Zašto moja aspidistra ima smeđe lišće? 

wop Aspidistra40843

Aspidistra je dobila svoje uobičajeno ime zbog svoje reputacije da tolerira puno zanemarivanja . Iako je to istina, još uvijek postoji nekoliko uobičajenih problema. Ako vaša aspidistra ima smeđe lišće, ovaj će vam članak pomoći da shvatite što se događa i vratite svoju biljku u savršeno zdravlje.

Aspidistre najčešće dobivaju smeđe lišće zbog prekomjernog ili premalo zalijevanja. Zalijevajte svoju biljku kada se gornja polovica tla osjeća suha kako biste to spriječili. Prekomjerna svjetlost, prekomjerna gnojidba, temperaturni stres, štetnici, bolesti, privikavanje ili starost također mogu uzrokovati smeđe lišće.

Čitajte dalje i objasnit ću vam kako otkriti što uzrokuje da vaša aspidistra dobiva smeđe lišće i pokazati vam korake za popravku vaše biljke.

wop Aspidistra5865596

9 razloga zašto vaša aspidistra ima smeđe lišće

Počnimo s kratkim pregledom glavnih uzroka smeđeg lišća na aspidistri, prije nego uđemo u više detalja koji će vam pomoći da prepoznate u čemu je problem s vašom biljkom. Na vrhu sam naveo najvjerojatnije razloge, a niže manje vjerojatne.

Nedovoljno zalijevanje– aspidistre preferiraju da se gornja polovica tla osuši prije ponovnog zalijevanja. Međutim, ako se tlo previše osuši, vaša će biljka dobiti smeđe vrhove listova, a neki od donjih, starijih listova mogu posmeđiti i umrijeti.

Prekomjerno zalijevanje – Ako se vaša aspidistra dugo ostavi u vlažnom tlu, ona će razviti trulež korijena. Donji listovi mogu prvo početi žutjeti, ali tada će razviti smeđe vrhove, nakon čega će neki listovi postati smeđi i umrijeti. Biljka također može uvenuti, unatoč tome što je tlo vlažno.

Višak svjetlosti – aspidistre preferiraju jarko, neizravno svjetlo, ali mogu tolerirati prilično niske razine osvjetljenja. Izravna sunčeva svjetlost će spržiti lišće, uzrokujući smeđe mrlje, smeđe vrhove ili čak potpuno smeđe lišće.

Staro lišće – s vremena na vrijeme, jedan list će polako potpuno posmeđiti i odumrijeti. Ovo je normalan proces u kojem biljka svoju pažnju usmjerava na mlađe lišće na račun starijeg lišća. To je normalno i ne bi trebalo izazivati ​​zabrinutost.

Aklimatizacija – Kada svoju aspidistru dovedete kući ili promijenite njezino mjesto, ona se mora prilagoditi promjeni uvjeta. Ponekad to može uključivati ​​posmeđe lišće, osobito ako se preselite na hladnije ili tamnije mjesto. Također možete vidjeti kako se razvijaju smeđi vrhovi ako su novi uvjeti neprikladni.

Pretjerano gnojenje– Višak gnojiva dodanog u tlo može uzrokovati smeđe rubove listova i savjete s obzirom na toksičnost viška gnojiva soli u lišću. Nakupljanje gnojiva u tlu također može oštetiti korijenje, spriječiti apsorpciju vode i uzrokovati znakove dehidracije, uključujući smeđe lišće.

Propuh/temperaturni stres – aspidistra može podnijeti temperature od 7-29°C. Izvan ovih temperatura, osobito na nižim temperaturama, biljka će doživjeti značajan stres, što će rezultirati smeđim lišćem i biljkom koja vene.

Bolesti – Iako je općenito otporan na bolesti, u kombinaciji s prekomjernim zalijevanjem, možete vidjeti više smeđih mrlja ili velikih smeđih mrlja na lišću vaše aspidistre, što ukazuje na infekciju.

Štetočine – Grinje i brašnaste bube mogu napraviti značajnu štetu na aspidistri, uzrokujući nepravilne smeđe ili žute pjege na lišću na mjestima gdje su se hranili. Pomno pregledajte biljku na bilo kakve znakove štetočina.

wop j65j564j46kk68l87l778ktt7

Kako znati zašto vaša aspidistra ima smeđe lišće

Srećom, možete normalno shvatiti zašto vaša aspidistra ima smeđe lišće gledajući druge simptome koje vaša biljka pokazuje, kao i gledajući nedavne uvjete njege koje ste pružali. Bitno je prvo identificirati problem, prije nego što pokušate popraviti svoju biljku.

Prekomjerno zalijevanje

Ovo je najčešći uzrok smeđeg lišća na aspidistri i vjerojatno će dovesti do umiranja biljke ako se brzo ne otkrije.

Znakovi da prekomjerno zalijevanje uzrokuje smeđe lišće na vašoj aspidistri;

 • Općenito žuti listovi, osobito utječu na donje listove.
 • Tlo koje je vlažno, čak i mnogo dana nakon zalijevanja.
 • Smeđi vrhovi listova unatoč redovitom zalijevanju.
 • Uvredljiv miris koji dolazi iz tla – to je znak truleži korijena.
 • Tlo se vrlo sporo drenira nakon što zalijete svoju biljku, često sjedeći na površini tla nekoliko minuta.
 • Vaša se biljka nalazi u prevelikoj posudi u odnosu na veličinu biljke – to dovodi do toga da tlo ostaje mokro dugo vremena nakon zalijevanja.
 • Vaša biljka je pri slabom osvjetljenju, što rezultira sporijim rastom i smanjenim potrebama za vodom, što čini pretjerano zalijevanje mnogo vjerojatnijim.
 • Posuda za biljke ima malo ili nimalo drenažnih rupa.
 • Ponekad zaboravite isprazniti posudu za kapanje nakon zalijevanja.

Potražite kombinaciju ovih problema kako biste naznačili da je prekomjerno zalijevanje uzrok smeđeg lišća na vašoj aspidistri.

Ako su simptomi vrlo blagi i jednostavno možete smanjiti zalijevanje i napraviti nekoliko prilagodbi kako biste spriječili ponovnu pojavu. Međutim, ako mislite da je došlo do truleži korijena, najbolje je da biljku presadite, jer je to možda jedini način da je spasite. 

Nedovoljno zalijevanje

Aspidistre su prilično otporne na sušu i najbolje ih je ostaviti dok se gornja polovica gornje polovice tla ne osuši prije zalijevanja. Međutim, vrlo je lako ostaviti stvari predugo, a aspidistre neće vam dati previše naznaka da su nedovoljno zalijene.

Na kraju će početi razvijati smeđe vrhove listova, a nekoliko nižih, starijih listova također može posmeđiti i odumrijeti. Razlog zašto se to događa je taj što su vrhovi listova najudaljenija točka od korijena i najvjerojatnije će patiti kada je vode malo.

Obično nije preteško utvrditi kada su smeđi vrhovi uzrokovani nedovoljnim zalijevanjem, jer će tlo biti potpuno suho, a možda ćete shvatiti da ste dugo zaboravili zalijevati svoju aspidistru.

Također možete vidjeti da se listovi uvijaju ili mreškaju jer se skupljaju zbog nedostatka vode. Svi smeđi listovi bit će tvrdi i hrskavi. Rješenje je ovdje jednostavno. Samo počnite zalijevati svoju biljku i svakih nekoliko dana pratite koliko je tlo suho, tako da možete ponovno zalijevati kada se gornja polovica osuši.

wop hj5ej6565e6d5jdj

Prekomjerna gnojidba

Većina ljudi koje poznajem žele da im biljke rasti velika i lijepa, a gnojenje je važan aspekt ove. Međutim, iako hranjive tvari u malim količinama su stvarno korisno za vaše biljke, veće količine mogu biti otrovni.

Ako gnojite svoju biljku prečesto ili koristite prejak preparat, to će uzrokovati nakupljanje toksičnih tvari u lišću, što će dovesti do izravnog oštećenja lišća i posmeđivanja. Također će uzrokovati oštećenje korijena, narušavajući sposobnost korijena da normalno funkcionira.

Nakupljanje hranjivih tvari tijekom vremena također može dovesti do situacije u kojoj voda ne može ući u korijenje jer je koncentracija soli u tlu veća od one u biljci, što sprječava apsorpciju vode.

Sljedeće može ukazivati ​​na to da je višak gnojiva uzrok tome da vaša aspidistra dobiva smeđe lišće;

 • Hranite svoju aspidistru više od jednom mjesečno ili koristite prejaku koncentraciju.
 • Znakovi nakupljanja soli bijelo/žutog gnojiva na vrhu tla.
 • Posmeđi listovi na vrhovima ili u smeđim mrljama duž strana lišća.

Ako mislite da bi pretjerana gnojidba mogla biti uzrok smeđeg lišća, prestanite s gnojenjem i učinite nešto od sljedećeg.

 1. Isperite tlo s obilnim količinama vode. To će pomoći izbaciti višak soli gnojiva iz tla, smanjujući toksičnost korijena.
 2. Presadite svoju biljku u svježu zemlju.

U oba slučaja, odgodite gnojidbu svoje biljke najmanje 6 mjeseci, a zatim nastavite s konzervativnijom dozom i učestalošću.

Višak svjetla

Aspidistra voli rasti na jakom, neizravnom svjetlu. Izravna sunčeva svjetlost može spržiti lišće i postati smeđa. Promatrajte svoju biljku u različitim točkama dana kako biste vidjeli ima li izravne sunčeve svjetlosti.

Premjestite svoju biljku po potrebi tako da je zaštićena od najviše izravne sunčeve svjetlosti. Imajte na umu da će se vaša biljka prilagoditi uvjetima u kojima raste. Biljka koja je navikla na jače svjetlo može podnijeti 1-2 sata izravne sunčeve svjetlosti ujutro ili kasno poslijepodne.

Međutim, biljka koja je rasla u slabijim uvjetima i premještena je na istu razinu osvjetljenja kao i druga biljka, može početi dobivati ​​smeđe lišće jer se bori da se prilagodi.

Propuh/temperaturni stres

Iako su mnogo tolerantnije od mnogih sobnih biljaka, niske temperature i vrući ili hladni propuh mogu uzrokovati smeđe lišće na aspidistrama. Temperature znatno ispod 7°C mogu uzrokovati izravna oštećenja lišća, što rezultira smeđim vrhovima ili cijelim lišćem.

Vjerojatnije je da će to biti problem ako biljku držite vani ljeti i zaboravite je unijeti u zatvoreni prostor prije nego stignu hladnije noći.

Alternativno, vrući ili hladni propuh može uzrokovati smeđe vrhove listova, ali je malo vjerojatno da će ubiti vašu biljku. Idealno biste trebali smjestiti svoju biljku negdje dalje od propuha i osigurati dosljedne temperature.

Bolesti

Iako je općenito otporna na bolesti, prenatopljena ili na neki drugi način oslabljena aspidistra može patiti od bolesti. Na lišću možete vidjeti razbacane smeđe mrlje ili veće smeđe/crne mrlje za koje se ne čini da su uzrokovane štetnicima.

Pretpostavimo da ih uzrokuje bolest dok se ne dokaže suprotno. Najbolje je pažljivo orezati sve zahvaćeno lišće sterilnim škarama za orezivanje i pažljivo zbrinuti sve zahvaćeno lišće.

Pregledajte svoju biljku za druge znakove stresa koji bi mogli uzrokovati problem i napravite sve potrebne promjene.

Štetočine

Brašnaste bube i paukove grinje najvjerojatnije su bube koje ćete vidjeti na svojoj aspidistri. Hrane se izravno lišćem, uzrokujući oštećenje listova na mjestu gdje su se hranili. To rezultira malim, nepravilnim žutim ili smeđim mrljama na lišću, a cijeli listovi postaju smeđi ako su dovoljno oštećeni.

Rješenje za štetočine je uvijek biti na oprezu. Redovito pažljivo provjeravajte lišće i stabljike vaše aspidistre za znakove štetočina. Liječenje zaraze u ranoj fazi ključno je za sprječavanje velikih oštećenja vaše biljke.

wop 87g09b8b87g0bg8

Staro lišće

S vremena na vrijeme možete vidjeti kako jedan ili dva lista na vašoj aspidistri postaju smeđa. Ako biljka inače izgleda zdravo, onda je to najvjerojatnije povezano s normalnim gubitkom starog lišća.

Vjerojatnije je da će se pojaviti u jesen i zimu kada se rast usporava tijekom godine, a niže razine osvjetljenja pokreću biljku da prestane podržavati manje zdravo lišće.

Samo još jednom provjerite glavne aspekte njege, ali inače, ovaj uzrok smeđeg lišća na aspidistrama nije razlog za brigu.

Aklimatizacija

Kad god premjestite svoju biljku na novo mjesto, ili kada je donesete kući iz trgovine, ona mora proći period prilagodbe na nove uvjete uzgoja.

Ako novo mjesto pruža manje svjetla, niže temperature, smanjenu vlažnost ili jednostavno uzrokuje mali stres biljci, tada može odgovoriti razvojem smeđih listova. To može biti u obliku potpuno smeđih, odumirućih starijih listova ili smeđih vrhova i rubova nekih listova.

U svakom slučaju, trebali biste odgovoriti provjeravanjem uvjeta uzgoja kako biste bili sigurni da pružate dobre uvjete za svoju biljku. Ako je sve u redu, onda možete biti uvjereni da će lišće prestati posmeđivati ​​u roku od nekoliko tjedana i da će uskoro nastati novi zdravi rast.

Završna riječ

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao ne samo da shvatite zašto vaša aspidistra ima smeđe lišće, i također vam pružio znanje da pomogne te svojoj biljci da ponovno izgleda sjajno.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: