Sadnja suncokreta: Vodič za početnike kako posaditi suncokrete u svom vrtu

Sadnja suncokreta Vodic za pocetnike kako posaditi suncokrete u svom vrtu359875498710

Sadnja suncokreta jednostavan je način da svom ljetnom vrtu dodate malo veselja jarkih boja. Evo kratkog vodiča kako pravilno posaditi i uzgajati ovo klasično cvijeće.

Pronalaženje sjemenki suncokreta za sadnju

Sadnja suncokreta počinje pronalaskom pravog sjemena za sadnju. Srećom, postoji mnogo različitih vrsta suncokreta koji odgovaraju svakom prostoru. 

Gdje posaditi sjemenke suncokreta

Posadite svoje sjemenke suncokreta na sunčano mjesto gdje će listovi biljke biti na izravnoj sunčevoj svjetlosti najmanje 6 sati dnevno. Biljke suncokreta će rasti u područjima s slabim osvjetljenjem, ali im je potrebno dovoljno sunčeve svjetlosti da bi bile visoke i najbolje cvjetale.

Biljke suncokreta najbolje rastu u dobro dreniranom pjeskovitom ilovastom tlu. Uz to, ovo izdržljivo sjeme može klijati i niknuti u tlu koje nije idealno s iznenađujućim entuzijazmom. Gdje god ih posadite, svakako smislite kako ćete zalijevati biljke suncokreta, pogotovo dok su male. Dok suncokreti ponekad niknu potpuno sami, najbolje rastu s malo dodane vode kada se tlo osuši.

Kada saditi suncokrete

Posadite sjemenke suncokreta na otvorenom u zemlju kada prođe opasnost od jakog mraza, obično oko mjeseca svibnja u mnogim umjerenim klimama. U pravilu, mnogi vrtlari čekaju tjedan ili dva nakon prosječnog datuma posljednjeg mraza u svom lokalnom području prije nego što posade suncokret.

Dok su klice suncokreta donekle otporne, najbolje uspijevaju kada klijaju u toplom, vlažnom tlu najmanje 21°C. Područja koja rijetko imaju niske temperature možda će moći saditi suncokret u ožujku ili travnju, dok ona u najhladnijim sjevernim zonama mogu poželjeti saditi suncokret sredinom svibnja ili početkom lipnja.

Ako ste propustili proljetni prozor za sadnju suncokreta, sasvim je moguće posaditi suncokret u rano ljeto i uživati ​​u cvijeću kasnije tijekom ljeta. Mnogi cvjećari sade nove sjemenke suncokreta svaki tjedan ili dva tijekom proljeća i ranog ljeta kako bi osigurali stalnu žetvu u kasno ljeto i ranu jesen.

Crno ulje suncokreta Naslijede sorte s visokokvalitetnim sjemenkama606060606012

Sadnja suncokreta: kako posaditi sjemenke suncokreta

Sadnja suncokreta je jednostavna kada imate sjemenke i mjesto za njihovu sadnju.

Koristite lopaticu da iskopate malu rupu, ne dublju od oko 3cm. Stavite sjemenke suncokreta u rupu i zamijenite prljavštinu na njoj. Zatim zalijte područje tla, pazeći da voda prodre u tlo umjesto da bježi od zakopanog sjemena.

Sjemenke suncokreta posađene u lijepu laganu mješavinu za saksije ili vrtni kompost možda neće zahtijevati nikakvo kopanje. Sjeme se često može gurnuti u tlo do dubine od 1-3cm dubine. 

Ako imate malo viška vremena, pokušajte namočiti sjemenke suncokreta 4-6 sati prije nego što ih posadite. To će pomoći osigurati da uspavano sjeme ima pristup vodi, što je vrlo važan znak da se sjeme “probudi” i nikne. Isperite natopljene sjemenke suncokreta, a zatim ih posadite na isti način kao i nenatopljene sjemenke (uključujući zalijevanje područja nakon sadnje).

Sadnja suncokreta Vodic za pocetnike kako posaditi suncokrete u svom vrtu359875498713

Njega tek zasađenih suncokreta

Sjemenke suncokreta i okolno tlo dobro zalijevajte dok klice izbijaju i počinju se hvatati. Nakon što tanka stabljika razvije nekoliko listova, biljka će biti otpornija i tolerantnija na suho tlo. Uz to, čak i suncokretu je potrebna vlaga za rast, jer ispunjava svaku biljnu stanicu i pomaže biljci da raste jer je visoka, veličanstvena stabljika. Zalijevajte suncokrete jednom tjedno u većini uvjeta (više u vrlo suhoj klimi, a manje na vlažnim mjestima). Često provjeravajte biljke suncokreta kako biste potražili znakove opuštenih ili hrskavih listova zbog dehidracije ili problema povezanih s vlagom poput gljivica.

Mogu li suncokreti rasti u posudama?

Suncokreti mogu vrlo dobro rasti u kontejnerima i posudama za sadnju s obzirom na pravo tlo za lonce i pravu sortu suncokreta. Odaberite veliku posudu s dobrom dreniranjem za svoju biljku suncokreta i posadite samo jedan suncokret u svaku posudu. Također se odlučite za laganu, dobro dreniranu organsku mješavinu za saksije.

Iako možete uzgajati bilo koju vrstu suncokreta u dovoljno velikom loncu, postoje neke male sorte koje se posebno dobro snalaze u kontejnerima. 

Vrijeme za rast suncokreta

Većini vrsta suncokreta potrebno je oko 3 mjeseca da rastu. Nekim suncokretima može trebati samo 65 dana da cvjetaju (nešto više od 2 mjeseca), dok drugima može trebati čak 100+ dana (preko 3 mjeseca) da izrastu svoje klasično veselo cvjetanje. Nakon što se cvjetovi pojave i počne oprašivanje, trebat će još nekoliko tjedana da se sjemenke suncokreta počnu formirati i razvijati unutar cvjetnih glavica.

Sadnja suncokreta Vodic za pocetnike kako posaditi suncokrete u svom vrtu359875498711
Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Kada biste trebali započeti saditi jesenski vrt?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Kako uzgajati prokulice

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Sobne biljke Svjetlo i sobne biljke

Što je jarko neizravno svjetlo za biljke?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Faze uzgoja luka: Osnove za početnike