Njega alokazije baginde (potpuni vodič)

Alokazija baginda izgleda kao nešto iz bajke sa svjetlucavim, teksturiranim lišćem koje izgleda izrađeno od granita. Ova zgodna biljka je nježna i ima neke zahtjeve, ali je zapravo lakša od mnogih alokazija. Pogledajmo sve što trebate znati o njezi alokazije baginde, kako bi vaša biljka izgledala najbolje.

Alokazija baginda preferira lagano, otvoreno tlo koje se održava vlažnim, ali se malo suši između zalijevanja. Voli temperature od 13-27°C, vlažnost od 60-80% i jarko neizravno svjetlo ili prošaranu sjenu. Biljka treba vrlo malo gnojiva i ima prosječnu osjetljivost na štetnike i bolesti.

Pregled alokazije baginde

Alokazija baginda ‘Dragon Scale’, ima nevjerojatnu teksturu s venama za koju se, maštovito, može reći da podsjeća na zmajeve ljuske. Listovi igraju svoju ulogu: oni su čvrsti i savitljivi, pa čak imaju i otvrdnutu gornju stranu.

Alokazija baginda, koja je porijeklom iz tropskih šuma Bornea. To je jedan od prekrasnih “dragulja” alokazije, skupina posebnih prašumskih primjeraka sa zahtjevnim potrebama.

Srebrnozeleni listovi alokazije baginde tamniji su prema sredini, dajući svjetlijoj nijansi svjetliji ton. Donje strane su blijedo kremaste, s živim kestenjastim žilama. Boja na mladim listovima se produbljuje sa zrelošću.

Biljka je upečatljiva u bilo kojoj veličini i stoji samostalno ili je u lijepom kontrastu s drugim biljkama. Voli uske prostore i izvrstan je kandidat za terarij.

Sažetak njege alokazije baginde

Znanstveno imeAlocasia baginda ‘Dragon Scale’
PodrijetloBorneo
Zahtjevi za svjetloJarko, neizravno svjetlo. Izravna sunčeva svjetlost će spržiti lišće.
ZalijevanjeZalijevajte nakon što se gornjih 5-8 centimetara tla osjeti suhoća. Izbjegavajte pod svaku cijenu prekomjerno zalijevanje jer je to uzrok brojnih problema.
TloKrupna, dobro drenirajuća zemlja je neophodna. Mješavina jednakih dijelova perlita, mješavine orhideja i kokos kokosa dobro djeluje.
Temperatura13°C do 27°C. Niske temperature mogu izazvati mirovanje.
GnojivoNiski zahtjevi za gnojivima. Polovično uravnoteženo gnojivo koje se primjenjuje svakih šest tjedana od proljeća do rane jeseni je dobar režim.
VlažnostVisoka vlažnost se preporučuje. 60-80% je idealno.
CvjetanjeStvara male ljubičaste mrlje koje blijede pored veličanstvenog lišća. Razmislite o obrezivanju cvjetova kako biste sačuvali energiju biljke za rast lišća.
ObrezivanjeNiski zahtjevi za obrezivanje. Odrežite mrtvo ili oštećeno lišće. Uklonite mrtvi biljni materijal iz posude kako biste smanjili rizik od štetnika ili bolesti.
RazmnožavanjeAlokazije baginde najbolje se razmnožava dijeljenjem gomolja.
Ponovno zalijevanjeIzbjegavajte presađivanje osim ako je potrebno. Vrlo osjetljiv na ometanje.
Bolesti i štetočineLisne uši, ljuspice, brašnaste bube i paukove grinje najčešće su bube. Rano prepoznavanje i liječenje važan je aspekt njege alokazije baginde. Bolesti pjegavosti listova su prilično česte. Odmah orezati sve zahvaćeno lišće.
ToksičnostOtrovno ako se proguta i može uzrokovati dermatitis u dodiru s kožom. Budite vrlo oprezni s kućnim ljubimcima i djecom.

Zahtjevi svjetlosti

Najbolja rasvjeta za alokaziju bagindu je svijetla, ali neizravna . Izravna sunčeva svjetlost će spržiti lišće. Mogu uspijevati blizu sunčanog prozora ako se drže podalje od izravnog sunca ili na filtriranoj sunčevoj svjetlosti iza prozirne zavjese.

Ja svoj držim otprilike 2 metra od prozora okrenutog prema sjeveroistoku, ali ga zimi pomičem bliže prozoru kako bih povećao osvjetljenje.

Neki savjeti:

 • Rotirajte biljku kako bi rast bio uravnotežen. Okretanje posude za 90º u smjeru kazaljke na satu svaki put kada zalijevate biljku je jednostavan način.
 • Na otvorenom biljci je potrebno sjenovito mjesto koje je zaštićeno tijekom dnevne vrućine.
 • Umjetna rasvjeta je učinkovita.

Kako zalijevati alokaziju bagindu

Draguljne alokazije kao što je alokazija baginda općenito ne zahtijevaju toliko vode kao vrste izvan svoje skupine. Vole brzo upijati vodu jer se odmah cijedi iz tla.

Opća preporuka je da se gornja 5-8 centimetara tla osuši prije ponovnog zalijevanja. Prilagodite se vašoj biljci.

Kada zalijevate, temeljito natopite tlo kako biste:

 1.  potpuno zasiti tlo i
 2.  isprati tlo od zaostalih gnojiva i onečišćenja.

Prekomjerno zalijevanje, mokro lišće i natopljena mješavina mogu potaknuti truljenje korijena i gljivične infekcije. Zalijevajte svoju alokaziju gotovo kao da je sukulent.

Pahuljasto, zdepasto tlo

Pravilno zalijevanje vaše alokazije baginde zapravo počinje s tlom. Mješavina mora biti dovoljno zrna da se brzo ocijedi kako bi njihovo korijenje koje voli kisik moglo disati.

Jedna preporučena mješavina tla je jednaka kombinacija:

 • perlit
 • Mješavina orhideja
 • Sjeckani kokos kokos

Možete dodati malo treseta, komposta ili kvalitetne zemlje za plodnost i reguliranje sposobnosti zadržavanja vode.

Zahtjevi za vlažnost alokazije baginde

Vjerojatno shvaćate da većina alokazija misli da su još uvijek u prašumi i žude za suludo visokom vlagom – poput 80% ili tako. Pitanje za uzgajivače izvan tropske klime je koliko se dobro alokazija baginda prilagođava nižim razinama.

Odgovor se razlikuje, ali neki uzgajivači navode uspjeh u vlažnosti od čak 40%; iako, ti vlasnici mogu imati izniman program zalijevanja ili svjetlo koje njihovu biljku čini otpornijom. Zadovoljne razine vlažnosti počinju od oko 60% za vašu alokaziju.

Ako imate prosječnu vlažnost, postavljanje posuda napunjenih vodom u blizini biljke ili grupiranje s drugim tropskim područjima može malo povećati razinu. Da biste postigli idealnu razinu vlažnosti, vjerojatno će vam trebati sobni ovlaživač zraka (ili staklenik).

Pokrećem ovlaživač zraka tijekom zimskih mjeseci kako bih spriječio učinak sušenja centralnog grijanja i održao razinu vlažnosti iznad 60%. Koristim digitalni mjerač vlažnosti za praćenje razine vlage, što mi pomaže odlučiti kada su potrebne dodatne mjere.

Jedno od mogućih razmatranja je kuhinja ili kupaonica s dovoljno svjetla. Ova mjesta imaju povišenu vlažnost i redovita razdoblja spare.

Teško je reći jesu li tlo, zalijevanje ili vlažnost najvažniji aspekt njege alokazije baginde. Sve je ključno za osiguravanje da vaši biljni ostaci budu u dobrom stanju.

Umjereni raspon

Idealan temperaturni raspon za vašu alokaziju bagindu je 13°C do 27°C. Biljke unesite unutra dobro prije prvog mraza.

Hladno vrijeme može biti okidač za mirovanje . Biljka će prestati rasti i početi izgledati otrcano… ako se to dogodi, pustite je da mirno čami s minimalnom količinom vode dok se ne probudi. Započnite normalnu njegu kada vidite novi rast.

Držite vašu alokaziju podalje od bilo kakvog vrućeg ili hladnog propuha, jer će to uzrokovati značajan stres za vašu biljku, što će rezultirati žutim lišćem i smeđim vrhovima listova.

Kako oploditi alokaziju bagindu

Ne morate osigurati puno dodatne gnojidbe kako biste pružili izvrsnu njegu alokaziji bagindi. Hranjenje uravnoteženim gnojivom svakih šest tjedana od proljeća do rane jeseni dobra je rutina; koristite polurazrijeđenu količinu preporučene na naljepnici.

Budući da je ova biljka lagana hranilica, prekomjerna gnojidba je češća od pothranjenosti. Neiskorišteno gnojivo otrovuje tlo. Oštećenja se pojavljuju na biljci kao smeđi vrhovi i rubovi listova – ali postoji jednostavan popravak.

Ispiranje posude ispire zaostale soli gnojiva i druge toksine iz tla. Jednostavno provucite dodatnu vodu kroz tlo i pustite da se dobro ocijedi. Ponovite jedan ili više puta. Ispiranje tla je izvrsna praksa svakih nekoliko mjeseci.

Manje cvjetanje

Alokazija baginda jedna je od onih vrsta koje mogu cvjetati a da to nitko ne primijeti. Proizvodi male ljubičaste pjege koje blijede pored veličanstvenog lišća.

Mnogi uzgajivači režu cvijeće kako bi sačuvali energiju biljke. To možete učiniti bilo kada; neće naštetiti biljci.

Jednostavno obrezivanje

Jedina potrebna rezidba na ovoj biljci je uklanjanje mrtvih i odumrlih listova i stabljika. Time se na najmanju moguću mjeru smanjuje mogućnost da propadajući materijal širi bolesti i privuče štetnike.

Koristite sterilne alate – obrišite ih izopropilnim (trljajućim) alkoholom – i odrežite zahvaćenu stabljiku blizu baze.

Uspavanost alokazije baginde

Mirovanje je važan aspekt njege alokazije kojeg treba biti svjestan. Obično se javlja kao odgovor na smanjenu svjetlost ili temperaturu i najvjerojatnije će se dogoditi zimi, ali se može dogoditi u bilo koje doba godine. Možda ćete vidjeti da vaša biljka prestaje rasti, a neki od postojećih listova mogu propasti ili umrijeti.

Pustite da se tlo gotovo potpuno osuši prije zalijevanja i osigurajte umjerenu razinu svjetlosti i temperature. Vaša alokazija baginda ponovno će početi rasti za nekoliko mjeseci.

Alokazija baginda raste iz debelih gomolja koji sadrže hranjive tvari i vodu ispod tla. Čak i ako svo lišće ponovno odumre, nemojte odlagati svoju biljku. Jednostavno osigurajte umjerene uvjete i budite strpljivi dok vaša biljka ponovno ne počne rasti.

Kada presaditi alokaziju bagindu

Neće vas iznenaditi da osjetljiva alokazija ne voli biti presađena. Presađivanje je doslovno revolucionarni događaj u životu biljke; alokazije mogu izgubiti lišće i uspavati nakon presađivanja. Izbjegavajte to raditi osim ako je apsolutno neophodno.

Proljeće je najbolje vrijeme za presađivanje. Ako je biljka prerasla svoj stari spremnik, presadite je u posudu samo jednu veličinu veći ili 3-5 centimetara širu u promjeru. Prekomjerno zalijevanje može dovesti do prekomjernog zalijevanja.

Razmnožavanje po diobama

Alokazije se ne razmnožavaju kroz reznice lišća ili stabljike; umjesto toga, oni tvore pomake i nakupine koje se mogu podijeliti i uzgajati zasebno.

Najbolje vrijeme za razmnožavanje alokazije baginde je kada je presadite.

Evo koraka:

1. Nježno izvadite biljku. Ako namjeravate podijeliti biljku, oprezno otresite višak zemlje s korijena kako biste otkrili strukturu korijena.

2. Identificirajte gomoljaste nakupine i pomake na korijenu biljke. Raspetljajte i odvojite dijelove koje želite reproducirati, pazeći da svaka biljka ima korijenje. Možete koristiti sterilne alate kako biste razdvojili zapetljane korijene.

3. Posadite svaku novu biljku u rahlu zemlju sličnu roditeljskoj mješavini. Dajte im umjereno svjetlo.

Neobavezno: razmislite o pokrivanju beba prozirnom plastikom kako biste podigli vlažnost i pomogli da tlo bude ravnomjerno hidratizirano. Ako imate problema s razmnožavanjem alokazije baginde, ovaj korak može pomoći.

4. Pažljivo zalijevajte i pazite na znakove truleži. Važno je odbaciti neuspjele primjerke prije nego što postanu plodno tlo za infekciju.

5. Povećajte svjetlost kada vidite da se formiraju novi listovi i tretirajte ih kao odrasle biljke.

Savjeti za njegu alokazije baginde

Alokazija baginda se može prilagoditi prosječnoj vlažnosti, ali stvarno vole više razine. Povećanje vlažnosti je lijek za mnoge njihove nevolje.

 • Dati biljku tuš u vrijeme zalijevanja zdrava je praksa. Čisti prašinu i štetočine. Tuševi također obeshrabruju paukove grinje.
 • Kvaliteta vode bitna je za alokaziju bagindu. Oni reagiraju na nečistoće poput visokog sadržaja minerala, fluorida ili kloramina s promijenjenim lišćem. Kišnica ili pročišćena voda mogu eliminirati ovaj stresor.
 • Ponekad ova alokazija radi svoje. Slijedite upute biljke. Ako miruje, maknite ga s jakog svjetla i smanjite zalijevanje. Ako raste, dajte mu svjetlo, vodu i laganu rutinu hranjenja.
 • Očekujte malo zastoja nakon premještanja alokazije baginde. Treba im vremena da se priviknu, čak i ako je novo mjesto samo deset metara od posljednjeg mjesta. Nemojte povećavati količinu vode ili gnojiva u pokušaju da potaknete biljku na akciju.

Visoka toksičnost

Ovo , nažalost, nije biljka pogodna za kućne ljubimce ili djecu . Sadrži netopivi kalcijev oksalat koji kristalizira u male bodeže koji mogu nadražiti, pa čak i poremetiti probavni sustav.

Glavna opasnost je oticanje od reakcije na kalcijev oksalat. Alokazija baginda također može uzrokovati lokaliziranu iritaciju kože ili dermatitis.

Štetočine

Ove otrovne alokazije nisu baš magneti za štetočine, ali njihove masne, sočne stabljike privlače. Glavni štetnici koje privlače su lisne uši, ljuspice, brašnaste stjenice i paukove grinje. Osobito su paukove grinje postojane nakon što su uspostavljene.

Većinu zaraza možete izbjeći tako da svaki mjesec temeljito prskate biljku toplom vodom sa sapunom. Najbolji lijek je prevencija!

Isti tretman sapunom može prevladati ako vaša alokazija baginda već ima infestaciju. Insekticidni sapun ubija štetnike pri kontaktu, stoga biljku dobro pokrijte otopinom. Obično su potrebni ponovljeni tretmani.

Bolest

Lisna pjegavost je najraširenija bolest, odnosno simptom mnogih bolesti. Mogu ga uzrokovati brojni patogeni uključujući bakteriju Xanthomonas . Smanjivanje viška vlage od prekomjernog zalijevanja, zamagljivanja ili mokrog lišća pomoći će spriječiti infekciju.

Ako sumnjate na bolest, izolirajte biljku kako biste izbjegli daljnje širenje. Sigurno odbacite zahvaćeno lišće i sterilizirajte svoje alate.

Uobičajena pitanja

Zašto moja alokazija baginda gubi lišće?

Privikavanje na novo mjesto čest je uzrok gubitka listova ubrzo nakon kupnje alokazije baginde, bilo da dolazi iz rasadnika ili jednostavno premješten u vaš dom. Nije neobično izgubiti nekoliko listova nakon većeg poteza. Općenito pravilo je da ne gnojite ili na drugi način uznemiravate biljku dok ne vidite novi rast.

Stres zbog preseljenja mogao bi uzrokovati promjenu boje ili gubitak lišća, ali bi se trebao brzo stabilizirati uz dobru njegu.

Zašto moja alokazija baginda vene nakon presađivanja?

Alokazija baginda je prilično osjetljiva na bilo kakvu promjenu u uvjetima uzgoja, pa je uobičajeno da prestanu rasti ili malo propadaju nakon presađivanja.

Pazite da ne presadite u pretjerano veliku posudu, jer to može povećati rizik od prekomjernog zalijevanja . Višak tla zadržava vodu i potrebno je dulje da se osuši, pa bi nastavak starog obrasca zalijevanja mogao biti pretjerano zalijevanje biljke.

Zašto lišće moje alokazije baginde postaje žuto?

Žuto lišće na alokazije baginde jedan je od najčešćih problema i najčešće je posljedica prekomjernog zalijevanja. Prije zalijevanja pustite da se gornjih nekoliko centimetara tla osuši. Također, pazite da je tlo rahlo i da dobro drenira, te da posuda nije veća nego što mora biti.

Vaša alokazija također može dobiti žuto lišće zbog prekomjerne izravne svjetlosti, što će u početku uzrokovati opekotine na lišću, prije nego što pređe na cijelo lišće koje požuti ili smeđe i odumre.

Pažljivo provjerite svoju alokaziju bagindu da vidite ima li znakova štetočina. Lisne uši, brašnaste bube, paukove grinje i brojni drugi štetnici hranit će se lišćem i peteljkama vaše biljke, što će rezultirati žutim mrljama na lišću. To će na kraju uzrokovati da cijelo lišće požuti.

Zašto moja alokazija baginda dobiva smeđe savjete?

Najčešći uzrok nastanka smeđih vrhova listova kod alokazije je niska vlažnost zraka. Pazite da pratite razinu vlage u svom domu i pokušajte održavati vlažnost iznad 60%.

Smeđi vrhovi i rubovi listova također mogu biti uzrokovani aklimatizacijom, propuhom, visokim temperaturama ili čak prekomjernim zalijevanjem ako je došlo do truleži korijena.

Neki od listova moje alokazije baginde “mokro”. Na stražnjoj strani lista imaju nepravilna tamna područja koja se ne vide na prednjoj strani.

Ovo zvuči kao edem, stanje povezano sa začepljenim prijenosom vode u lišću. Ružan je i ukazuje na stanje prekomjerne hidratacije, ali edem nije štetan niti zarazan. Budući rast nije ugrožen. Ako želite ublažiti simptom, povećajte cirkulaciju zraka i pustite da se tlo više osuši prije ponovnog zalijevanja.

Završna riječ

Nadam se da sam pokrio sva vaša pitanja o njezi alokazije baginde. To je biljka uz koju još uvijek ostanem bez teksta kad god pogledam njeno zadivljujuće lišće. Iako je prilično skupa za kupnju i zahtjevna za njegu, itekako je vrijedno truda za uzgoj ove nevjerojatne sobne biljke.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Odabir sobnih biljaka Sobne biljke Sobne biljke za kupaonu

23 najbolje kupaonske biljke koje izgledaju fantastično

Njega sobnih biljaka Peperomija (Peperomia) Sobne biljke Sukulenti

Peperomia Hope: sobna biljka koja se lako uzgaja

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja kalateja umire? (uzroci i rješenja)

Ručni rad i ukrasi

Ideje za biljke za Majčin dan

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Koje je biljke lako uzgajati zimi?