Njega Lavandina, vodič za uzgoj i savjeti za berbu

Njega biljaka Lavandin, vodič za uzgoj i savjeti za berbu111111111159

Pitate se što je Lavandin i po čemu se razlikuje od ostalih vrsta lavande? Ili zašto su ove biljke toliko popularne?

Lavandin je vrsta lavande s elegantnim dugim stabljikama i jakim mirisom lavande. Ove hibridne biljke najčešće se koriste u ukrasne ili mirisne svrhe, uključujući kao biljke za živicu u krajoliku ili se beru za upotrebu u svježim buketima, sušenim aranžmanima, mirisnim zanatima ili prešane za dobivanje eteričnog ulja lavande. Biljke su također poznate po svojoj toleranciji na širok raspon klime. Sve sorte Lavandin su sterilni križanci engleske lavande i portugalske lavande. Najpopularnija sorta Lavandin je Grosso Lavandin.

Lavandin: Osnove

Lavandin je hibridna vrsta lavande poznata po snažnom mirisu i dugim cvjetnim klasovima. Lavandin ( Lavandula x intermedia ) nastaje križanjem engleske lavande ( Lavandula angustifolia ) i portugalske lavande ( Lavandula latifolia ). Lavandin je poznat po svojim dugim gracioznim cvjetnim stabljikama i širokom rasponu klimatskih uvjeta u kojima biljke uspijevaju. Lavandin je posebno poznat po otpornosti na hladnoću engleske lavande plus toplinu i visoku toleranciju vlage portugalske lavande. 

Kao i druge vrste lavande, Lavandin najbolje raste na sunčanim područjima s dobrom drenažom i otporan je na sušu kada se uspostavi. Većina sorti ima lila ljubičastu boju cvjetanja lavande, ali postoje neke blago ružičaste sorte, nekoliko ljubičasto-plavih vrsta, popularne bijele sorte i dosta tamnoljubičastih cvjetova.

LAVANDA 98675

Nove sorte lavandina mogu prirodno stvoriti oprašivači ili uzgajati uzgajivači lavande. Prirodna hibridizacija događa se kada pčele premještaju pelud s biljaka engleske lavande na velikim visinama u biljke portugalske lavande na nižim nadmorskim visinama i rezultirajuće sjeme cvijeća uspješno klija. Uzgoj lavandina se obavlja ručno na sličan način. Nakon što je nova sorta hibridizirana, može se razmnožavati samo dijeljenjem korijena ili reznicama jer je sjeme sterilno.

Iako je Lavandin populariziran u Francuskoj, nije isto što ili uzgajan od “francuske lavande” ( Lavandula dentata ). Lavandin je križanac engleske lavande ( Lavandula angustifolia ) i portugalske lavande ( Lavandula latifolia ). Pročitajte više o različitim vrstama lavande

Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111160

Koristi se za biljke i cvijeće lavandina

Lavandin se obično koristi u uređenju okoliša kao značajna biljka ili u masovnim zasadima poput živice. Cvijeće se bere za ukrasne ili mirisne svrhe. Većina lavande koja se uzgaja za bukete rezanog cvijeća dolazi od biljaka lavandina jer su tako pouzdani proizvođači i klasovi imaju duge stabljike. Cvjetni klasovi lavandina također se dobro suše i popularni su u mirisnim zanatima kao što su štapići od lavande, sušeni aranžmani, sapun od lavande, mirisne torbe i potpourri. Lavandin Grosso i Lavandin Gros Bleu najpopularnije su cvjetne sorte.

Konačno, lavandin se obično uzgaja za proizvodnju eteričnog ulja lavandina. Dok se najkvalitetnije eterično ulje lavande proizvodi od engleske lavande ( Lavandula angustifolia ), ulje iz Lavandina (koje ima englesku lavandu kao jedan roditelj) također se smatra visokokvalitetnim. Miris lavandina je nešto manje sladak od onog engleske lavande, ali biljke su mnogo produktivnije i manje mučne za rast. Jedna biljka lavandina može proizvesti do 10 puta više eteričnog ulja od biljke engleske lavande! Uobičajene hibridne sorte lavande koje preferiraju destileri uključuju Lavandin Provence i Lavandin Super.

Lavandinovo ulje ima oštriji biljni miris u usporedbi sa slatkim cvjetnim mirisom ulja prešanog iz engleske lavande ( Lavandula angustifolia ). Eterično ulje napravljeno od lavandina obično sadrži veći postotak kamfora i linalola (i ponekad linalil acetata) od engleske lavande. Ovi veći postoci (osobito veći sadržaj kamfora) vjerojatno potječu od druge Lavandinove roditeljske vrste lavande, portugalske lavande (koja se također naziva lavanda šiljka).

