavnije i najlakše. Ali postoje i početnici koji žele započeti sa složenijim.

Postoji stotinjak ovih tehnika, no većina su modifikacije nekoliko osnovnih.

Hidroponski biljni vrt Organski pereglin

1. Sustav fitilja

Ova metoda se smatra najjednostavnijom, najlakšom i najpristupačnijom. U ovom rasporedu, biljke su ugrađene u medij za uzgoj koji se nalazi na pladnju postavljenom na vrh spremnika koji sadrži vodu s otopljenim hranjivim tvarima. Biljke i spremnik povezani su fitiljem. Otopina iz rezervoara putuje kroz fitilj i zasićuje medij za rast koji se nalazi oko korijenskog sustava. S vremenom će polako hraniti biljke.

Fitilji su uglavnom izrađeni od pamuka i obično su u obliku uzice ili užeta. Ovaj sustav radi bez mehaničkih dijelova kao što su pumpe. To također znači da ne zahtijeva električnu energiju (osim ako biljkama ne treba rasvjeta).

2. Sustav uzgoja u dubokoj vodi

Također se naziva DWC i metoda rezervoara, ovo je još jedna jednostavna metoda koja uključuje uranjanje korijena izravno u prozračenu hranjivu otopinu. Pravilna oksigenacija vode važna je u ovom procesu kako bi se spriječilo “utapanje” biljaka u otopini. Uzgajivači dodaju zračni kamen spojen na zračnu pumpu koja je uronjena na dno. Mjehurići iz zračnog kamena pomažu u cirkulaciji hranjive otopine i oksigeniraju cijeli sustav.

Najjeftiniji način za stvaranje ovog sustava je korištenje kante ili starog akvarija za držanje otopine, pune otprilike ⅓. Zatim plutajuća površina poput stiropora za stabilno postavljanje mrežastih posuda s biljkom koja raste unutra. Imajte na umu da osim korijena, nikakvi drugi dijelovi biljke ne smiju biti u otopini. Korijenje također može lebdjeti oko 3-5cm iznad vodene linije. Mjehurići zračnog kamena odbijaju se od površine i prskaju po izloženim korijenima, sprječavajući njihovo isušivanje.

3. Sustav kap po kap

U ovom hidroponskom sustavu, ova crijeva ili cijevi se koriste za kapanje prozračnog i hranjivim tvarima bogatog rezervoara u korijen svake biljke. Električna pumpa koristi se za pumpanje vode u cijev tako da teče do vrha medija za uzgoj, zatim kaplje oko korijena i na kraju se otječe u posudu.

Sustav kapanja ima dva rasporeda: s povratom i bez povrata.

 • U sustavu kapanja za oporavak (koji se naziva i recirkulacija), voda u spremniku koja je ispuštena iz korita za uzgoj recirkulira ili se ponovno koristi u sljedećem ciklusu kapanja. Međutim, sadržaj hranjivih tvari u otopini i pH ravnoteža se smanjuju sa svakom cirkulacijom vode. Stoga je važno da uzgajivač prati i prilagođava rješenje. Podloge za uzgoj također treba prati i redovito mijenjati jer su prezasićene hranjivim tvarima.
 • Sa sustavom kapanja bez povrata (koji se naziva i nerecirkulacijski), višak vode se odvodi dok otječe iz medija za uzgoj. Možda zvuči neekonomično, ali uzgajivači zadržavaju gubitak na najnižoj mogućoj razini primjenom precizno precizne količine otopine, taman toliko da se smoči podloga za uzgoj.
Hidroponski biljni vrt Organski pereglin

4. Aeroponski sustav

Ova vrsta hidroponskog sustava uzgaja vaše bilje tako što njihovo korijenje visi u zraku i prska ga hranjivom otopinom. Koriste se visokotlačne prskalice koje razgrađuju hranjivo u male čestice i zasićuju korijenje. Ovo se korijenje drži u vlažnom okruženju s minimalnim sredstvima za rast, dok se razina kisika u vodi održava visokom korištenjem visokotlačne pumpe.

Korijenje ovih biljaka održava se u mediju za uzgoj bez zemlje, kao što je kokosova vlakna, a potom se korijenju dopušta da visi u zraku dok raste.

