Zašto moja bostonska paprat umire? (I kako to popraviti)

wop Bostonska paprat 62267

S nježnim složenim listovima i dugim listovima u obliku koplja koji se nježno spuštaju niz strane spremnika, bostonska paprat savršen je izbor za unošenje dašaka tropa u zatvorenom prostoru. Iako nije teško brinuti o njemu, potrebni su pravi uvjeti da bi mogao napredovati. Ovaj članak pokriva najčešće razloge za umiranje bostonske paprati i pomoći će vam da povratite zdravlje vaše biljke koja se bori.

Najčešći uzrok umiranja bostonske paprati je prekomjerno zalijevanje ili uporni uvjeti zalijevanja. To rezultira truljenjem korijena, što će brzo ubiti vašu biljku. Niska vlažnost zraka, nedovoljno zalijevanje, prekomjerna gnojidba, štetnici ili nepravilna rasvjeta također mogu dovesti do opadanja ili smrti vaše biljke tijekom vremena.

Ovaj će članak pokriti svaki problem redom i pomoći vam da prilagodite uvjete uzgoja i napravite neke promjene kako biste svojoj biljci vratili prijašnji sjaj.

6 razloga zašto vaša bostonska paprat umire

Iako su bostonske paprati ( Nephrolepis exaltata ) prilično izdržljive, nije neobično da tužno klonu, izgube svoje bujno lišće ili postanu smeđe.

Ako mislite da vaša bostonska paprat kuca na vrata smrti, nemojte paničariti. U većini slučajeva ovu biljku je potpuno moguće oživjeti uz malo njege i kontrole oštećenja.

wop Paprat368740909

Prekomjerno zalijevanje najčešći je uzrok umiranja bostonske paprati

Sve vrste paprati vole sjediti u dobro hidratiziranom tlu. Međutim, one vole sretan medij, gdje tlo ostaje vlažno, ali nikada ne ostaje mokro. Prekomjerno zalijevanje jedan je od najčešćih uzroka umiranja bostonske paprati.

Prezalivena bostonska paprat će pokazati svoje nezadovoljstvo kroz žutilo i venuće lišće. Natopljeno tlo uzrokuje da biljka razvije trulež korijena ili druge bolesti. Jednom kada se pojavi trulež korijena, može biti teško spasiti biljku, pa je prevencija cilj igre.

Potražite sljedeće simptome prekomjernog zalijevanja;

 • Vaša bostonska paprat visi, unatoč tome što je tlo mokro.
 • Listovi postaju žuti, osobito prvi donji listovi.
 • Vrhovi listova postaju smeđi, unatoč puno vode i vlage.
 • Potrebno je dosta vremena da se tlo nakon zalijevanja osuši.
 • Možete otkriti uvredljiv miris iz tla. To je često pokazatelj truleži korijena.

Dakle, mislite da je vaša bostonska paprat bila previše zalijevana i da bi mogla imati trulež korijena, ali kako se to dogodilo? Čak i ako ste pažljivi sa zalijevanjem, postoji niz drugih čimbenika koje treba uzeti u obzir.

Vjerojatnije je da će vaša bostonska paprat razviti trulež korijena u sljedećim uvjetima;

 • Vaša bostonska paprat je u prevelikoj posudi. Tlu će trebati previše vremena da se osuši nakon zalijevanja, što će dovesti do dugotrajnih, vlažnih uvjeta.
 • Vaša posuda nema ili ima malo rupa za drenažu, tako da višak vode ne može iscuriti nakon zalijevanja.
 • Zaboravite isprazniti posudu za kapanje ili vanjski lonac nakon zalijevanja, ostavljajući korijenje u vodi.
 • Vaša biljka je pri slabom osvjetljenju. Vaša bostonska paprat će rasti puno sporije i trošiti manje vode pri slabom osvjetljenju, što će dovesti do dugotrajnog vlažnog tla nakon zalijevanja.
 • Zaboravljate smanjiti zalijevanje zimi. Bostonske paprati obično prestaju rasti zimi, pa morate odgovoriti smanjenjem količine i učestalosti zalijevanja.

