Tikvice žute i trule? (Evo zašto!)

Zbog svog nevjerojatnog okusa i višestrukih blagodati, tikvice su oduvijek bile dio većine kućnih vrtova. Ovo ukusno povrće također se uzgaja u velikim razmjerima diljem svijeta. Međutim, ponekad ova biljka može patiti od bolesti koja uzrokuje truljenje i žutilo. Možda se pitate zašto vam tikvice žute i trunu?

Općenito, tikvice će požutjeti i istrunuti zbog lošeg oprašivanja, truleži na kraju cvata i bolesti ili štetnika. Krajnja trulež cvjetanja obično je uzrokovana nedostatkom kalcija u plodu. Ako listovi tikvica požute, najvjerojatnije su krivci bolesti ili insekti.

Čitajte dalje kako biste saznali više o razlozima zašto vaše tikvice žute i trunu, kako spriječiti ili ukloniti žutilo i truljenje tikvica, neke simptome neispravnih biljaka.

Također biste mogli uživati ​​u čitanju: 13 učinkovitih pratećih biljaka tikvica koje možete isprobati odmah!

Koje su karakteristike biljke tikvice?

Ljetna tikva (aka tikvica) je član obitelji Cucurbitaceae. Njegovo voće ima jedinstven okus koji je univerzalno omiljen. U nekim se regijama njegovi plodovi također smatraju korisnima jer se koriste u nekim slanim receptima.

Zanimljivo je da su tikvice, pattypan, yellow squash i crookneck iste vrste i roda.

Tablica ispod sadrži sve glavne karakteristike tikvica.

Tablica prikazuje pregled karakteristika biljaka tikvica – plantheaven.com.

Zašto tikvice požute i umiru?

Iako je tikvica česta biljka iz obitelji tikvica, može uzrokovati glavobolje zbog određenih problema. Neki problemi s ovom kulturom dovode do smrti ili žutila biljke.

Evo nekoliko razloga koji mogu uzrokovati takve probleme.

1- Loše oprašivanje

Čest problem koji može uzrokovati žućenje lišća ili plodova biljke tikvice je loše oprašivanje.

Loše oprašivanje, pak, rezultira slabim plodovima koji na kraju mogu otpasti prije nego što sazriju. Ovo prerano opadanje ploda tikvice naziva se pobačaj ploda.

Područja koja su manje izložena kukcima koji uzrokuju oprašivanje tikvica pokazat će jače žućenje plodova.

Savjeti za ručno oprašivanje tikvica:

Ručno oprašivanje tikvica jednostavna je metoda koja zahtijeva nježan dodir i mirnu ruku. Postoje dva načina da se to postigne.

 • Možete pažljivo ubrati muški cvijet i umetnuti ga u ženski cvijet.
 • Možete koristiti malu četku. Korištenje male četke preferirana je metoda za većinu vrtlara jer neće naštetiti vašim biljkama.
 • Kako biste osigurali oprašivanje kukcima, pokušajte uzgajati druge usjeve u blizini tikvica, kao što su: B. Popratne sadnice koje mogu privući više oprašivača na vaše tikvice. Neki od dobrih priloga za tikvice uključuju nasturcij, kukuruz, origano, ružmarin i grašak (pogledajte gornju tablicu za više ideja).

Također pogledajte: Kako uzgajati brokulu u zatvorenom prostoru (vodič korak po korak).

2- Završna trulež cvjetanja

Završna trulež cvjetanja još je jedan glavni razlog koji može uzrokovati žućenje vaših biljaka tikvica ili prerano opadanje plodova. Jedan od glavnih uzroka ove biljne bolesti je nedostatak kalcija u tlu gdje ste posadili ove biljke. Nedostaci nekih drugih nutrijenata također mogu dovesti do ovog problema.

Trulež na kraju cvata ne samo da uzrokuje žutilo lišća biljke i drugih dijelova, već također može uzrokovati slab rast što rezultira niskim biljkama. Osim toga, to može dovesti do izobličenja lišća. Ovaj problem pogađa i papričice, patlidžane, krastavce i rajčice.

