Tripsi na monsteri: uzroci, prepoznavanje i liječenje

1682656336 Thripse auf Monstera Ursachen Identifizierung und Behandlung

Pronalaženje tripsa na sobnim biljkama jedna je od najvećih muka u životu vrtlara.

Trips se vraća u kuću kroz rezano povrće i cvijeće iz vrta. Za sazrijevanje jajašca potrebno je 1 do 2 tjedna.

Ako na Monsteri primijetite male crne bube, vjerojatno je napadaju tripsi. To su štetnici koji vole vodu i uspijevaju u toplim i suhim uvjetima.

Tripsi na Monsteri uzrokuju promjenu boje i iskrivljenje lišća. Izolirajte zahvaćenu biljku i liječite zarazu organskim tretmanima poput ulja nima, ljepljivim zamkama i privlačenjem korisnih oprašivača poput bubamara. Vrhunska kemijska rješenja uključuju insekticidne sapune i ulja poput Dead Bug Brew i sistemske granule.

Kako prepoznati tripse na monsteri

Ako primijetite promjenu boje lišća, uvelo i opušteno lišće niotkuda, mogli biste imati najezdu štetnika.

Provjerite donju stranu lišća pomoću povećala i potražite ove sitne štetočine. Tripsi se brzo razmnožavaju i mogu uzrokovati da lišće izgleda izobličeno i blijedo u tren oka.

Kako biste uočili zarazu tripsom na Monsteri, pažljivo promotrite biljku. Promotrite pažljivo lišće i stabljike pomoću povećala. Biljka može imati bijele, smeđe ili crne mrlje.

Kako izgledaju tripsi?

Tripsi su sitni, mekani štetnici nalik riži koji sišu sok iz lišća i stabljike biljke.

Odrasle jedinke visoke su oko 15 cm i imaju dva para krila. Mladunci tripsa nemaju krila i mnogo ih je teže vidjeti golim okom.

Bez povećala, odrasle jedinke izgledaju poput sićušnih niti ili crva i odletjet će ako ih se uznemiri.

Odrasle jedinke žive do mjesec dana, ali se brzo razmnožavaju. Tripsu je potrebno samo dva tjedna da završi svoj životni ciklus od jaja do odrasle jedinke. Postoji 12 do 15 generacija tripsa godišnje od jaja do odrasle muhe.

U proljeće ženke polažu jaja u lišće i stabljike. Svaka ženka proizvede do 80 jaja, koja se izlegu unutar nekoliko dana na visokim temperaturama.

Jaja postaju ličinke bez krila koje se hrane sokom. Jaja možete pronaći na nježnim listovima na stranama okrenutim prema stabljici. Jaja postaju žuta dok sazrijevaju.

Odakle dolaze?

Tripsi su prilično česti među štetočinama sobnih biljaka.

Najčešće ulaze unutra kroz rezano povrće i cvijeće koje donesete iz vrta. Također mogu ući u dom preko novokupljenih biljaka iz trgovina.

Ako se biljka tijekom ljeta drži na otvorenom, a tijekom zimskih mjeseci unese u kuću, tripsi će pronaći put unutra.

Odrasli tripsi ne polažu jaja u tlo već na samu biljku. Neke ličinke (nimfe) padaju u zemlju.

Nakon što sazriju, nimfe lete natrag na lišće i stabljike biljke. Najgore je što su neprimjetni dok se populacija prilično ne poveća.

5 znakova i simptoma prisutnosti tripsa

Thrips na Monstera Uzroci Identifikacija i liječenje

Tripsi se mogu razmnožavati nespolno. Ne treba dugo da nekoliko tripsa preraste u stotine. Morate redovito pregledavati biljku i provjeravati prisutnost tripsa.

Pogledajmo neke od znakova i simptoma koje možda vidite.

Žućenje i posmeđivanje lišća

Iako može postojati mnogo razloga za žućenje lišća, pripazite na najezde štetnika. Temeljito pregledajte biljku kako biste utvrdili točan uzrok žutila. Žućenje počinje s donje strane lišća.

Prvi znak zaraze tripsom su žute ili smeđe mrlje na donjoj strani lišća. Ako se ne liječe, mrlje će s vremenom potamniti. Tripsi također ostavljaju obojene mrlje oko lisnih žila.

