Kako se brinuti za Monsteru Deliciosu

Kako se brinuti za Monsteru Deliciosu76895445 wop

Sa svojim velikim i odvažnim zimzelenim tropskim lišćem, Monstera deliciosa zasigurno će donijeti privlačnu i egzotičnu privlačnost gdje god nađe svoj dom u zatvorenom prostoru. Kada se ispune njegovi osnovni zahtjevi za njegu, ovaj bi član Araceae trebao krasiti vaš unutarnji prostor izdržljivim rastom godinama koje dolaze. U nastavku smo dali kratki sažetak kako se brinuti za monsteru deliciosu za rast bez problema.

Kako se brinuti za Monsteru Deliciosu: Održavajte svoju Monsteru deliciosu zdravom tako da je uzgajate u bogatom, dobro drenirajućem tlu, gnojite mjesečno i zalijevate kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši. Održavajte umjerenu vlažnost i smjestite se na zatvoreno mjesto koje prima jako neizravno ili filtrirano svjetlo i s temperaturama od 28-25°C.

Bilo da razmišljate o tome da dodate Monsteru deliciosu u svoju kolekciju sobnog bilja, ili već imate jednu koja krasi svoj dom, nastavite čitati jer smo riješili sve misterije pravilnog uzgoja ove tropske ljepotice.

Monstera delisiosa pereglin.com 38473822222

Sažetak njege Monstere Deliciose

 • Znanstveni naziv: Monstera deliciosa
 • Porijeklo: Prašumske regije od južnog Meksika do Paname u Srednjoj Americi.
 • Zahtjevi za svjetlo: Jarko, neizravno svjetlo. Izbjegavajte više od 1-2 sata izravnog sunčevog svjetla dnevno.
 • Zalijevanje: Temeljito zalijte nakon što se gornja 2cm tla osuše. Razmislite o korištenju filtrirane vode ili kišnice.
 • Tlo: bogata hranjivim tvarima, dobro drenirajuća mješavina zemlje. Jednaki dijelovi tla za lončanice, treseta i perlita dobro funkcioniraju.
 • Temperatura: 21-24°C je najbolja. Ne podnosi temperature ispod 10°C.
 • Gnojivo: Uravnoteženo gnojivo topivo u vodi primjenjuje se mjesečno tijekom vegetacije..
 • Vlažnost: Srednja do visoka vlažnost, >40%.
 • Cvatnja: Vrlo malo vjerojatno u zatvorenom prostoru. Veliki spadiks s bijelim/žutim mrljama.
 • Obrezivanje: potrebno samo za kontrolu veličine i uklanjanje mrtvog lišća.
 • Razmnožavanje: reznice stabljike lako se razmnožavaju.
 • Presađivanje: svake 1-2 godine. Povećajte veličinu posude ako želite maksimizirati rast.
 • Bolesti i štetnici: Općenito otporan, ali sklon truleži korijena, grinjama i brašnastim bubama.
 • Toksičnost: Toksično ako se proguta i sok također može uzrokovati iritaciju kože.
wop nfg843hz8734zg873qz4hhuzgrehkga

Karakteristike Monstere Deliciose

Monstera deliciosa smatra se tropskom lozom koja potječe iz područja prašuma od južnog Meksika do Paname u Srednjoj Americi. Iako uspijeva na otvorenom u područjima bez mraza, djelujući ili kao loza ili kao veliki pokrivač tla, popularna je lisnata sobna biljka od 18. stoljeća , kada je uvedena u Englesku.

Srcoliki, sjajni zeleni listovi razvijaju vodoravne rascjepe kako sazrijevaju, mogu biti promjera više od 30cm kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Na otvorenom, u njihovoj preferiranoj klimi, listovi Monstere deliciose mogu doseći širinu preko 90cm.

Veliki listovi formiraju se uz debele zelene stabljike obložene dugim zračnim korijenjem koji podsjećaju na tamnocrvene niti. Ovo zračno korijenje pomaže biljci da se penje i na strukturu, ako se ona koristi. Osim ako se uzgaja na mjestu kao što je sunčana soba ili staklenik koji može oponašati željene vanjske uvjete za Monstere deliciose, cvjetanje i plodovi su rijetki na sobnim biljkama.

Iako je Monstera deliciosa prikladna za manje zatvorene prostore kada je nezrela, nakon što dobiju nekoliko godina pravilnog rasta, trebat će im veća površina kako bi napravili mjesta za veliko lišće i njegovu visoku prirodu.

One se pretvaraju u velike biljke čak i kao kućne biljke i nije neuobičajeno da naraste 2.5m u visinu, kada se uzgajaju na biljnom stupu obloženom mahovinom. Na otvorenom, u savršenim uvjetima rasta, mogu narasti do 9m. Bilo da je mala ili potpuno odrasla, Monstera deliciosa u zatvorenom prostoru zasigurno će donijeti okus tropa gdje god se nalazila.

Uvjeti tla za Monsteru Deliciosu

U svom izvornom staništu, Monstera deliciosa raste na bogatom tlu prašume sastavljenom od raspadajućih proizvoda poput ostataka lišća. Stoga je najbolje saditi i uzgajati svoje u bogatoj mješavini tla koja pravilno drenira. Ne želite koristiti teško tlo s tendencijom zadržavanja previše vode ili vaša Monstera deliciosa može razviti probleme s truljenjem korijena.

Dobar je izbor sadnja u mješavinu zemlje na bazi treseta s dobrom dreniranjem. Koristim jednaku mješavinu zemlje, treseta i perlita za moju Monsteru i čini se da djeluje vrlo dobro.

Za koji god odabir tla da se odlučite, samo pazite da je bogato organskim materijalima i ima dobru drenažu. Dobar način da provjerite drenažu vaše predložene mješavine tla je da je zalijete i ako voda ostane na tlu, preteška je i zahtijeva malo osvjetljavanje dodatkom nečega poput treseta ili perlita.

wop nfu32z78z3289z238744zzughiuzhai

Svjetlosni uvjeti za Monsteru Deliciosu

Monstera deliciosa tolerira uzgoj u širokom rasponu svjetlosnih uvjeta, ali će se najbolje snaći na jakom, neizravnom svjetlu. Monstera će podnijeti slabije uvjete unutarnjeg svjetla, ali će biljka biti manja i slabije rasti.

U uvjetima slabog osvjetljenja nećete imati šanse da biljka cvjeta ili da plod. Osim toga, listovi na vašoj Monsteri deliciosi neće razviti perforacije na lišću po kojima je poznato ako svjetlosni uvjeti nisu dovoljno svijetli.

Ako tražite svoju Monsteru deliciosu kako bi postigla najveću veličinu u zatvorenom prostoru, najbolje je pronaći mjesto koje prima jako filtrirano ili neizravno svjetlo, kao što su uvjeti na prozorima okrenutim prema istoku. Pretjerana izravna sunčeva svjetlost, osobito ako živite na mjestu gdje su sunčeve zrake posebno vruće i intenzivne, rezultirat će da vaša monstera deliciosa dobije smeđe spaljeno lišće.

Zahtjevi za temperaturu Monstere Deliciose

U svom rodnom okruženju, Monstera deliciosa uspijeva u stalno toplom okruženju i ne podnosi padove ispod 10°C, što inače neće predstavljati problem u kući. Daje najbolji rast s unutarnjim temperaturama u rasponu između 21-24°C. Dobro pravilo koje se treba pridržavati je ako su unutarnje temperature ugodne za vas, vjerojatno je ugodno i za vašu Monsteru deliciosu.

Iako Monstere deliciose podnose suši zrak od mnogih tropskih biljaka, pri odabiru zatvorenog mjesta za rast najbolje je ne stavljati ga izravno uz grijanje ili ventilacijski otvor, koji može previše isušiti zrak.

Zahtjevi za zalijevanje

Trebali biste zalijevati svoju Monsteru deliciosu nakon što se gornja dva centimetra tla osuše. Uvijek je najbolje zalijevati duboko pa nanosite dok ne vidite da istječe iz otvora za odvod na dnu posude. Osim toga, ako uzgajate Monsteru kao lozu, svakako zalijevajte i dasku prekrivenu mahovinom.

Monstere deliciose relativno opraštaju ako ih zaboravite zaliti. Najveći problem kada se ne primjenjuje dovoljno vode je da biljka proizvodi sporiji rast i može doći do uvenuća.

Potrebe za vodom bit će veće tijekom vegetacije u proljeće i ljeto, pa imajte to na umu. Najvažnije je izbjegavati prekomjerno zalijevanje, jer to može uzrokovati trulež korijena što može dovesti do odumiranja biljke.

Osigurajte da osjetite tlo prije zalijevanja i izbjegavajte zalijevanje prema utvrđenom rasporedu. Pobrinite se da se smjesa zemlje brzo ocijedi i odmah ispraznite sve posude za kapanje kako korijenje ne bi ostalo u vodi.

wop nbfz743t7834tzf7643ttzzzugerkkgre

Zahtjevi za vlagu

Za razliku od mnogih tropskih biljaka, Monstera deliciosa više oprašta ako je zrak malo suši. Međutim, porijeklom je iz prašuma gdje je vlažnost stalna i stvaranje vlage oko vaše biljke proizvodi najbolji i najzdraviji rast.

Nemojte misliti da vam je potrebna diploma meteorologije da biste stvorili vlažno okruženje za svoju Monsteru deliciosu, jer su zapravo metode prilično jednostavne.

 • Grupirajte svoje sobne biljke kako biste stvorili lokaliziranu povećanu vlažnost od koje sve vaše sobne biljke mogu imati koristi.
 • Stavite posudu na veliki pladanj obložen šljunkom. Dok zalijevate, teče iz rupa za odvod na dnu posude na kamenčiće i u pladanj. Oko Monstera deliciosa stvara se vlaga kako vlaga u ladici isparava.
 • Ako u vašoj kupaonici postoji odgovarajući prostor i rasvjeta, tamo možete uspješno uzgajati svoju Monsteru deliciosu. Stalno korištenje vode kroz sudoper, tuš i kadu stvara odgovarajuću količinu vlage za biljku. 

Zahtjevi za gnojivo Monstere Deliciose

Tijekom vegetacijske sezone od proljeća do ljeta, hranite svoju Monsteru deliciosu mjesečno korištenjem višenamjenskog gnojiva topivog u vodi. Gnojivo možete lako primijeniti kada zalijevate. Mjesečno hranjenje održava biljku zdravim, a ono privlačno lišće sjajno i zeleno.

Međutim, zaustavite sva hranjenja tijekom jeseni i zime, jer je Monstera deliciosa ušla u fazu mirovanja i rast se usporava ili zaustavlja. Kada dođe toplo vrijeme proljeća i rast se nastavi, možete ponovno započeti s mjesečnim hranjenjem.

Nakon nekoliko mjeseci gnojidbe, poželjet ćete isprati tlo kako biste uklonili nakupljanje soli, zbog čega vrhovi listova mogu požutjeti i izgorjeti.

 • Ako je vaša Monstera deliciosa dovoljno mala da lako stane u kadu ili umivaonik, možete isprati zemlju tako što ćete dopustiti da voda polako teče kroz nju, a zatim dopustite da voda iscuri iz posude i vratite Monsteru deliciosu tamo gdje je rasla. .
 • Ako je Monstera deliciosa prevelika za ispiranje u zatvorenom prostoru, možete biljku iznijeti van u crijevo i pustiti da voda polako teče kroz tlo oko pet minuta. Nakon što višak vode iscuri iz posude, možete je vratiti u zatvorenom prostoru.

Alternativna opcija za gnojidbu vaše Monstere deliciose je korištenje višenamjenskih, sporo otpuštajućih granula gnojiva posipanih po tlu. Ovisno o specifičnoj marki, većina mješavina sa sporim otpuštanjem djeluje oko tri mjeseca prije nego što ih je potrebno zamijeniti, usporavajući razlaganje u tlu pri svakom nanošenju vode.

wop nfg78344zt8743z7834ztugherkavv

Obrezivanje Monstere Deliciose

Monstera deliciosa se smatra biljkom koja ne zahtijeva mnogo održavanja kada su u pitanju potrebe rezidbe. Jedina potrebna rezidba je održavanje njezine veličine ili uklanjanje mrtvog ili oštećenog lišća , odrezivanje cijelog lista i pričvršćene stabljike natrag na glavnu ili središnju stabljiku biljke.

