Pogreške u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

1682656163 8 Fehler beim Tomatenanbau die Sie vermeiden sollten

Nije iznenađenje da su rajčice jedna od najpopularnijih biljaka za vrtlare početnike.

Suprotno uvriježenom mišljenju, rajčice nisu voće nego bobice, a domaća rajčica puno je boljeg okusa od one koju ste kupili u trgovini.

Ovisno o sorti, sigurno će biti sočniji, slađi ili ljući i savršeni su dodatak svakom jelu.

Svakog proljeća mnogi ljudi stavljaju sjemenke rajčice u posude i gledaju kako pucaju. Međutim, nije ih baš lako uzgajati i potrebni su posebni uvjeti da bi uspijevali.

1. Nepravilno zalijevanje

Rajčice su žedne i bilo da ih sadite u lonce ili u zemlju, potrebno ih je redovito zalijevati kako bi bile u vrhunskoj formi. Međutim, kod rajčica je važno izbjeći napade pretjeranog i premalog zalijevanja.

Od klijanja, vaša rajčica bi trebala biti vlažna, ali ne previše mokra i ne previše suha.

Gdje ćete posaditi utječe na to koliko ćete dati vinovoj lozi. Na primjer, rajčice posađene u loncima ili vrećama za uzgoj zahtijevaju više od onih proizvedenih u zemlji. Također morate uzeti u obzir nedavne kiše.

Ali što god radili, činite to dosljedno.

Nepravilno zalijevanje izlaže vaše biljke brojnim problemima. Pretjerano zalijevanje dovest će do činjenice da će korijenje istrunuti i pojavit će se slaba biljka.

Ostali problemi s nedosljednim zalijevanjem uključuju trulež na kraju cvata uzrokovanu nedostatkom kalcija, trulež spomenutu u nastavku i pucanje plodova rajčice.

Još jedan odličan savjet za pomoć pri zalijevanju je korištenje malča. Drvena sječka je savršena, a morate prekriti bazu biljke. Dodavanje malča pomoći će zadržati vlagu i izbjeći dramatične promjene razine vode.

Stvaranje rasporeda navodnjavanja savršeno je za praćenje. Naći ćete rutinu i povećati vjerojatnost da ćete to raditi svaki dan u isto vrijeme.

Rano jutro uvijek je najbolje, prije nego što sunce ugrije tlo i napoji vašu biljku za dan koji je pred vama. Ako to nije moguće, dajte mu nešto da popije na kraju dana kada sunce zađe.

2. Užurbana sadnja

1682656162 189 8 pogrešaka u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Rajčice su prilično nestalna mala bića i nije potrebno previše da ih naljutite. Jedna od tih stvari je sadnja kad proljetni zrak nije dovoljno zagrijao tlo.

Rajčice možete saditi u stakleniku relativno rano u vegetacijskoj sezoni.

Staklenici se brzo zagrijavaju i održavaju temperature dovoljne za klijanje i rani rast. Ako imate konstantno visoke unutarnje temperature oko tri tjedna i možete biti sigurni da je zemlja dovoljno topla.

Ako ih planirate iznijeti vani, morate se uvjeriti da su kasni proljetni mrazevi prošli i da je tlo dovoljno toplo, ali budite spori kada ih izlažete suncu jer to može prouzročiti dodatne probleme – njihovi mali listovi će izgorjeti.

Polako iznesite svoje biljke van. To im daje vremena za prilagodbu i naziva se stvrdnjavanje.

Započnite stavljanjem klica rajčice u sjenovito otvoreno tlo na sat vremena. Povećajte to na dva sata sljedeći tjedan, zatim stavite na sunce jedan sat, zatim dva.

3. Biljke u sjeni

1682656162 572 8 pogrešaka u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Nakon što očvrsnete biljke rajčice, odaberite gdje ćete ih posaditi tijekom vegetacijske sezone.