Kako pomoći bostonskoj paprati koja umire od prekomjernog zalijevanja

Ako mislite da je vaša biljka bila previše zalijevana i pokazuje neke od gore navedenih simptoma, trebali biste slijediti ove korake kako biste popravili svoju umiruću bostonsku paprat.

 • Nježno izvucite svoju bostonsku paprat iz posude i uklonite višak zemlje kako biste pregledali korijenje.
 • Pokvareno korijenje bit će crno/smeđe, lomljivo, kašasto i vjerojatno će imati uvredljiv miris. Sve zahvaćeno korijenje trebate odrezati sterilnim škarama za rezidbu. Ako morate obrezati mnogo korijena, trebali biste također orezati lišće kako bi preostalo korijenje moglo poduprijeti biljku.
 • Nježno isperite zdravo korijenje kako biste uklonili što je više moguće stare zemlje. Staro tlo i dalje će sadržavati patogene koji su uzrokovali trulež korijena, pa je najbolje saditi u svježu zemlju.
 • Odaberite novu posudu koja je samo malo veći od biljke. Pobrinite se da ima dosta drenažnih rupa.
 • Presadite svoju bostonsku paprat koristeći dobro drenirajuću mješavinu zemlje za sobne biljke, idealno s dodatnim perlitom ili krupnim pijeskom kako biste poboljšali drenažu.
 • Zalijevajte svoju Bostonsku paprat samo kada se gornjih 3-5 centimetara tla osjeti suhoća, umjesto da zalijevate prema rasporedu.
wop u83h70gg8g38ooipjefwaa

Problemi s vlagom

Bostonske paprati nazivaju tropske prašume domom, tako da, naravno, vole okruženje s puno vlage. Ako je zrak u vašem domu previše suh, može uzrokovati da se njegovo lišće uvije i posmeđe . Također, vaša bostonska paprat apsolutno mrzi biti postavljena ispred ili blizu izvora toplog propuha kao što su radijatori, vatra ili otvori za grijanje.

Potrebne su razine vlage od najmanje 50% kako bi vaša bostonska paprat izgledala najbolje. Imajte na umu da se razina vlažnosti obično smanjuje zimi, jer sustavi grijanja u zatvorenom prostoru suše zrak.

Koristim digitalni higrometar (mjerač vlage) za praćenje razine vlažnosti mojih sobnih biljaka. To mi daje do znanja kada trebam malo poduzeti mjere za povećanje razine vlažnosti.

Kako poboljšati vlažnost vaše bostonske paprati

 • Grupirajte svoje biljke zajedno. Kolektivna transpiracija iz lišća povećava lokalnu vlažnost.
 • Koristite posudu za vlagu. Stavite malo kamenčića u veliku, plitku posudu, prije nego stavite svoju biljku na oblutke. Napunite pleh plitkim slojem vode, pazeći da razina vode ostane ispod vrha kamenčića. Ne želimo da posuda s biljkom stoji u vodi, jer to može potaknuti truljenje korijena.
 • Koristite ovlaživač zraka za brzo i učinkovito poboljšanje razine vlage.
 • Izbjegavajte zamagljivanje kućnih biljaka jer je to iznenađujuće neučinkovito u podizanju razine vlage i povećava rizik od gljivičnih i bakterijskih bolesti.

Visoka vlažnost rijetko predstavlja problem za bostonskim papratima. Međutim, velika vlažnost i slaba ventilacija mogu uzrokovati da biljka privuče bolesti.

Problemi s rasvjetom

Ako vaša bostonska paprat opada lišće na desetak i nije ista biljka koju ste donijeli kući, to bi mogao biti signal da ne dobiva svjetlo koje joj je potrebno za proizvodnju bujnih zelenih listova.

Ova biljka voli puno svijetle, neizravne svjetlosti – baš kao što prima na podu prašume kroz krošnje drveća. Zato ga je preporučljivo postaviti blizu prozora koji dobiva dovoljno neizravnog sunca. Bit će zanosno ako ga postavite na područje koje dobiva malo jutarnjeg sunca, a zatim puno raspršene sunčeve svjetlosti u kasnijem dijelu dana.

