Kako uzgojiti suncokrete u loncu (pametni vodič)

Wie man Sonnenblumen in einem Topf anbaut Smart Guide

Svijetli i veseli, suncokreti su dobrodošao dodatak svakom travnjaku. Ali ono što čini ovo cvijeće tako posebnim je to koliko ga je lako uzgajati.

Zato ih često možete vidjeti na cestama, u poljima ili čak među samoniklim biljem. Jednom ukorijenjen, cvijet će napredovati, čak i u ekstremnim uvjetima kao što su B. u slučaju nestašice vode. Dakle, kako uzgajati suncokrete u loncu ili vreći za uzgoj?

Najteži dio uzgoja suncokreta je briga o sadnici. U prvim danima svojoj biljci morate pružiti mnogo nježne njege. Ali kada počne rasti, svakodnevni zadaci postaju iznimno laki.

U koje doba godine rastu suncokreti?

Najbolje vrijeme i mjesto za uzgoj suncokreta je kad god i gdje god imate najviše sunčeve svjetlosti. Dok su topli ljetni mjeseci poželjniji, proljeće je jednako dobro na sunčanom području.

Zapravo, najbolje vrijeme za kupnju i sadnju sjemena je između ožujka i svibnja. To vašem sjemenu daje dovoljno vremena da proklija u toplim proljetnim mjesecima.

Zatim sadnice imaju cijelo ljeto da snažno rastu prije nego što temperature padnu u jesen. Glavno vrijeme cvatnje je sredinom ljeta.

Nakon toga postaje hladnije; Ovisno o tome gdje živite, može pasti i snijeg. Vaše posude trebaju adekvatnu zaštitu tijekom zime, stoga morate razmisliti kako ih zaštititi. Unutarnja prozorska daska je solidno rješenje. S više prostora, možete izgraditi staklenik ili postaviti hladni okvir.

Ali ovo je samo preporuka, a ne pravilo. Čak i ako propustite proljetni prozor, još uvijek možete posaditi svoje sjemenke suncokreta u ranim ljetnim mjesecima. Možda će vašem cvijeću trebati više vremena da procvjeta i može mu trebati malo više njege kad procvjeta, ali dobit ćete isti rezultat.

Rastu li suncokreti dobro u posudama?

Za veće biljke i određene vrste cvijeća morat ćete ih posaditi izravno u zemlju kako biste vidjeli rezultate.

Srećom, suncokret nije jedan od njih, pogotovo manje sorte. Ovisno o vrsti sjemena koje dobivate, možda će vam trebati veća ili manja posuda.

Obično je dobra ideja provjeriti podatke o visini na pakiranju i koristiti ih za procjenu zahtjeva za veličinom vaše posude. Čak i ako počnete s manjim spremnikom, uvijek imate mogućnost presaditi svoje cvijeće nakon što dovoljno naraste.

Koliko narastu suncokreti? Ne postoji jednoznačan odgovor. Suncokreti dolaze u nekoliko kategorija i mogu narasti od 2 do 7 stopa u visinu, ovisno o sjemenu.

Stoga je važno odlučiti gdje ćete smjestiti svoje biljke i koliko će visoko narasti prije početka procesa.

Kako uzgajati suncokrete u saksiji?

Odaberite svoje sjeme

Kada berete sjeme, bilo u rasadniku ili u trgovini, imate nekoliko opcija.

Patuljaste sorte su prikladnije za sadnju u loncima, narastu do 4 metra visine. Lako ih možete uzgojiti u posudi i staviti na svoju prozorsku dasku ili balkon. Ljudi koji žive u stanovima također mogu uživati ​​u svijetlim suncokretima.

Patuljasti suncokret 'Orange Hobbit'

Ukratko, trebate odabrati vrstu, boju, visinu i teksturu svog cvijeća. Da biste donijeli ovu odluku, trebali biste razmotriti svoj položaj, raspodjelu površina, shemu boja, stil nasada i troškove održavanja.

Suncokreti se dijele u dvije glavne kategorije:

  • Stabljika znači da vam sjeme daje cvijet. Osim toga, ne sadrže pelud. Dakle, ako želite cvjetanje cvijeća tijekom cijele godine, trebate ga ponovno saditi otprilike svaki mjesec.
  • Razgranate sorte ispuštaju pelud i ponovno klijaju, tako da ne morate stalno dobivati ​​sjeme. Također dolaze u više opcija boja poput bordo i čokolade.

Druge vrste koje narastu do 10 stopa u visinu zahtijevat će mnogo više prostora, a da ne spominjemo velike posude koje će na kraju biti presađene u vrtnu zemlju. Najbolji način da osigurate da vaše cvijeće raste je da posadite sjemenke odmah nakon što ih izvadite iz cvijeta.

Iako ih možete kratko držati u hladnjaku, što ih duže ostavite, manje će nicati.

Pronađite svoje spremnike

Odabir pravog spremnika nije samo estetski izbor. Morate pronaći posudu dovoljno veliku da izdrži visinu vaše biljke i broj cvjetova koji želite.

Za patuljaste suncokrete koji narastu do 2 stope u visinu, potražite posudu promjera veću od 12 inča. Za veće suncokrete, koji dosežu i do 4 stope visine, trebat će vam posuda koja može držati do 5 galona komposta.

Iako je lako doći u iskušenje divovskih biljaka s njihovim velikim pupoljcima, morate imati na umu krajnji cilj.

Gdje ćete ih smjestiti? Koliko vam je komposta potrebno u odnosu na tlo? I iznad svega, koliko litara vode tjedno treba vaša biljka? Sve su to pitanja na koja morate odgovoriti prije nego što odaberete kontejner.

Bilo da kupujete novu posudu ili ponovno koristite staru posudu, provjerite je li čista i ima li otvore za drenažu. Držite tanjir ispod da biste uhvatili vodu koja curi.

Wraxly tkanine za uzgoj - originalne 5 galona dvobojne vrećice za uzgoj od filca od flisa. [5-Pack of Assorted Colors – Plus Black Bonus Bag!]

Dodajte svoj kompost

Kvaliteta vaše kompostne mješavine ima velik utjecaj na to koliko će dobro rasti vaši suncokreti.

Želite gornji sloj bogat hranjivim tvarima s pH rasponom od 5,5 do 7,5. Prilikom odabira komposta vodite računa da organski sadržaj bude veći od 3 do 5 posto.

Cilj s kvalitetnim tlom uvijek je omogućiti da voda prirodno otiče kroz posudu. Nikada ne želite da se začepi oko korijena i zaustavi prozračivanje. Materijali poput pijeska, perlita, vermikulita i kokosovog vlakna ponekad mogu pomoći u tome, ali vaš prvi prioritet uvijek bi trebao biti korištenje kvalitetne zemlje za posude.

Pažljivo stavljanje sloja komadića terakote ili šljunka u lonac prije dodavanja tla može poboljšati drenažu. Također je važno napomenuti da suncokreti uzgojeni u posudama gube vodu brže od suncokreta uzgojenih u vrtovima.

Stoga se pobrinite da vaša biljka dobije dovoljno vode. Jedan inč vode tjedno trebao bi biti dovoljan, ali dodirivanje tla kako bi se testirala njegova vlažnost najbolji je način da dobijete točno očitanje stanja tla.

Posadite svoje sjeme

Kada sijete sjeme, morate razmisliti o tome koliko duboko ga ugurati i koliko ga razmaknuti.

Idealna dubina je oko ½ do 1 inča, a trebali biste ih razmaknuti 4 do 6 inča. Ovaj radijus također treba zadržati za rubove lonca.

Održavajte kompost vlažnim kada sadite svoje sjeme i dodajte tanki sloj na vrh nakon toga. U ovoj fazi, vašim će sadnicama trebati više od 2 galona vode svaki tjedan. Bez dovoljno vode, vaše će cvijeće razviti slabe stabljike i opuštene glavice. Oni će proklijati za nešto više od tjedan dana i tada ih možete presaditi u veću posudu.

Neka novi lonac bude dubok od 30 do 50 cm kako bi cvijeće imalo dovoljno prostora za razvoj korijena.

Svaka sadnica treba vlastiti promjer od 8 inča. Dakle, možete držati 3 cvijeta u loncu od 15 inča. Sve što trebate učiniti je pobrinuti se da vaši suncokreti dobiju dovoljno vode i prostora za rast. Koristite mrežu da zaštitite svoje sadnice od ptica i insekata.

1682616891 333 Kako uzgojiti suncokrete u posudi Pametni vodič

Oplodite svoje cvijeće

Suncokreti su izdržljive biljke i preživjet će u većini uvjeta. Dakle, ne morate dodavati gnojivo.

Međutim, ako koristite pravi u pravo vrijeme, poboljšat ćete boju i veličinu svog cvijeća kada procvjeta. Počnite dodavati tekući soj s visokim udjelom dušika kako vaše sadnice rastu. Kasnije, kada pupoljci procvjetaju, prijeđite na alternativu na bazi fosfora i vidjet ćete velike, svijetle i snažne pupoljke.

Međutim, trebali biste paziti da ne pretjerano hranite svoje biljke jer to može uništiti vašu biljku. Uobičajeni znak toga su slabe stabljike koje ne mogu podnijeti težinu cvijeta. Ako niste sigurni koliko gnojiva dodati, pokušajte ga razrijediti vodom i polako povećavati dozu.

Je li suncokret lako uzgajati?

Nakon što vaši suncokreti propupaju, na vama je da se o njima pravilno brinete. To uključuje ostavljanje vaše posude na izravnoj sunčevoj svjetlosti najmanje 6 sati dnevno. Kontinuirano izlaganje znači debele i snažne stabljike s velikim i svijetlim pupoljcima.

Što duže vaše cvijeće stoji na suncu, to je bolje za njihovo zdravlje.

Suprotno tome, ako svoje suncokrete držite u sjeni, oni će dati sve od sebe da prate put sunca. Ovisno o smjeru u kojem se savijaju, stabljika može s vremenom oslabiti.

Također ćete morati zalijevati svoje suncokrete nekoliko puta tijekom tjedna. Idealna količina je 2 galona tjedno, što je nešto više od ostalih vrsta cvijeća.

Iako uvijek možete ručno zamagliti svoje posude, uvijek ih je bolje držati vani kako bi ih kišnica mogla hidratizirati. Ovisno o tome koliko su vaša ljeta oštra, možda ćete htjeti osigurati da vaši suncokreti dobivaju dovoljno vode kako se tlo ne bi osušilo.

Suncokrete često možemo vidjeti kako vise u jednom smjeru, posebno kada rastu samonikli u parkovima ili poljima. To se događa kada težina pupoljka pritisne stabljiku.

Za svoju biljku možda biste trebali razmisliti o začepljenju cvijeta. Koristite cijev ili predmet za podupiranje stabljike kada vaše cvijeće naraste do 3 stope. To ih drži uspravnima i omogućuje deblu da ojača na mjestu.

Što ne raditi? Zavežite svoj cvijet za lonac. Ako to učinite, vaš će se lonac na kraju prevrnuti od težine cijele stvari.

Često postavljana pitanja o uzgoju suncokreta

Koliko vremena je potrebno da sjemenke suncokreta proklijaju?

Sjemenke suncokreta klijaju za 7-10 dana. Kako postići da sjemenke suncokreta brže klijaju?

Sjemenke suncokreta brže će proklijati ako ih prije sadnje potopite u vodu 12-24 sata. Možete ih posaditi i malo dublje nego što je preporučeno i zatim redovito zalijevati. Uvjerite se da je tlo dobro drenirano i ne ostavljajte posude u mokrom tlu dulje vrijeme. Koliko dugo trebam namakati sjemenke suncokreta prije sadnje?

Sjemenke suncokreta treba namakati 12-24 sata prije sadnje Treba li suncokretu oprašivanje?

Da, suncokret treba oprašivanje da bi proizveo sjeme. Insekti poput pčela obavljaju posao ili možete upotrijebiti malu četkicu za prijenos peluda s muških na ženske cvjetove.Kada suncokreti počinju cvjetati?

Suncokreti počinju cvjetati kada dostignu visinu od oko 2-3 stope. Cvjetovi traju oko tjedan dana. Što da radim s glavicama suncokreta kad počnu odumirati?

Jednom kada glavice suncokreta počnu umirati, možete ih odrezati s biljke i objesiti naglavačke da se osuše. Kad se osuše, možete izvaditi sjemenke i spremiti ih u staklenku ili omotnicu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Vrtlarenje Organizacija i planiranje vrta Tlo i gnojenje

Koliko dugo traje podignuta vrtna gredica?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Mogu li saditi brokulu u listopadu?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Pojavljuju se korijeni biljaka: kako to popraviti

Sobne biljke Odabir sobnih biljaka Sobne biljke za kupaonu

Sobne biljke koje su savršene za vašu kupaonicu

Organizacija i planiranje vrta Sezonsko održavanje vrta Vrtlarenje

Planiranje vrta u jesen