Rajčice su obožavatelji sunca. Potrebno im je najmanje 8 sati punog sunca dnevno kako bi dobili energiju potrebnu za proizvodnju svojih okruglih crvenih blaga.

Imate mogućnosti ako nemate područje s toliko sunca. Možete se kretati i slijediti sunce sadnjom u posude, iako je to prilično zamorno i prisilit će vas da ih svakodnevno premještate.

Alternativno, možete uzgajati rajčice pod umjetnim svjetlom koje možete kontrolirati.

Rajčicama također treba zaštićeno mjesto bez jakih vjetrova. Uvijek će vam trebati podrška, kao npr B. Ulozi za njihov rast, ali su još uvijek krhki.

Izlaganje jakim vjetrovima može im slomiti trs.

4. Ravna sadnja

1682656162 221 8 pogrešaka koje treba izbjegavati pri uzgoju rajčica

Posadite svoje rajčice duboko kako biste im pružili najbolje šanse za snažan rast.

U idealnom slučaju, spustite se tako da do dvije trećine izdanka bude ispod zemlje. To znači da mogu stvoriti uspješan korijenski sustav za zdraviju biljku. To također znači da su vaše rajčice čvrsto usidrene u tlu i manja je vjerojatnost da će se prevrnuti.

Razmislite o korištenju dubokih posuda ako imate manji vrt ili dvorište gdje nema mjesta za sadnju izravno u zemlju.

Druga alternativa je rastuća torba. One omogućuju samo plitak korijenski sustav, ali i dalje mogu dati dobru žetvu; Međutim, morate osigurati dodatnu stabilnost kako bi ih držali uspravnima.

5. Izbjegavanje korištenja gnojiva

1682656162 586 8 pogrešaka u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Rajčice su gladni mališani i potrebna im je posebna prehrana za obilnu berbu.

Većina kućnih i kupovnih komposta sadrži dušik, kalij i fosfor. Svaki od njih igra posebnu ulogu u pružanju zdravog i snažnog početka života vašim rajčicama.

Budite spremni nadopuniti gnojivo tekućom otopinom svaka 1-2 tjedna kako bi ostali čvrsti i čvrsti.

Jedina stvar na koju treba paziti je davanje previše dušika kada je biljka spremna za rađanje. Na kraju ćete dobiti prekrasno zeleno lišće, ali vrlo malo plodova.

Međutim, hrana s rajčicama iz trgovine savršena je!

6. Prenapučenost

1682656162 532 8 pogrešaka koje treba izbjegavati pri uzgoju rajčica

Gotovo je nemoguće za novog vrtlara zamisliti kako sićušno sjeme rajčice može izrasti u tako goleme trsove. Ali hoće, i prema van i prema gore!

Iako se može činiti da je više biljaka nagurano u prostor namijenjen za više voća, toliki prostor omogućuje cirkuliranje kisika, što rezultira zdravijom biljkom, a time i više plodova.

Nasuprot tome, lišće i plodovi na napučenim trsovima ubrzo počinju venuti.

7. Ignoriranje znakova truljenja

1682656162 905 8 pogrešaka u uzgoju rajčice koje treba izbjegavati

Trulež je gadna gljivična infekcija koja će uskoro zavladati vašim biljkama rajčice ako je ne primijetite, a osim ako niste oprezni i ne uočite rane znakove, cijeli vaš urod može učiniti beskorisnim.

Plijes se nevjerojatno brzo i lako širi vjetrom i prskanjem. Spore također lako prenose i šire ptice i sisavci.

Prvo što ćete primijetiti kada vašu biljku zahvati trulež je donje lišće koje postaje smeđe i opušteno. Nakon što lišće poprimi smeđu boju, sljedeća faza je stabljika bez boje, a zatim plod s udubljenim smeđim pjegama.

Ako ih uklonite na vrijeme, možda ćete moći spasiti svoju biljku, ali infekcije će se brzo proširiti dalje.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: