Vodič za njegu i uzgoj Oxalis Triangularis-a (ljubičaste djeteline)

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Oxalis Triangularis biljka ljubicaste djeteline455445945910

Biljka Oxalis triangularis, poznata kao biljka ljubičaste djeteline, ukrasna je biljka poznata po svojim zadivljujućim ljubičastim listovima u obliku djeteline i nježnim bijelim cvjetovima. Oxalis triangularis potječe iz Brazila, a danas se često uzgaja kao kontejnerska ukrasna i kao sobna biljka.

Čitajte dalje kako biste saznali sve o prekrasnoj biljci Oxalis triangularis!

Oxalis Triangularis: ljubičasta djetelina

Biljka Oxalis triangularis obično je poznata kao biljka ljubičaste djeteline zbog trokutastog lišća s tri lista. Često se komercijalno označavaju kao stvarna djetelina, osobito prije dana sv. Patrika, kada se obično kupuju ili daju kao darovi. Međutim, ove biljke dolaze iz Južne Amerike (posebno Brazila), a ne iz Irske!

Oxalis triangularis su vrlo lijepe biljke, s malim cvjetovima u obliku trube koji dolaze u bijeloj, svijetloružičastoj i boji lavande. Cvjetovi cvjetaju u proljeće i ljeto i traju dobrih nekoliko tjedana. Svaka stabljika će imati tri trokutasta lista, koja izgledaju kao tri leptira koji sjede nos uz nos. Većina sličnih biljaka ove vrste imat će zeleno lišće istog oblika, ali Oxalis triangularis je poseban zbog svojih jedinstvenih, privlačnih ljubičastih listova.

Ove biljke su također poznate kao kućne biljke koje se vrlo malo održavaju . Oxalis triangularis ima gotovo čudesnu sposobnost “vraćanja iz mrtvih”. Budući da se oslanjaju na korijenski sustav, mogu uspjeti kada su uvjeti preteški, umirući natrag svojim korijenima samo da bi ponovno izrasli kada su uvjeti ispravni.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Oxalis Triangularis biljka ljubicaste djeteline455445945913

Njega biljaka Oxalis Triangularis

Biljke Oxalis triangularis jednostavne su za njegu i mogu živjeti dugo – do 100 godina! To znači da često postaju “biljke naslijeđe”, koje se prenose s generacije na generaciju, u većini slučajeva postajući dio vrlo voljene obiteljske tradicije.

Držite ovu biljku negdje gdje može dobiti puno neizravne sunčeve svjetlosti . Iako izravna sunčeva svjetlost može biti preoštra za ovu biljku u vrućim klimatskim uvjetima, listovi zahtijevaju srednju razinu svjetlosti za proizvodnju energije. Ako uvjeti osvjetljenja nisu dovoljno svijetli, vaša biljka neće rasti tako snažno, te će postati neuređena i dugonoga, s neravnomjernim rastom i spuštenim stabljikama.

Zalijevajte svoju biljku otprilike jednom tjedno i zalijevajte je vrlo lagano/nježno. Stabljike ove biljke su nježne i lako se mogu slomiti ako se s njima grubo postupa. Zalijevajte samo kada je gornji centimetar tla suh. Previše vode može uzrokovati trulež korijena, a premalo vode može uzrokovati mirovanje biljke, o čemu ćemo kasnije raspravljati.

Oxalis Triangularis je vrlo “fotofilan”, što znači da njihovi cvjetovi i listovi reagiraju na količinu sunčeve svjetlosti koju im se daju . Pri jakom svjetlu se širom otvaraju. Uz malo ili nimalo svjetla, zatvoreni cvjetovi i listovi izgledaju poput leptira.

Ove biljke, zajedno s većinom obitelji Oxalis, pokazuju nyctinasty. To znači da se biljka kreće kao odgovor na mrak; povećanje i smanjenje njihovog nakupljanja šećera i kalija uzrokuje da se listovi podignu i klonu, gotovo kao da biljka pleše.

Biljka Oxalis triangularis naraste u prosjeku 50cm u visinu kada cvjeta , a lišće će se prilično rastegnuti. Zbog širokog rasta, ova biljka se inače drži vani. Međutim, vrlo se dobro drži kada je ograničen na lonac, što ga čini idealnom sobnom biljkom.

Kada gnojite svoju biljku, koristite uravnoteženo organsko gnojivo za sobne biljke u jačini i učestalosti navedenim na pakiranju.

Ove biljke uživaju u normalnim temperaturama u kućanstvu, negdje između 15-25 stupnjeva. Sve više od 30 stupnjeva može uzrokovati mirovanje. Ako temperature postanu previsoke, biljka će uvenuti. Pazite da ne postavljate svoju biljku blizu otvora za ventilaciju, jer fluktuacije između klimatizacije ljeti i grijanja zimi mogu uzrokovati da vaša biljka padne u šok, uspava ili potpuno ugine.

