Zašto lišće moje hoye požuti? (Jednostavna rješenja)

Uz tako lijepo lišće i cvjetanje, nije teško shvatiti zašto su hoye tako popularne sobne biljke. Iako su općenito laki za njegu, skloni su brojnim uobičajenim problemima s sobnim biljkama. Ovaj će vam članak pomoći da prepoznate zašto lišće hoye požuti i pokazati kako svojoj biljci vratiti savršeno zdravlje.

Hoye obično dobivaju žuto lišće zbog prekomjernog zalijevanja ili slabo drenirajućeg tla. Drugi uzroci uključuju temperaturni stres, probleme s gnojivima, nepravilnu rasvjetu, starost, privikavanje, štetočine ili bolesti. Uzorak žutila i uvjeta rasta pomoći će vam da prepoznate i riješite problem.

Zašto lišće moje hoye požuti?

Lišće hoye požuti kada se uzgaja u uvjetima koji uzrokuju stres vaše biljke. Hoye potječu iz tropskih i suptropskih regija jugoistočne Azije i sjeverne Australije, gdje obično uživaju u toplim, vlažnim i vlažnim uvjetima. Sprječavanje nastanka žutog lišća hoye uvelike je u tome da im se osiguraju slični uvjeti kao u njihovom izvornom okruženju.

Prekomjerno zalijevanje

Najčešći uzrok žutog lišća na hoyi je prekomjerno zalijevanje . Prekomjerno zalijevanje ili slabo drenirano tlo sprječavaju normalno funkcioniranje korijena, što dovodi do negativnih utjecaja na ostatak biljke.

Umjesto da višak vode predstavlja problem, činjenica je da natopljeno tlo sprječava prozračivanje , a korijenje treba stalnu opskrbu kisikom kako bi ostalo zdravo.

To rezultira klorozom lišća, gdje se klorofil počinje razlagati u lišću, uzrokujući generalizirano žutilo u mnogim listovima odjednom.

Žutilo često prvo zahvaća donje listove . Treba napomenuti da lišće može biti blago natečeno, mlohavo i mekano, a možete vidjeti i smeđe vrhove listova.

Ovo je prilično kritičan problem i treba ga hitno riješiti. Najprije provjerite da biljka ne stoji u tanjuriću s vodom i da ima rupe za drenažu u dnu posude. Iznenadit ćete se koliko je uobičajeno pronaći posude bez drenažnih rupa i uvijek dovodi do smrti biljke ako se ne riješi.

Sljedeća stvar je razmisliti o tome koliko često ste zalijevali svoju hoyu. Većinu hoya trebali biste zalijevati tek kada barem nekoliko gornjih centimetara tla postane suho na dodir, a često je bolje pogriješiti na strani nedovoljnog zalijevanja, umjesto da riskirate prekomjerno zalijevanje vaše biljke.

Ako je tlo vlažno i postoje tragovi truleži korijena , najbolji pristup je presađivanje što je prije moguće. Izbacite biljku iz posude i pregledajte korijenje. Ako neki od korijena izgledaju crno/smeđe, kašasti i uvredljivog mirisa, oni su truli i treba ih orezati. Ostavite samo zdravo korijenje i presadite svoju hoyu u svježu zemlju.

Nakon presađivanja, samo lagano zalijevajte, a zatim izbjegavajte ponovno zalijevanje dok se tlo ne osuši.

Kako spriječiti da lišće hoye požuti zbog prekomjernog zalijevanja

Često postoji sklonost prekomjernom zalivanju sobnih biljaka, osobito kod novijih vrtlara. Važno je razumjeti da su mnogi članovi obitelji hoya epifitski. To znači da rastu tako što se vežu za druge biljke i zapravo ne rastu u tlu u svom izvornom staništu.

To im omogućuje da iskoriste prednosti viših biljaka i da rastu bliže šumskim krošnjama. To također znači da im je potrebno relativno malo vode.

Za hoye je lošje prekomjerno zalivanje nego nedovoljno zalijevanje, pa se između zalijevanja mora dopustiti da se tlo gotovo osuši. Ako tlo postane previše mokro, ubrzo se počinju pokazivati ​​znakovi da je u nevolji.

Ostali čimbenici koji mogu povećati vjerojatnost prekomjernog zalijevanja uključuju;

  • Korištenje posude koja je prevelika za biljku.
  • Zaboravili ste isprazniti posudu.
  • Sađenje u tlu sa slabim dreniranjem.
  • Uzgoj pri slabom osvjetljenju – zbog toga će tlo ostati vlažno dulje nakon zalijevanja.
  • Zalijevajte prema rasporedu ili zaboravite provjeriti treba li vašu biljku zalijevati prije zalijevanja.

Pogrešna mješavina zemlje može uzrokovati da lišće hoye požuti

Odabir odgovarajuće mješavine zemlje je bitan ako želite spriječiti pojavu žutog lišća na svojoj hoyi. To će znatno otežati prekomjerno zalijevanje vaše biljke i pomoći će vašoj biljci da napreduje i snažno raste.

Najvažnija značajka dobre mješavine zemlje je izvrsna drenaža. Možete napraviti sjajnu mješavinu od zasebnih sastojaka ili možete modificirati komercijalno dostupnu opciju.

Idealna mješavina zemlje sastoji se od jedne trećine mješavine za kaktuse, jedne trećine komposta za kućne biljke i jedne trećine perlita. To će osigurati slobodno drenirajuće tlo koje je idealno za hoye.

Ako presađujete, odaberite posudu koja je tek nešto veći od originala i držite to korijenje udobnim umjesto da im date previše mjesta.

Problemi s rasvjetom koji uzrokuju žuto lišće na hoyi

Nakon zalijevanja i problema s tlom, rasvjeta je sljedeći najvjerojatniji problem koji će uzrokovati žuto lišće na vašoj hoyi. One iskorištavaju praznine u šumi gdje svjetlost uspijeva doprijeti do šumskog dna, ali i dalje ostaje prošarana.

Najbolji način za reprodukciju ovog okruženja je osigurati svijetlo, neizravno osvjetljenje u vašem domu. Prozorska daska okrenuta prema istoku ili zapadu, ili daleko od one okrenute prema jugu, izvan najviše izravne sunčeve svjetlosti pružit će idealno osvjetljenje.

Višak rasvjete

Ako vaša hoya dobiva previše izravne sunčeve svjetlosti, lišće će obično izblijedjeti i može postati smeđe ili žuto, a često će na listovima biti smeđi tragovi opekotina ili smeđi vrhovi ili rubovi.

Žutilo je uzrokovano smanjenjem i rekonfiguracijom kloroplasta unutar lišća, budući da obilje svjetlosti znači da je potrebno manje da apsorbira svjetlost kako bi se zadovoljile energetske potrebe biljke.

Ne zaboravite da će se razina osvjetljenja u vašem domu mijenjati iz sezone u sezonu, pa će hoya koja može podnijeti prozorsku dasku okrenutu prema jugu zimi, uskoro razviti žuto lišće u proljeće i ljeto kako se razina svjetlosti povećava.

Slabo osvjetljenje

Slaba svjetlost obično neće izravno uzrokovati žuto lišće, a zapravo, prvi znak slabog osvjetljenja može biti da lišće postaje tamnije zeleno, jer biljka pokušava apsorbirati što je više moguće ograničenog svjetla.

Međutim, biljka neće moći dugo izdržati sve svoje lišće pri vrlo slabom osvjetljenju, pa ćete vidjeti niže, starije lišće koje počinje potpuno žuti i pada s biljke.

Sličnu sezonsku promjenu vidjet ćete u jesen, jer se razina svjetlosti smanjuje, a vaša sobna biljka hoya prilagođava se nižim razinama svjetlosti.

Drugi problem koji se može pojaviti je taj što će biljka rasti vrlo sporo pri slabom osvjetljenju, te će nakon zalijevanja trebati dosta vremena da iskoristi vodu u tlu.

