Trebate li zalijevati travu prije mraza?

1682610771 Sollten Sie Gras vor einem Frost giesen

Voda je ključna u svakom trenutku kako bi vaš travnjak bio bujan i zdrav. Međutim, potrebe za vodom za travu mijenjaju se s godišnjim dobima; Dok je travnjacima potrebno odgovarajuće zalijevanje ljeti, prekomjerno zalijevanje u jesen može uzrokovati štetu. Znati je li sigurno zalijevati vaš travnjak prije mraza može biti teško zbog ovih fluktuacija.

Trebali biste zalijevati korov prije mraza kada temperatura prijeđe 4,44°C kako bi bio siguran i zdrav. Mokro tlo izolira korijenje trave od smrzavanja uslijed mraza. Stoga, zalijevanje trave prije mraza jača je da se bori protiv oštećenja od hladnoće.

U ostatku ovog članka objasnit ću zašto zalijevanje trave prije mraza pomaže u sprječavanju oštećenja. Također ću raspravljati o faktorima koje treba uzeti u obzir prije zalijevanja trave ako očekujete mraz. Započnimo!

Hoće li zalijevanje trave spriječiti štetu od mraza?

Zalijevanje trave prije mraza učinkovit je način za sprječavanje štete od mraza. Mraz izlaže korijenje niskim temperaturama, što može uzrokovati da posmeđe i ugine. Voda nanesena na travu prije mraza stvara barijeru između korijena i hladnog zraka.

Osim što oštećuje korijenje, ledeni mraz utječe na vlati trave čineći ih krutima. Prilikom hodanja ili vožnje po takvoj travi dolazi do pucanja lisnih stanica pa trava posmeđi. Zalijevanje trave prije mraza pomaže u održavanju fleksibilnosti listova i smanjuje vjerojatnost da će biti oštećene niskim temperaturama.

Evo drugih načina da zaštitite svoju travu od oštećenja uzrokovanih mrazom:

Treba li zalijevati travu prije mraza

održavanje temperature leda

Temperaturni raspon za zaštitu trave i drugih usjeva je 24 do 32°F (-4,44 do 0°C). Međutim, temperatura može pasti ekstremno nisko tijekom razdoblja stvaranja mraza. Kada se to dogodi, veća je vjerojatnost da će vaša trava biti oštećena mrazom.

Kada se voda smrzne, oslobađa energiju za prelazak iz tekućeg u kruto stanje. Oslobođena energija ključna je za održavanje leda vlažnim i temperaturu leda na točki smrzavanja. Ako nema vode koja bi oslobodila tu energiju, temperatura leda će pasti i trava će biti oštećena mrazom.

očuvanje topline

Voda zadržava toplinu više od tla (tla). Travi je potrebna toplina da bi rasla, a tlo tu toplinu osigurava. Međutim, kada je hladno, tlo gubi toplinu brže od vode. Kao rezultat toga, zalijevanje korova prije smrzavanja pomoći će zadržati toplinu u tlu i zaštititi korijenje vašeg korova od smrzavanja.

Dehidrirane oštrice slabo zadržavaju toplinu. Kako tlo gubi toplinu zbog niske temperature, vaš travnjak ostaje izložen oštećenjima od mraza.

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prije zalijevanja korova

Hladna godišnja doba, kada je najvjerojatnije da će doći do mraza, mogu biti prilično izazovna kada je u pitanju zalijevanje trave. Zbog nesigurnosti među većinom vlasnika travnjaka, možda ste čuli mišljenja poput:

  • Nezdravo je zalijevati korov kad je hladno.
  • Zalijevanje trave po hladnom vremenu može oštetiti stabljike.
  • Teško je zalijevati travu kad je smrznuta.

Sve su ovo valjane brige o kojima treba razmisliti prije zalijevanja travnjaka tijekom hladne sezone. U ovom odjeljku raspravljat ću o nekim čimbenicima koje treba uzeti u obzir prije zalijevanja travnjaka u očekivanju mraza.

vrsta trave

Vrsta trave na vašem travnjaku važan je faktor koji treba uzeti u obzir prije zalijevanja tijekom hladne sezone. Vaša trava može biti u hladnoj sezoni ili u toploj sezoni.

Hladne sezonske trave su otporne i mogu preživjeti niže zimske temperature. Budući da ove trave mogu preživjeti hladnoću zimi, ne trebaju toliko vode kao njihove parnjake u toploj sezoni. No, to ne znači da ih ne treba zalijevati prije mrazova.

Trave u toploj sezoni nisu tako otporne kao trave u hladnoj sezoni i tijekom zime će uspavane (postati smeđe). Ako imate ovu vrstu trave, važno ju je dobro zaliti prije prvog mraza kako bi preživjela hladnoću.

Sljedeća tablica prikazuje neke uobičajene trave za hladne i tople sezone:

Trava u hladnoj sezoni Topla sezona trave
Velika vlasulja zoysia trava
Fina vlasulja Bermudska trava
Višegodišnji ljulj Sveti Augustin Grass
Kentucky bluegrass stonoga

Tablica 1: Trava u hladnoj i toploj sezoni

temperatura

Nikada nemojte zalijevati travnjak kada je temperatura ispod 4,44°C (40°F). Temperature ispod ovog praga također su preniske za košenje trave.

Kapljice vode lijepe se za stabljike kada zalijevate travnjak. Ove kapljice su odmah izložene hladnim noćnim temperaturama i vjetru te se smrzavaju.

Smrzavanje rezultira smrznutim i lomljivim vlatima trave koje su sklone lomljenju.

Također biste trebali izbjegavati zalijevanje korova kada je temperatura iznad 32,22°C. Visoke temperature uzrokuju isparavanje kapljica vode na listovima korova prije nego što se mogu apsorbirati.

1682610768 601 Treba li zalijevati travu prije mraza

Prisutnost kiše

Velike su šanse da će vaš travnjak postati previše zaliven kad pada kiša u jesen ili zimi. Kada pada kiša u jesen ili zimi, voda koju dobije kiša dovoljna je da zadovolji potrebe vašeg travnjaka. Stoga izbjegavajte zalijevanje travnjaka kada pada kiša ili je kiša padala u posljednja 24 sata.

Pretjerano zalijevanje travnjaka povećava vjerojatnost bolesti poput truljenja korijena i gljivičnih infekcija.

Prisutnost Frosta

Preporučljivo je ne zalijevati travu kada je mraz već nastao. Zalijevanje u ovoj fazi samo će stvoriti sloj leda na mrazu, što može dodatno oštetiti vaš korov. Led dodaje težinu i napetost oštricama, slabeći ih.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće kalateje požuti?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sukulenti Zaljevanje sobnih biljaka

Biljka krunice (Senecio rowleyanus) vene? (uzroci i rješenja)

Sobne biljke Sobne biljke za čišći zrak

Važnost protoka zraka za biljke

Akvaponika Vrtni alati i oprema

Odabir najbolje pumpe za vodu za akvaponiku

Vrtni alati i oprema Zaštita biljaka

Moss Pole Alternative: 5 jednostavnih opcija i DIY upute

Sobne biljke Posude za sobne biljke Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Kako uzgajati lavandu u posudama