Zašto lišće moje biljke žada postaje žuto?

wop Biljka zada84756 1

Biljke žada jedna su od najpopularnijih sobnih biljaka iz vrlo dobrih razloga. Izuzetno su svestrani, sjajnog izgleda i općenito nije potrebno puno da bi bili sretni. Međutim, ako ste otkrili da lišće vaše biljke žada postaje žuto, niste sami. Srećom, ovaj će vam članak pomoći identificirati uzrok, popraviti ga i naučiti spriječiti probleme koji uzrokuju žuto lišće.

Zašto lišće moje biljke žada požuti? Pretjerano zalijevanje je najčešći uzrok. Ostali uzroci uključuju nedovoljno zalijevanje, prekomjerno gnojenje, štetočine, bolesti, probleme sa svjetlom ili temperaturni stres. Neki listovi prirodno požute s godinama, a neke sorte žada imaju prirodno žuto lišće.

Nastavite čitati kako biste saznali kako prepoznati zašto lišće na vašoj biljci žada (Crassula ovata) postaje žuto, kako riješiti svaki problem i kako održati svoju biljku žada zelenom i zdravom iz godine u godinu.

Uzroci žutog lišća biljke žada

Prvo o čemu ćemo govoriti je prekomjerno zalijevanje, što je najčešći razlog zašto lišće žada požuti. Nakon toga, ući ćemo u druge razloge zbog kojih biste mogli vidjeti ovaj problem i kako ih riješiti, tako da vaša biljka žada ponovno izgleda svježe!

Prekomjerno zalijevanje

Pretjerano zalijevanje najčešći je uzrok žutog lišća na biljkama žada. Njihove relativno niske zahtjeve za vodom, u kombinaciji s previše vrtlara koji su previše entuzijastični za zalijevanje, često mogu dovesti do prekomjernog zalijevanja. Ovo je čest problem sa sobnim biljkama, ali biljke žada posebno su loše ako ih se previše zalijeva.

Neki ljudi vole slijediti raspored zalijevanja za svoje sukulente, ali to obično nije najbolji pristup. Toliko čimbenika utječe na količinu vode koja je potrebna pojedinoj biljci, da bolje procjenjujete svoju biljku i tlo prije nego što odlučite treba li je zalijevati.

Kao opće pravilo, trebate zalijevati svoju biljku žada nakon što se tlo gotovo potpuno osuši. Kada više ne možete osjetiti vlagu rukom, vrijeme je za zalijevanje. Na taj način osiguravate da zalijevate svoju biljku samo kada joj je to potrebno, za razliku od proizvoljnog rasporeda.

Kada vaša biljka žada sjedi u stalno vlažnom, vlažnom tlu, korijenje će u početku apsorbirati višak vode, a lišće može nabubriti i postati edematozno. Međutim, korijenje neće moći pristupiti dovoljno kisika, postaje pod stresom prije nego što razvije trulež korijena i odumre. Bez pristupa vodi i hranjivim tvarima, lišće će polako požutjeti, često prvo zahvaćajući donje listove.

Potražite generalizirano žutilo, s povezanim vlažnim, slabo drenirajućim tlom kako biste potvrdili da je pretjerano zalijevanje uzrok.

wop Biljka zada67822

Nedovoljno zalijevanje

Biljke žada mnogo su sposobnije preživjeti sušu nego poplavu, ali im je ipak potrebno malo vode. Ako vaša biljka žada dugo nije zalijevana i tlo je suho, onda je velika vjerojatnost da je nedovoljno zalijevanje uzrok žutog lišća na vašoj biljci žada.

Kada se vaša biljka od žada počne sušiti, listovi biljke mogu se početi skupljati i klonuti. Starije lišće, kao i nježni novi rast, poprimit će smeđu ili žutu boju i može imati hrskave vrhove ili rubove. Nasuprot tome, zdrava biljka žada ima glatke, zelene listove.

Biljke od žada ne zahtijevaju puno vode, ali će se osušiti ako ga ostavite dovoljno dugo. Zapamtite, zalijevajte svoju biljku žada kada je tlo gotovo suho, ali nemojte je ostaviti predugo nakon toga.

Volim osjetiti tlo kroz donje drenažne rupe da vidim je li tlo suho do dna prije zalijevanja.

Prekomjerna količina gnojiva

Biljke žada ne trebaju puno gnojiva, ali će imati velike koristi od malog gnojiva. Problem je u tome što malo ide daleko, a stvarno je lako dodati previše.

Prekomjerna količina gnojiva otrovna je za korijenje i utječe na pH tla. U početku to rezultira prekomjernom apsorpcijom nekih hranjivih tvari i relativnim nedostatkom drugih. Uz progresivno oštećenje korijena, uskoro ćete vidjeti da lišće vaše biljke žada postaje žuto jer korijenje odumire i ne može apsorbirati esencijalnu vodu i hranjive tvari koje su biljci potrebne.

Ako ste gnojili svoju biljku žada više od jednom mjesečno, posebno koristeći gnojivo pune jačine, razmislite o toksičnosti hranjivih tvari kao vjerojatnom uzroku žućenja lišća vaše biljke žada.

Pregledajte svoju biljku od žada za druge tragove kao što su male bijele mrlje na lišću u pravilnim razmacima, koje su često taloženje minerala kao rezultat transpiracije iz stomata. Također možete vidjeti bijele naslage soli od gnojiva u tlu.

Prestanite s gnojenjem najmanje 3 mjeseca i temeljito isperite tlo vodom kako biste uklonili višak soli gnojiva. Nemojte ponovo gnojiti biljku dok se potpuno ne oporavi. Nanesite gnojivo topivo u vodi u polovičnoj količini svakih 1-2 mjeseca tijekom vegetacijske sezone i odgodite gnojidbu tijekom zime kako biste spriječili daljnje žuto lišće na vašoj biljci žada.

Nedostatak hranjivih tvari

Iako rjeđe, biljke žada također mogu razviti nedostatak hranjivih tvari. Vjerojatnije je da će se to dogoditi vašoj biljci žada ako je bila u istoj posudi nekoliko godina, u neplodnom mediju i dugo nije bila gnojena.

Možda se pitate zašto vaša biljka izgleda rijetko i nezdravo, a mnogi listovi biljke žada postaju blijedi i žuti, unatoč tome što dobivate odgovarajuću vodu i svjetlost.

Način da testirate ovu teoriju je da oplodite svoju biljku i pričekate nekoliko tjedana. Dodavanje malo gnojiva trebalo bi potaknuti nalet rasta i poboljšanje boje lišća. Ako dobijete željeni odgovor, ne zaboravite s vremena na vrijeme dati malo gnojiva.

wop nhgjkupuph

Temperaturni stres

Biljke žada uspijevaju na toplim temperaturama od 18-30°C, ali mogu podnijeti temperature izvan ovog raspona, osobito ako se polako uvode u promjene.

Međutim, iznenadna promjena temperature, ispod 4°C, ili povremeni vrući ili hladni propuh dovest će do značajnog stresa za biljku. Prvi znak toga vjerojatno će biti žutilo lišća biljke žada, što dovodi do opadanja listova.

Razmislite gdje ste postavili svoju biljku žada. Je li u blizini toplog ili hladnog otvora za grijanje ili radijatora ili zimi sjedi pored prozora na propuhu? Premjestite svoju biljku žada na prikladnije mjesto i osigurajte da su sve ostale potrebe za njegom zadovoljene. Možda će trebati neko vrijeme da se vaša biljka žada oporavi, ali one su otporne biljke, stoga nemojte odustati.

Slabo svjetlo

Biljke od žada vole jaku sunčevu svjetlost, što je nešto što mnogi naši domovi ne mogu pružiti. Biljke žada se aklimatiziraju na niže razine osvjetljenja u zatvorenom prostoru, ali u tamnom kutu ili prostoriji okrenutoj prema sjeveru razina svjetla može biti preniska da bi održala zdravo lišće.

Vaša biljka žada u početku će reagirati na niske razine osvjetljenja povećanjem količine klorofila u lišću, čineći da izgledaju tamnije i življe zelene. To ponekad može poboljšati izgled vaše biljke, ali je rani znak upozorenja. Na kraju će lišće na vašoj biljci žada početi žutjeti jer se biljka bori da zadrži svo lišće u danoj količini svjetlosti.

Biljke žada najbolje uspijevaju s mješavinom izravnog i svijetlog, neizravnog svjetla. Konstantna izravna svjetlost usred ljeta mogla bi biti malo previše, ali nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti u inače svijetloj sobi bilo bi idealno.

Pretjerano jako svjetlo

Druga strana medalje je kada svojoj biljci date previše sunca. Vaša biljka od žada teško će podnijeti duge dane punog sunca ljeti. Najbolje ga je premjestiti negdje gdje ima samo nekoliko sati izravnog sunca dnevno, a ostatak vremena provodi u svijetloj sjeni. Ljeti obično biram prozore okrenute prema istoku ili zapadu za svoje biljke žada, a zimi ih premještam na prozore okrenute prema jugu.

Biljke žada reagiraju na vrlo jako svjetlo ili neke druge izvore stresa razvijanjem crvenih listova , osobito na rubovima. Uz postojano, prekomjerno svjetlo, proizvodnja klorofila je smanjena u korist karotenoida, koji pomažu u zaštiti biljke od oštećenja svjetlom. To uzrokuje da lišće postaje sve žutije.

Uz višak svjetla, također možete očekivati ​​da će neki listovi, posebno oni koji su najizloženiji suncu, postati dehidrirani, a zbog toga mogu postati smeđi ili žuti.

Biljke od žada posebno su izložene riziku da dobiju žuto lišće od viška svjetlosti ako se iznenada premjeste iz područja slabijeg osvjetljenja na mjesto na punom suncu. Ako svoju biljku žada želite premjestiti na svjetlije mjesto ili je staviti vani na ljeto, učinite to postupno kako bi se biljka imala priliku prilagoditi.

wop ojisghhaha

Stres nakon presađivanja

Presađivanje biljke ponekad je teško. Ako se učini pogrešno, to može rezultirati stresom pri presađivanju ili nakon presađivanja, što znači da biljci teško uspijeva uspjeti u novom okruženju. To može dovesti do oštećenja biljke, osobito korijena.

