Od čega se sastoji tlo? Ovdje su čestice i kemijski elementi koji čine tlo

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398710

Svi vrtlari se u jednom trenutku pitaju “Od čega je tlo?…”. tlo je jedna od onih stvari koje uzimamo zdravo za gotovo sve dok ne stanemo i razmislimo o tome. Odakle dolazi tlo? Od kojih je kemijskih elemenata napravljen? Je li mrtav ili živ? Toliko pitanja!

Od čega se sastoji tlo?

Tlo je mješavina sićušnih stijena, raspadnutih organizama, živih organizama, zraka i vode. Stijene/mineralna zrna u tlu imaju niz različitih kemijskih elemenata u svom sastavu, uključujući kisik, silicij, aluminij, željezo, kalcij i natrij. Živi (ili prije živi) dijelovi tla temelje se na ugljiku.

Sastojci koji čine tlo

Tlo je uglavnom mješavina malih čestica koje su nekada bile veće stvari poput kamenja ili biljaka. Nekada je većina tla bila kamenje, ali se to kamenje razbilo u male komadiće. Neka od tla su nekada bili živi organizmi koji su se danas raspali do neprepoznatljivosti. tlo također sadrži sićušne žive organizme, kao i zrak i vodu.

Mineralne čestice u tlu

Čestice koje su nekada bile dio stijene poznate su kao mineralna komponenta tla. Minerali čine većinu sadržaja tla. Površinske stijene su “materijal” tla.

Stijene se s vremenom smanjuju izloženošću suncu, vodi, vjetru, ledu, biljkama, pa čak i drugim živim bićima. Male istrošene komadiće često se prenose na nova mjesta rijekama, glečerima ili vjetrovima. Ove mineralne čestice tla klasificirane su po veličini kao pijesak, mulj ili glina.

Organska tvar tla

Čestice koje su nekada bile dio živog organizma čine organsku komponentu tla. To uključuje trule biljke, životinje i životinjski otpad – poznat kao detritus.

Ostale komponente tla

Čestice iz stijena i raspadnutih organizama čine većinu onoga što smatramo tlom. Postoje, međutim, i druge važne komponente za tlo!

Tlo u našim dvorištima, vrtovima i parkovima također sadrži živa bića. Tlo je dom mikroba, buba, crva, gljivica i raznih drugih malih stvorenja. Svaki od njih donosi svoje prednosti tlu za stvaranje zdravog, održivog ekosustava tla .

Na kraju, tlo sadrži zrak i vodu. Između čestica tla postoje razmaci koji se nazivaju prostorom pora. I zrak i voda mogu ispuniti pore u tlu.

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398712

Od čega je kemijski sastavljeno tlo?

Mineralne čestice i organska tvar u tlu sadrže različite količine kemijskih elemenata (sjetite se periodnog sustava). Obilje različitih elemenata varira na različitim mjestima u zemljinoj kori. Neće svaka lokacija na zemlji imati isti kemijski sastav. I organska tvar i stvaranje minerala su heterogene i vrlo varijabilne.

Ali općenito…

Ovih osam kemijskih elemenata je najzastupljenije u zemljinoj kori :

 • kisik (O)
 • silicij (Si)
 • aluminij (Al)
 • željezo (Fe)
 • Kalcij (Ca)
 • natrij (Na)
 • magnezij (Mg)
 • kalij (K)

Ova četiri kemijska elementa su najzastupljenija u organskoj tvari:

 • ugljik (C)
 • kisik (O)
 • vodik (H)
 • dušik (N)
Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398711

Kako saznati od čega je vaše tlo

Na stranu generalizacije, način da saznate od čega je vaše tlo je da uzmete uzorak i da laboratorij izvrši analizu tla. Mnogi državni savjetodavni uredi nude ispitivanje tla, kao i sveučilišni i komercijalni laboratoriji. Možete čak i kupiti komplete za uzorkovanje na mreži koje samo pošaljete poštom u laboratorij i čekate rezultate. Jedan od ovih testnih kompleta najbolji je način da saznate od čega se zapravo sastoji vaše tlo.

Mogu li vrtlari poboljšati svoje tlo?

Vrtlari mogu raditi na poboljšanju urbanog tla putem kompostiranja , uspostavljanja parkova i zelenih površina, te poboljšanja upravljanja oborinskim vodama kroz zelene krovove ili prohodne projekte uređenja okoliša.

Koliko je vremena potrebno da se napravi tlo?

Stope stvaranja tla razlikuju se u različitim klimatskim uvjetima . Općenito, toplina i voda pomažu stvaranju tla, pa područja s više topline i vode brže stvaraju tlo. Tlu su potrebne tisuće godina da se formira u hladnim, suhim područjima zemlje. Topla područja s puno padalina i podzemnih voda mnogo će brže izgraditi tlo.

Kako se tlo taloži na površini zemlje, ono zatrpava tlo koje je nekada bilo na površini. Ovaj proces stvara slojeve tijekom vremena. Ako iskopate rupu u zemlji, primijetit ćete da se ona mijenja kako kopate od površine prema dolje u zemlju. Slojevi koji čine ovaj profil tla nazivaju se “horizonti tla”. Gornji sloj može sadržavati svježe raspadnuto lišće, dok donji slojevi mogu imati vrlo malo organske tvari.

Ostale stvari koje bi mogle biti u tlu

Rizici za zdravlje tla rastu kako ljudi razvijaju zemlju. Degradacija tla postaje veliki problem, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima. Industrijska kontaminacija, urbano širenje, napušteno zemljište, stambena kontaminacija i poljoprivredna kontaminacija doprinose padu zdravlja ekosustava tla. Tlo se može sanirati raznim procesima, ali za to je potrebno vrijeme, novac i solidan plan.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto lišće moje biljke žada postaje smeđe?

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme paprike

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci Zaljevanje sobnih biljaka

Biljna voda za mačke: što očekivati ​​i savjeti za prevenciju