Najčešće bolesti rajčice

1682662185 10 Top Tomatenpflanzenkrankheiten Organic Pereglin

Danas ćemo pokriti glavne bolesti biljaka rajčice. Jedna od pravih radosti uzgoja povrća je uzgoj svježih rajčica; Ipak, rajčice su osjetljive na razne bolesti. Stoga se svaka bolest mora primijetiti rano, prije nego što se proširi na sve vaše rajčice.

Koje su najčešće bolesti rajčice?

Mnoge bolesti i drugi problemi koji su ovdje navedeni mogu se liječiti, ako ne i izliječiti, rutinskim pregledom biljaka i poduzimanjem mjera na prvi znak problema.

Trulež

Starije lišće koje dođe u dodir sa zaraženim tlom u početku razvija tamne mrlje s koncentričnim prstenovima. Moguće je žućenje okolnog lišća. Zahvaćeni listovi mogu umrijeti prije plodova, izlažući ih opeklinama od sunca. Također utječe na stabljike i plodove, uzrokujući crne kožne mrlje na potonjima.

Spriječite ranu trulež, uklonite oštećene biljke i pravilno zbrinite otpale vrtne ostatke. Sve oštećene biljke kompostirajte. Vlažno vrijeme i biljke pod stresom čine napad vjerojatnijim. Bakreni i/ili sumporni sprejevi mogu spriječiti širenje gljivica

Mrlje

Još jedna vrhunska bolest biljaka rajčice, a ova je plamenjača. Prvi znakovi bolesti plamenjače su mrlje natopljene vodom na lišću. Brzo se šire u masne ljubičaste mrlje. Na donjoj strani lišća mogu se formirati prstenovi prljavobijelog micelija.

Sve kontaminirane biljke treba striktno uništiti i ukloniti s vašeg zemljišta. Čak i ako nema simptoma, trebali biste ukloniti sve okolne biljke koje bi mogle biti kontaminirane kako biste bili sigurni.

Uvenuće

Prvi znakovi su žute pjege u obliku slova V na starijem lišću. List tada postaje smeđi i odumire. Opekotine od sunca na plodu su česte kada se ti listovi izgube.

Dezinfekcija alata i opreme između usjeva i promjena usjeva dva su pristupa upravljanju. Budući da tlo natopljeno vodom čini ove bolesti osjetljivijima, posadite na mjesto s dobrom drenažom.

1682662184 585 10 najboljih biljnih bolesti rajčice Organski pereglin

Siva pjegavost lišća

Male, crne točkice mogu se vidjeti i na vrhu i na dnu lišća. Smeđe mrlje imaju zlatnu aureolu oko sebe. Mrlje postaju veće i sivo-smeđe boje. Središta pjega s vremenom se slome i ispadnu.

U jesen uklonite sve oštećene biljke i ostatke iz vrta. Napadnute biljke ne smiju se kompostirati. Zahvaćena je većina biljaka cherry i grožđanih rajčica. Odaberite otporne biljke. Izbjegavajte sadnju na zaraženom tlu rotiranjem usjeva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: