8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

8 Pflanzen um Wildtiere zuruck in Ihren Garten zu locken

Dok svijet počinje otvarati oči prema globalnom smanjenju divljih životinja i hitnoj potrebi za poboljšanjem staništa divljih životinja, mnogi od nas se pitaju što mogu učiniti da pomognu i umiru od želje da daju svoj doprinos.

Tijekom karantene, vrijeme provedeno kod kuće potaknulo nas je da više vremena provodimo u našim vrtovima i razmišljamo o tome kako pomladiti svoje prostore.

Što je najbolje od svega, što više možemo privući divlje životinje, to se bolje osjećamo i to više želimo učiniti.

Počinjemo shvaćati da pomalo divlji i zapušteni vrt, koji dopušta biljkama da rastu kako žele, stvara svoju vrstu ljepote.

Da bi divlje životinje napredovale, potreban vam je širok izbor biljnih vrsta.

Jednostavni prehrambeni lanci znače da ne možete privući ptice i sisavce u svoje dvorište bez osnovnih stvari. Mnogi kukci, poput puževa i kornjaša, izvor su hrane za nešto drugo.

Ako ste novi u vrtlarstvu ili samo želite brzu ideju o biljkama koje će vam udahnuti drugačiji život, evo 8 biljaka koje će privući divlje životinje natrag u vaš vrt.

1. Lavanda

8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Bez sumnje, lavanda je jedna od najboljih biljaka za pčele. Ova zeljasta trajnica ima visoke klasove s malim listovima, ali raskošne ljubičaste cvjetove s ogromnim glavicama koje divljaju pčele na dobar način.

Ako u svom vrtu imate lavandu, teško ćete u ljetnim mjesecima na njoj ne pronaći pčelu.

Privlačenje pčela u vaš vrt i potpomaganje njihove regeneracije ključno je za naš opstanak budući da su one tako istaknuti oprašivači voća i povrća. Možete ih pozvati da oprašuju vaše biljke sadnjom cvijeća koje pčele vole.

Lavanda nije samo prekrasan dodatak vašim rubovima i gredicama; također je jestiv, prekrasno miriše i ima ljekovita svojstva. Lavanda ima moć smirivanja, pomaže vam da zaspite i ima protuupalna svojstva.

2. Budleja

1682651994 909 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Za leptire, buddleia drži prvo mjesto u njihovim srcima. Leptiri i mnogi drugi kukci hrane se slatkim nektarom koji daju, a buddleia se obilno razmnožava, pa je ima u izobilju.

Leptiri su također plodni oprašivači, odgovorni za uspješnu proizvodnju mnogih usjeva, uključujući voće i kavu.

Leptiri također polažu jaja koja se izlegu; Njihove gusjenice važan su izvor hrane za druge, poput ptica i vodozemaca.

Nekima sadnja buddleje u svom vrtu ne dolazi u obzir; To je prilično agresivan grm i može napraviti značajnu štetu na zgradama, posebno kada su stare, jer se sjeme lako zaglavi u kutovima i pukotinama.

Postoje mnoge druge biljke koje leptiri vole, uključujući flokse i šiškarice.

3. Stolisnik

1682651994 80 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Stolisnik je vrtni čudesni cvijet; čini se da ima sve i jednom kad ga posadite u svom dvorištu uskoro ćete privlačiti divlje životinje izvan svojih snova.

Iako je izvrsna atrakcija za ptice zbog svog nektara – proizvodi sjemenke i privlači pčele i leptire – vole ga i manji kukci.

Mnogi stolisnik smatraju korovom. Neki se jako trude ukloniti ga iz svog dvorišta. No, nedvojbeno je vrijedna biljka i ima pozitivan utjecaj na biološku raznolikost.

Lisne uši vole stolisnik, možda mislite da je ovo užasno otkriće, ali ako uživaju u stolisniku, ne uživaju u vašoj žetvi. Lisne uši znače raskošniju gozbu i za bubamare.

Velikooke stjenice također vole stolisnik, a ova fantastična stvorenja odvratit će druge štetočine od pustošenja vaših usjeva.

4. kardinalni cvijet

1682651994 177 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Kolibrići su izvrstan dodatak vašem vrtu. Nevjerojatno ih je gledati, ali se također hrane širokim spektrom insekata i štetočina, smanjujući njihov broj i omogućujući vam da uživate u svom vrtu.