Lavandinovo ulje se obično prodaje s popustom na eterično ulje od engleske lavande. Englesko ulje dobiveno iz lavande ponekad se označava kao da je napravljeno od “prave lavande” (iako je Lavandin samo druga vrsta lavande iz roda Lavandula ). Niža cijena ulja iz lavandina i jaki miris čine ga popularnim za masovno proizvedene deterdžente, sapune i druge proizvode za kućanstvo i prirodne proizvode. Također je vrlo popularan u aromaterapijskim proizvodima za dodavanje pikantnih oštrih tonova.

“Eterično ulje lavande može se napraviti od svih vrsta biljke, ali najčešće korištene sorte su Spike lavanda ( Lavandula latifolia ) i engleska lavanda ( Lavandula angustifolia ).”

Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111161

Evo nekih od najpopularnijih sorti Lavandina:

 • Grosso lavanda – vrlo popularna među uzgajivačima lavande i dizajnerima vrtova
 • Provansa lavanda – velika sorta s cvjetovima koji sadrže visokokvalitetno ulje lavande
 • Hidcote Giant Lavender – rano cvjetajuća sorta s velikim cvjetnim klasovima i dugim stabljikama
 • Gros Bleu Lavender – novija ukrasna sorta s dugim cvjetnim glavicama za bukete
 • Super lavanda – velika francuska sorta sa svijetloljubičastim plavim cvjetovima
 • Abralii lavanda – popularna sorta naslijeđa koja se obično uzgaja u Francuskoj
 • Grappenhall Lavender – velika, gusta sorta lavandina sa svjetlijim ljubičasto-plavim cvjetovima
 • Fred Boutin Lavanda – velika grmolika sorta sa sivim lišćem, popularna za živice
 • Nizozemska lavanda – velika grmolika biljka sa sivo-zelenim lišćem
 • Seal Lavender – vrlo velika sorta lavandina grmolikog oblika i vrlo mirisnih cvjetova
 • Alba Lavanda – bijela rascvjetana sorta lavandina (veća od L. angustifolia ‘Alba’)
 • Bogong lavanda – vrlo veliki lavandin s ujednačenim šiljcima
 • Impress Purple Lavender – velika sorta lavandina s tamnim cvjetovima
Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111162

Lavandin cvijeće

Oblik cvjetne glavice biljaka lavandina obično nalikuje onima kod engleske lavande. Biljke lavandina obično rastu vrlo duge stabljike zbog svojih cvjetnih klasova, čineći lavandince višim u vrtu od tradicionalne engleske lavande kada cvjetaju.

Lavandin cvjeta oko 2-4 tjedna nakon engleske lavande (ali prije portugalske lavande). Većina vrsta Lavandina ima jaku aromu lavande.

“Ovi kultivari imaju duge visilice i jak miris, što mnoge od njih čini idealnim za mirisne zanate, svježe ili suho cvijeće i proizvodnju ulja.”

Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111163

Gdje posaditi lavandin

Biljke uzgojene u najhladnijim zimskim temperaturnim zonama mogu zahtijevati dodatnu zimsku njegu. To može uključivati ​​malčiranje biljaka nakon smrzavanja tla ili dodavanje zaštitnih zimskih pokrivača kako bi biljke bile izolirane i spriječene od previše oštrih ciklusa smrzavanja/odmrzavanja.

Lavandin najbolje raste na sunčanim mjestima za sadnju s dobro dreniranim pjeskovitim tlom koje podsjeća na mediteransku regiju. Biljka bi trebala dobiti najmanje 6-8 sati sunčeve svjetlosti dnevno. Dobro drenirano tlo poput pješčane ilovače na mjestu sadnje omogućuje prolaz viška vode kako bi se izbjegla prekomjerna vlaga. Izbjegavajte sadnju lavande na mjestima gdje voda ima tendenciju da se nakuplja nakon padalina. Ako morate saditi u glinenom tlu, dopunite tlo organskim kompostom, tresetom i/ili kokosovim kokosovim vlaknom kako biste stvorili laganiju i sušu mješavinu.

Lavandin najbolje raste u neutralnom do alkalnom pH tlu . Lavanda je mediteranska biljka koja najbolje raste u tlu od vapnenca. Previše kiselo tlo potrebno je dopuniti vrtnim vapnom prije sadnje i potencijalno jednom godišnje.

Kako posaditi lavandin

Lavandin je najbolje saditi u rano proljeće ili u jesen. Presađivanje drvenastih trajnica poput lavande obično je najuspješnije kada se radi rano ujutro, na oblačan dan ili kada je područje sadnje inače zaštićeno od oštre izravne sunčeve svjetlosti. Sadnja izvan pravog vremena za sadnju može izazvati stres za biljku i odgoditi rast korijena u okolno tlo.

