Kako uzgajati mačju metvicu

1682634338 Wie man Katzenminze anbaut Organic Pereglin

Mačja metvica (Nepeta cataria) je vrsta biljke koja vam može pomoći da svoj vrt učinite ugodnim za mačke. Mačja metvica višegodišnji je član obitelji metvica najpoznatija po svojim svojstvima koja su pogodna za mačke i koristi se za izradu umirujućih napitaka. Uzgoj mačje metvice je jednostavan, ali postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego što počnete.

Kada saditi mačju metvicu?

Posadite mačju metvicu u proljeće nakon što prođe sva opasnost od mraza na vašem mjestu. Imajte na umu da se sjeme mačje metvice može saditi u zatvorenom prostoru otprilike šest tjedana prije posljednjeg očekivanog datuma mraza.

Gdje mačja metvica najbolje raste?

Mačja metvica uspijeva na punom suncu u dobro dreniranom tlu, ali također može uspijevati u djelomičnoj sjeni i na različitim vrstama tla. Biljke mačje metvice ne trebaju puno pažnje nakon što se uspostave. Gnojiva mogu oslabiti miris i okus ovih biljaka; stoga ih nije potrebno gnojiti.

Kako posaditi mačju metvicu?

Prilikom izrade mačje metvice od sjemenki morate pažljivo pripremiti sjeme. Budući da je sjeme mačje metvice otporno, trebat će ga stratificirati ili malo oštetiti prije klijanja.

To se može postići zamrzavanjem sjemenki preko noći i potom namakanjem u posudi s vodom 24 sata.

Ovaj proces oštećuje ovojnicu sjemena, što olakšava klijanje sjemena mačje metvice. Sjeme možete sijati u zatvorenom ili na otvorenom nakon stratifikacije. Nakon nicanja prorijedite ih na jednu biljku na 51 cm.

Mačja metvica se može uzgajati i iz presadnica ili dijelova već postojećih biljaka. Sadnju sjemena ili frakcija mačje metvice najbolje je obaviti u proljeće ili jesen. Preporučuje se saditi biljke mačje metvice na udaljenosti od 45,5 do 51 cm.

Kako uzgojiti organski pereglin od mačje metvice

Kako uzgojiti mačju metvicu iz sjemena?

Sjeme mačje metvice trebalo bi posaditi u zatvorenom prostoru oko šest tjedana prije posljednjeg očekivanog datuma proljetnog mraza. Stavite ih u zamrzivač na jedan sat prije nego što ih potopite u vodu na naredna 24 sata. Ovaj postupak slaganja slojeva može pomoći u klijanju. Zatim posijte sjeme oko 0,5cm duboko u zdjelu napunjenu navlaženom početnom mješavinom sjemena. Idealno je da posudu stavite na svijetlo i toplo mjesto. Održavajte tlo vlažnim sljedeća dva tjedna i sjeme bi trebalo proklijati. Nakon što prođe opasnost od mraza, posadite sadnice na otvorenom.

Kako uzgajati mačju metvicu u posudama?

Uzgoj mačje metvice u posudi dobra je ideja jer sprječava širenje biljke na neželjena mjesta. Najprije provjerite ima li posuda drenažni otvor i ima li promjer najmanje 30cm. Posuda od neglazirane gline savršena je jer dopušta višku vlage iz tla da izađe kroz njezine stijenke. Zatim posadite mačju metvicu na istu dubinu na kojoj je bila u prethodnoj posudi, koristeći dobro drenirajuću mješavinu za posude.

Kratki vodič za uzgoj mačje metvice

  • Mačju metvicu treba saditi u proljeće nakon što prođe sva opasnost od mraza. Trebali biste ga postaviti na mjesto gdje vaše mačke neće oštetiti biljke oko sebe dok se valjaju po njemu.
  • Posadite mačju metvicu na udaljenosti od 45-60cm na sunčanom mjestu s dobro dreniranim, hranjivim tlom.
  • Umiješajte nekoliko centimetara starog komposta ili druge bogate organske tvari kako biste obogatili hranjivim tvarima svoje domaće tlo.
  • Redovito provjeravajte tlo i zalijevajte kada se gornji centimetri tla osuše.
  • Biljnom hranom topljivom u vodi možete potaknuti stvaranje bujnih listova.
  • Berite lišće bilo kada nakon što mačja metvica dosegne visinu od 15-20cm.
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Rezidba i orezivanje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koje biljke treba orezati zimi

Sukulenti Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Zašto moja Aloe vera postaje crvena?

Travnjaci i ukrasno bilje Vrtlarenje

Pachysandra: zimzelena vrtna biljka

Sukulenti Razmnožavanje sobnih biljaka Sanseverija (Sansevieria) Sobne biljke

Razmnožavanje sansevijerija: 4 načina uzgoja reznica sansevijerija