To može učiniti izuzetno lakim prekomjernim zalijevanje vaše biljke, uzrokujući da razvije generalizirano žutilo na sličan način kao i prekomjerno zalijevanje. Vaša hoya uvijek treba biti postavljena na svijetlo mjesto, a možda ćete morati prilagoditi njezin položaj tijekom godine.

Temperaturni stres i propuh

Većina hoya ne može podnijeti stalne temperature ispod 10°C, iako se neke mogu nositi s kratkom izloženošću nižim temperaturama. Ako je vaša hoya postavljena pored prozora na propuhu ili ako je ostavite vani dok se približavaju prohladne jesenske noći, to može uzrokovati znatan stres za biljku.

Prvi odgovor bit će da razvije višestruko žuto lišće, utječući prvo na starije i vrlo mlado lišće.

Hoye su sposobnije podnijeti visoke temperature, sve dok im je tlo vlažno i vlažnost ostaje visoka. Većina hoyae može tolerirati temperature do 35°C bez previše problema.

Glavni problem s visokim temperaturama je kada su izloženi toplom propuhu, koji uzrokuje i temperaturni stres, ali i obično smanjuje lokalnu vlažnost. To može rezultirati suhim, žutim lišćem, kao i smeđim vrhovima i rubovima listova.

Volim koristiti digitalni termometar u istoj prostoriji kao i moje sobne biljke kako bih pratio temperaturu. 

Štetočine

Iako su hoye prilično otporne na štetočine, biljka koja je oslabljena zbog loših uvjeta rasta bit će osjetljiva na najezdu štetnika. Paukove grinje, brašnaste bube, lisne uši mogu se naći na hoyi.

Ovi štetnici sobnih biljaka koji sišu sok obično uzrokuju nepravilan uzorak žućenja listova zbog izravnog oštećenja lišća gdje su se štetnici hranili. Cijeli listovi mogu požutjeti u slučaju loše zaraze, ali u suprotnom možete vidjeti nepravilne žute pjege na lišću, kao i druge dokaze štetnika.

Općenito je dobra ideja svaki put kad ih zalijevate provjeriti ima li štetočina u vašim hoyama. Provjerite obje strane listova i duž stabljike. Rano liječenje zaraze može spasiti biljku bez značajnih oštećenja, dok loša zaraza može dovesti do uginuća biljke.

Izolirajte sve zahvaćene biljke kako biste spriječili širenje i tretirajte više puta kako biste uklonili štetnike.

Bolest

Hoye su obično otpornije na probleme s bolestima od mnogih sobnih biljaka. To je dijelom zbog voštane kutikule na njihovim listovima, koja pruža određeni stupanj zaštite.

Međutim, previše zalivena hoya ili ona koja je podvrgnuta značajnom stresu zbog loših uvjeta rasta može biti oslabljena i postati osjetljiva na bolesti.

Pazite na znakove truleži korijena ili crne/smeđe/žute mrlje na lišću ili stabljici koje se s vremenom šire, a to su uobičajeni znakovi bolesti.

Ako mislite da vaša biljka ima bolest, odmah je izolirajte od ostalih sobnih biljaka kako biste spriječili širenje bolesti. Odrežite sve zahvaćeno lišće sterilnim škarama za orezivanje i bacite reznice.

Nedovoljno zalijevanje

Iako hoya može podnijeti suhe uvjete u usporedbi s mnogim kućnim biljkama, lišće će postati žuto i hrskavo ako ne dobije dovoljno vode.

Podvodnjavanje ne bi trebala biti vaša prva pomisao kada vidite žuto lišće na svojoj hoyi. Najprije svakako isključite češće probleme.

Cijela će biljka izgledati dehidrirano, a tlo će biti potpuno suho ako je nedovoljno zalijevanje uzrok problema. Starije lišće i mlađe, nježnije lišće najviše su izložene riziku od oštećenja zbog nedovoljnog zalijevanja, pa je vjerojatno da će biti pogođeni više nego lišće na ostatku biljke.

Prstima provjerite tlo i ako je jako suho dobro zalijte biljku. Trebalo bi pokazati znakove oporavka tijekom sljedećih dana, ali lišće koje je postalo previše suho neće se vjerojatno oporaviti.

Nedostatak hranjivih tvari

Listovi hoye mogu požutjeti ako pate od nedostatka hranjivih tvari, a najčešći od njih je nedostatak dušika. Dobra vijest je da se to može ispraviti.

Kako se očituje nedostatak dušika?

Istina je da će staro lišće na mnogim sobnim biljkama požutjeti i pasti na kraju svog životnog ciklusa. Kada to učine, imaju suhu, gotovo kožnu teksturu.

S nedostatkom dušika, žutilo će biti izraženije, a tekstura će postati mlohava i slaba. Širit će se sa starijeg dijela biljke na novije vrhove koji će se početi uvijati i izgledati anemično. U kombinaciji, ovo je siguran znak da je nedostatak dušika uzrok žutog lišća na vašoj hoyi.

Važno je napomenuti da će većina mješavina zemlje za sobne biljke sadržavati dovoljno hranjivih tvari za sprječavanje nedostatka dušika do nekoliko godina. Ako ste nedavno presađivali svoju biljku ili ako redovito gnojite svoju hoyu, nedostatak dušika neće biti problem.

Kako popraviti žuto lišće hoye uzrokovano nedostatkom hranjivih tvari

Trebali biste jednostavno početi gnojiti svoju hoyu svakih 4-6 tjedana razrijeđenom otopinom gnojiva. Možete koristiti specijalizirano gnojivo za sobne biljke, ali standardno, uravnoteženo gnojivo za biljke, primijenjeno u pola jačine, savršeno je prikladno.

Malo je vjerojatno da će se oni listovi koji su požutjeli oporaviti, ali nemojte biti previše uznemireni zbog toga. Biljka će se dobro snaći čak i kada opadnu i uskoro ćete imati obilje novog rasta.

Hoyino lišće postaje žuto zbog aklimatizacije

Brojni su uzroci požutenja lišća hoye koji su prirodni i očekivani. Prvi je privikavanje. To se događa kada se biljka prilagodi promjeni uvjeta.

Obično je najuočljivije kada prvi put kupite biljku i donesete je kući. Biljka je vjerojatno rasla u savršenim uvjetima u rasadniku, a kada dođe u vaš dom, često će doći do promjene u manje optimalne uvjete uzgoja.

Biljka može reagirati odbacivanjem starijeg lišća, koje obično prvo požuti, prije nego što padne s biljke.

Ako primijetite žutilo malog broja donjih listova unutar prvih 6 tjedana nakon što ste biljku donijeli kući, još jednom provjerite pružate li dobru njegu, a zatim samo pričekajte. biljka će se stabilizirati i žutilo će prestati.

Slična situacija može nastati u jesen kada razina svjetlosti opada i biljka ne može podupirati onoliko lišća koliko bi mogla tijekom svjetlijih proljetnih i ljetnih dana.

Uvjerite se da ne postoji još jedan problem koji uzrokuje žutilo i pokušajte optimizirati ograničeno dostupno svjetlo tako što ćete svoju biljku približiti prozoru. Nakon toga, samo sjednite i pričekajte, jer će žutilo uskoro prestati.

Staro lišće

Slično gore navedenom scenariju, vaša će hoya ponekad baciti nekoliko nižih, starijih listova. To se događa kada vaša biljka daje prednost novom rastu. Sve dok se to događa samo s nekoliko listova odjednom, nema razloga za brigu.

Zaključak

U ovom članku pokušao sam pokriti sve potencijalne uzroke požutenja lišća hoye. Ovo je tako da možete proći kroz svaki od njih i usporediti simptome koje opisujem s onima koje vaša biljka doživljava.

Smatram da je sustavni pristup mnogim problemima s kućnim biljkama najbolji način da identificirate ispravan problem i da ga ispravno riješite.

Usredotočite se na dobru njegu biljaka i većina problema koje smo pogledali riješit će se sama za sebe. Iznad svega izbjegavajte prekomjerno zalijevanje i pobrinite se da vaša hoya bude posađena u dobro dreniranom tlu, jer su to najčešći uzroci problema.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: