Kako posaditi lukovice tulipana u posudu

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141410

Želite posaditi tulipane, ali nemate vrt u koji biste ih posadili? Srećom, tulipane je vrlo lako uzgajati u kontejnerima! Ipak, postoji nekoliko savjeta za sadnju lukovica tulipana u lonce.

Uspješna sadnja lukovica tulipana u lonce ovisi o odabiru odgovarajuće žardinjere, visokokvalitetne mješavine za tegle i sorte tulipana, kao i o vremenu sadnje i hlađenja. Za sadnju lukovica koristite duboku sadilicu široku najmanje 25cm. Lukovice mogu biti prilično blizu jedna drugoj, ali se zapravo ne dodiruju. Zalijte posađene tulipane i stavite lonac na rashlađeno mjesto (na otvorenom ili u hladnjak) na 8-13 tjedana. Pravilno posađene i ohlađene lukovice počet će nicati kada se temperature zagriju.

Nastavite čitati kako biste saznali kako uljepšati svoj prostor lončanim tulipanima!

Koliko duboko se sade lukovice tulipana u posude?

Sadnja lukovica tulipana u lonac nije ništa kompliciranija od sadnje u zemlju. Međutim, postoji nekoliko promjena koje možete napraviti kako biste osigurali da vaše lukovice tulipana procvjetaju u pravo vrijeme. Na primjer, lukovice tulipana trebaju duboke posude široke najmanje 25cm. Ako razmak bude manji, vaše lukovice tulipana neće pravilno rasti.

Također će vam trebati dobra mješavina za zalijevanje koja dobro drenira i sadrži perlit (ako je dostupan). Perlit potiče prozračivanje, osigurava dovoljno vlage da se lukovice ukorijene i izvrstan je za ograničeni prostor u vrtu. Nakon što dobijete zemlju za lončanice, napunite svoje posude, ostavljajući 5-6 cm prostora na vrhu. 

Baš kao kad sadite tulipane u zemlju, tulipane posađene u posude potrebno je saditi dobro ispod površine tla. Kada idete saditi svoje lukovice tulipana, posadite ih dvostruko dublje nego što je lukovica tulipana visoka. Na primjer, ako je lukovica tulipana duga 5 cm, posadite je na 8-10 cm duboko. Također želite zadržati 10 cm zemlje ispod lukovica kako bi se pravilno ukorijenile.

Još jedna stvar koju treba napomenuti kod sadnje tulipana u posude je da ih možete posaditi bliže nego u zemlju. Želite da budu dovoljno blizu da izgledaju kompaktno u loncu. Međutim, pazite da se vaše lukovice ne dodiruju. Odmah nakon što posadite lukovice, temeljito ih zalijte. Pobrinite se da vaš lonac ima rupe za drenažu kako lukovice ne bi bile natopljene vodom. To će uzrokovati da trunu, a to nije ono što želimo. 

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141415

Kada posaditi svoje tulipane u posude?

Trebali biste planirati posaditi lukovice tulipana u jesen. Međutim, ako živite u toplijoj klimi, morat ćete ohladiti svoje lukovice 8-13 tjedana prije nego što ih posadite u zemlju kako bi se ukorijenile i pravilno razvile. Da biste ohladili svoje lukovice, stavite ih u hladnu garažu, u zemlju, u hladno okruženje do kraja zime i da tlo ostane vlažno, ali ne i mokro.

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141414

Koje sorte tulipana dobro rastu u posudama?

Ako prvi put sadite tulipane ili vam je ovo prvi put da sadite tulipane u lonac, možda ćete se htjeti držati jedne sorte. To će vam dati ujednačeniji izgled i uvijek možete eksperimentirati kako stječete više iskustva.

Neke vrste kratkih tulipana koje dobro rastu u žardinjerima su tulipani Monte Carlo , Secret Perfume Tulips , Brisbane Tulips , Sweet Sixteen Tulips , Tulipani Crvenkapice i Tulipani pepermint Stick samo da spomenemo neke! Svi ovi tulipani visoki su između 25-35 cm, koji izgledaju lijepo kada su posađeni u velike posude! 

Pročitajte više o različitim sortama tulipana

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141413

Mogu li posaditi lukovice tulipana u lonce vani?

Lukovice tulipana mogu se saditi u posude vani u klimatskim uvjetima s hladnim i jakim zimama. Oni u toplijim krajevima morat će hladiti lukovice tulipana u hladnjaku 8-13 tjedana. Lukovice tulipana najbolje rastu u posudama za sadnju koje su široke najmanje 30 cm i dovoljno duboke da stavite 10 cm zemlje na lukovice.

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141412

Kako posaditi lukovice tulipana u zatvorenom prostoru (tjerati tulipane)

Sadnja lukovica tulipana u zatvorenom prostoru izvrstan je način da uljepšate svoj dom bez vrta. Ako tražite cvijeće koje ćete posaditi u svom domu za nadolazeću jesensku sezonu, ne tražite dalje od tulipana! Tulipani se mogu natjerati da rastu u zatvorenom prostoru pod pravim uvjetima. Na primjer, tulipani s kratkim stabljikama obično bolje rastu u zatvorenom prostoru kada su prisiljeni u odnosu na visoke sorte tulipana.

Zasadite lukovice tulipana u jesen. Koristite duboki, široki lonac. U idealnom slučaju, ispod lukovica bi trebalo biti do 10 cm mješavine za lončanice i 8-10 cm na vrhu lukovice. Zalijte posudu nakon sadnje lukovica.

Sadilica se sada mora hladiti nekoliko mjeseci. Posudu za sadnju stavite u hladnu garažu, zakopanu u zemlju (možete koristiti kokošju žicu za pokrivanje posuda od životinja) ili u rezervni hladnjak (bez voća u njemu). Bez obzira jesu li ohlađene na otvorenom ili u hladnjaku, lukovicama tulipana potrebno je 8-13 tjedana na temperaturnom rasponu od 4°-10°C da se ukorijene i pravilno razviju.

Nakon 8-13 tjedana, lukovice u posudi mogu se ukloniti iz hlađenja. Dovođenje na topliju sobnu temperaturu potaknut će ih da počnu nicati. Pobrinite se da prostor ima dovoljno svijetle, neizravne sunčeve svjetlosti za vaše cvjetnice.

Kako posaditi lukovice tulipana u lonce1414141411
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Uzgoj povrća

Kako posaditi češnjak u lonac (Vodič za početnike)

Uzgoj cvijeća Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Gnojivo za hortenzije: Jednostavan vodič za kućne vrtlare

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Vrste sobnih biljaka

16 prekrasnih raznobojnih sobnih biljaka koje će vam se svidjeti

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta

10 načina kako pripremiti svoj vrt za zimu