Evo osnovnih koraka za sadnju Lavandina :

 1. Iskopajte rupu za korijen biljke. Rupa bi trebala biti otprilike dvostruko šira od lonca u kojem je biljka prodana, ali ne dublja od tla za lonce unutar žardinjera. Ulijte malo vode u rupu i pazite da voda lako otječe u tlo.
 2. Izvucite biljku Lavandin iz rasadničkog lonca. Pogledajte korijenje, ako se s vanjske strane korijenove kugle ne vidi previše korijena, može ići ravno u rupu za sadnju. Međutim, ako oko korijenske kugle kruži debelo bijelo korijenje (osobito na dnu), možda ćete htjeti nježno olabaviti korijen i izvući deblje korijenje iz kružnog uzorka prema van.
 3. Nježno napunite rupu za sadnju oko stranica korijenske kugle biljke lavande. Upotrijebite zemlju koja je izašla iz rupe da je zatrpate, lagano je nabijajući dok idete. Ako je vaše tlo siromašno hranjivim tvarima, možda ćete poželjeti umiješati organsko gnojivo za presađivanje u tlo koje se koristi za zatrpavanje rupe za sadnju.
 4. Nanesite ~3cm debeo sloj komposta kao organski malč preko površine tla kako biste spriječili korov, zaštitili tlo od promjena temperature i osigurali prirodni izvor hranjivih tvari za biljke koje se sporo oslobađaju.
 5. Tek posađeni Lavandin nakon sadnje dobro zalijte.
Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111164

Kako uzgajati i brinuti se za lavandin

Lavandin je biljka za uzgoj i njegu koja je relativno niska za održavanje. Prva godina uključuje najviše održavanja, jer biljku treba često zalijevati kako bi se korijenje učvrstilo. Briga za Lavandin je mnogo lakša u narednim godinama kada biljka toleriše sušu.

Zalijevanje Lavandina

Lavandin je tolerantan na suho tlo kada se jednom ustali u krajoliku, ali treba godinu ili dvije da korijenje izraste. Redovito provjeravajte razinu vlage u tlu godinu dana nakon sadnje i zalijevajte kad god se gornji centimetar tla osuši.

Zalijevanje može biti rijetko u vlažnom proljetnom/jesenskom vremenu, ali biljke mogu zahtijevati navodnjavanje nekoliko puta tjedno tijekom toplinskih valova ili suhog ljetnog vremena. Zalijevanje točno na razini tla (kao što je navodnjavanje kapanjem) poželjno je od zalijevanja iznad glave jer redovito vlaženje lišća može dovesti do gljivične bolesti. Bolesti mogu biti veći problem u vlažnim klimama s visokom vlagom.

Nakon što biljke imaju dobro usađeno višegodišnje korijenje u okolnom tlu, Lavandin je tolerantan na suho tlo i biljke ne trebaju redovito zalijevanje u većini uvjeta. Nemojte pretjerati s zalivanjem razvijenih biljaka jer pretjerano vlažno tlo može opteretiti biljku i potencijalno dovesti do truleži korijena ako je tlo slabo drenirano. Ograničite dodatno zalijevanje osim u previše sušnim klimatskim uvjetima.

Gnojidba Lavandina

Lavandin će se možda trebati hraniti organskim gnojivom kada tlo nedostaje hranjivih tvari (pogledajte ispitivanje vrtnog tla da naučite kako testirati tlo na hranjive tvari za biljke). 

Lavandini se mogu hraniti gnojivom u proljeće nakon što biljke prekinu zimsko mirovanje i ponovno u kasno ljeto nakon završetka cvatnje . Slijedite upute na određenom proizvodu gnojiva za pojedinosti o primjeni. Na mjestima za sadnju s prirodno kiselim tlom, možda ćete htjeti primijeniti vrtno vapno u proljeće ili jesen jer ove biljke imaju ograničenu toleranciju na kiselo tlo.

Orezivanje Lavandina

Biljke lavandina zahtijevaju godišnju rezidbu za najbolje rezultate. Hibridna lavanda se najčešće obrezuje na humke u kasno ljeto nakon što biljka procvjeta. Ovo godišnje obrezivanje općenito je prilično značajno na zrelim biljkama, uklanjajući 1/3 do 1/2 lišća. Na primjer, ako je većina stabljika s lišćem dugačka oko 50 cm, mogu se odrezati na 25-30 cm svaka kako bi se stvorio sferični oblik. Ovdje je detaljan članak o tome kada smanjiti lavandu .