Osim kolibrića, malo je drugih vrsta ptica koje uživaju u cvjetovima nektara koje mogu dati. Oni koji to rade mogu posjetiti i do 2000 cvjetova dnevno. Dakle, ako želite podržati kolibriće, morate puno saditi.

Kolibriće privlači odabir cvijeća i tražit će ih. Jedan od najdražih joj je cvijet kardinal. Ova zeljasta trajnica daje prekrasne crvene cvjetove koje kolibrići apsolutno vole.

5. Glog

1682651994 213 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Za podršku pticama u vašem vrtu, glog je broj jedan. Glavni razlog zašto je tako nevjerojatan je taj što drvo u jesen rađa obilje jarko crvenih bobica šipka koje ostaju na biljci do proljeća.

Iako su ove bobice štetne za ljude, ptice ih gutaju u jednom gutljaju, izbjegavajući njihove toksine. Ovaj vitalni izvor hrane može samo značiti da ptice mogu preživjeti tijekom zimskih mjeseci.

Mnogo je razloga zašto imati ptice u svom vrtu. Savršeni su za držanje kukaca i malih sisavaca podalje i za raspršivanje sjemena, što podržava biološku raznolikost. Također su inspirativni za promatranje, a neke vrste, poput crvendaća, mogu postati dobro poznati posjetitelji.

6. Suncokreti

1682651994 469 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Voljeli ih ili mrzili, pauci su ključni dio hranidbenog lanca; Oni su predatori i plijen. Neophodni su za kontrolu broja muha i poslastica su za ptice. Oni također više vole biti ostavljeni sami nego što mislite.

Visoki cvjetovi poput suncokreta i lisičarki idealni su za paukove između kojih mogu graditi svoje mreže. Visoki su i savršeno postavljeni da uhvate svoj plijen, a kada im se maknu s puta, manje je vjerojatno da će ih uništiti ljudi i veći sisavci.

Pauke također možete pozvati u svoj vrt tako da ostavite područja gdje mogu rasti malo više i tako da strateški postavite male hrpe cjepanica, koje su fantastična staništa za stotine vrsta insekata, ne samo za pauke.

7. Crvena djetelina

1682651994 597 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Ako živite u ruralnijem području i želite privući jelene u svoje dvorište, Crvena djetelina je pravi favorit.

Ova cvjetajuća trava je velika ljepotica sa svijetloljubičastim cvjetovima i ako je uključite u svoj vrt također ćete podržati male sisavce kao što su miševi i vjeverice koji jedu cvjetne mahune i brojne ptice koje vole sjemenke.

Popis dobrobiti crvene djeteline se nastavlja. Izvrsna je biljka za pomlađivanje tla jer može obnoviti razinu dušika.

Crvenu djetelinu također možete koristiti kao proizvod za zdravlje, uglavnom za sprječavanje krvnih ugrušaka i za pomoć kod simptoma menopauze poput valunzima i znojenja.

8. Iris žute zastave

1682651994 264 8 biljaka za privlačenje divljih životinja natrag u vaš vrt

Najbolji način da privučete žabe u svoje dvorište je napraviti ribnjak; Čak i mala vodena masa može ih podržati i pružiti im mjesto za sklonište i razmnožavanje.

Žabe u vašem vrtu fantastične su za držanje kukaca podalje, posebno onih koji vole grickati vaše biljke poput puževa, kornjaša i gusjenica. Njihovo potomstvo, punoglavci, također će smanjiti broj komaraca gutanjem ličinki koje se izlegu u stajaćoj vodi.

Iako vam nije dopušteno donositi žablju mrijest u svoj ribnjak iz divljeg područja, kada vaše jezerce postane savršeno mjesto za njih, one će uskoro stići.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjeme tikvice

Sobne biljke Kalateja (Calathea) Njega sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Kako razmnožavati kalateju

Uzgoj povrća Vrtlarenje Zaštita biljaka

Pravilan razmak za rotkvice u vrtu

Travnjaci i ukrasno bilje

Velike Hoste i savjeti za njihov uzgoj

Tlo i gnojenje Vrtlarenje

Kako posaditi drveće u vreće za uzgoj

Voćnjak i uzgoj voća Vrtni alati i oprema

Uzgoj lubenice u vrećama za uzgoj (cjeloviti vodič)