Neki ljudi su osjetljivi na biljni sok, pa biste mogli navući par rukavica prije nego što počnete rezati. Osim toga, kako ne biste slučajno prenijeli neželjenu bolest ili štetnika na svoju Monsteru deliciosu, pazite da prilikom rezidbe koristite čist alat za rezanje. To je jednostavno kao brisanje oštrica izopropil alkoholom.

Savjeti za sadnju

Kada se uzgaja u idealnim uvjetima i uz odgovarajuću njegu, Monstera deliciosa može relativno brzo povećati veličinu. Ako želite da vaša biljka raste do svog punog potencijala, trebali biste povećavati veličinu posude svaki put kada presađujete. S druge strane, ako ne želite da se vaša Monstera pretvori u čudovište iz stvarnog života, možete zadržati manju veličinu ograničavanjem veličine spremnika.

Ako ste kupili svoju Monsteru deliciosu dok je bila vrlo mala i rasla u posudi od 10-15cm, planirajte presaditi u malo veću posudu u trenutku kupnje ili u sljedećih mjesec ili dva.

Ako vaša monstera raste u kući već duže vrijeme, možete reći da je vrijeme za presađivanje ako korijenje raste iz posude. Najbolje je pričekati do proljeća kada biljka ponovno počne aktivno rasti kako biste izvršili bilo kakvo presađivanje.

Neka važna razmatranja pri odabiru spremnika uključuju:

 • Provjerite ima li na dnu posude rupe za odvod kako biste spriječili probleme s truljenjem korijena.
 • Monstera deliciosa ima dubok korijenski sustav, stoga za pravilan rast korijena koristite duboku, a ne plitku posudu.
 • Bilo koja vrsta materijala je dobra za uzgoj vaše Monstere. Međutim, posude izrađene od poroznih materijala poput gline mogu zahtijevati češće primjene vode, jer se tlo brže suši.

Osnovni koraci sadnje Monstere Deliciose

Iako je tehnički gledano Monstera deliciosa kategorizirana kao loza, još je uvijek možete uzgajati kao rasprostranjenu ili uspravnu biljku; morat ćete samo podrezati kako biste zadržali njegov oblik. Osnovna razlika je u tome što ćete morati uključiti strukturu za penjanje ako želite da biljka ispuni svoju prirodnu tendenciju penjanja prema gore.

Osim toga, ako svoju Monsteru presađujete u istu posudu kako biste zadržali manju veličinu, vjerojatno ćete morati podrezati podzemno korijenje.

Što se tiče zračnog korijena i može narasti prilično dugo, ne morate se brinuti o njima i možete im pustiti da rade svoje prirodne stvari ili ih preusmjeriti u smjesu zemlje. Međutim, ako smatrate da zbog njih biljka izgleda neuredno, neke od njih možete odrezati pomoću čistih alata za obrezivanje.

Kada izvadite Monsteru deliciosu iz originalne posude, provjerite korijenski sustav. Ako je ispupčeno iz posude i želite koristiti isti spremnik, možete ga podrezati pomoću čistih oštrica alata za orezivanje.

 1. Izvadite Monsteru deliciosu iz originalne posude i pregledajte korijenski sustav. Sada je vrijeme za bilo kakvo obrezivanje korijena, ako je potrebno.
 2. Napunite posudu za drenažu otprilike do pola s bogatom mješavinom zemlje koja se dobro cijedi. Zalijevajte tlo da se slegne.
 3. Ako Monsteru uzgajate kao lozu, sada je vrijeme da u posudu postavite penjalicu. Daska ili motka prekrivena mahovinom dobro funkcioniraju, a zračno korijenje će se s vremenom uhvatiti i rasti prema gore.
 4. Stavite svoju Monsteru u središte posude i napunite ostatak posude mješavinom zemlje, pazeći da Monsteru ne posadite dublje nego što je izvorno rasla. Prstom učvrstite tlo oko baze biljke.
 5. Ponovno zalijte tlo, kao i mahovinom prekrivenu dasku i sve dok ne poteče iz otvora za odvod vode na dnu posude.
 6. Smjestite svoju Monsteru deliciosu na toplo mjesto koje prima jako filtrirano ili neizravno svjetlo.
wop nf34zt784z3f7q4hfuqgh34kkuzugzgfh35