Kad cvjetovi odumru, orezati ih kako ne bi uzrokovali druge probleme, poput truleži ili bolesti. Tijekom razdoblja mirovanja biljke, odrežite i uklonite mrtvo lišće.

Presadite svoj Oxalis triangularis otprilike svake druge godine i uvijek koristite posudu jednu veličinu veću od trenutne veličine (dok se ne postigne željena maksimalna veličina). Pobrinite se da i vaše posude imaju dobru drenažu. Da biste to učinili, koristite mješavinu za zalivanje koja zadržava vlagu, ali dobro drenira. Bilo koja prosječna mješavina sobnih biljaka je u redu, ali uvijek možete dodati malo perlita ili treseta kako biste dodali više vlage. Za najbolje rezultate upotrijebite laganu mješavinu za zalivanje.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Oxalis Triangularis biljka ljubicaste djeteline455445945912

Mirovanje biljaka Oxalis Triangularis

Oxalis triangularis povremeno može ići u mirovanje, obično nakon vegetacije i kada biljka doživljava ekstremne temperature. Za to vrijeme biljka može izgledati kao da je umrla. Lišće će pasti, a cvijeće se neće otvoriti prema svjetlu. Dopustite da se to dogodi; to ne znači uvijek da je vaša biljka umrla!

Uspavana Oxalis triangularis zahtijeva drugačiju rutinu njege od biljke koja nije u stanju mirovanja. Nakon što vaša biljka miruje, uklonite mrtvo lišće. Mrtvi i oštećeni cvjetovi i lišće uzrokuju stres biljci i preuzimaju energiju koja bi se mogla usmjeriti negdje drugdje. Uklanjanjem ovih stresora, zrak može bolje strujati kroz biljku i potiče bolju distribuciju energije, što rezultira zdravijom, jačom biljkom.

Nemojte zalijevati ili gnojiti biljku koja miruje. To će natopiti tlo i uzrokovati trulež korijena. Umjesto toga, premjestite lonac u tamno, hladnije mjesto na otprilike mjesec dana i ostavite da se tlo potpuno osuši. Kada novi listovi počnu rasti, vratite biljku na neizravno svjetlo i nastavite s redovitim rasporedom njege. Zalijevajte lagano, postupno se vraćajući na normalan unos vode.

Presadite lukovice dok je biljka u stanju mirovanja, ali pokušajte to učiniti pred kraj njenog mirovanja. Biljci je potrebno vrijeme da se odmori, a stres od presađivanja i presađivanja nije dobar za biljku koja je tek izašla iz mirovanja. Dopustite mu neko vrijeme da se oporavi.

Razmnožavanje biljke Oxalis Triangularis

Biljka Oxalis triangularis ima korijenski sustav poput lukovice ili gomolja , što znači da ako vaša biljka naraste gusta i puna, možete je odlučiti razmnožavati. To znači podijeliti biljku u različite dijelove, svaki sa svojim lukovicama, i presaditi ih. Na taj način možete umnožiti jednu biljku u više.

Razmnožavanje je slično procesu presađivanja. Samo nježno izvadite biljku iz lonca i razdvojite je na dijelove. Pokušajte ne uzrokovati previše oštećenja korijena; budite sigurni da ste dobili cijeli korijen korijena, lukovice i sve. Korijenje bi moglo biti zapetljano; ako je to slučaj, upotrijebite čiste škare da ih razrežite, pokušavajući zadržati što je više moguće korijen netaknut.

Svaki komad presadite u lonce odgovarajuće veličine, dobro zalijte i vratite na svijetlo, neizravno sunce. Proces razmnožavanja i presađivanja mogao bi uzrokovati šok, a dio lišća bi se mogao zatvoriti. Dajte biljci malo vremena da se prilagodi i trebala bi se vratiti u svoje potpuno zdravlje.

Problemi pri uzgoju biljke Oxalis Triangularis

Mnogo je razloga zbog kojih bi vaše biljke Oxalis triangularis mogle patiti, stoga je važno ukloniti svaki mogući uzrok. Ako primijetite da vam biljka počinje klonuti ili se boriti, preispitajte svoju rutinu njege. Pokušajte prilagoditi zalijevanje ili gnojidbu. Ako vaša biljka oxalis triangularis nastavi opadati, evo nekih uobičajenih problema, njihovih uzroka i liječenja:

Bijele mrlje na lišću vašeg Oxalis triangularis mogu biti pokazatelj gljivične bolesti ili pepelnice. Iako previše izravne sunčeve svjetlosti može rezultirati bijelim mrljama, to je obično uzrokovano previše vlage i vlažnim, tamnim, previše vlažnim uvjetima s lošom cirkulacijom zraka u cijeloj biljci.

Većinu vremena ovaj problem nije fatalan i nestat će sam od sebe. Međutim, ako je slučaj uporan ili sve teži, možete ga liječiti fungicidom. Biljke Oxalis triangularis su prirodno otrovne, stoga svakako pročitajte naljepnicu na fungicidu kako biste bili sigurni da će dobro reagirati na vašu biljku i budite oprezni ako imate kućne ljubimce ili djecu.

