Kako pokrenuti vrt od nule

Kako pokrenuti povrtnjak od nule5348543810

Sanjate li da počnete uzgajati vlastite proizvode iz udobnosti doma? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da naučite kako pokrenuti povrtnjak od nule.

Pokretanje vlastitog kućnog vrta jedna je od najisplativijih zabava koje možete poduzeti. Bilo da se radi o  dokumentiranim zdravstvenim prednostima  rada u vrtu, tražite aktivnost na otvorenom koju možete podijeliti  sa svojim mališanima ili vam se sviđa ideja uzgoja svježih proizvoda na vlastitom imanju, postoje pogodnosti za svakoga .

Ali smišljanje kako pokrenuti povrtnjak od nule može biti zastrašujuće. Kako točno prijeći od golog dijela zemlje do uspješnog krajolika? Pa, možete započeti slijedeći ove jednostavne savjete za vrtlarstvo.

1. Planirajte svoj vrt prije nego počnete kopati

Jedna od najčešćih početničkih pogrešaka je posaditi sve i nadati se najboljem. I u najboljem slučaju, završit ćete s neuređenim, neučinkovitim rasporedom. U najgorem slučaju, sadit ćete na način da vaše biljke rade jedna protiv druge. Planiranje vrta je TAKO važno kada započinjete povrtnjak ispočetka!

Dakle, prije nego što učinite bilo što drugo, htjet ćete imati ideju o tome što želite od svog vrta. Prvo što ćete htjeti imati na umu je koje usjeve možete realno uzgajati u svojoj regiji i u koje doba godine. Shvatiti u kojoj  vrtlarskoj zoni  živite dat će vam predodžbu o tome koje su vam mogućnosti otvorene.

Na primjer, ako živite u sjevernoj regiji, svaki usjev kojem je potrebno 100 ili više dana da sazrije je kocka. S druge strane, južni vrtlari mogu imati problema s usjevima poput graška ili krastavaca zbog njihove veće osjetljivosti na toplinu i vlagu. Iako između to dvoje, sjeverni vrtlari imaju više mogućnosti jer je lakše  prezimiti vrtnu gredicu  nego zaštititi biljke od ekstremne vrućine.

Druga stvar koju treba uzeti u obzir je koje ćete usjeve zapravo koristiti vi i vaša obitelj. Na primjer, mogla bi vam se svidjeti ideja o uzgoju bundeva za jesen. Ali osim ako ne jedete puno pite od bundeve ili koristite puno ukrasnih bundeva na svom trijemu, one možda neće biti najučinkovitije korištenje vašeg prostora.

2. Odaberite mjesto za uzgoj u skladu s planiranim usjevima

Drugi ključni razlog zašto želite početi planirati svoj vrt unaprijed je taj što će vam to pomoći da odaberete prava mjesta za prave usjeve.

Ako tražite uzgoj voća i povrća u svom novom vrtu, onda većinu vremena to znači da tražite mjesto s punim suncem. Puno sunce znači da će dobiti dobrih pet sunčanih sati dnevno. Zeleno lisnato povrće i neke začinske biljke najbolje rastu u djelomičnoj sjeni .

Upozorenje na to pravilo je za južne vrtlare. Budući da sunce postaje intenzivnije što idete južnije, određeno voće i povrće može imati koristi od sadnje u djelomičnoj sjeni. Stoga ne zaboravite imati pri ruci vodič za vrtlarske zone i, ako je moguće, povežite se s drugim vrtlarima u svojoj regiji za savjete o tome koje strategije najbolje funkcioniraju u vašem području.

Također ćete htjeti uzeti u obzir jednostavan pristup kada birate mjesto za sadnju. Naravno, morat ćete moći zalijevati, plijeviti i na drugi način brinuti o svom vrtu. I što je teže doći do vaših usjeva; veća je vjerojatnost da će se naći zanemareni.

A ovisno o vašem području, možda ćete morati paziti i na sadnju u džepovima od mraza. To su nižinska područja s lošom drenažom. Budući da se u njima nakuplja vlaga, oni su prvo mjesto na kojem će se mraz slegnuti tijekom zahlađenja.

3. Organizirajte svoje nove vrtne gredice

Uzdignuti vrtni kreveti konacni vodic za odabir i poboljsanje podignutih kreveta u vasem vrtu44585438718

Nakon što ste odlučili što planirate posaditi, sljedeći korak je planiranje vaših zadihanih gredica. Točnije, morate odlučiti koju vrstu gredica gradite i koje veličine.