Razmnožavanje novih Monstera

Dodatne Monstere možete jednostavno razmnožavati kroz reznice stabljike , stoga nemojte dopustiti da bilo koja propadne ako svoje morate podrezati kako biste zadržali određenu veličinu. Iako biljke možete razmnožavati i sadnjom sjemena, sobne biljke rijetko cvjetaju i to je nepouzdan proces.

Korištenjem čistih alata za obrezivanje odsjecite dio vrha Monstere, pazeći da imate barem jedan ili dva zračna korijena. Stavite odrezani kraj u posudu napunjenu bogatom, dobro dreniranom mješavinom zemlje i vodom. Vaša reznica bi trebala početi razvijati korijenje za otprilike četiri tjedna.

Osim toga, nove biljke možete razmnožavati i rezanjem stabljike na dijelove od 25cm. Utisnite dio u pripremljenu smjesu za posude otprilike do pola i zalijte tlo. Sekcije bi se trebale početi ukorjenjivati ​​za otprilike četiri tjedna.

Čišćenje lišća

Kada je u pitanju Monstera deliciosa, sve se radi o tim velikim, sjajnim zelenim i rascjepkanim listovima, tako da ćete željeti zadržati njihov najbolji izgled. Prskanje lišća vodom dobro djeluje u uklanjanju dijela prašine, ali možda ćete morati učiniti nešto više kako bi lišće izgledalo najbolje.

Neke jednostavne mogućnosti čišćenja lišća uključuju:

 • Odnesite cijelu biljku u sudoper i isperite lišće blagim prskanjem mlake vode.
 • Pomiješajte ¼ žličice blagog sapuna za suđe u litru vode sobne temperature i poprskajte lišće, a zatim isperite sapun mlakom vodom.
 • Vlažnom krpom obrišite prašinu sa svakog lista.

Problemi s bolešću

Na sreću, Monstera deliciosa je izdržljiva biljka i relativno je bez bolesti, ali kada se previše zalijeva ili održava u stalno vlažnom tlu može imati problema s truljenjem korijena.

Jedan od znakova da se monstera previše zalijeva je da se lišće počinje znojiti. Ako primijetite da se to događa, smanjite količinu vode koju biljka prima i navodnjavajte samo kada gornjih nekoliko centimetara tla postane suh na dodir.

Još jedan ozbiljniji znak da Monstera deliciosa živi u uvjetima koji su previše vlažni, su listovi koji razvijaju crna područja natopljena vodom, a dijelovi stabljike postaju crni i kašasti. Ako je problem samo u uzgoju ružne glavice, biljku možete spasiti presađivanjem u svježu zemlju i smanjenjem učestalosti zalijevanja. Međutim, ako je šteta prevelika, vjerojatno je najbolje odbaciti cijelu biljku i ponovno početi sa zdravom Monsterom.

Problemi sa štetočinama

Monstere deliciose u zatvorenom prostoru su relativno čiste od štetočina, ali ponekad mogu biti zahvaćene paukovim grinjama ili brašnastim bubama. Oba kukca se lako prepoznaju i tretman bi trebao brzo postići kontrolu nad problemom štetnika.

 • Paukove grinje su mali, bjelkasti štetnici koji uspijevaju u toplim, suhim uvjetima. Ako primijetite finu traku koja prekriva dijelove vaše Monstere deliciose, imate problem s paukovom grinjom. Ti sićušni kukci sišu unutarnji sok iz biljke i ako se ne kontroliraju mogu na kraju oslabiti biljku do smrti.
 • Mealybugs obično prekriva mjesto gdje se list spaja sa stabljikom u nakupini pamučne mase. Poput paukove grinje, brašnaste bube sišu unutarnji sok iz biljke i mogu je oslabiti.