Najčešći štetnik za biljku Oxalis triangularis su brašnaste stjenice. Ako vidite bijele mrlje, dobro pogledajte kako biste bili sigurni da nisu brašnaste bube. Ako su bijele mrlje brašnaste bube, odmah stavite u karantenu sve zaražene biljke. Koristite vrtno crijevo ili tuš da poprskate biljku i isperete bube. Bube možete istrljati vatom namočenom u 70% izopropil alkohol, međutim, to djeluje samo ako alkohol dođe u izravan kontakt s bubom. Nakon nekoliko sesija ovog trljanja, bube bi trebale potpuno nestati, a višak alkohola možete isprati sa svoje biljke.

Ova rješenja bi se trebala riješiti lagane zaraze. Ako je zaraza gora ili druga rješenja ne mogu obaviti posao, evo još nekoliko teških metoda:

Neemovo ulje je prirodni pesticid. Slijedite upute na naljepnici za razrjeđivanje ulja, a zatim ga poprskajte po cijeloj biljci, pazeći da uđe ispod lišća i na stabljike. Prije nego što pokrijete biljku, testirajte ulje na jednom području kako biste bili sigurni da je ulje ispravno razrijeđeno. Neem ulje odvraća bube i sprječava njihov rast. Trebat će nekoliko dana da se zapravo ubiju bube, ali je dokazano vrlo učinkovit.

Vodic za njegu i uzgoj biljaka Oxalis Triangularis biljka ljubicaste djeteline455445945911

Ako ne možete koristiti neem ulje, možete koristiti organski hortikulturni sprej. Pročitajte upute na boci, a zatim testirajte na jednom području prije nego što pokrijete biljku. Hortikulturni sprejevi će ubiti brašnaste stjenice pri kontaktu.

Ostali uobičajeni štetnici su lisne uši, paukove grinje i bijele mušice. Postoji mnogo detaljnih načina za rješavanje svakog pojedinog štetnika, ali uobičajene kontrole insekata kućnih biljaka obično ih se mogu riješiti.

Ako vaša biljka ima dosadne, žute listove ili kašaste stabljike i korijenje, najvjerojatnije pati od truleži korijena. Trulež korijena nastaje kada je biljka prekomjerno zalivena ili kada tlo zadržava previše vlage, izlažući korijenje dugotrajnim uvjetima preplavljenosti. To može uzrokovati odumiranje korijena zbog nedostatka kisika; mrtvo korijenje može propasti i istrunuti, dodatno šireći trulež. Kako biste provjerili ima li truleži korijena, izvadite biljku iz lonca i opipajte korijenje. Pokvareno korijenje izgledat će crno i izgledat će kašasto. Neki mogu pasti s biljke kada se dotaknu.

Drugi izvor truleži korijena mogu biti gljivice u tlu. Gljiva može biti u stanju mirovanja, a onda iznenada oživjeti ako se tlo prezalijeva čak i jednom. Gljive uspijevaju u vlažnim uvjetima i ubit će korijenje vaše biljke, što će dovesti do smrti cijele biljke.

Bez obzira na uzrok, trulež korijena se može izliječiti, ali samo ako djelujete brzo. Uklonite biljku iz zahvaćene zemlje i operite je pod tekućom vodom. Budite nježni, ali operite što je više moguće zemlje i zahvaćeno korijenje.

Zatim upotrijebite čiste škare kako biste odrezali preostale trule korijene. Oštrice škara očistite alkoholom i orezite jednu trećinu do polovinu listova. To će biljci dati bolju priliku da ponovno izraste korijenje jer neće trebati podržavati toliko listova. Ako je moguće, umočite preostalo korijenje u otopinu fungicida, a zatim presadite biljku u svježu zemlju i čistu posudu – koristite novi lonac ili sterilizirajte staru otopinom izbjeljivača.

Pobrinite se da nova zemlja i lonac imaju dobru drenažu! Zalijevajte biljku samo kada je gornji centimetar tla suh. Nemojte gnojiti biljku dok obnavlja svoje korijenje, jer to može uzrokovati nepotreban stres.

Toksičnost biljaka Oxalis Triangularis

Svaki dio biljke Oxalis triangularis otrovan je u velikim količinama , a najviše toksina ima u lukovicama. Čuvajte ovu biljku izvan dohvata kućnih ljubimaca i djece.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja pahira ima žuto lišće? (Pachira aquatica)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Palme

7 problema Kentia palmi (i rješenja)

Uzgoj povrća Uzgoj začinskog bilja

Koje bilje ne treba saditi zajedno?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Filodendron (Philodendron) Njega sobnih biljaka

Zašto moj filodendron ima žuto lišće?

Uzgoj povrća Zaštita biljaka

Mogu li saditi brokulu u listopadu?