To može dovesti do toga da lišće vaše biljke žada požuti zbog oštećenja korijena. Biljka ne može održati toliko zdravog lišća nakon što je pretrpjela oštećenje korijena, pa dolazi do žutila i opadanja listova.

Biljke žada rastu sporo pa ih ne treba često presađivati. Pokušajte presaditi u proljeće, na početku snažnog novog rasta, kada će biljka biti najsposobnija da se brzo oporavi od stresa presađivanja.

Štetočine

Općenito se smatra da sukulenti imaju veću toleranciju na štetočine, ali to se događa! Najezda štetnika može dovesti do oštećenja korijena i lišća što može rezultirati žutim lišćem vaše biljke žada.

Najčešća zaraza u biljci žada su brašnaste stjenice. One izgledaju kao bijele mase nalik pamuku na lišću i stabljikama vaše biljke žada. Brašnaste bube i drugi štetnici koji sišu lišće vole se hraniti vašom biljkom ugrizom u lišće i isisavanjem hranjivih sokova. To uzrokuje žute mrlje i nepravilno žutilo lišća biljke žada.

Manje uobičajeni štetnici koji mogu utjecati na biljku žada uključuju paukove grinje, tripse, ljuske ili lisne uši. Oni su rjeđi od brašnastih buba, ali mogu uzrokovati sličan uzorak oštećenja listova i biljaka.

Ako se ne liječi, cijela vaša biljka žada počet će patiti i općenito će razviti žuto lišće. Trebali biste redovito provjeravati da li vaša biljka žada ima kukaca tako da pažljivo pregledavate lišće i tretirate ga čim nešto uočite. Ne zaboravite izolirati sve zahvaćene biljke kako biste spriječili širenje problema. Osim toga, uvijek izoliram sve nove biljke koje donesem kući barem na nekoliko dana kako bih osigurao da neželjeni kukci ne pokušavaju upasti u moju zbirku biljaka.

Što se tiče liječenja, dobro djeluje trljanje vaše biljke žada izopropil alkoholom, kao i primjena ulja za hortikulturu ili insekticidnog sapuna.

Bolest

Uvijek postoji mogućnost da je žuto lišće na vašim biljkama žada uzrokovano bolešću ili infekcijom. Potražite žute ili smeđe mrlje na lišću biljke žada, dokaze truleži korijena ili krune ili velike bijele naslage na lišću.

Neke od češćih bolesti ili infekcija koje mogu zaraziti biljku žada uključuju meku bakterijsku trulež, trulež korijena i pepelnicu. Mnoge biljne bolesti žada uzrokovane su prekomjernim zalijevanjem ili pretjerano visokom vlagom, stoga provjerite jeste li razvrstali ova dva aspekta njege.

Prirodno starenje lišća

wop gipuagnca

Ponekad je žuto lišće jednostavno posljedica prirodnog starenja lišća. Starije biljke žada često će razviti žute donje listove, koji će naknadno otpasti. Ovo je dio prirodne navike rasta biljaka žada i potaknut će ih da razviju golu stabljiku i izgled više nalik drveću kako stare.

Ovaj uzrok žućenja lišća biljke žada samo je razlog za zabrinutost ako svi ili većina listova požuti ili ako vaša biljka žada pokazuje druge znakove problema.

Žuto lišće biljke žada može biti normalno

Određene vrste biljke žada zapravo trebaju imati lišće koje izgleda žuto. Na primjer, Crassula ovata prirodno ima žuto lišće. Iz tog razloga je poznato i kao “Drvo Zlatnog žada”.

Dakle, svakako provjerite specifičnosti vrste biljke koju zapravo imate, moguće je da bi trebala biti žuta!

wop jngpocakma

Zaključak: Zašto lišće moje biljke žada postaje žuto?

Kao što možete vidjeti, postoji mnogo različitih razloga zašto lišće biljke žada postaje žuto. Važno je pažljivo pregledati svoju biljku i uvjete njege kako biste utvrdili točan uzrok. Kada saznate uzrok, popravljanje vaše biljke žada trebalo bi biti puno lakše.

Imajte na umu da je najčešći razlog zbog kojeg lišće biljke žada požuti prekomjerno zalijevanje. To čini najmanje 50% slučajeva, stoga pažljivo provjerite svoju biljku. Zalijevajte svoju biljku žada samo kada tlo postane suho na dodir. Ako ovo ne riješi problem, možete pogledati ostale gore navedene opcije.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta

Kako pripremiti svoju vrtnu gredicu za zimu?

Sobne biljke Monstera (Monstera deliciosa) Presađivanje sobnih biljaka

Presađivanje monstere u novu posudu

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje

Njega sobnih biljaka Zaštita biljaka

Trebaju li biljke ljude? Razlozi zašto