Imajte na umu da iako je malo vjerojatno da će bostonska paprat zapravo umrijeti ako se drži na zasjenjenom mjestu, neće rasti i cvjetati. Slaba svjetlost također povećava rizik od prekomjernog zalijevanja, a biljka oslabljena nedostatkom svjetla također može biti osjetljivija na štetočine i bolesti

Na drugom kraju spektra rasvjete, Bostonska paprat također ne voli biti izložena previše izravnom suncu. Dugotrajno izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti opržit će njegovo nježno lišće i uzrokovati da vrhovi listova postanu smeđi.

Nedovoljno zalijevanje

Iako je problem lakše identificirati i liječiti, nedovoljno zalijevanje također može dovesti do smrti bostonske paprati. Bostonske paprati zahtijevaju tlo koje se nikada u potpunosti ne suši. Ako ostave bez vode čak i kratko vrijeme, listovi će početi postupno posmeđivati, a vaša bostonska paprat će početi izgledati prilično tužno.

Podvodnjavanje je vrlo jednostavna pogreška. Svi mi živimo užurbano i nije se uvijek lako sjetiti se zalijevati svoje biljke. Evo nekoliko dobrih načina da izbjegnete nedovoljno zalijevanje.

 • Stavite svoju biljku negdje gdje ćete je redovito viđati, umjesto da je sklonjena u kut. Mnogo je vjerojatnije da ćete uočiti prve znakove nevolje.
 • Razvijte redovitu naviku za provjeru kućnih biljaka. Uvežite ovo u svoju uobičajenu dnevnu rutinu, tako da je gotovo automatski da svoje biljke brzo provjerite.
 • Ako ste zaboravni ili ćete biti odsutni neko vrijeme, razmislite o korištenju posude za samozalijevanje ili nekom od ovih metoda kako biste osigurali da se vaša biljka ne osuši.
wop nu039ghj08p9hgp98jqp

Zaraza štetočinama

Baš kao i većina sobnih biljaka, bostonske paprati su osjetljive na napade štetnika. Ovi štetnici mogu ozbiljno oštetiti biljku i čak dovesti do uginuća vaše bostonske paprati ako se ne liječe.

Štetočine se često mogu prepoznati ako redovito pregledavate svoju biljku, ali neke, poput paukove grinje, toliko su sitne da ih je lako previdjeti.

Mnogi štetnici će oštetiti vašu bostonsku paprat, što će rezultirati žutim/smeđim lišćem, generaliziranim venućem i biljkom koja ne uspijeva.

Najbolji način da osigurate da štetnici ne uzrokuju previše problema vašoj bostonskoj paprati je redoviti pregled vaše biljke. Provjerite lišće, pazeći da pogledate s obje strane, zajedno sa stabljikama i tlom, ima li tragova štetnika.

Paukove grinje mogu biti jedan od najrazornijih štetnika s kojima se treba nositi. Potražite fine tanke mreže između listova, a ako dobro pogledate, trebali biste moći vidjeti roj paukovih grinja.

Brašnaste bube su još jedan primjer uobičajenih štetnika koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju vašoj bostonskoj paprati. Ovi sićušni, bijeli kukci nalik pamuku vidljivi su golim okom i obično napadaju donju stranu lišća i korijena biljke. Ako se ne riješi na vrijeme, i brašnaste bube i paukove grinje mogu dovesti do uginuća vaše bostonske paprati.

Bostonske paprati također često muče gljivične komarce i ljuskave kukce – oboje je teško uočiti. Ličinke gljivičnih komarki prisutne su u tlu gdje se hrane korijenjem biljke i tako ih oštećuju.

S druge strane, ljuskavi kukci radije žive na stabljici i lišću bostonske paprati. Ozbiljna zaraza kukcima može dovesti do usporavanja rasta ili čak smrti biljke.

Što učiniti ako vaša bostonska paprat gine zbog štetočina?

Prvi i najvažniji korak je stavljanje vaše biljke u karantenu od svih drugih sobnih biljaka kako biste spriječili širenje štetnika.

Obično fizički uklanjam što je moguće više štetnika, bilo pojedinačno u slučaju brašnastih buba ili kamenca, ili korištenjem glave za tuširanje ili crijeva kako bih nježno isprao što više štetnika s biljke.

Nakon što se većina ili svi štetnici uklone, volim svoje sobne biljke tretirati bilo hortikulturnim uljnim sprejom ili otopinom ulja neema, a oba su sigurna i prilično učinkovita. Obično tretiram u tjednim intervalima dok ne uočim štetočine barem dva tjedna.

Tek kada ste potpuno sigurni da su svi štetnici riješeni, vratite svoju bostonsku paprat u kontakt s drugim biljkama.

Umire li vaša bostonska paprat zbog prekomjerne gnojidbe?

Priznajmo – prekomjerna gnojidba sobnih biljaka je vrlo jednostavna pogreška. Tako je primamljivo gnojiti prečesto ili s entuzijazmom u nastojanju da naše biljke brže rastu i postanu još impresivnije. I u našem entuzijazmu, ponekad prehranimo biljku.

Prekomjerna gnojidba može uzrokovati izravnu toksičnost na lišću, što rezultira smeđim listovima, osobito na vrhovima i rubovima. S ozbiljnijom prekomjernom gnojidbom razvija se toksičnost korijena, što može oštetiti ili čak ubiti korijenje.

To sprječava biljku da apsorbira esencijalnu vodu i hranjive tvari, tako da cijela biljka može početi venuti, razviti žuti donji listovi, imati zastoj u rastu ili čak dovesti do potpunog uginuća vaše bostonske paprati.

Također možete vidjeti bijelo/žućkasto taloženje soli na površini tla, što može biti znak viška gnojiva.

Kako pomoći bostonskoj paprati koja umire od prekomjerne gnojidbe

Ako mislite da ste previše gnojili svoju Bostonsku paprat, a ona počinje s poteškoćama, postoje dvije mogućnosti.

Opcija 1 – Isperite tlo propuštanjem obilnih količina vode kroz njega nekoliko minuta. To pomaže u ispiranju viška soli gnojiva iz tla. Nakon toga izbjegavajte gnojidbu 6 mjeseci, a zatim nastavite s konzervativnijim režimom.

Opcija 2 – Presadite svoju biljku u svježu zemlju. To će uzrokovati neposredniji stres za biljku koja se bori u području, ali je često pravi potez za ozbiljno pogođenu biljku, kao posljednje sredstvo za spašavanje umiruće bostonske paprati.

Bostonske paprati nisu teške hranilice, tako da je razrijeđeno, uravnoteženo gnojivo koje se primjenjuje svaka 2-3 mjeseca dovoljno za održavanje bostonske paprati. Nema potrebe gnojiti bostonsku paprat tijekom zimskih mjeseci kada će rast biti vrlo spor.

Završna riječ

Ako izgleda kao da vaša bostonska paprat umire, vjerojatno je to jedan od problema o kojima se govori u ovom članku. Srećom, većina problema se može točno identificirati ako se pomno pogleda biljka i uvjeti u kojima raste.

Trulež korijena i štetnici zahtijevaju hitnu pozornost kako bi spasili svoju biljku, dok je nekim drugim problemima jednostavno potrebna mala prilagodba u uvjetima njege.

Briga o sobnim biljkama je stalan proces učenja, a ponekad se biljke bore unatoč svim naporima. A kada naiđete da se još jedna od vaših sobnih biljaka muči, samo zapamtite da je stručnjak u bilo kojem području podbacio više puta nego što je početnik uopće pokušao!

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj cvijeća

Kada saditi cvijeće

Uzgoj povrća Viseći vrtovi Voćnjak i uzgoj voća

Voća i povrća koje možete uzgajati u visećim košarama

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Uvijanje lišća biljaka: uzroci i jednostavna rješenja

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Najbolje povrće za sadnju u jesen

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Što je bijelo u tlu za lonce?