Ako vam tikvice žute i trule, evo zašto

Savjeti za sprječavanje truljenja kraja cvjetanja:

 • Djelujte prije nego što bude prekasno; Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Ako su vam tikvice već požutjele, možda je prekasno.
  • Zalijevajte tijekom suhog vremena, budući da je većini povrća potrebno između 1 i 1,5 inča vode svaki tjedan od navodnjavanja ili kiše da bi dobro raslo.
  • Ako tamo gdje živite nema dovoljno padalina, zalijevajte svoje biljke jednom ili dvaput tjedno.
  • Zalijevajte svoje tikvice ravnomjerno i temeljito.
 • Prije sadnje biljaka dodajte odgovarajuće gnojivo s niskim sadržajem dušika. Dodavanje previše dušika uzrokuje sve veću neravnotežu između korijena i lišća.
 • Dodavanje vapna kako bi se uravnotežio pH tla još je jedan način da se spriječi truljenje cvjetova tikvica. Kao što možete vidjeti iz gornje tablice, tikvice uspijevaju na pH između 5,8 i 6,8. Možete kupiti pH metar tla na Amazonu da testirate svoje tlo.

3- Napadi štetočina

Štetočine su također uzročnici mnogih bolesti, a jedna od njih je trulež cvata. Dakle, štetnici koji ne sudjeluju u oprašivanju sigurno imaju negativan učinak na biljke. Ovi insekti uzrokuju transformaciju raznih virusa, koji zauzvrat uzrokuju lošu prehranu plodova i cvjetova biljke.

Također pogledajte: Sve što trebate znati za uspješan uzgoj zelenog graha u zatvorenom prostoru.

Savjeti za sprječavanje štetnika na vašim tikvicama:

 • squash error
  • ručno ubran
  • Kompostirajte ili zakopajte biljne ostatke nakon žetve.
 • Pumpkin Vine Borer
  • Uklonite ih rukom i uništite.
 • Prugasta buba krastavca
  • Napravite odgovarajuće šatore od mreže ili gaze.
  • Također možete koristiti plutajuće pokrove za redove preko mladih biljaka.
  • Stavite prilikom sadnje i uklonite kad cvjeta.

4- Virus mozaika krastavca

Jedan virus koji može uzrokovati preuranjeni gubitak ploda ili smrt u vašim biljkama tikvica je “virus mozaika krastavca”. Ovaj virus uzrokuje određena vrsta lisnih uši koje se obično hrane lišćem tikvica.

5- Bolesti tikvica

 • Bakterijska uvenuće (AKA Erwinia tracheiphila)
  • Uklonite i uništite zahvaćene biljke.
 • Pepelnica i krasta
  • Izbjegavajte vlaženje lišća ako je moguće.
  • Zalijevajte rano tijekom dana kako bi se nadzemni dijelovi osušili što je prije moguće.
  • Kako biste poboljšali cirkulaciju zraka, izbjegavajte gomilanje biljaka tikvica i uklonite korov oko biljaka i vrtnih površina.
 • virusna infekcija

Kako uspješno oživjeti umiruću biljku tikvice?

1682592112 321 Tikvice žute i trunu? Evo zašto

Teško da će biti biljne bolesti bez lijeka ili prevencije, žute tikvice nisu iznimka. Evo nekoliko prirodnih i umjetnih načina za oživljavanje biljaka tikvica koje umiru i žute.

1- Popratna sadnja za učinkovito oprašivanje

Ako ustanovite da biljke tikvica u vašem vrtu žute ili umiru, a kao uzrok ste dijagnosticirali oprašivanje, to možete lako izbjeći. Dobar način da spriječite da ove biljke požute i prerano opadnu je “sađenje u pratnji”.