Biljke lavandina također se mogu lagano ošišati uz strane u rano proljeće ako se sade u živicu. Proljeće je također dobro vrijeme za orezivanje svih stabljika koje su umrle tijekom zime. Također iskoristite priliku da uklonite sve stabljike za koje se čini da umiru, bolesne ili oštećene. Ove stabljike se mogu ukloniti sve do temelja biljke.

Njega biljaka Lavandin vodic za uzgoj i savjeti za berbu111111111165

Berba Lavandina

Lavandin se obično bere početkom ljeta kada na biljci počnu cvjetati prvi cvjetovi. Ubrano cvijeće može se koristiti u svježim buketima ili sušiti za mirisne zanate. Miris cvijeća lavandina postaje slađi i više nalikuje mirisu engleske lavande ako se cvijeće ostavi da cvjeta na biljci. Lavandine koje se koriste za mirisne vrećice ili slatke potpourri obično se smiju cvjetati na biljci dok se većina cvjetova ne osuši.

Kada ubrati lavandin

Vrijeme berbe lavande ovisi o tome kako će se lavanda koristiti. Većina vrtlara pokušava ubrati lavandin dok se prvi cvjetovi na klasu otvaraju, jer će cvjetni klasovi imati najduži vijek trajanja u vazi i najjači miris kao rezano cvijeće kada se rano uberu. Lavandin ostavljen da cvjeta na biljci imat će slađi, ali slabiji miris. Osušeni cvjetovi lavande obično padaju sa stabljike kada cvjetovi procvjetaju na biljci, pa se te stabljike obično koriste za labave sušene zanate.

Kako ubrati lavandin

Ujutro uberite stabljike cvijeta lavandina. Pričekajte dok se jutarnja rosa ne osuši, ali pokušajte ubrati cvijeće prije nego što dnevna vrućina postane preintenzivna. Upotrijebite čiste oštre škare ili škare za rezidbu da odrežite svaku stabljiku s biljke. Možete ukloniti stabljiku do polovice njene visine. Na primjer, stabljika cvijeta koja se proteže 50cm od razine tla do vrha cvjetnog klasa može se u većini slučajeva rezati na 40cm duga.

Korištenje Lavandina

Lavandin je prikladan za korištenje u cvjetnim aranžmanima, potpourriju, mirisnim vrećicama, štapićima od lavande, parfemima i drugim mirisnim rukotvorinama. Za sušenje lavande objesite cvjetne klasove ili ih položite da se suše na toplom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka. Lavandin je također vrlo pogodan za proizvodnju eteričnih ulja.

Uobičajene biljne bolesti koje utječu na lavandin

Iako su lavandi općenito prilično izdržljivi, postoji nekoliko gljivičnih, bakterijskih i virusnih bolesti koje ih mogu utjecati. Srećom, ove biljke su prirodno otporne na bolest lavande Mycoplasm Yellow Decline.

Češće gljivične bolesti poput gljivica pjegavosti lišća ( Septoria lavandulae ) i truleži korijena uzrokovane plijesni Phytophthora mogu utjecati na Lavandin. To se općenito događa u područjima s velikom količinom oborina i/ili čestim zalijevanjem iznad glave. Trulež korijena obično se javlja i tamo gdje tlo ne ispušta višak vode. Pazite da tlo dobro drenira i da zrak cirkulira oko baze biljke.

Bolest je najčešća u kišnim, vlažnim klimama. Lavandu u ovim klimatskim uvjetima idealno bi bilo posaditi u tlo s izvrsnom drenažom ako je moguće i na otvorenim područjima s dobrom cirkulacijom zraka.

Uobičajeni vrtni štetnici koji utječu na lavandin

Biljke lavandina ponekad napadaju vrtni štetnici kao što su pljuvačke, brašnaste bube i lisne uši. Ove bube se općenito mogu poprskati po biljci oštrim mlazom vode, ali može zahtijevati raspršivanje organskih pesticida (kao što je Bonide Neem Oil ) nakon što se štetnici postave na biljci (biljkama).

Lavandin rijetko napadaju sisavci zbog jakog mirisa. Jeleni općenito izbjegavaju lavandu, pogotovo ako biljka ima cvjetove. Mlade biljke mogu napasti zečevi i drugi manji sisavci koji se kopaju. Kunići imaju tendenciju kopati oko korijena umjesto da napadaju lišće ili cvijeće.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega Alokazije Zebrine

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje

Kako gnojiti ruže u proljeće

Sobne biljke Fikus (Ficus) Njega sobnih biljaka Rezidba i orezivanje

Kako orezati fikus gumijevac(Ficus elastica)

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Cvjetovi otporni na mraz

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj šefleri (Schefflera) opada lišće?

Uzgoj cvijeća Zaštita biljaka

Savjeti za uspješan uzgoj ruža za početnike