Koliko veliki postaju sukulenti? (Najbolji savjeti za uzgoj sukulenata)

Wie gros werden Sukkulenten Beste Sukkulenten Anbautipps

Sukulenti su jedne od najpopularnijih sobnih biljaka, i to s dobrim razlogom! Lako ih je održavati, dolaze u raznim oblicima i veličinama, a čak ih je i malo zanemariti. Ali pitanje koje nam često postavljaju je: “Koliko veliki narastu sukulenti?”

Nažalost, odgovor na ovo pitanje je malo kompliciran. Kao što vidite, postoje stotine različitih vrsta sukulenata, a mogu varirati u veličini od samo nekoliko inča do nekoliko stopa visine. Dakle, ako tražite konkretan odgovor, morat ćete malo istražiti vrstu sukulenata koja vas zanima.

Međutim, općenito će većina sukulenata narasti onoliko koliko je visoka posuda u kojoj se nalaze. I naravno, uvijek možete podrezati svoj sukulent kako biste ga zadržali na željenoj veličini. O svemu tome ćemo govoriti u ovom postu na blogu, uključujući faktore rasta sukulenata i savjete za uzgoj sukulenata.

Pa počnimo!

Što su sukulenti?

Sukulenti su vrsta biljke s debelim, mesnatim lišćem ili stabljikom. Oni mogu pohraniti vodu u tim listovima ili stabljikama, zbog čega se često nalaze u sušnim ili pustinjskim klimama.

Sukulenti dolaze u različitim oblicima i veličinama i mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Neke uobičajene vrste sukulenata su kaktusi, aloe vera i sedum.

Sukulenti su popularan izbor za kućne biljke jer ih je lako njegovati i zahtijevaju malo vode. Mogu se postaviti na sunčano mjesto i uspijevat će uz minimalno zalijevanje.

Sukulenti nisu samo jednostavni za njegu, već su i vrlo svestrani. Mogu se posaditi u tradicionalni lonac, kontejner ili čak u viseću košaru. Sjajan su dodatak svakom unutarnjem ili vanjskom prostoru, a mogu se koristiti čak i kao dio zidne jedinice.

Čimbenici koji utječu na veličinu sukulenata

Kada je riječ o sukulentima, veličina je svakako bitna. Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na veličinu vašeg sukulenta, od vrste biljke do uvjeta uzgoja. Evo nekoliko stvari koje morate imati na umu kada pokušavate odrediti koliko će vaš sukulent narasti.

1. Vrsta biljke

Jedan od najvećih čimbenika veličine sukulenata je vrsta biljke. Neki sukulenti, poput echeveria, spadaju među manje vrste, dok drugi, poput kalanchoe, mogu narasti prilično velike. Ako niste sigurni koliko velik a
Ako kupujete određenu vrstu sukulenata, raspitajte se u svom rasadniku ili istražite na internetu.

2. Uvjeti uzgoja

Uvjeti uzgoja vašeg sukulenta također mogu utjecati na njegovu veličinu. Ako svoj sukulent uzgajate u zatvorenom prostoru, vjerojatno će ostati na manjoj strani. To je zato što unutarnji uvjeti često nisu idealni za sukulente, s nižom razinom svjetlosti i slabijim protokom zraka. Vanjski sukulenti, s druge strane, rastu mnogo više jer imaju pristup dovoljnom suncu i svježem zraku.

3. Veličina posude

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je veličina lonca. Veći lonac omogućit će vašem sukulentu da naraste do veće veličine, dok će manji lonac ograničiti njegov rast. Ako niste sigurni koju veličinu posude koristiti, vaš vrtlar može biti izvor koji može odgovoriti na vaše pitanje ili proučiti botaničke blogove o ovim temama.

4. Gnojivo

Gnojiva također mogu utjecati na veličinu sukulenata. Ako svoj sukulent redovito gnojite, vjerojatno će narasti više nego ako ga uopće ne gnojite. Međutim, ne smijete pretjerano gnojiti jer to može naštetiti biljci.

Kao što vidite, postoji nekoliko čimbenika koji mogu utjecati na veličinu vašeg sukulenta. Imajte to na umu kada birate biljku i veličinu lonca i bit ćete na dobrom putu da uzgojite zdrav, sretan sukulent.

Koliko veliki postaju sukulenti?

Iako ove biljke dolaze u različitim oblicima i veličinama, većina sukulenata je relativno mala. Međutim, postoje neke vrste koje mogu narasti prilično velike.

Veličina najvećih sukulenata

 • Jedan od najvećih sukulenata je slonova noga (Pachycormus discolor). Ova biljka je porijeklom iz Meksika i može narasti do 1,8 m visoko. Ima debelo deblo poput debla prekriveno tamnozelenim lišćem. Listovi su mesnati i imaju voštani premaz koji sprječava gubitak vode.
 • Još jedan sjajan sukulent je biljka meduča (Sedum rubrotinctum). Ova biljka je porijeklom iz Meksika i može narasti do 2 metra. Ima male, ovalne listove zelene boje s crvenim rubovima. Biljka jellybean je dobila ime po svojim malim, okruglim, crvenim plodovima koji podsjećaju na jelybean. Ovi plodovi su jestivi, ali nisu baš ukusni.
 • Drvena aloja (Aloe barbadensis) još je jedan veliki sukulent. Ova biljka je porijeklom iz Afrike i može narasti do 3 metra visine. Ima debelo deblo poput debla prekriveno zelenim lišćem. Listovi su mesnati i imaju oštar rub poput zuba.
 • Biljka žad (Crassula ovata) je najveći član obitelji Crassulaceae. Može narasti do 1,5 m visine i promjera do 1 m.

Ovi veliki sukulenti su popularne sobne biljke i često se koriste kao krajobrazne biljke u toplim klimama.

Veličina malih sukulenata

Jedno od najčešćih pitanja koje dobivamo o malim sukulentima je “koliko će veliki postati?”

Mali sukulenti na šahovskoj ploči

Mali sukulenti su obično vrlo sporo rastuće biljke. Većina ostaje prilično mala, dosežući samo oko 6 inča visine i širine u zrelosti. Međutim, postoje neke vrste koje mogu narasti malo veće.

Ako tražite sukulent koji ostaje manji, neke dobre opcije uključuju echeveria, sedume i crassule. Ove sorte obično dosežu oko 6 inča visine i širine.

Naravno, uvijek postoje iznimke od pravila. Neki mali sukulenti, poput sempervivuma, zapravo mogu narasti prilično veliki – do 2 stope visoki i široki u nekim slučajevima! Druge, poput Kalanchoe, mogu narasti nekoliko metara. A tu su i biljke poput Crassule koje mogu narasti preko 3-6 stopa!

Evo popisa nekih od najmanjih sukulenata i njihovih veličina:

 • Echeveria Lola – Ova malena Echeveria ostaje mala i široka je samo 4-6 inča. Njegovo lišće ima lijepu ružičastu nijansu, au proljeće daje žute cvjetove.
 • Sedum Morganianum – Dostiže najveću duljinu od oko 3 stope, ali pojedinačne stabljike široke su samo oko 1 inč.
 • Aeonium Firecracker – Aeonium je poznat po svojim upadljivim rozetama, a soj Firecracker nije iznimka. Naraste oko 4-6 inča u promjeru, s crvenim ili narančastim listovima koji postaju zeleni u sredini.
 • Haworthia Cooperi – Ovaj mali sukulent ima samo oko 3-4 inča u promjeru, ali njegovi su listovi fascinantni izbliza. Prozirni su, tako da zapravo možete vidjeti sitne zelenkasto-bijele cvjetove kako cvjetaju u rozeti.
 • Crassula Rupestris – Naraste do oko 4-6 inča visine i širine s plavo-zelenim lišćem obrubljenim crvenim rubom.
 • Kalanchoe Humilis – Kalanchoe su poznate po svojim šarenim cvjetnim grozdovima. Naraste samo do 4 inča u promjeru, ali može proizvesti žute, crvene ili narančaste cvjetove.
 • Lithops Bromfieldii – Lithops se često naziva “živim stijenama” jer njihovi listovi izgledaju kao da su napravljeni od stijene. Sorta Bromfieldii jedna je od najmanjih, doseže samo oko 2 inča visine.
 • Portulacaria Afra – Naraste do visine od 2-4 stope, ali pojedinačne stabljike široke su samo oko 1 inč.
 • Sansevieria Trifasciata – Ovo je biljka poznata kao biljka zmija. Ostaje relativno malen, doseže visinu od samo 2-3 stope.
 • Sempervivum Hirtum – Sempervivum Hirtum je sukulent niskog rasta koji naraste samo do 4 inča visine.

Kao što vidite, odgovor na pitanje koliko veliki mali sukulenti rastu vrlo je različit. Sve ovisi o vrsti biljke.

Općenito, male sukulente je lako njegovati i one su sjajne sobne biljke. Savršene su za one koji su tek počeli susresti ove biljke jer ih je lako održavati i lako ih je održavati.

Koliko veliki sukulenti rastu u zatvorenom?

1682618790 773 Koliko narastu sukulenti Najbolji savjeti za uzgoj sukulenata.webp

Pod pretpostavkom da mislite na uobičajene sobne biljke poput biljaka žada, aloe vere i zmija, većina neće narasti više od 3 stope. Neki mogu biti malo viši, ali ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru, vjerojatno ćete morati osigurati neki oblik potpore, kao što je kolac ili rešetka.

Biljke žada mogu narasti do 3 stope u visinu, ali sporo rastu pa će trebati vremena da dostignu tu veličinu. Biljke aloe vere također mogu narasti do 3 stope, ali također sporo rastu. Zmijske biljke mogu narasti nešto više, do 4 stope.

Ako tražite višu sukulentu za uzgoj u zatvorenom prostoru, možete isprobati Kalanchoe, koja može narasti do 5 stopa. Međutim, Kalanchoe rastu brzo, pa im morate dati dovoljno prostora da se rašire.

Bez obzira koju vrstu sukulenata odaberete, imajte na umu da svi preferiraju jaku, neizravnu sunčevu svjetlost. Previše izravne sunčeve svjetlosti uzrokovat će opekotine lišća. Dakle, ako ih uzgajate u zatvorenom prostoru, postavite ih blizu prozora gdje će dobiti jaku, neizravnu svjetlost.

Zašto moj sukulent ne raste?

Ako vaš sukulent ne raste, postoji nekoliko mogućih razloga:

 • Najčešći razlog je to što biljka nema dovoljno svjetla. Sukulenti trebaju puno svjetla za rast. Dakle, ako je vaš na sjenovitom mjestu, možda neće dobiti dovoljno svjetla.
 • Drugi mogući razlog je da biljka ne dobiva dovoljno vode. Sukulente je potrebno zalijevati jednom tjedno, ali im je potrebna i dobra drenaža. Ako je biljka u vodi, neće rasti.
 • Tlo možda nije prikladno za sukulente. Sukulentima je potrebno tlo koje dobro drenira, pa ako je vaše tlo pregusto ili nema dobru drenaciju, vaš sukulent bi mogao imati problema s rastom.
 • Uostalom, biljka možda neće dobiti dovoljno hranjivih tvari. Ako tlo nije pognojeno, biljka neće imati hranjive tvari potrebne za rast.

Ako niste sigurni u čemu je problem, uvijek možete zatražiti pomoć stručnjaka za sukulente.

Kako se brinuti za svoj sukulent: faktori rasta za sukulente

Ove trendi biljke zapravo je prilično lako njegovati, sve dok razumijete njihove osnovne potrebe.

Evo nekoliko savjeta za njegu vaše biljke:

Mladi se sočno sunčaju pod toplinskom lampom

2. voda

Jedan od najčešćih razloga odumiranja ovih biljnih vrsta je prekomjerno zalijevanje. Vodu pohranjuju u lišću, pa ih ne morate često zalijevati.

Zapravo, najbolje je pogriješiti skrivanjem. Kada ustanovite da je tlo potpuno suho, tek tada trebate zaliti biljku. Prilikom zalijevanja pazite da vaša biljka bude dobro natopljena kako bi voda mogla doći do korijena.

3. kat

Sukulenti trebaju dobro drenirano tlo da bi uspijevali. Ako je vaša biljka u vlažnom tlu, korijenje će početi trunuti i vaša biljka će na kraju uginuti.

Da biste osigurali dobru drenažu, možete je pomiješati s perlitom ili pijeskom. Također možete kupiti mješavine tla za kaktuse i sukulente u lokalnom rasadniku ili na internetu.

4. Gnojivo

Sukulenti ne trebaju puno gnojiva, ali imaju koristi od lagane gnojidbe s vremena na vrijeme. Koristite gnojivo za sukulente ili višenamjensko gnojivo razrijeđeno na pola snage.

Gnojite svoju biljku svaka dva mjeseca tijekom vegetacijske sezone (proljeće i ljeto), a zatim preskočite gnojidbu u jesen i zimu.

Sukulenti se sunčaju ispred prozora

5. Temperatura

Sukulenti su prilično otporni na temperaturu, ali vole toplo vrijeme. Ako živite u hladnijoj klimi, biljku možete uzgajati u zatvorenom prostoru blizu sunčanog prozora.

Samo pazite da temperatura ne padne ispod 50 stupnjeva Fahrenheita (10 stupnjeva Celzija).

6. Štetočine

Sukulenti su relativno slobodni od štetnika, ali ponekad mogu biti osjetljivi na brašnaste stjenice, lisne uši i ljuskare. Ako vidite štetočine na biljci, možete ih ukloniti rukom ili ih poprskati insekticidnim sapunom.

7. Namaz

Jedna od najboljih stvari kod sukulenata je to što se lako razmnožavaju. Sukulente možete razmnožavati iz listova ili reznica.

Za razmnožavanje iz lista ili reznice, jednostavno uklonite list s biljke ili odrežite dio stabljike s biljke i ostavite da se razvije kalus tijekom nekoliko dana. Nakon što je list ili reznica žuljevita, možete je posaditi u dobro drenirano tlo.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Posude za sobne biljke Tlo i gnojenje

Korištenje kamenja na dnu lonaca za cvijeće: objašnjenje drenaže

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka

Savijen list biljke: uzroci i jednostavna rješenja

Organizacija i planiranje vrta Uzgoj povrća

Koje je povrće najbolje u jesen?

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako raste češnjak

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Tlo i gnojenje Zaštita biljaka

Kako se riješiti plijesni u tlu sobnih biljaka