Ova metoda uključuje sadnju nekih drugih usjeva u blizini ovih plodnih usjeva. Ove će se biljke pokazati pravim cvjetnim prijateljima tikvica. Ako su u blizini tikvica u vašem vrtu, privući će oprašivače. Ovi oprašivači će učinkovito izvršiti oprašivanje. Ovo je učinkovita mjera koja će se pokazati učinkovitom u oživljavanju vaših umirućih tikvica.

oprašivanje s 2 ruke

Ako ste iskusni vrtlar, sigurno ste upoznati s načinom ručnog oprašivanja. Ovo je jednostavan način da spriječite da vaše biljke tikvica požute ako je to rezultat lošeg oprašivanja.

Budite oprezni kada ručno oprašujete ove biljke nakon što provjerite jesu li vam ruke čiste i uredne.

3- Osigurajte svojim tikvicama odgovarajuću količinu kalcija

Ako ste ustanovili da tikvice umiru zbog truleži na kraju cvata, obično uzrokovane nedostatkom kalcija, to možete spriječiti dodavanjem odgovarajuće količine kalcija u tlo.

Pronađite preporučenu količinu kalcija i održavajte tu preporučenu količinu dodavanjem ili uklanjanjem. Ovo će se također pokazati učinkovitim u zaštiti vaših vrtnih tikvica od većine oštećenja.

Vidi također: Najbolje za pretvaranje granuliranog gnojiva u tekuće (Vodič za brzi početak).

4- Dajte svojim tikvicama pravu vrstu pesticida

Ako ustanovite da su vaše tikvice požutjele zbog bubastih štetnika, to možete izbjeći prskanjem biljaka u svom vrtu odgovarajućim pesticidima.

To će također pomoći da se riješite lisnih uši koje mogu uzrokovati virus mozaika krastavca.

Vidi također: Koje su glavne razlike između gnojiva i hrane za biljke?

1682592112 207 Požute li vam tikvice i trunu? Evo zašto

Koliko često treba zalijevati tikvice?

Kad je vani hladno vrijeme, zalijevajte biljke tikvica jednom tjedno. Međutim, u suhom i vrućem vremenu, zalijevanje treba povećati na dva ili čak tri puta tjedno.

Kako liječite krajnju trulež cvjetanja tikvice?

 • Usredotočite se na zalijevanje: Apsorpcija kalcija ovisi o apsorpciji vode.
 • Zalijevajte redovito. Izbjegavajte ekstremno vlažno i suho tlo. Redovito malčirajte kako biste održali stalnu razinu vlage u tlu.
 • Uzgajajte svoje biljke ravno. Izbjegavajte oštećivanje korijena vinove loze jer im je to korijenje potrebno za apsorpciju kalcija.
 • Izbjegavajte pretjeranu gnojidbu, osobito s amonijskim dušičnim gnojivima poput 10-10-10). Općenito, amonij se natječe s kalcijem za apsorpciju. Bolje je odabrati kalcijev nitrat.
 • Izbjegavajte dodavanje Epsom soli u tlo jer to može dovesti do veće truleži jer se ioni magnezija i kalcija natječu za usvajanje od strane vaših biljaka. Također, nedostatak kalcija uzrokuje truljenje kraja cvjetanja, a Epsom soli obično sadrže magnezijev sulfat, a uopće ne sadrže kalcij.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća Vrtlarenje

Kako posaditi ljiljane u svom vrtu

Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Kako uzgajati kalateju lancifoliu

Posude za sobne biljke Uzgoj povrća

Kako posaditi češnjak u lonac (Vodič za početnike)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke Uzgoj začinskog bilja

Zašto listovi mog bosiljka postaju smeđi?

Akvaponika Vrtlarenje

Što je akvaponsko vrtlarstvo?

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kako uzgajati luk u vreći za uzgoj

Njega sobnih biljaka Sobne i kućni ljubimci

Sobne biljke koje ne biste trebali imati ako imate kućne ljubimce

Očuvanje sjemena starih sorti Sjeme

Kako sačuvati sjeme tikvice