6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

1682656750 6 exotischste Pflanzen fur Ihren Garten

Biljke i cvijeće su lijepi i jedinstveni bez obzira na to što rade ili gdje rastu.

Ipak, neke smatramo egzotičnim, ali što to znači? Tehnički, egzotično cvijeće je intrigantno i senzacionalno, ali nije porijeklom iz određene zemlje u kojoj raste.

Egzotične biljke obično su jarke sa svjetlijim bojama i većim cvjetovima s intrigantnim svojstvima.

Oni mogu ili ne moraju prirodno rasti u vašem vrtu, ovisno o vrsti biljke i uvjetima koji su joj potrebni, ali uvijek možete koristiti staklenike ili grijaće prostirke za simulaciju željenih uvjeta.

Ako ste ljubitelj egzotičnih biljaka i želite se okušati u uzgoju, evo 6 najegzotičnijih biljaka koje će ispuniti vaš vrt.

1. Svjetleći poker cvijet

6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Znanstveno poznat kao Kniphofia, Red Hot Poker Flower porijeklom je iz južne Afrike. Ova jedinstvena biljka pravo je čudo, a nadimak je dobila zbog velikih i šarenih grozdova cvjetova koji čine glavicu i nalaze se na vrhu duge, tanke stapke.

Ima svijetlu vruću crvenu boju na vrhu cvjetova, koja blijedi od narančaste do žute prema donjim cvjetovima.

Red Hot Poker Flower počinje cvjetati u kasno proljeće. Imaju dugu sezonu rasta, što ih čini savršenim izborom za dodavanje interesa i intrige u krevete.

Kako biste produljili sezonu, pobrinite se da je cvijeće koje se pripremalo odumrlo i potaknite novi cvjetovi.

Ove egzotične biljke podnose mnoge vrste tla osim onih koja su često močvarna, posebno tijekom zimskih mjeseci.

2. Rajska ptica

1682656748 950 6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Ovaj popis ne bi bio potpun bez prekrasnog cvijeta rajske ptice, nazvanog tako jer iz daljine izgleda kao tropska ptica u letu. Potječe iz Južne Afrike, gdje se češće naziva cvijetom ždrala.

Obično su cvjetovi ove biljke kombinacija jarko narančaste i plave; Međutim, postoje sorte s bijelim cvjetovima. Oprašuju ga kukci i ptice, stoga ima snažno deblo.

Svaki pokušaj uzgoja ove biljke isplatit će se jer ima tako intrigantan cvat. Ipak, može biti malo zahtjevan, pa kad ga stavite u zemlju i počne rasti, čeka vas dugo.

Potrebno joj je često zalijevanje i puno sunca da bi uspijevala. Također ćete ga morati unijeti u kuću kako se približava jesen.

3. sramotna biljka

1682656748 466 6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Mimosa pudica, osjetljiva biljka i pospana biljka uobičajeni su nazivi za biljku sramotu koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. Često raste poput korova u tropskim područjima, ali je korisna biljka i neosporne ljepote s ljubičastim nitastim laticama koje rastu iz stabljike.

Najintrigantniji aspekt ove biljke je njezino neobično lišće. Prvo, nalikuju paprati, ali što je najvažnije, kad ih se poškaklja, presavijaju par po par nekoliko minuta prije nego što se ponovno otvore.

Uzgoj biljke za sjenu u vašem vrtu vrlo je jednostavan. Vole tople temperature između 60-85 stupnjeva i puno jakog svjetla, ali ne nužno izravnu sunčevu svjetlost. Više vole stalno vlažno tlo, ali nemojte ga brkati s močvarom jer će im korijenje uskoro početi trunuti.

4. Orhideja

1682656748 255 6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Popis egzotičnih biljaka ne bi bio potpun bez nježne orhideje. Iako sada rastu na svim kontinentima osim Antarktika, vjeruje se da potječu iz Kine.

S više od 25 000 vrsta koje možete izabrati, postoji nešto za svakoga. Ako želite najegzotičnije i najneobičnije, razmislite o nabavi orhideje s majmunskim licem ili leteće patke, koje su jednako zabavne koliko i fascinantne.

Postoji toliko mnogo vrsta orhideja koje imaju različite uvjete uzgoja da morate pročitati o vrsti koja vam odgovara, ali većini je potrebno suše korijenje s puno prozračivanja. Bolje im odgovara rijetko obilno zalijevanje osim ako se nalazite na vlažnom mjestu, što znači da mogu apsorbirati vlagu iz zraka.

U hladnijim klimama, orhidejama je potrebno mjesto u zatvorenom prostoru ili staklenici na svijetlim prozorskim daskama gdje je temperatura toplija i stalnija.

5. Plavi pasiflora

6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Plavi cvijet strasti je poput sjajne zvijezde usred svog zelenog lišća. Bonus ove biljke je što tijekom ljetnih mjeseci rađa svoje blago – marakuje. Međutim, budite oprezni da ne konzumirate nezrelu marakuje ili lišće biljaka, jer se kemikalije u njima pretvaraju u cijanid kada se progutaju.

Pasiflora snažno raste i brzo će prekriti zid ili ogradu ako su uvjeti dobri. Ima strukturu sličnu vinovoj lozi s viticama koje pomažu biljci da se uhvati za sve kako bi dosegla nove visine. Trebala bi uspijevati sve dok je vaša biljka na sunčanom, toplom mjestu s dobro dreniranim tlom.

Plava pasiflora ne treba obrezivanje; Međutim, ako je podrežete i odrežete mrtvu, biljka će izgledati urednije. Unatoč svom tropskom izgledu, ova bi biljka trebala preživjeti zimu sve dok nanesete dosta malča. Mladice će ponovno niknuti idućeg proljeća.

6. Frangipani

1682656748 294 6 najegzotičnijih biljaka za vaš vrt

Frangipanis dolazi u mnogim bojama, uključujući bijelu, ružičastu i crvenu, ali bez obzira na boju, prekrasni su! Ima pet debelih latica s različito obojenim središtima. Cvjetovi ove biljke mirišu božanstveno, ali zapravo ne sadrže nektar, koji mami insekte da dođu i opraše ih.

Iako se ova stabla često povezuju s Havajima ili Južnim Pacifikom, porijeklom su iz Srednje i Južne Amerike, iako danas rastu po cijelom svijetu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

6 načina da pomognete svojoj biljci pauka sa žutim lišćem

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Uzgoj začinskog bilja

Zašto listovi mog bosiljka postaju smeđi?

Organizacija i planiranje vrta Vrtlarenje

Uzdignuti vrt za početnike

Sjeme Očuvanje sjemena starih sorti

Kako sačuvati sjemenke lubenice

Uzgoj povrća Vrtlarenje

Kako uzgajati paprike