Gnojivo za hortenzije: Jednostavan vodič za kućne vrtlare

Gnojivo za hortenzije Jednostavan vodic za kucne vrtlare652655265210

Hortenzije su popularni cvjetni grmovi za kućne vrtove. Pomozite svojim hortenzijama da izgledaju najbolje s ovim savjetima i idejama za gnojivo za hortenzije za održavanje zdravlja vaših biljaka.

Biljke hortenzije mogu imati koristi od dobro izbalansiranog organskog gnojiva sa sporim oslobađanjem. Hortenzije obično se gnoje u rano proljeće, a ponekad ponovno u rano ljeto. Dobar organski malč također može osigurati lagano hranjenje.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o gnojivu za hortenzije!

Gnojivo za hortenzije: osnove

Gnojiva za hortenzije su proizvodi bogati hranjivim tvarima osmišljeni za jačanje zdravlja vaših biljaka. Većina visokokvalitetnih gnojiva za hortenzije ne sadrže samo glavne makronutrijente (dušik, fosfor i kalij), već uključuju i važne hranjive tvari poput kalcija i magnezija te količine važnih mikronutrijenata u tragovima. Neki su proizvodi posebno formulirani za cvjetnice poput hortenzija, ali postoje i neke sjajne univerzalne opcije koje učinkovito djeluju za hortenzije.

Hortenzije se najčešće hrane rano u vegetacijskoj sezoni jer se tlo zagrijava u proljeće. Blage temperature i proljetne kiše donose hranjive tvari tla u otopinu, čineći ih dostupnima korijenju biljaka. Također je manja konkurencija drugih biljaka i organizama za hranjive tvari u ranoj sezoni rasta.

Gnojivo za hortenzije Jednostavan vodic za kucne vrtlare652655265211 1

Kako gnojiti hortenzije

Gnojiva za hortenzije obično se nude u tri formata primjene: tekuća, granulirana ili u obliku šiljaka. Način primjene ovisi o vrsti gnojiva koju odaberete za svoje hortenzije. Gnojivo se najčešće primjenjuje oko kapanja grana biljke.

Tekuća gnojiva su koncentrati koji se moraju razrijediti vodom prema uputama prije prskanja ili izlijevanja na tlo. Mnogi proizvodi uključuju mjerice, što olakšava mjerenje 1-2 mjerice po galonu vode (ili što god je navedeno). Tekući koncentrati i gnojiva u prahu topiva u vodi obično su gnojiva koja se brzo otpuštaju, jer su hranjive tvari već u otopini. Dok su mnoga tekuća gnojiva izrađena od sintetičkih kemikalija, postaje dostupno više opcija za tekuća organska gnojiva od prirodnih sastojaka.

Formule sa sporim otpuštanjem općenito se primjenjuju kao suhi proizvod. Zrnasta gnojiva se općenito posipaju po tlu određenom brzinom. Zalijevanje nakon gnojidbe može pokrenuti proces polaganog oslobađanja hranjivih tvari u otopinu za biljke. Mnoga od preporučenih gnojiva u gornjem odjeljku su granulirana gnojiva sa sporim otpuštanjem koja dobro djeluju za hortenzije (a također se lako primjenjuju).

Pročitajte upute za gnojivo koje odaberete i slijedite ih. Malčirajte organskim malčem kao što je kompost nakon hranjenja.

Gnojivo za hortenzije Jednostavan vodic za kucne vrtlare652655265213 1

Promjena boje hortenzije pomoću gnojiva

Određene sorte hortenzije mogu promijeniti boju , s cvjetovima koji mogu biti ružičasti ili plavi (ili čak ljubičasti). Ove sorte su tipično sorte Hydrangea macrophylla (Mophead Hydrangea). Kisela tla imaju tendenciju da ove hortenzije postanu plave, dok alkalna tla imaju tendenciju da cvijeće postanu ružičaste. Druge vrste hortenzija ne mijenjaju boju s promjenom pH tla.

Zakiseljavanje tla može se koristiti za obojenje cvjetova hortenzije u plavo . Zakiseljači poput sumpora i gipsa snižavaju pH tla kako bi proizveli plavo cvjetanje (elementarni sumpor i gips se često smatraju sigurnijima za okoliš i za ljude od aluminijevog sulfata). Sredstva za kiseljenje tla obično se primjenjuju svakih nekoliko mjeseci dok se ne postigne željeni pH tla (4,5-5,0 za plavo). Neka gnojiva za hortenzije sadrže sredstva za zakiseljavanje poput sumpora za podršku biljkama koje vole kiselinu (što ih čini idealnim za sorte s plavim cvjetovima).

Vrtna vapna može se koristiti za obojenje cvjetova hortenzije u ružičasto . Alkalni dodaci tla poput dolomitnog vapna podižu pH kiselih tala kako bi ih doveli na neutralniju razinu. Vrtno vapno se obično primjenjuje u rano proljeće i/ili ranu jesen dok se ne postigne željeni neutralni pH (5,5-6,5 za ljubičastu, 7,0 za ružičastu). Za ružičasto cvijeće koristite višenamjenska vrtna gnojiva umjesto onih formuliranih posebno za biljke koje vole kiselinu.

Kada gnojiti hortenzije

Najbolje vrijeme za gnojenje hortenzije je rano proljeće. Kako biljke izlaze iz stanja mirovanja, rastu novi korijenski sustav i preuzimaju visoke razine hranjivih tvari kako bi se pripremile za nadolazeće sezone. Početkom vegetacije također je izvrsno vrijeme za hranjenje hortenzija jer općenito ima malo oborina, a vrijeme još nije prevruće. Korijen biljaka apsorbira hranjive tvari koje su u otopini s vodom, pa je prisutnost vode bogate hranjivim tvarima ključna za apsorpciju. Rano proljeće također je izvrsno vrijeme za nanošenje organskog malča .

Ako test vrtnog tla pokaže da vaše tlo ima malo hranjivih tvari, biljke hortenzije mogu se ponovno hraniti u kasno proljeće ili rano ljeto . Postoje i određene vrste hortenzija koje su “teške hranilice” – naime sorte Hydrangea macrophylla (Bigleaf Hydrangea). Ove hortenzije postavljaju svoje cvjetne pupoljke u jesen, a također imaju tendenciju da imaju više lišća i veće cvjetove (što zahtijeva dodatnu ishranu).

Vrijeme ovisi o uputama za određeno gnojivo koje koristite. Na primjer, 90-dnevno gnojivo sa sporim otpuštanjem moglo bi se primijeniti u ožujku i ponovno u lipnju. 60-dnevni proizvod sa sporim oslobađanjem mogao bi se primijeniti u ožujku, svibnju i srpnju.

Gnojidba hortenzija općenito se izbjegava u kasno ljeto i ranu jesen. U većini podneblja to znači preskakanje gnojiva u kolovozu-listopadu. Biljke kojima su potrebne dodatne hranjive tvari mogu se ponovno hraniti u kasnu jesen, pod uvjetom da tlo nije smrznuto.

Trebate li gnojiti hortenzije kada ih sadite?

Neki vrtlari vole koristiti specijalno gnojivo za presađivanje kada prvi put sade nove hortenzije u vrt. 

Gnojivo za hortenzije Jednostavan vodic za kucne vrtlare652655265212 1

Koliko često gnojiti hortenzije

Hortenzije se općenito gnoje jednom ili dvaput godišnje, ali učestalost hranjenja može varirati. Hortenzije posađene u bogato tlo možda uopće ne zahtijevaju nikakvo komercijalno gnojivo, dok biljke u tlu siromašnom hranjivim tvarima mogu imati koristi od hranjenja tri puta godišnje.

Počnite s ispitivanjem tla kako biste utvrdili koji hranjivi sastojci nedostaju. Zatim odaberite gnojivo koje sadrži odgovarajuću količinu hranjivih tvari u nedostatku vašem tlu. Pročitajte upute za određeno gnojivo koje ste odabrali i slijedite upute o učestalosti koje su navedene na pakiranju. Općenito, biljke hortenzije mogu se hraniti 2-3 puta godišnje. Izbjegavajte hranjenje hortenzija u kasno ljeto – ranu jesen ili kada je tlo smrznuto.

Nastavite s naknadnim testovima tla kako biste vidjeli kako se razina hranjivih tvari poboljšava. Uvijek uključite organski malč preko površine tla poput domaćeg komposta .

Određene vrste hortenzija su gladnije hranjivih tvari od drugih. Hortenzije metlice i druge hladno-otporne vrste općenito su zadovoljne jednim gnojenjem godišnje.

Gnojivo za hortenzije Jednostavan vodic za kucne vrtlare652655265211

Kako znati treba li hortenzijama gnojivo

Najznanstveniji način da se utvrdi treba li hortenzijama gnojivo je da dobijete odgovarajući laboratorijski test tla . To će vam reći koje hranjive tvari (ako ih ima) nedostaju u tlu unutar zone korijena biljke. Testovi tla često daju specifične preporuke za rutinu gnojiva, što olakšava ispravljanje problema.

Drugi način da istražite trebaju li hortenzije gnojivo ili ne jest rješavanje drugih uobičajenih problema. Pobrinite se da biljka dobije dovoljno sunca (ili dovoljno poslijepodnevne sjene) da može uspjeti. Različite vrste hortenzija imaju različite potrebe u pogledu sunčeve svjetlosti. Također, pazite da zemlja ostane vlažna, ali i promatrajte i provjeravajte odvodi li ona višak vode. Tlo bi trebalo biti vlažno, ali ne mokro – radije kao iscijeđena spužva. Pogledajte hoće li se biljka poboljšati nakon nekoliko mjeseci uz ovu dodatnu pažnju.

Kako napraviti prirodno gnojivo za hortenzije

Lako je napraviti prirodno gnojivo za hortenzije kod kuće. Najlakši način da napravite gnojivo za hortenzije je da napravite plijesan od lišća . Skupite svoje jesenje lišće, nasjeckajte ga ako imate vremena i možda dodajte malo taloga od kave za malo dušika. Zatim ih samo pustite da se kompostiraju u finu, tamnu, prirodnu biljnu hranu koja je puna uravnoteženih hranjivih tvari za vaše hortenzije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sukulenti Vrste sobnih biljaka

15 neobičnih sobnih biljaka za koje nećete vjerovati da postoje

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka

Sobne biljke s prekrasnim ružičastim lišćem

Permakultura Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako iskoristiti talog kave u vrtu

Tlo i gnojenje Uzgoj cvijeća Zaljevanje sobnih biljaka

Sve o zahtjevima tla za biljke tulipana

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka

9 biljaka koje rastu u kavezima za rajčice (koje nisu rajčice)