Korištenje stiropora u podovima: što on zapravo radi i alternativa

Proširite vijest!

Postoji mnogo načina za korištenje stiropora u vrtu, a ponekad se stiropor zamijeni s perlitom. Bilo da se radi o vašem povrtnjaku ili vrtu u kontejnerima, dodavanje u tlo nije ni jedno ni drugo.

Korištenje stiropora u podu može se činiti korisnim, ali može učiniti više štete nego koristi. Stiropor je bionerazgradiv proizvod i nije koristan za okoliš. Često se brka s perlitom i oba su vrlo različita u pogledu zadržavanja vode, prozračivanja i odvodnje.

Poboljšanje kvalitete tla ključno je za zdrav rast biljaka, a mi smo opisali što stiropor zapravo čini kada se doda u tlo i kako upotreba “sličnog” perlita koristi biljkama.

Je li stiropor siguran za biljke?

Godinama se vjerovalo da bi se stiropor mogao koristiti kao punilo za tegle za cvijeće zbog svoje izdržljivosti i mogućnosti poboljšanja drenaže.

Međutim, još uvijek nije jasno kako se proizvodi od stiropora razgrađuju tijekom vremena jer su odlagališta već puna biorazgradivih proizvoda. Danas se preporuča ne stavljati stiropor na pod zbog njegovog štetnog utjecaja na okoliš.

Prema Nacionalni institut za zdravlje, Stiren (od kojeg se pravi polistiren) naveden je kao kancerogena tvar. Ipak, opasniji je za one koji njime rukuju nego za one koji jednostavno sade u posude od stiropora.

Vjeruje se da stiropor ne utječe na tlo ili vodu i potrebno mu je mnogo godina da se razgradi. Dok za ispiranje razine nisu dovoljno visoke da bi uzrokovale probleme, budući da stručnjaci kažu da se moraju pojaviti temperature. Stoga se biljke koje rastu u žardinjerama od recikliranog stiropora smatraju sigurnima.

Ali u smislu vaše svijesti o mogućim rezultatima sadnje u stiropor, bolje je izbjegavati uzgoj jestivih biljaka i ograničiti se samo na ukrasne biljke. Važno je pravilno odlaganje recikliranih pjenastih žardinjera. Međutim, zbrinjavanje spaljivanjem mora se izbjegavati jer to dovodi do emisije opasnih toksina.

Može li stiropor koristiti podu?

Zamolite vrtlara da vam da nekoliko savjeta o korištenju stiropora u njihovim vrtovima. U svakom slučaju, rado će s vama podijeliti neke savjete za vrtlarenje od stiropora.

Stiropor igra važnu ulogu u hortikulturi na različite načine. Ali postoji mnogo mitova o korištenju ovog materijala u vrtovima. Da vidimo donosi li stiropor koristi podu ili ne.

drenaža

Jeste li ikada čuli za poboljšanje odvodnje dodavanjem stiropora na dno spremnika? Mislim da jesi Vrtlari desetljećima koriste stiropor za ovu svrhu, no je li on doista dobar?

Pa odgovor nije baš. Dodavanje kikirikija za pakiranje od stiropora može učiniti više štete nego koristi vašim biljkama i tlu. Duboko korijenje biljaka može rasti u pjenastom materijalu, ali bez odgovarajuće drenaže može umrijeti u vlažnom okruženju.

Osim toga, stiropor nema nikakvu hranjivu vrijednost za biljke jer sintetski materijal koji se koristi u kikirikiju od stiropora ne sadrži nikakve hranjive tvari. Biorazgradivi pakirani kikiriki ne nudi nikakvu korist u pogledu drenaže, iako je napravljen od prirodnih materijala, razgrađuje se prilikom upijanja vode.

ventilacija

Postoji uobičajena zabluda da su bijele, pjenaste kuglice u zemlji za posude stiropor. Ovi se materijali koriste kako bi zemlja za posude bila rahla i prozračna, ali ti su materijali perlit umjesto stiropora. Ne upija vlagu već je zadržava u sitnim šupljinama izvana. Učinkovito čini vodu dostupnom za obližnje korijenje.

Perlit se, za razliku od stiropora, može prirodno razgraditi tijekom vremena. Stoga ne predstavljaju opasnost za okoliš, dok se stiropor ne može razgraditi milijunima godina. Također može apsorbirati vlagu i postati natopljen vodom, uzrokujući zbijanje tla.

Tijekom jake kiše, stiropor može skliznuti u vodu i pridonijeti onečišćenju mora.

zadržavanje vode

Stiropor, zamjena za perlit, ne doprinosi zadržavanju vode u tlu. Osim toga, dodavanjem stiropora dolazi do dodavanja plastike u okoliš. U idealnom slučaju, mješavine tla trebale bi koristiti perlit. Porozne strukture na površini perlita zadržavaju vodu i naizmjence daju vlagu korijenju kad god im je potrebna.