Veličina najviše ovisi o prostoru koji imate na raspolaganju i o usjevima koje ćete uzgajati. Ako imate samo skroman prostor za rad, možda ćete morati biti kreativni. Srećom, mnoge  kulture poput jagoda  dopuštaju određenu količinu fleksibilnosti u tome gdje i kako ih uzgajate. Što se tiče vrste gredica koju gradite, to uglavnom ovisi o vašoj dostupnoj površini.

Uzdignute gredice za sadnju privlačne su iz više razloga. Oni su estetski privlačni, lakši su za pristup i lakše se postavljaju od udubljenih gredica. Oni također  manje ometaju  otprilike 70% vrsta pčela koje žive pod zemljom. Uzdignute gredice su možda najbolji način za početak vrta s povrćem od nule.

Kompromis je što se brzo suše, što može biti prednost ako živite u vrlo vlažnim područjima. Ali ako živite u suhom području, potopljene gredice mogu biti pravi način zbog njihove sposobnosti zadržavanja vlage.

Kako god krenuli, željet ćete planirati svoje gredice u blokovima, a ne u pojedinačnim redovima biljaka. Pokušajte ih izgraditi oko 3-4 metra u prečniku kako biste bili sigurni da ih možete lako dosegnuti s obje strane. Unutar tih prostora posadite svoje usjeve u obliku mreže, imajući na umu količinu prostora koja je potrebna za uzgoj. Evo nekoliko povrća koje najbolje raste u podignutim gredicama .

4. Grupirajte biljke koje dobro rastu i međusobno se nadopunjuju

Biljke želite grupirati ne samo kako bi imale dovoljno prostora za rast, već i kako bi bile u skladu jedna s drugom.

Najjednostavnije razmatranje ovdje je da želite biljke čije će veličine funkcionirati u sinergiji. Na primjer, ne želite uzgajati visok usjev pored mnogo nižeg usjeva ako oboje treba puno sunca, jer će viši na kraju izgladnjivati ​​manji. Ono što biste, međutim, mogli učiniti jest upotrijebiti visoke usjeve poput kukuruza ili suncokreta kako biste osigurali hlad za zelje ili začinsko bilje ako vaš vrt nema puno hlada okolo.

Također ćete htjeti uzeti u obzir potrebe za vodom. Ako dva usjeva s previše različitim potrebama stavite zajedno, morat ćete ili utopiti jednu ili isušiti drugu. Potrudite se istražiti koliko vode treba svakoj kulturi svaki put kada započnete povrtnjak ispočetka. Svake sezone naučit ćete sve više i više i usavršavati svoj izgled i buduće planove.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je koju vrstu pokrovnih usjeva ćete koristiti kada se dijelovi vrta ne koriste. Pokrivni usjevi, kao što naziv implicira, sade se radi pokrivanja golog tla, a ne radi žetve. Sprječavaju eroziju tla, zadržavaju vlagu i pomažu u izgradnji plodnosti tla. Pokrivni usjevi se ponekad nazivaju “zelenim gnojem”, jer obogaćuju tlo.

Popularne biljke za zelenu gnojidbu uključuju heljdu, djetelinu i lucernu. Posebno je heljda dobar izbor jer cvjetovi koje proizvodi mogu privući oprašivače i druge  korisne kukce  kako bi pomogli u kontroli štetočina bez upotrebe pesticida.

5. Testirajte svoje tlo svaki put kada započnete vrt od nule

Dakle, s vašim idejama u ruci, sljedeća stvar koju ćete morati učiniti je testirati svoje tlo. Provođenje ispravnog testa vrtnog tla ključno je za uspjeh kada naučite kako pokrenuti povrtnjak od nule.

Stvari koje ćete htjeti znati su pH razine vašeg tla, distribucija pijeska, stijena, gline i mulja, dostupnost osnovnih hranjivih tvari, a posebno postoje li otrovni zagađivači u zemlji.

Neke od ovih stvari, poput prisutnosti kamenja i pijeska i slično, možete vidjeti samo gledanjem. Ali ako trebate znati sadrži li vaše tlo olovo iz stare kućne boje ili otjecanje s obližnje ceste, to može zahtijevati profesionalni laboratorijski test.

Testiranje razine pH je jednostavnije jer postoje kućni testni setovi. Većina biljaka preferira pH od oko 7 – istinski neutralan. Ali postoje neki koji su više kiseli ili alkalniji, stoga ne zaboravite provjeriti individualne zahtjeve svih vaših usjeva.

6. Izgradite svoje vrtno tlo od nule

Od cega se sastoji prljavstina Ovdje su cestice i kemijski elementi koji cine tlo398779854398712

Sada možemo prijeći na posao izgradnje vašeg vrta. I poput izgradnje kuće, počinjemo s temeljima. Većina biljaka voli duboku, dobro dreniranu površinu zemlje koja je bogata organskom tvari. Kako ćete to postići ovisi o vašim okolnostima.

