Francee Hosta: Popularna zelena sorta s nježnim bijelim rubovima

Francee Hosta Popularna zelena sorta s njeznim bijelim rubovima543534590910

Tražite najbolju hostu za sadnju? Ako imate sjenovito mjesto koje treba osvijetliti, klasična Francee Hosta bi mogla biti prava biljka za vas.

Francee Hosta je srednje velika raznolika hibridna sorta hosta iz Nebraske poznata po pouzdanim zelenim listovima s tankim bijelim rubovima. Uzgajana zbog brzog rasta, malo održavanja i tolerancije na sjenovite lokacije, ovoj biljci potrebno je oko pet godina da u potpunosti sazrije u onu gustu, slikovitu hostu koju svi vole.

Od osnovnih savjeta za vrtlarstvo do saznanja na koje štetočine treba paziti, u nastavku pogledajte vrhunski vodič o održavanju vaše Francee Hoste zdrave i sretne!

Francee Hosta: Osnove

Od svog uvođenja, Francee je postala jedna od najpopularnijih sorti hosta ikad predstavljenih. Ova sorta je također korištena u razvoju drugih popularnih sorti hosta. 

Sa svojim velikim srcolikim, tamnozelenim listovima (ocrtanim bjelokostima), Francee hosta je hosta srednje veličine. Pojedinačna grozd ima tendenciju da naraste oko 70-120cm široke i nešto manje od dva metra visoka. Povrh prekrasnog zeleno-bijelog kontrasta Franceea, visoki, svijetli cvjetovi lavande sigurno će cvjetati negdje oko srpnja, što samo doprinosi privlačnosti ove pasmine hosta.

Sadnja Francee Hoste

Francee Hosta voli bogato, blago kiselo tlo, često obogaćeno organskim kompostom. Francee hostama je potrebno mjesto sa srednjom hladovinom i djelomično sunce (sve više od jutarnjeg svjetla moglo bi biti malo preoštro). Osim toga, hostama je potrebno stalno vlažno tlo. Ako se prljavština osuši, osušit će se i oni, a bijeli rubovi na lišću mogu početi posmeđivati.

Za najbolje rezultate, vlasnici hosta predlažu kopanje rupe koja je šira nego što je duboka. Još jedna stvar koju treba imati na umu je planirate li ili ne posaditi više od jedne hoste. Ako je to slučaj, svakako posadite svoje hoste s dovoljno prostora između njih kako vaš vrt ne bi bio previše skučen ili pretrpan. Francee Hoste su hoste srednje veličine i općenito se sade na udaljenosti od 50-70cm. Hoste (uključujući Francee hosta) su sklone širenju, pa imajte to na umu kada tražite pravo mjesto za sadnju!

Francee hoste imaju tendenciju da rastu najsnažnije kada se sade u djelomičnoj sjeni do djelomičnog sunca. Oštra popodnevna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekotine lišća. Ipak, većina ovih biljaka voli malo sunca ujutro, pogotovo ako su biljke mlade i brzo rastu. Ove hoste mogu podnijeti kratke toplinske valove (čak i u temperaturnom rasponu oko 38°C), pod uvjetom da imaju odgovarajuću vodu i hlad.

Briga za Francee Hostu

Briga za biljke Francee hosta općenito uključuje osiguravanje da biljke imaju dovoljno vode, osobito kada se sade u vrućim klimama, tijekom toplinskih valova i kada se sade na prirodno suhim mjestima.

Dobro pravilo za zalijevanje hosta je da im dajete oko 25 mm vode svaki tjedan. Ako hoste taj tjedan dobiju ovoliko kiše, vjerojatno ih ne treba zalijevati, ali svaki nedostatak treba nadoknaditi dodatnim zalijevanjem. Pokušajte ne zalijevati lišće Hoste, već umjesto toga nanesite vodu izravno na tlo iznad korijena (navodnjavanje kapanjem djeluje vrlo dobro za hoste). Hoste je najbolje raditi rano ujutro (večernje zalijevanje može potaknuti oštećenje puževa i puževa tijekom noći)

Štetočine Hosta

Sljedeći na dnevnom redu, štetnici. Ove jadne biljke imaju neprijatelje.

Neki štetnici hosta uključuju:

Liječenje

Puževi:

Iako su ovi tipovi uobičajeni u svakom vrtu, puževi će juriti na vašu Francee hostu s osvetom (mora da imaju prilično dobar okus). A najbolji način da ih se riješite je kontrola štetočina.

No, ako tražite mali DIY izlaz iz ovoga, iskusni vrtlari predlažu pivo. Ne, ne za otklanjanje vaših problema, već za puževe. (Oni vole pivo). Ako ste spremni isprobati, sve što trebate je zdjela, malo piva i malo strpljenja.

Evo što ćete učiniti.

Napunite zdjelu otprilike do pola s malo piva i malo je zakopate u zemlju (ostavljajući je nepokrivenu) u blizini mjesta gdje je populacija puževa najraširenija. Očigledno, puževe privlači alkohol, i oni će skliznuti ravno u zdjelu, bez načina da izađu.

Mrlje i trulež:

Najlakši način da izbjegnete mrlje i trulež je da na glavi dobijete omjer zalijevanja i sunca. Previše vode i previše vlage mogu uzrokovati truljenje, pa ako se držite odgovarajućih količina, trebali biste biti na čistom mjestu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Posude za sobne biljke Uzgoj povrća

Uzgoj rajčica u posudama

Tlo i gnojenje Zemlja i gnojiva za sobne biljke

Koliko zemlje za posudu od 5 litara? (Plus druge veličine)

Sobne biljke Njega sobnih biljaka Odabir sobnih biljaka Sobne biljke prema prostorijama Sobne biljke za čišći zrak

26 nevjerojatnih biljaka za spavaću sobu koje pomažu boljem snu

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka

Jednostavna njega kalateje roseopicte