Perlit smanjuje vjerojatnost isušivanja korijena jer omogućuje drenažu tla i dulje zadržava vlagu. Ali većina prodavača posuda zamjenjuje perlit jeftinijom zamjenom koja ima istu funkciju, ali je štetna za okoliš.

Što je perlit

perlit

Perlit je amorfno vulkansko staklo s relativno visokim sadržajem vode, obično nastalo hidratacijom opsidijana. Pojavljuje se prirodno i ima neobično svojstvo da se jako širi kada se zagrijava.

Budući da perlit dolazi od vulkanskog stakla, sastoji se uglavnom od 70% silicija i drugih elemenata kao što su aluminij, kalij, natrij. Ovi elementi su također korisni za biljke kada se dodaju u tlo.

Perlit nije stiropor, već industrijski proizvod male gustoće koji se koristi u građevinarstvu, hortikulturi i kao materijal za izradu filtera.

Perlit ima blago poliran izgled zbog mjehurića u strukturi i često se brka sa stiroporom ili čak jajima u zemlji zbog sličnog izgleda.

Veličina perlitnog supstrata varira ovisno o prodanom proizvodu i određuje se na temelju potreba u proizvodnom pogonu.

Normalna veličina perlita je 0-2 mm i 1,5-3,0 mm u promjeru.

Grubi perlit može biti u promjeru od 3 mm do 8 mm

svojstva perlita

svojstva remedijacije tla NE
pH rasponi 7,0 – 7,5
Zadržava vlagu i hranjive tvari u tlu Dobro
Povećava sposobnost drenaže tla Po mogućnosti
Težina 5 – 8 lbs/cuFt
Veličina 0-8 mm
Sadrži prirodne minerale Dobro
Odobreno za organsko vrtlarstvo Da
S vremenom se razgrađuje NE

Prednosti korištenja perlita u vrtu

Perlit je izuzetno koristan sastojak u vrtlarstvu iz više razloga:

  • Fizički je stabilan i zadržava svoj oblik
  • Ne raspada se
  • Ima neutralan pH
  • Ne sadrži otrovne kemikalije niti aditive
  • Može apsorbirati nešto vode, a ostatku dopustiti da slobodno iscuri.
  • Osigurava izvrsnu ventilaciju.

Zašto perlit izgleda kao stiropor?

Stiropor vs perlit

Želite li znati zašto perlit izgleda kao stiropor? Dakle, razlog je u osnovi to što je perlit bijela, svijetla granula. To je amorfno staklo nastalo hidratacijom opsidijana.

Kada se zagrije na 1600 stupnjeva Fahrenheita, staklo se napuhne poput kokica i izgledom podsjeća na stiropor. Zbog toga se perlit ponekad naziva “vulkanskim kokicama”.

Kao sirovina, perlit sadrži vodu, koja je zarobljena brzim hlađenjem lave. Kada je izložena toplini, vlaga eksplozivno isparava.

Stiropor protiv perlita: jesu li isti?

Prelazeći na više detalja, dopustite mi da pojasnim jesu li stiropor i perlit isti ili različiti.

Pa, perlit, vrsta vulkanskog stakla s visokim sadržajem vode, izvrstan je za poboljšanje tla koje se koristi za biljke koje se uzgajaju u posudama i za pokretanje sadnica za tlo ili medij bez tla. Osigurava zdraviji korijenski sustav poboljšanjem drenaže i prozračivanja.

Ali kupnja dovoljne količine perlita za posude za uzgoj biljaka toliko je skupa da se zato koristi njegova zamjena, stiropor. Stiropor je ekspandirana polistirenska pjena koja se koristi u kontejnerima za biljke. Ove pjenaste sadilice su lagane i lako se pomiču.

Ovi spremnici od stiropora su jeftini u usporedbi s perlitom i pružaju dodatnu izolaciju tijekom zime.

Možete li posaditi u posudu od stiropora?

Da, možete. Za bolju drenažu izdubite nekoliko rupa na dnu posude kako bi spriječili truljenje biljaka. Za biljke s plitkim korijenom dodajte nekoliko centimetara kikirikija od stiropora na dno žardinjere.

U posudu od stiropora može stati više zemlje za saksije nego što je biljci potrebno. Dodajte komercijalno tlo za posude do dubine od 1 inča u posudu zajedno s kompostom i dobro istrunutim gnojem. Kako biste olakšali drenažu, upotrijebite cigle da podignete posudu za centimetar ili dva.

Postavite svoju posudu na mjesto gdje će biljke dobiti optimalnu sunčevu svjetlost. Pažljivo stavite svoje biljke u tlo za posude. Za vrućih dana biljke u posudama od stiropora trebaju puno vode. U tom će slučaju sloj malča pomoći da tlo za saksije ostane vlažno i hladno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: