Cvijet Betlehemske zvijezde: Vrtlarski vodič za uzgoj Ornithogalum-a

Cvijet Betlehemske zvijezde Vrtlarski vodic za uzgoj biljaka Ornithogalum34879543854810

Cvijet Betlehemske zvijezde prekrasno je simboličan samo po imenu. Međutim, njegova ljepota može zavarati zbog svoje toksičnosti za male i velike životinje.

Cvijet Betlehemske zvijezde prekrasna je višegodišnja cvjetna lukovica koja cvjeta u proljeće. Cvjetovi imaju šest bijelih zvjezdastih latica sa zelenom prugom na donjoj strani. Ova se biljka razmnožava dijeljenjem lukovice i lako se naturalizira (i možda ponekad previše entuzijastično.) Mali cvjetovi biljke Betlehemska zvijezda veličine palca cvjetaju jednom godišnje i vrlo su simbolični u mnogim kršćanskim kulturama.

Čitajte dalje da biste saznali sve o cvijetu Betlehemske zvijezde!

Cvijet Betlehemske zvijezde: veličina i izgled

Biljka Betlehemska zvijezda može narasti bilo gdje od 10-30cm visoka kada potpuno procvjeta. Lukovice rastu u grozdovima zbog čega biljka doseže oko 15cm u lišću. Nekoliko cvjetova cvjeta u grozdovima iz lukovica svakog proljeća, obično počevši od travnja i traje do lipnja. Neki kultivari ovog cvijeta imaju cvjetove uspravno usmjerene, dok drugi imaju cvjetove usmjerene prema dolje:

  • Zvijezda Betlehemskog cvijeća okrenuta prema gore
  • Zvijezda Betlehemskog cvijeća usmjerena prema dolje

Kad dođe vruće vrijeme, ti bijeli cvjetovi požute dok ne odu. Listovi su poput trave i održavaju svoj izgled tijekom cijele godine. Biljke zvijezde Betlehema savršene su za naturalizaciju na travnatom području gdje im se može dopustiti da se šire.

Ove biljke se obično mogu zamijeniti kao lukovice češnjaka. Najjednostavniji način da saznate njihovu razliku je da će češnjak imati izrazit miris kada se zgnječi ili razbije. Ove biljke imaju vrlo teritorijalnu prirodu i mogu brzo napasti travnjak ili dvorište u potrazi za što više prostora.

Porijeklo biljke “Betlehemska zvijezda”.

Betlehemska zvijezda zajednički je naziv za nekoliko biljnih vrsta Ornithogalum . Ornithogalum se sada smatra dijelom obitelji Asparagaceae (obitelj šparoga), ali se izvorno smatralo da je član obitelji Liliaceae  ili ljiljana. Poznate vrste uključuju Ornithogalum arabicum i Ornithogalum Umbellatum . Ove biljke su porijeklom iz područja oko Sredozemnog mora.

Bethlehemska zvijezda uvezena je kao ukrasna biljka, ali je od tada izbjegla uzgoj oko 1830.

Ornithogalum , koji potječe od grčkog prijevoda za “ptičje mlijeko”, prvi je put upotrijebio za referencu ove vrste biljke u 18. stoljeću Linnaeus kada je počeo sastavljati i standardizirati nazive biljaka. Latinski naziv u konačnici potječe od  ornis ,  ornithos i  gala , starogrčkih riječi za “pticu” i “mlijeko”. Smatra se da je ime povezano s bijelom bojom cvijeća.

Ostali nazivi za cvijet Betlehemske zvijezde uključuju ljiljan trave, snješku, drijemanje u podne i dama u jedanaest sati.

Cvijet Betlehemske zvijezde Vrtlarski vodic za uzgoj biljaka Ornithogalum34879543854812 1

Kako uzgajati cvijet Betlehemske zvijezde

Idealno bi bilo da se ove biljke uzgajaju na mjestima koja su djelomično do punog sunca. Potražite mjesto s najmanje 6 sati izravnog sunca dnevno. To će omogućiti biljci da dobije dovoljno sunčeve svjetlosti za uzgoj u bogatim grozdovima. Osigurajte popodnevnu sjenu u posebno vrućim klimama, jer biljka najbolje raste u umjerenim područjima.

Iako je ovu biljku prilično lako uzgajati, najbolje će rasti u dobro dreniranom tlu. Pokušajte izbjeći mjesta za sadnju na kojima voda ima tendenciju nakupljanja nakon kiše.

Rast cvijeća Betlehemske zvijezde kod kuće

Biljka Betlehemska zvijezda može se koristiti kao prekrasan ukrasni cvijet kada se održava i drži u žardinjeru. Ovo cvijeće će rasti kako bi zauzelo prostoriju žardinjera veličine koju odaberete dok se lukovice množe u spremniku.

Vrste Ornithogalum  mogu se prodavati kao rezano cvijeće. Prodaju se i kao ukrasno vrtno cvijeće i stavljaju u aranžmane za blagdane. Iako ovaj cvijet za mnoge ima veliko značenje, rasadnici ga obično ne drže na zalihama.

Ako vaš lokalni rasadnik trenutno ne nosi biljke Zvijezde Betlehema, postoji velik broj resursa za umrežavanje s drugima koji bi mogli. Pitati ili nazvati nekoliko rasadnika u različitim regijama također će dati bolje rezultate.

Simbolika Betlehemske zvijezde

Cvijet Betlehemske zvijezde ima nekoliko važnih značenja koja treba uzeti u obzir kada razmišljate o određenom simboličkom značenju koje želite naglasiti. Nevinost, čistoća, poštenje i nada moguća su tumačenja simbolike ove biljke.

Njegovo ime upućuje na grad Betlehem, koji je najčešće poznat kao mjesto rođenja Isusa Krista. Za mnoge kršćane diljem svijeta ovo mjesto ima značajno značenje i tumačenje kroz događaje i tumačenja svog imena.

Stvarna Betlehemska zvijezda (a ne cvijet) spominje se u kršćanskoj Bibliji kao da se pojavila u noći kada je rođen Spasitelj Isus Krist. U kršćanskoj teologiji ova zvijezda jest i bila je podsjetnik da je Otkupitelj došao spasiti Božju djecu. Zvijezda je postavljena na nebo kao simbol nade za sve u Jeruzalemu i širom svijeta. Bijela boja. a zvjezdasti izgled ovog cvijeta zaslužio je usporedbu s ovom biblijskom zvijezdom.

Bijela boja malih cvjetova među gustim zelenim lišćem priziva slike blagdanskog aranžmana. Također je poznato da bijela predstavlja čistoću i čistoću; prazna ploča nevinosti. U kršćanskoj teologiji Isus Krist je bio poznat kao Uzor i savršeni Sin Božji. U religioznom svijetu, poznato je da je On oličenje bezgrešnog života.

Bijela ima jake konotacije u teoriji boja i simboličkom značenju. Bijela često označava da je nešto čisto, savršeno ili nevino. Zbog toga je pomalo ironično da se cvijet koji je odabran da se odnosi na biblijsku zvijezdu Betlehema pokazao kao prava smetnja za mnoge vrtlare. Biljka je možda otrovna, ali ime i izgled su lijepi.

Toksičnost biljke Betlehemska zvijezda

Betlehemska zvijezda pripada skupini biljaka koje sadrže prirodne otrove koji utječu na srce, točnije kardenolide ili bufadienolide. To može biti opasno za svakoga tko konzumira biljku na bilo koji način.

Ti se otrovi nazivaju srčanim glikozidnim toksinima i izravno ometaju ravnotežu elektrolita unutar srčanog mišića. Posljedice mogu biti različite težine, ali ako bilo koji kućni ljubimac ili stoka proguta ovu biljku, potrebno je odmah kontaktirati veterinara.

Možda će trebati isprati crijevni trakt životinje kako bi se izbjegle daljnje probavne smetnje. Veterinar će znati ispravan tretman, a to ne biste trebali pokušavati sami. Sigurnost vaše životinje treba visoko cijeniti. Obavijestite veterinara da je životinja pojela cvijet Betlehemske zvijezde.

Svaki dio biljke koji se proguta smatra se otrovnim. Čak i kada je biljka mrtva, treba poduzeti mjere kako bi se izbjegla svaka mogućnost dodavanja biljke u sijeno ili druge mješavine žitarica koje se daju stoci. Može biti opasno i uzrokovati bolest. Neki uobičajeni znakovi trovanja kod stoke mogu uključivati ​​iritaciju želuca i crijeva, bolove u trbuhu, nepravilan rad srca i u nekim rijetkim slučajevima smrt.

