Kako uzgajati cherry rajčice

1682635999 Wie man Kirschtomaten anbaut Organic Pereglin

Želite uzgajati rajčice, ali ne znate odakle početi? Izvadite posudu i nekoliko sadnica cherry rajčica. Zaista ih je lako uzgajati, a čak će i jedna biljka osigurati stabilan urod malih plodova tijekom vegetacije.

Po čemu su cherry rajčice najbolje?

Izvrsni plodovi rastu u ogromnim grozdovima u nizu boja – čokolada, mahagonij, narančasta, crvena, žuta, gotovo crna i ružičasta, jednobojni tonovi ili čak tigraste pruge – na snažnim i snažnim grmovima. Okusi svježeg, suncem ugrijanog voća, u rasponu od blagih preko slatkih do trpkih, jednostavno su izvrsni.

Zbog male veličine ploda, obično 3-5cm, ove visokoproduktivne biljke često donose plodove za samo 55 do 65 dana, a neke su spremne za žetvu za samo 45 dana.

Međutim, postoje neki koji mogu potrajati i do 80 dana da se razviju. Također uspijevaju u posudama, pa se mogu uzgajati gotovo posvuda, uključujući male balkone i terase.

Cherry rajčice su među najčešće uzgajanim kulturama. Ne samo da daju ukusne male rajčice ranije tijekom godine od svojih većih rođaka, već nastavljaju proizvoditi sve do prvog mraza. Odlične su za salate, salsu, sokove i naravno za jelo svježe, bez obzira gdje ih pripremate. Upoznajte neke od najboljih u uzgoju ukusnih i jedinstvenih sorti cherry rajčica.

Što mi je potrebno za uzgoj cherry rajčica?

Ako želite nešto više estetski od kante, vaša lokalna vrtna trgovina ima razne žardinjere, posude, pa čak i gotove modele za samozalijevanje.

Kako se sadi cherry rajčica?

Odaberite sunčano mjesto s dobrom drenažom tla za vaše cherry rajčice. Kad biljke narastu i niknu u proljeće, pazite da nijedna susjedna biljka ne zasjenjuje previše rajčice. Uzgoj u kontejneru također je opcija. Ako želite posaditi cherry rajčice na otvorenom, slijedite nekoliko savjeta:

 1. Izbušite rupe promjera 1-2cm svakih 10ak centimetara duž donjeg ruba posude i još nekoliko u središnjem dnu kako biste omogućili otjecanje dodatne vode.
 2. Odaberite mjesto gdje biljka ima najmanje osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno za najbolju proizvodnju plodova.
 3. Ako odaberete kavez, umetnite šiljasti kraj u posudu za sadnju i zatim je napunite zemljom za posude.
 4. Zalijevajte tlo za posude dok ne bude ravnomjerno zasićeno. Dodajte još malo zemlje za posude na dno žardinjere, oko 1cm ispod ruba, pazeći da je površina zemlje ravna.
 5. Napravite malu rupu u sredini mješavine za sadnju. Obavezno nježno izvadite biljku rajčice iz izvorne posude, osim ako nije trula, a zatim nježno gurnite biljku u rupu i posadite dovoljno duboko da se samo gornjih četiri do šest listova vidi kada ih ponovno pomiješate sa zemljom za posude.
 6. Kako bi tlo bilo ravnomjerno vlažno, zalijevajte svaka dva ili tri dana (možda ćete trebati zalijevati svaki dan po vrućem i suhom vremenu). Gnojite svoje biljke jednom tjedno u skladu sa smjernicama.
 7. Grane vašeg kaveza za rajčice će viriti kroz rupe kako biljka bude rasla. Kako biljka ne bi klonula, gurnite je natrag.

Kada saditi cherry rajčice?

Nakon što prođe strah od mraza, posadite cherry rajčice u proljeće. Sjeme se također može uzgajati u zatvorenom prostoru na vašoj lokaciji oko četiri tjedna prije očekivanog datuma mraza, a zatim presaditi vani kada dosegne visinu od najmanje 15cm.

10 najboljih povrća za uzgoj u kontejnerima.webp

Kako se brinuti za cherry rajčice?

Gnojite biljke emulzijom algi ili ribe svaka dva tjedna nakon što počne cvatnja. Ako je ujutro svježe, često zalijevajte lišće, ali nikad prije mraka, jer to može potaknuti rast pepelnice. Kako biste pomogli oprašivanju, rano ujutro lagano tapkajte po cvjetovima.

Voćne mušice rijetko napadaju cherry rajčice, ali ako se to dogodi, koristite mamce za vinske mušice. Također, raspršite hortikulturni sapun na gusjenice kako biste ih zadržali.

Kakvo tlo treba cherry rajčicama?

Cherry rajčice su obično otporne i lako ih je uzgajati, ali postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali dobar urod: Biljke uspijevaju u dobro dreniranom tlu s pH između 6,2 i 6,5.

Koje hranjive tvari trebaju cherry rajčice?

Rajčica, kao i sve biljke, treba tri bitna hranjiva: dušik, fosfor i kalij. Ovo su hranjiva koja su vašim biljkama najpotrebnija i ona također sadrže najviše gnojiva.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka Životinje i kukci u vrtu

Iznenađujuće upotrebe bijelog octa u vrtu

Hidroponija Sjeme za mikrozelenilo Vrtlarenje

Kako uzgajati mikrozelenje bez zemlje

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Uzgoj jagoda za početnike

Odabir sobnih biljaka Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Odabir pravih biljaka za vrtlarstvo u kontejnerima

Sobne biljke Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Tonuće tla u lončanicama: uzroci i rješenja