Patriot Hosta: šarena sorta Hoste

Patriot Hosta Sveamericka sarena sorta Hosta355345439810

Ako ste vrtlar koji želi opremiti svoju gredicu s nekim novim biljkama, možda ćete htjeti nabaviti Patriot Hostu. Ova mala biljka ima neke značajke koje bi vas mogle iznenaditi!

Patriot Hosta je trajnica otporna na sjenu uzgojena u Virginiji koja ima raznobojno lišće s tamnozelenim središtem i bijelim oko rubova. Ova sorta hosta je srednje velika sorta s nasipom lišća koji doseže 1,2m širine i do 60cm visine. Ove biljke poznate su kao biljke za uređenje okoliša koje ne zahtijevaju održavanje i koje mogu uljepšati slabo osvijetljena područja u dvorištu.

Čitajte dalje za dodatne pojedinosti o Patriot Hostama, njihovim uvjetima rasta, zdravstvenim problemima i savjetima o tome kako im pružiti najbolju njegu!

Patriot Hosta: Osnove

Patriot Hostu je razvio John Lee Machen Jr. iz Mobjack Nursery u Virginiji. Ova sorta je predstavljena 1991. godine, a ubrzo je postala jedna od najpopularnijih sorti hosta na tržištu. Patriot Hosta nastala je kao “sport” (mutacija) popularne Francee Hosta . Patriot Hosta proglašena je Hostom godine 1997. od strane Američkog udruženja uzgajivača hosta , a 2012. godine dobila je prestižnu RHS nagradu Garden Merit .

Patriot Hoste su vrlo vizualno privlačne biljke i poznate su po tome što su prilično svestrane. Kao što je gore spomenuto, imaju tamnozelene sredine i kremasto bijele ili žute rubove. Za njih je prilično lako brinuti; obično se zna da su sretni u djelomičnoj sjeni, iako zapravo mogu podnijeti punu sjenu ako je potrebno. Mogu se koristiti u uređenju okoliša, kao pokrivač tla, biljka za rubove ili dio šumskog vrta. Nema ograničenja!

Patriot Hosta obično cvjeta tijekom ljeta. Preporučljivo ih je zalijevati izravno na tlo ispod lišća. Patriot Hosta je izvrstan izbor za pozadinu zbog svoje ugodne boje i raznovrsne upotrebe. Možete ga posaditi u hladu i dobro će uspijevati sve dok se o njemu dobro brine. Može podnijeti uvjete ako je pH tla bilo gdje od neutralnog do kiselog, tako da je to jedna stvar o kojoj nećete morati puno brinuti.

Sadnja Patriot Hoste

Patriot Hoste je lako posaditi. Biljke se ili prodaju kao biljke u saksijama u vrtnom centru tijekom vegetacije ili se šalju kao neaktivne biljke tijekom jeseni.

Odaberite djelomično zasjenjeno mjesto za sadnju sa jakim, neizravnim svjetlom. Patriot Hoste su donekle tolerantne na izravnu sunčevu svjetlost, ali će trebati često zalijevanje na tim mjestima.

Hoste u malim posudama mogu se saditi u razini tla lonca čak i s okolnom vrtnom zemljom. Hoste s golim korijenom mogu se saditi neposredno ispod razine tla.

Briga za Patriot Hostu u vrtu

Patriot Hosta Sveamericka sarena sorta Hosta355345439812

Patriot Hosta je prilično izdržljiva biljka, odnosno sve dok joj pružate njegu koja joj je potrebna i koju zaslužuje. Evo nekoliko savjeta za brigu o vašoj hosti.

Patriot Hosta je biljka koja je vrlo otporna na sjenu. Ako ga posadite u gredicu, stavite je na mjesto s puno sjene i malo sunčeve svjetlosti sve dok nije izravno sunčevo svjetlo. Zapravo, vrtlari koji žive u ekstremno vrućim klimama mogli bi čak staviti svoje Patriot Hoste u područje pune sjene. Sunčeva svjetlost je dobra, ali previše će isušiti vašu hostu. To bi moglo rezultirati manje vegetacije, mutnom bojom i smežuranim, smeđim lišćem.

Prilikom odabira tla za svoju Patriot Hostu, odaberite onu koja ima izvrsnu drenažu. Patriot Hoste obično su tolerantne na većinu tipova tla, ali osobito dobro uspijevaju na bogatom i plodnom tlu. Ako tako odlučite, možete dodati malo organskog komposta i pomiješati to s odabranom mješavinom tla. To će vašoj biljci osigurati dodatne hranjive tvari i pomoći joj da napreduje. Ako svoju hostu uzgajate u loncu, pazite da koji god odaberete ima dosta drenažnih rupa.

Kompost je vjerojatno najbolje gnojivo koje ćete pronaći za Patriot Hostu. Ako je kompost vaše gnojivo po izboru, trebali biste uneti nešto u tlo hoste nekoliko puta godišnje. To će maksimalno povećati ishranu. Opcija je i gnojivo sa sporim oslobađanjem. Nanesite ga jednom godišnje na svoju Patriot Hostu. Kao i kod zalijevanja, trebali biste paziti da ovo gnojivo nanesete samo na tlo/korijenje. Pazite da zrnca gnojiva ne dođu na listove jer bi to moglo uzrokovati izgorjevanje i smežuravanje.

Patriot Hoste obično zahtijevaju prilično vlažno tlo u svakom trenutku da bi bile sretne. Nakon što se hosta uspostavi u vašem krajoliku, može malo bolje podnijeti sušne periode, ali sigurno neće dugo trajati kroz razdoblja suše. Preporučljivo je zalijevati Patriot Hostu barem jednom tjedno, a čak i češće tijekom sušnih ili ekstra toplih razdoblja. Kao što je već spomenuto, trebali biste zalijevati hostu izravno na tlu ispod lišća, a ne na vrhu lišća. Navlaživanje vrha vegetacije potencijalno bi moglo privući puževe i puževe.

Što se temperature i vlage tiče, Patriot Hosta nije pretjerano izbirljiva biljka. Obično su zadovoljni bilo kojom temperaturom i mogu izdržati čak i temperature do -10˚C. Obično će trebati oko šest tjedana takve temperature prije nego što biljka uspava. Patriot Hosta je čvršća nego što izgleda!

Uzgoj Patriot Hoste: štetnici i problemi

Patriot Hosta Sveamericka sarena sorta Hosta355345439811

Prvi problem koji ćete vjerojatno imati s Patriot Hostama zapravo je manji problem za biljku nego za vas. Sve hoste su zapravo otrovne za kućne ljubimce kao što su mačke, psi i konji. Oni su potpuno sigurni za ljude, ali ako se vaša hosta nalazi na mjestu gdje bi netko od vaših krznenih prijatelja mogao doći do nje, svakako biste trebali biti oprezni. Ako vaš konj, mačka ili pas pokazuju zabrinjavajuće simptome (povraćanje, proljev, nadutost, letargija, gubitak apetita, bol u trbuhu), odmah potražite pomoć veterinara.

Što se štetnika tiče, puževi i puževi su vjerojatno najgori krivci. Općenito je dobra ideja tretirati svoju hostu nekom vrstom mamca ili odvraćanja (i, naravno, pokupiti sve puževe ili puževe koje biste mogli vidjeti). Ako hosta ima problem s pužem koji ide bez nadzora, to bi moglo uzrokovati ozbiljnu štetu vašoj hosti. Znat ćete da imate moguću zarazu ako počnete vidjeti smeđe ili rupavo lišće.

Osim toga, jeleni i zečevi mogu s vremena na vrijeme pronaći put do vaše gredice kako bi grizli vaše domaćine. Ako se to dogodi, najbolje je (ako je moguće) premjestiti Patriot Hostu bliže pročelju svoje kuće. Mnogo je manje vjerojatno da će se šumska stvorenja odvažiti tamo i to bi moglo biti dovoljno da vaše biljke budu sigurne.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)


SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više

SOBNE BILJKE

Potpuni vodič za urbane vrtlare

Moderna e-knjiga za ljubitelje biljaka
Saznaj više