Razina trovanja ovisi o pojedinoj biljci, dijelu biljke i količini koja se konzumira. Općenito se smatra da su svi dijelovi biljke otrovni – čak je i prijavljeno da voda u vazi uzrokuje toksikozu. To nije uobičajena toksikoza, ali može biti ozbiljna ako se naiđe i ako se potroši dovoljno žarulja.

Kad smo već kod lukovica, one mogu postati lakše dostupne nakon oranja, mraza ili drugih sličnih aktivnosti, čime se povećava rizik od toksikoze. Zbog ovih događaja i aktivnosti može im biti lakše pristupiti. Otrovna komponenta (a samim tim i znakovi toksičnosti) vrlo su slični lisičarki (Digitalis). Za više informacija o lisičarki kliknite ovdje.

Prvi znakovi trovanja su nadraženost želuca i crijeva, praćena abnormalnostima u otkucaju i ritmu srca, a to može prerasti u fatalne srčane aritmije.

Cvijet Betlehemske zvijezde Vrtlarski vodic za uzgoj biljaka Ornithogalum34879543854811

Uklanjanje Bethlehemske zvijezde iz vašeg vrta

Najučinkovitiji način za uklanjanje Betlehemske zvijezde je iskopavanje svake male lukovice u ožujku čim se pojavi. Moraju se pažljivo iskopati kako ne bi otkinuli listove i ne ostavljali lukovice u zemlji. To će nesumnjivo dovesti do ponovnog rasta Betlehemske zvijezde.

Ako lukovice ostanu zakopane, biljka bi tada, bez vašeg znanja, mogla rasti po vašem travnjaku ili vrtu. Možda niste svjesni jer ste mislili da ste sve uklonili, ali ste možda nešto propustili. Možete se vratiti i redovito provjeravati žarulje koje ste pokušavali ukloniti.

Najbolja metoda je biti proaktivan u traženju lukovica početkom ožujka kada počnu nicati. Što se prije iskopaju, lakše ćete ih kontrolirati i iskorijeniti iz svog dvorišta.

Mnogi uobičajeni herbicidi ne mogu u potpunosti iskorijeniti ovu biljku. Konvencionalni širokolisni herbicidi daju samo oko 20 posto kontrole, dok je (prema istraživanjima koja se koriste nekim od novijih i učinkovitijih proizvoda) kontrola korištenjem najboljih proizvoda još uvijek samo 80 posto. Učinkovita kemijska kontrola zahtijeva upornost i strpljenje.

Kada plijevite biljku, ne stavljajte prljavštinu koja je bila na tom dijelu vašeg travnjaka na nezahvaćeno područje jer bi to moglo uzrokovati i veći rast. Čak i mala lukovica usred prljavštine može izazvati još jednu pojavu ove biljke.

Kako se dijeli Betlehemska zvijezda

Nije poznato da ova biljka lako širi sadnice oprašivanjem, već diobom lukovice. Ovo cvijeće može biti prilično invazivno i razmnožavati se kako bi prestiglo dvorišta. Brzo će rasti ako se o njima ne brine.

Mnogi se nalaze uz vodene putove jer se mogu lako ustanoviti kada lukovice plutaju niz potoke. To može dodati element za uljepšavanje potocima, ali ova voda će također postati otrovna ako je progutaju kućni ljubimci ili stoka i postaje prilično opasna.

Ove lukovice su smetnja kada su divlje jer imaju guste nakupine koje se vrlo lako i brzo šire. Premještanje tla i drugih dijelova biljke na novo tlo ili područja vašeg dvorišta ili polja omogućit će biljci da napadne i raste na novom teritoriju.

Da biste kontrolirali širenje, bilo bi najučinkovitije držati ga u sadilici ili biti oprezni pri iščupavanju lukovica iz područja u kojima ih ne želite.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Organizacija i planiranje vrta Permakultura Tlo i gnojenje

Miješanje starog malča u tlo? smjernice i koristi

Uzgoj cvijeća Sobne biljke

Kada obrezati ljiljane

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Mahovina pobijeli: uzroci, rješenja i savjeti za pravilnu njegu

Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka Zaštita biljaka

4 laka koraka: kako posaditi (i njegovati) japanske perunike.

Štetočine i nametnici Uzgoj povrća Vrtlarenje Životinje i kukci u vrtu

Organski načini suzbijanja štetnika u vrtu