Kako pomoći dugonogoj biljci žada (Crassula Ovata)

Kako pomoci dugonogoj biljci zada Crassula Ovata789543433 wop

Biljke žada ( Crassula ovata ) obično se uzgajaju kao sobne biljke ne samo zato što su sukulenti laki za uzgoj, već se smatraju i simbolom sreće ili prosperiteta. Jedan od izazova je spriječiti ih da se ispruže između lišća. Ovaj će vam članak pokazati kako popraviti dugonogu biljku žada i spriječiti je da se istegne.

Kako popraviti dugonogu biljku žada? Popravite svoju dugonogu biljku žada selektivnim obrezivanjem rastegnutih stabljika kako biste potaknuli novi rast ili uštipnite vrhove rasta na stabljikama. Spriječite rast nogu tako što ćete osigurati više sunčeve svjetlosti ili nadopuniti njegov rast svjetlošću za rast. Uvjerite se da zadovoljavate opće potrebe za njegom vaše biljke kako biste potaknuli snažan, kompaktan rast.

Kako biste popravili dugonogu biljku žada ili spriječili da se to dogodi, važno je razumjeti razloge zašto se vaša biljka rastegnula. 

Zašto biljka žada postaje dugonoga?

Biljke žada obično postaju dugonoge zbog nedostatka sunčeve svjetlosti što pokreće prirodnu obranu biljke da “doseže” prema suncu. Nedovoljna svjetlost uzrokuje da se čvorovi između listova rastežu ili izdužuju više od normalnog. Umjesto kompaktne biljke punog izgleda, vaša biljka izgleda vretenasto i nezdravo. Može biti popraćeno stanjivanjem stabljike i ukupnim posvjetljivanjem zelene boje biljke. 

wop Biljka zada368745090

To je prvenstveno zbog fenomena poznatog kao etiolacija, koji je posljedica nedostatka sunčeve svjetlosti.

Etiolacija je proces koji je evoluirao iz biljaka koje rastu u djelomičnom ili potpunom nedostatku svjetla. Vrhovi rasta snažno privlače svjetlost, a kao obrambeni mehanizam za preživljavanje (svjetlo je ipak potrebno za fotosintezu), fitohormoni će izdužiti stabljike biljaka u pokušaju da dopru do izvora svjetlosti.

U slučajevima kada biljke rastu ispod lišća ili ispod krošnje drugih biljaka, ovaj brzi, dugonogi rast može biti razlika između preživljavanja i propadanja. 

Kod sobnih biljaka situacija obično nije tako strašna, ali rezultirajuća estetika dugonoge biljke žada nije toliko poželjna kao kompaktna, grmolika biljka pa je važno spriječiti i/ili popraviti dugotrajnost.

Kako liječiti dugonogu biljku žada

Nakon što vaš žad počne postajati dugonogi, moguće ga je liječiti, stvarajući punu, bujastu biljku. Međutim, ovo nije brz proces zbog sporo rastuće prirode sukulenata.

wop hjg48509393hj853499hjj

Dajte joj više sunčeve svjetlosti

Ovo se čini kao jednostavno rješenje i to je prva stvar koju biste trebali pokušati učiniti. 

Pazite na prozor tijekom dana kako biste utvrdili koliko svjetlosti prima vaša biljka i je li prozor zasjenjen dio dana.

Mnogi ljudi precjenjuju količinu sunčeve svjetlosti koju dobiva određeno mjesto. Kada imate dobru ideju koji prozor ima najviše svjetla, premjestite svoju biljku žada na njega.

Približite ga prozorskom staklu bez dodirivanja stakla. Udaljenost od prozora dramatično utječe na količinu svjetlosti koja dopire do vaše biljke žada. Čak i pomicanje biljke 2 do 3 metra od prozora smanjuje intenzitet svjetla za otprilike polovicu, u usporedbi s onim što se nalazi na prozorskoj dasci.

Provjerite jesu li vaši prozori čisti, tako da kroz prozor ulazi što više svjetla.

Osigurajte dodatno svjetlo uz svjetlo za rast

Ako živite u kući ili stanu koji nije dobro osvijetljen, ili tijekom zimskih mjeseci, možda će biti potrebno nadopuniti svoje biljke rasvjetom. Grow svjetla su dostupna u različitim veličinama i cijenama kako bi odgovarale vašem prostoru i proračunu.

LED ili fluorescentne svjetiljke za uzgoj idealne su za pružanje dodatnog svjetla za vaše zahtjevnije sobne biljke.

wop ng850344h8534hjgjg835h

Smanjite temperaturu oko biljke

Kad se uzgaja na otvorenom, pad temperature korespondira sa skraćivanjem duljine dana, odnosno smanjenjem količine svjetlosti koju biljka dobiva. Kao prirodna preventiva protiv etiolacije, biljke idu u mirovanje tijekom hladnijih mjeseci kada je izloženost suncu manja.

Snižavanje temperature ili premještanje biljke žada u prostoriju s nižom temperaturom – ali održavanjem jakih svjetlosnih uvjeta – usporit će rast kako bi se stvorili kraći čvorovi između listova.

Uštipnite vrh rasta na stabljikama. Kada se meristem, skup stanica odgovornih za rast, priklješti s vrha, on pokreće hormone koji pokreću bočne točke rasta na stabljici.

Umjesto da nastave rasti prema gore, očajnički posežući za svjetlom, nakupine stanica na stabljikama počet će rasti prema van, stvarajući više bočnih grana koje će rezultirati grmovijom biljkom.

Odrežite vrh dugih stabljika uklanjajući stabljiku do tik iznad onoga što je poznato kao ožiljak na lišću. Ovo je područje gdje se oko stabljike nalaze smeđi prstenovi. To će također potaknuti puniji, bujniji rast pokretanjem hormona koji će uzrokovati bočno grananje. Zatim također možete uzeti vrh koji ste uklonili i razmnožavati ga kako biste stvorili novu biljku.

wop hi3j89j9juh58ji8jihthkhr4iomjek

Kako spriječiti da vaša biljke žada postane dugonoga

Općenito, dobra briga o biljci žada najbolja je stvar koju možete učiniti da spriječite dugotrajnost. Kada se zadovolje njezine osnovne potrebe, biljka će rasti snažna i zdrava, prirodno sprječavajući dugotrajnost. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da osigurate snažan rast biljke žada.

Sunčeva svjetlost

Biljke žada trebaju ogromnu količinu sunca kako bi dobro rasle, a da ne postanu dugonoge. Najmanje im je draže 4 do 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno; neizravno, ali jako svjetlo je najbolje jer previše izravnog svjetla može uzrokovati opekline na lišću.

Postavite svoju biljku žada na prozor okrenut prema jugu ako je moguće i vaša će biljka rasti puna i grmolika. Ako nemate prozor okrenut prema jugu, prozor sa zapadnom ekspozicijom je druga najbolja opcija. 

Temperatura

Biljke žada uspijevaju u normalnim unutarnjim uvjetima, s temperaturama u rasponu od 20-28°C tijekom dana i 15-20°C noću. Biljke žada prestat će rasti ako temperature prijeđu 90℉ i mogu preživjeti gotovo do smrzavanja ako je tlo suho.

Niže temperature općenito će potaknuti sporiji, kompaktniji rast, a zajedno s visokom razinom svjetlosti, proizvest će stvarno kompaktnu, grmoliku biljku.

Zalijevanje

Biljke od žada radije imaju tlo na suhoj strani, a jedan od čestih problema koji vlasnici kuća vide je truljenje u podnožju stabljike zbog prekomjernog zalijevanja.

Loše zalivena biljka žada slabo će rasti, s tankim vretenastim stabljikama i žutim lišćem. Prekomjerno zalijevanje s vremenom će dovesti do toga da vaša biljka od žada izgleda dugonoga zbog lošeg zdravlja.

Biljke žada zalijevajte samo kada je medij za uzgoj potpuno suh, osobito tijekom jeseni i zime kada biljke miruju; zatim temeljito zalijte dok voda ne iscuri iz otvora na dnu posude. 

Kako korijenje vaših biljaka od žada ne bi bilo previše mokro, odlučite se za medij za uzgoj dizajniran za sukulente i uzgajajte ih u glinenim posudama. Mješavine za zemlje za sukulente obično sadrže veću količinu pijeska tako da voda brže otječe. Glinene posude su poroznije od plastičnih posuda i omogućuju bolje kretanje zraka kroz zonu korijena. 

Gnojivo

Biljke od žada povremeno će imati koristi od doze gnojiva ako aktivno rastu. Imaju niske zahtjeve za gnojivom, ali dugotrajni nedostatak će dovesti do slabog rasta, a vaša biljka od žada će razviti duguljast izgled.

Tijekom njihove aktivne vegetacijske sezone slijedite upute na etiketi na specifičnom sočnom gnojivu. Preskočite gnojivo tijekom jeseni i zime. 

Obrezivanje

Koristeći par čistih oštrih škara ili škare za bonsai, povremeno uklanjajte nove izrasline. Uklanjanje vrhova stabljika potaknut će vašu biljku da naraste deblje i grmolike umjesto da bude viša.

Sjajna stvar kod biljaka od žada je da čak i ako nemate baš savršene svjetlosne uvjete, to možete nadoknaditi redovitom rezidbom. Vaša biljka od žada održat će grmoliki rast, sprječavajući da ikada postane dugonoga.

Upravljanje štetočinama

Obično biljke od žada imaju malo problema s štetočinama osim ako su u vlažnom okruženju ili se tlo održava previše vlažnim. Biljka žada zahvaćena štetnicima neće imati dovoljno snage da proizvede snažan rast i s vremenom će početi izgledati vretenasto.

Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru i previše zalijevaju, biljke od žada mogu vidjeti zaraze ljuskicom, bijelim mušicama i brašnastim bubama. Redovito provjeravajte svoje biljke u potrazi za bubama.

Ako pronađete štetnike, odmah ih ručno uklonite kako biste spriječili daljnje oštećenje ili tretirajte biljku. Neemovo ulje, organski pesticid, učinkovito je u liječenju insekata mekog tijela.

Presađivanje

Svakih nekoliko godina dobro je presaditi biljku žada u malo veću posudu i osvježiti tlo. Time se sprječava da se korijenje previše stisne u malom prostoru ili ne bude vezano za korijen. Svaki put kada presađujete biljku, nježno uklonite što više medija za uzgoj iz korijenskog sustava. Premjestite biljku žada u posudu promjera oko 5cm veću od prethodne.

Spriječiti da vaša biljka žada postane dugonoga nije previše teško i mnogo je lakše nego popravljati biljku žada koja je s vremenom postala jako dugonoga. Samo ne zaboravite osigurati puno svjetla, redovito orezujte i pazite da pravilno zalijevate.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Tlo i gnojenje Uzgoj povrća Zaštita biljaka

5 jednostavnih koraka za uzgoj kukuruza u vrećama za uzgoj

Voćnjak i uzgoj voća Vrtlarenje

Kada presaditi jagode

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Koliko sunca treba biljkama rajčice?

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Njega alokazije zebrine

Organizacija i planiranje vrta Permakultura

Korištenje šljunka kao malča (objašnjene prednosti i mane)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Njega i gnojidba bugenvilije