Sušenje i uvijanje lišća

Zaraza tripsom može uzrokovati iznenadno uvijanje i uvenuće lišća.

Opušteno lišće također može biti posljedica nedovoljno zalijevanja. Ali utvrdite točan uzrok gledajući lišće. Lišće izgleda mlohavo i beživotno kada je napadnuto.

Crne mrlje tripsa na lišću

Sitne crne točkice na lišću obično nisu ništa drugo nego izmet tripsa. Potražite te crne mrlje na donjoj strani lišća.

Ako na njoj primijetite sitne, svijetlosmeđe, nitaste crve, biljka je zaražena tripsom.

Iskrivljenje novih listova

Tripsi uzrokuju rast novog lišća na iskrivljen način, sa sićušnim rupama na lišću Monstere koje se s vremenom povećavaju. Ponekad se listovi nisu htjeli ni otvoriti zbog napada tripsa.

Biljke napadnute tripsom stvaraju deformirane lišće glavne stabljike. Novi listovi su često okrugli.

Srebrnaste pruge na starijem lišću

Srebrne točkice ponekad se pojavljuju na donjoj strani starijeg lišća. Tripsi sišu sok iz tkiva ovih starijih listova.

U tlu možete pronaći i neke ličinke tripsa. Ove nimfe padaju u zemlju kada odrasla ženka položi jaja na lišće i stabljike.

Kako se riješiti tripsa

Od svih štetnika Monstere, tripsi uzrokuju najviše štete i također ih se teško riješiti. Što ih prije uočite, lakše ćete kontrolirati njihovo širenje.

Detaljno ćemo objasniti neke tehnike kako se riješiti ovih dosadnih nametnika.

Upotreba valjaka za dlačice

Ova metoda dobro funkcionira kada raspon nije velik. Ako na listu ili dva primijetite nekoliko tripsa, možete ih ukloniti zalijevanjem zahvaćenog dijela.

Ako je zaraza manja, uklanjanje valjkom za dlačice djeluje prilično dobro. Prijeđite valjkom preko zahvaćenog lista i tripsi će se zalijepiti za ljepilo.

Žute ili plave ljepljive zamke

Tripse prirodno privlače boje poput plave, bijele i žute. Postavite zamku u žardinjeru i pričekajte da je privuku tripsi.

Ljepilnu zamku možete napraviti kod kuće od bijelog ili plavog papira i na nju nanijeti ljepilo ili vazelin.

Sistemični insekticid protiv tripsa

Sistemični insekticidi ili hortikulturni sapuni kao što je imidakloprid učinkoviti su u rješavanju tripsa koji se ukopavaju u biljno tkivo. Ponovljene primjene nisu potrebne osim ako se zaraza nije proširila u velikoj mjeri.

Insekticidni sapuni pomažu u razgradnji vanjskog omotača kornjaša i čine ih dehidriranima.

Poprskajte malu količinu sapuna na zahvaćeno lišće i stabljike. Ponovno provjerite ima li smeđih mrlja nakon 24 sata. Ponavljajte ovaj postupak najmanje dva tjedna i vidjet ćete značajno smanjenje tripsa.

Poprskajte sapun navečer kako biste spriječili brzo isušivanje. Nakon što se sapun osuši, nema učinka na tripse.

Domaći insekticidni sapun možete napraviti dodavanjem 4 do 5 žlica sapuna u galon vode. Sve pomiješajte i redovito prskajte dok ne vidite poboljšanje zdravlja biljaka.

Korištenje prirodnih predatora

Korisni kukci poput bubamara ekološki su način da se riješite tripsa. Hrane se i jajima i ličinkama prije nego što postanu odrasle jedinke. Hrane se i tripsima u tlu.

Bubamare možete kupiti u rasadnicima i vrtnim centrima. Čuvajte bubamare u hladnjaku prije nego ih pustite. Ako se duže vrijeme čuvaju na sobnoj temperaturi, doći će do njihovog raspadanja.

Obrezivanje iskrivljenih listova

Oštećeno lišće uvijek obrežite prije nego što se tripsi prošire na druge dijelove biljke. Obrezivanje također pomaže biljci da usmjeri svoju energiju na stvaranje novog rasta na mjestu gdje je izvršeno obrezivanje.

Nemojte rezati lišće dok je biljka u zatvorenom prostoru. Iznesite ga van i odrežite sve oštećene listove.

Kontrola štete od tripsa

Jednom kada vaša Monstera bude zaražena tripsom, može biti teško riješiti ih se. Ali nije posve nemoguće.

Pogledajmo neke tehnike koje možete koristiti da poništite štetu koju su tripsi već nanijeli vašoj biljci švicarskog sira.

Oporavak od manjeg oštećenja biljke

Identificirajte problem što je prije moguće. Ako trips nije prouzročio veliku štetu, biljka se lako može oporaviti za nekoliko dana. Omogućite biljci optimalne uvjete za rast i poduzmite sve preventivne mjere kako biste izbjegli zarazu tripsom.

Za blage zaraze pomoći će namakanje biljke u vodi dan ili dva. Prevucite mokru krpu preko zahvaćenih listova vaše Monstere. Dobro namakanje biljke u vodi pomoći će očistiti lišće i ukloniti prljavštinu i štetnike.

Oporavak od štete

Odrežite zaražene dijelove biljke i uzmite nove reznice za razmnožavanje. Uzmite reznice sa zdravog dijela biljke bez tripsa. Čak i ako izgubite stariju biljku zbog tripsa, imate novu spremnu.

Ako se čini da ništa ne djeluje, upotrijebite insekticidne sprejeve protiv tripsa kao što su emamektin benzoat, imidakloprid, fipronil i dimetoat.

Raspršite insekticide temeljito po lišću i tlu. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se populacija štetnika značajno ne smanji.

Zaštitite svoju sobnu biljku od budućih zaraza

1682656335 963 Thrips na Monstera Uzroci Identifikacija i liječenje

Uvijek je bolje spriječiti problem prije nego što uzrokuje štetu.

Zaštitite svoju monteru od budućih zaraza slijedeći nekoliko preventivnih mjera.

Redovito uklanjajte korov iz tla

Osim što uzimaju hranjive tvari iz biljke, korov je hrana i sklonište za neželjene štetočine poput tripsa. Dobro je skrovište za tripse.

Uklonite korov iz zemlje kada ga vidite. To će olakšati površinu tla za vaše pjegave tripse.

Čišćenje lišća

Štetočine poput tripsa i grinja lako privlače prljavo lišće. Održavajte je čistom i čistite svoju Monsteru jednom tjedno vlažnom krpom.

Vlažnom krpom obrišite prljavštinu, prašinu ili druge čestice s lišća. Listove možete istrljati krpom umočenom u alkohol kako biste spriječili nametnike.

Izolacija novih biljaka

Uvijek stvorite naviku izolirati novokupljene biljke od drugih sobnih biljaka. Ponekad biljke kupljene u dućanu nose štetnike i mogu zaraziti druge postojeće biljke ako ih se ne primijeti.

Držite biljku izoliranu nekoliko dana i provjerite ima li na njenom lišću štetnika.

Korištenje biljaka za tjeranje štetnika

Biljke poput bosiljka i rute pozivaju korisne oprašivače i insekte te odbijaju štetnike. Ulje u bosiljku odbija tripse i druge štetne nametnike.

Postavite svoju monsteru blizu takvih biljaka kako biste ih zaštitili od štetočina. Tripsi ne podnose jak miris ovih biljaka.

Primjena ulja nima

Ulje nima djeluje kao odličan organski pesticid.

Da biste koristili ulje nima za tripse, pomiješajte 4 do 6 mjerica ulja u galon vode. Jednom tjedno obilno poprskajte lišće i njegovu donju stranu.

Koristite rano ujutro ili navečer jer su tripsi najaktivniji u jutarnjim i večernjim satima. Na biljci ostaje do dva dana.

Izbjegavajte pretjeranu upotrebu ulja nima jer ono može uzrokovati opekline korijena ako se nanese izravno na tlo i na kraju može ubiti biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Kako se brinuti za ktenant

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Korijenje u vrtnom tlu: prednosti, mane i savjeti za uklanjanje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Dracena (dracena marginata) Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Vodič za njegu i uzgoj Dracaene Marginate

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Tlo i gnojenje Vrtlarenje Zaštita biljaka

Trebate li staviti kamenje na dno posude u vrtu?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto mojoj pahiri opada lišće? (I kako to popraviti)

Voćnjak i uzgoj voća

Što učiniti s previše krušaka!