Ako počinjete s busenom ili korovom, morat ćete se pozabaviti time. Najjednostavniji način bi bio da ga jednostavno usitnite ili spustite u tlo.

Ali još lakši način da se povrtnjak pokrene ispočetka bio bi da ga prekrijete mokrim kartonom ili novinama i ugušite. Karton i papir će se raspasti u tlu, a u međuvremenu samo izgradite svoju gredicu na njoj.

U svakom slučaju, morat ćete hraniti tlo kako bi ono moglo hraniti vaše usjeve. Ako tek počinjete, najjednostavniji način da to učinite je da kupite unaprijed pripremljeni kompost u vašem lokalnom vrtnom centru. Ipak, još bolje je napraviti svoj.

Potrebno je vrijeme, ali vam daje mogućnost da odredite točan sastav vaših amandmana na tlu, što je izvrsno ako pokušavate uzgajati usjeve kojima su potrebne specifične hranjive tvari ili određeni pH da bi uspjeli.

Ovo je točka na koju ćete morati postaviti rubove svojih vrtnih kreveta. Ako imate vremena i sredstava, postoji nekoliko zanimljivih  opcija za odabir .

7. Odaberite pravo sjeme i transplantacije za svoj vrt

Ovisno o usjevima koje ste odabrali, vaše biljke mogu biti bolje ili uzgojene iz sjemena ili uzgojene iz transplantata. A za određene sorte poput sjemena naslijeđa, gotovo uvijek ćete morati uzgajati vlastite transplantacije umjesto da ih sadite izravno u zemlju.

Za početnike koji započinju povrtnjak od nule, najlakši način za početak je kupnja transplantata iz rasadnika. Ako ste odlučili krenuti ovim putem, evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost:

  • Potražite biljke koje su otprilike iste veličine kao i njihove posude. Velika biljka koja raste u maloj posudi vjerojatno je vezana za korijen i može pretrpjeti šok i umrijeti kada se presađuje.
  • Potražite uobičajene znakove stresa. Uvenuće, žuto lišće i oštećenja od insekata trebali bi biti crvene zastavice. Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci mnoge biljke u rasadnicima su posebno osjetljive na oštećenja od vrućine, pa pripazite i na to.
  • Uvjerite se da biljke nisu prskane pesticidima ili drugim štetnim kemikalijama. Poticanje oprašivača da posjećuju vaš vrt bit će od vitalnog značaja za dovođenje vaših usjeva do ploda, tako da treba izbjegavati sve što bi ih moglo obeshrabriti ili naštetiti.

Ako ne možete pronaći odgovarajuće transplantacije za svoj vrt, uvijek je opcija podizanje vlastitih sadnica. Pogotovo ako imate zatvoreni prostor u kojem ih možete zaštititi od štetnika i elemenata.

8. Pažljivo posadite sjemenke i sadnice u svom vrtu

Paketi sjemena i transplantacije kupljene u trgovini obično dolaze s uputama kako ih posaditi. U slučaju da nisu, ili ako ste sami uzgojili svoje transplantacije, evo nekoliko pravila koja treba imati na umu.

  • Osim ako nije drugačije navedeno, većinu sjemena treba saditi na dubinu oko tri puta veću od promjera. Iako većina mora biti prekrivena zemljom, postoji nekoliko kojima je potrebna izravna sunčeva svjetlost da bi proklijale.
  • Većinu transplantata treba saditi na istoj dubini na kojoj su rasle u originalnim posudama. Osim rajčice!
  • Pričekajte do posljednjeg očekivanog mraza za sadnju, posebno za biljke koje vole toplinu poput paprike i rajčice.

I općenito, zapamtite da je mlade biljke mnogo lakše oštetiti nego starije. Budite nježni tijekom procesa sadnje ili presađivanja.

9. Posvetite svom vrtu potrebnu pažnju

Nakon što ste prošli kroz sav ovaj posao, mogli biste pomisliti da je posao obavljen. Ali tek počinjete. Vaš vrt će zahtijevati dosljedno održavanje kako bi ostao zdrav i rastao.

I zalijevanje i hranjenje vašeg vrta bit će redovite obaveze, ali će se isplatiti jer će upravljanje štetočinama biti puno lakše. Štetne bube najviše privlače biljke koje su već slabe ili pod stresom. Ako za početak možete održati svoje usjeve zdravim, vaši bi problemi sa štetočinama trebali biti zanemarivi.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati lima grah

Voćnjak i uzgoj voća

Što učiniti s previše krušaka!

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Kako napraviti venturijevu cijev za akvaponiku?

Njega sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja Vrtlarenje

Kako njegovati ružmarin u zimi tijekom niskih temperatura