Ovo su druge prednosti vrta s hidroponskim biljem

 1. Uzgoj začinskog bilja na ovaj način je vrlo ekonomičan i kompaktan, pogotovo ako živite u urbanom području bez polja za vrtlarstvo. Možete učinkovito uzgajati kvalitetno bilje na malom prostoru u ili oko svog doma i učiniti ga dostupnim tijekom cijele godine.
 2. Začinsko bilje ima bolji okus od onoga s vrtnih gredica. Hidroponski uzgojene biljke dobivaju ono što im je potrebno, kada im je potrebno i bez stresa, tako da bilje uvijek raste zdravije.
 3. Ako vam je stalo do uštede vode, ovom ćete metodom sigurno uštedjeti vodu. Tipičan hidroponski biljni vrt treba samo 10% vode za rast. Dok bilje apsorbira samo ono što im je potrebno, višak vode se vraća u sustav i zatim ponovno koristi. Za razliku od usjeva koji se uzgajaju na tradicionalnim poljima i vrtnim gredicama, ovi usjevi zahtijevaju do 80%.
 4. Rast bilja može se povećati do njihovog punog potencijala jer možete lako kontrolirati okoliš. Kao rezultat, biljka raste 30-50% brže, zdravija je i veća od biljaka u tlu.
 5. Rizik od životinjskih štetnika kao što su svisci i vjeverice te opasnost od bolesti tla kao što su Phytophthora, Pythium i Rhizoctonia smanjeni su jer nema tla. A osim toga, nema neurednog poda!

Začinsko bilje koje se lako uzgaja pomoću hidroponike

Hidroponski biljni vrt također vam omogućuje uzgoj različitih vrsta bilja. Možete čak uzgajati i teško dostupne i uvezene vrste. Ne samo da ćete uživati ​​u svom posebnom jelu sa svježim začinskim biljem i moći ćete ga nabaviti tijekom cijele godine, također ćete uživati ​​u smanjenim troškovima namirnica.

Evo nekoliko biljaka koje se lako uzgajaju hidroponski.

Bosiljak

Vrlo popularna aromatična biljka koja se odlično slaže uz mnoga jela poput mesa, tjestenine, juha i salata. Jedan od najlakših za uzgoj i dobro prilagođen vašem hidroponskom biljnom vrtu. Neki vrtlari vole uzgajati različite vrste bosiljka.

 • Metoda – Bilo koja metoda. Ali većina uzgajivača koristi Kratky, Deep Water Culture i Nutrient Film Technology
 • Srednje – blokovi kamene vune, kokosova vlakna, perlit, vermikulit i tresetna mahovina.
 • Hranjive tvari – hidroponski režim s visokim sadržajem dušika. Međutim, toplo se preporučuje korištenje posebne mješavine hranjivih tvari za lisnato povrće i bilje.
 • Svjetlo – 14-16 sati svjetla dnevno.
 • Njega – Bosiljak najbolje raste u toplim uvjetima. Idealna temperatura bila bi 65-80°F. Redovitim orezivanjem ili šišanjem njihovih vrhova očuvat će ih niskim, ali bujnim jer na njihovim stranama raste više novih izdanaka.

Vlasac

Jedan od najlakših za hidroponski uzgoj. Lako klijaju i potrebno ih je držati u stalnoj vlažnosti s medijima koji imaju visok kapacitet zadržavanja vode.

 • Metoda – Bilo koja metoda, ali mnogi vrtlari koriste sustav oseke i oseke i sustav kapanja. Sustav dubokovodne kulture također je popularan. Kratky je također odličan kada uzgajate samo nekoliko vlasaca.
 • Srednji – može duže zadržati vodu poput kokosovog vlakna, vermikulita i kamene vune.
 • Hranjive tvari – Gnojivo opće namjene se može dati, ali im je također potrebna odgovarajuća ravnoteža gnojiva. Dobra količina sumpora je potrebna za proizvodnju ulja i aromata.
 • Svjetlo – 12-14 sati dnevno
 • Njega – Najbolje rastu u toplim uvjetima. Idealna temperatura bila bi 65-80°F. Prilikom berbe ne smije se rezati sve listove odjednom. Lišće treba odrezati oko 5 cm od baze kako bi se nastavila fotosinteza i omogućilo lišću da se regenerira.
1682634216 105 Hidroponski biljni vrt Organski Pereglin