Kada liječite i paukove grinje i brašnaste bube, najbolje je djelovati brzo, jer oba štetnika mogu napasti vaše druge sobne biljke. Prskanje cijele biljke neemom ili insekticidnim sapunom i ponavljanje tretmana, kako je navedeno na naljepnici određenog proizvoda, trebalo bi ubiti štetnike.

Uobičajena pitanja

wop hnfg843z87z34h3hzg3uj4kkgb73468ffttgggur

Je li Monstera Deliciosa otrovna?

Otrovna komponenta kod Monstere deliciose su oksalni kristali, čineći biljku otrovnom za ljude, pse i mačke kada se žvače lišće ili jede nezrelo voće.

Toksični simptomi uključuju gotovo trenutni bolni gubitak glasa, iritaciju u ustima, promuklost i stvaranje mjehurića u ustima. Voću Monstere deliciose može trebati i do godinu dana da sazrije i postane siguran za gutanje. Osim toga, također treba napomenuti da neki pojedinci imaju alergijske reakcije na zrelo, jestivo voće. Alergijska reakcija na voće pokazuje povišene vodenaste brazde na koži.

Trebam li presaditi svoju Monsteru Deliciosu?

Iako je Monstera deliciosa uzgojena u poželjnim uvjetima ima relativno brz rast, biljka će tolerirati uzgoj u istoj posudi nekoliko godina. Međutim, dobro je pravilo presaditi u svježu zemlju i jednu veličinu veću posudu, ako želite, nakon što korijenski sustav počne prerasti sadašnji spremnik. Ovaj proces je najbolje obaviti u proljeće jer Monstera izlazi iz zimskog mirovanja.

Zašto je lišće moje Monstere Deliciose žuto?

Dva glavna razloga zašto lišće vaše monstere požuti su prekomjerno zalijevanje i nedostatak hranjivih tvari. Ako biljku zalijevate previše, smanjite navodnjavanje sve dok gornjih nekoliko centimetara tla ne postane suh na dodir.

Za najbolju zelenu boju i rast, gnojite biljku mjesečno s višenamjenskim gnojivom topljivim u vodi, primijenjenim u pola jačine preporučene na pakiranju.

Zašto moja Monstera Deliciosa visi?

Nedostatak vode često uzrokuje opadanje Monstere deliciose, tako da problem možete riješiti povećanjem učestalosti primjene vode, dubokim zalijevanjem kada se gornjih nekoliko centimetara tla osuši. Prekomjerno zalijevanje također ponekad može uzrokovati da Monstera deliciosa visi, stoga prvo osjetite tlo kako biste utvrdili u čemu je problem.

Zašto moja Monstera Deliciosa ima suhe smeđe mrlje na lišću?

Ako primijetite da lišće vaše Monstere deliciose razvija suhe smeđe mrlje, biljka dobiva previše sunca i lišće je izgorjelo, stoga je premjestite na mjesto koje prima jako filtrirano ili neizravno svjetlo.

Zašto lišće moje Monstere Deliciose ima smeđe rubove i vrhove?

Zrak je presuh i potrebno je povećati vlažnost oko Monstere deliciose.

Zašto lišće na mojoj Monsteri Deliciosi blijedi?

Ako primijetite da lišće na vašoj Monsteri deliciosi postaje blijedozeleno i poprima gotovo proziran izgled, biljka ne dobiva dovoljno svjetla i treba je premjestiti na mjesto koje prima jako neizravno ili filtrirano svjetlo.

Zadnja riječ

Puno hvala što ste ovo detaljno pročitali, pogledajte kako se brinuti za Monsteru deliciosu. Nadam se da sam pokrio većinu uobičajenih problema i pitanja, ali javite nam se ako još uvijek imate poteškoća sa svojom biljkom.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja šeflera visi?

Organizacija i planiranje vrta

Može li ribnjak biti predubok?

Travnjaci i ukrasno bilje Zaštita biljaka

Je li djetelina korov? (I treba li je se riješiti?)

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

17 savjeta za pospremanje jesenskog vrta (obavezni zadaci)