Kopar

Još jedan koji je vrlo lako uzgajati hidroponski i započeti sa sjemenom u jednom

 • Hranjive tvari – hidroponska hranjiva otopina spremna za upotrebu. Neki su vrtlari predložili odabir proizvoda s dovoljnim omjerom dušika i fosfora,
 • Svjetlo – Vole puno sunca i dovoljno je 5-6 sati dnevno. Također mogu dobro rasti pod umjetnim svjetlom. Neki vrtlari kažu da svjetla visokog intenziteta bolje proizvode kopar.
 • Njega – Ako krećete od sjemena, posijte ga nakon što prođe opasnost od mraza ili poplava. Prilikom žetve treba koristiti oštre škare za rezidbu ili škare za rezanje lišća ili cijele stabljike. Kopar ima bolji okus kada tek počinje cvjetati, dok sjemenke kopra dobivaju najbolji okus kada se osuše.

Kamilica

Popularna biljka za ljubitelje čaja, hidroponski uzgoj kamilice uopće nije težak. Mnogi vrtlari počinju uzgajati ovu biljku iz sjemena. Ova biljka se može razmnožavati i stolonima, što je također čini ekonomičnom.

 • Metoda – Kratky sustav je najpopularniji za uzgoj kamilice. Međutim, mogu se uzgajati na bilo koji način.
 • Srednje – preporuča se koristiti Rockwell, posebno kod klijanja kamilice iz sjemena. Ostali mediji koji se mogu koristiti su kokosova vlakna, perlit i vermikulit.
 • Hranjive tvari – ova biljka ne zahtijeva jaku gnojidbu i može se koristiti bilo koja standardna hranjiva otopina.n
 • Svjetlo – Neki vrtlari savjetuju 16 sati dnevno kako bi kamilica rasla zdravije. Međutim, kao i sve druge biljke, mogu uspijevati uz 12-14 sati svjetla.
 • Njega – Kamilica uzgojena hidroponski može biti spremna za žetvu nakon otprilike 8 tjedana. Odrežite cvijeće 7cm od stabljike, a zatim ih osušite na čistom ručniku na sjenovitom mjestu. Ostavite neko cvijeće neobrezano ako želite pobrati njegovo sjeme za ponovnu sadnju.

Metvica

Jedna od najčešćih biljaka, omiljena u kuhinji i vrtu zbog svoje brojne namjene. Vrlo ih je lako uzgajati, a također brzo rastu. Uzgoj bilo koje vrste metvice iz sjemena, sadnica ili reznica hidroponskom metodom vrlo je jednostavan.

 • Metoda – Ovisno o tome koliko metvice želite uzgajati, mogu se koristiti sve hidroponske metode. Omiljeni izbori vrtlara su, međutim, oseka i oseka, tehnike hranjivog filma i Kratky sustav.
 • Srednje – čepovi za brzo ukorjenjivanje preporučuju se prilikom klijanja sjemena. Sadrži mikronutrijente za brz rast korijena i podržava brzo rastuće biljke poput metvice. Nakon što izraste dovoljno korijena, sadnica se može presaditi na drugu podlogu.

Kada se uzgaja iz sadnica, reznica ili korijena, najbolji je medij koji omogućuje cirkulaciju zraka, kao što su kuglice od ekspandirane gline, perlit, plovućac ili kamenje za rast. Kamena vuna također je odlična za uzgoj korijena iz reznica.

 • Hranjive tvari – Za hidroponski uzgoj metvice potrebno je hranjivo sadržavati visok sadržaj dušika jer ne treba cvjetati. Primjer je Dyna-Gro Foliage Pro.
 • Svjetlo – potrebna je neometana jaka sunčeva svjetlost 12-16 sati dnevno. Kao dodatni dodatak može se koristiti standardna fluorescentna svjetiljka. Međutim, LED rasvjeta je učinkovitija.
 • Njega – dok metvica još raste i pušta korijenje, vlažnost treba održavati na 70-85%. Idealna temperatura trebala bi biti 55-75 ℉. Iznad 85 ℉ može utjecati na rast metvice. Metvica se može ubrati za 3 do 4 tjedna jer je vrlo brzorastuća biljka. Nakon što se podreže, potaknut će rast novog lišća u samo nekoliko dana.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

9 problema sa zamijama (i kako ih riješiti)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto lišće sobnih biljaka postaje smeđe? (I 7 rješenja)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Sukulenti Zaljevanje sobnih biljaka

Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)

Travnjaci i ukrasno bilje

Tradescantia Zebrina: Vodič za uzgoj

Sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

6 sjajnih alternativa tresetnoj mahovini za vaše biljke