Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

1682601084 Wurmer im Boden beseitigen Identifizierung und Dinge die Sie wissen

Proširite vijest!

Vjerojatno ovo čitate jer ste vidjeli nešto čudno ispod površine svoje zemlje i zabrinuti ste da bi to mogli biti crvi.

Crvi u čistom tlu važan su dio zdravog vrta jer jedu biljnu tvar i proizvode izmet crva. Možete prozračiti tlo, poboljšati drenažu i dodati organsku tvar. Međutim, veliki broj čistih crva u tlu može ukazivati ​​na problem koji treba riješiti.

Ako se ne kontroliraju, neke vrste čistih crva mogu prouzročiti štetu jer buše kroz korijenje i stabljike mladih biljaka.

U ovom ćete članku naučiti kako prepoznati sićušne bistre gliste u tlu, utvrditi jesu li dobre ili loše i prednosti koje njihova prisutnost može pružiti.

Prepoznajte malene prozirne crve u tlu:

Dok ste vrtlarili možda ste vidjeli sićušne, prozirne crve u zemlji u vašem vrtu. Evo nekih vrsta crva i štetočina koje izgledaju kao “sićušni bistri crvi”:

gliste:

Gliste su prozirni crvi koji su znatno veći od valjkastih crva. Jako nalikuju manjim vrstama glista i vidljive su golim okom. Uglavnom se nalaze u kompostnom tlu i nisu štetni za biljku.

Močnice imaju pozitivnu ulogu i ne moraju se uklanjati iz tla. Oni razgrađuju organski materijal i revitaliziraju tlo. Dolaze u gomilama.

Nematode:

Nematode (također zvani valjkasti crvi) pripadaju tipu nematoda i mogu se prepoznati po njihovim nesegmentiranim tijelima. Sićušni su i mogu se, ali i ne moraju vidjeti golim okom.

Neke vrste valjkastih crva toliko su male da će vam trebati svjetlosni mikroskop da ih vidite. Ovi prozirni crvi najpoznatiji su po tome što uzrokuju infekcije kod biljaka i životinja.

Iako neke nematode uzrokuju bolesti, one su bezopasne i donekle korisne. Plijen za različite vrste nematoda su biljke, male životinje, bakterije itd.

Vrste nematoda:

 • Biljne parazitske nematode
 • Slobodnoživuće nematode
 • Nematode koje se hrane gljivicama
 • Predatorske nematode
 • nematoda svejeda

Biljno-parazitske nematode:

Nematode koje se hrane biljkama nazivaju se biljnoparazitske nematode. Biljnoparazitske nematode koriste biljke kao domaćine za život i razmnožavanje. S druge strane, oni uzrokuju razne ozbiljne bolesti u biljkama kao što su bolesti korijenskih čvorova i ciste.

Kod bolesti korijena, ovi čisti crvi rastu u blizini korijena i oštećuju ga. Pogođena biljka pati od sporog rasta i može umrijeti.

Ako primijetite klorozu (žutilo lišća), to može biti posljedica zaraze biljnim parazitskim nematodama. Još jedan pokazatelj ovih čistih crva je venuće biljke.

Evo nekoliko primjera takvih nematoda:

 1. Ukopana nematoda (Radopholus similis)
 2. Ditylenchus dipsaci
 3. Borova nematoda uvenuća (Bursaphelenchus xylophilus)
 4. Sojina cista nematoda
Uklonite crve u identifikaciji tla i stvari koje znate

Slobodnoživuće nematode:

Za razliku od nematoda biljojeda, nematode koje žive slobodno su vrste čistih crva koje je dobro držati u svom vrtu. Ovi sićušni, prozirni crvi neophodni su za rast biljaka.

Povećavaju plodnost tla i poboljšavaju drenažu.

Osim toga, slobodnoživuće nematode djeluju kao repelenti za insekte, a biljke uspijevaju u njihovoj prisutnosti. Hvataju gljive, bakterije, insekte i druge nematode, smanjujući njihov broj u tlu.

Neki primjeri slobodnoživućih nematoda su:

 1. Aphelenchus avenae
 2. Caenorhabditis elegans

Sljedeće su vrste slobodnoživućih nematoda ovisno o njihovoj prehrani:

Nematode koje se hrane gljivama:

Ove vrste nematoda ovise o hrani i hranjivim tvarima od gljiva. Oni prodiru kroz staničnu stijenku i odvajaju sav unutarnji materijal od tijela micelija.

Gljive uzrokuju mnoge bolesti biljaka. Ovi sićušni crvi reguliraju populaciju gljivica i tako pogoduju biljci.

Gljive sadrže i dušik koji se oslobađa u tlo nakon zaraze nematodama. Primjer ovih nematoda koje se hrane gljivicama su Anguinidae.

Nematode koje jede bakterije:

Nematode bakterijedi plijene bakterije. Smanjuju populaciju bakterija u tlu i zaustavljaju širenje bolesti uzrokovanih njima.

Većina nematoda ima usta ili stomu za gutanje hrane, ali nematode bakterijedi nemaju. Kod ovih bistrih crva, usta se mijenjaju i formiraju šuplji kanal koji se koristi za unošenje bakterija.

Primjeri ove vrste valjkastih crva uključuju Sydney Brenner’s Model Nematode (Caenorhabditis elegans) I Chiloplacus symmetricus.

Predatorske nematode:

Vrsta nematoda koja lovi druge nematode, male životinje, protozoe ili insekte naziva se grabežljiva nematoda.

Ovi bistri crvi korisni su za rast biljaka jer se hrane i parazitskim nematodama. Ovo je izvrstan način za uništavanje nematoda koje oštećuju biljke iz tla.

Primjer predatorskih nematoda je Heterorhabditis bakteriofag.

Nematode svejedi:

Nematode svejedi razlikuju se od ostalih vrsta nematoda. Nemaju fiksni plijen tijekom svog životnog ciklusa. Hrane se različitim plijenom u različitim fazama života.

Nematode svejedi mogu jesti druge manje nematode i loviti veće. Ova karakteristika nematoda svejeda čini ih iznimno učinkovitima za rast biljaka.

Neki primjeri nematoda svejeda su Aporcelaimidae I Dorylaimidae.

Ličinke gljivičnih komaraca:

1682601081 Eliminirajte 125 crva u tlu Identifikacija i stvari koje znate

Ponekad bistri crvi uopće nisu crvi, već ličinke gljive komarca.

Muha sciarida polaže svijetla, bjelkasta jaja na vlažno tlo. Ta se jaja izlegu i iz njih se oslobađaju ličinke sciarida. Ličinke gljivičnih komaraca imaju bijela tijela koja izgledaju bezbojno ili prozirno s izrazito crnom glavom.

Ličinke gljivičnih komaraca su štetnici i oštećuju rast biljaka. Oni ovise o biljkama kako bi preživjeli i nastavit će to činiti dok se ne pretvore u muhu. Zahvaćena biljka može biti oštećena ovim štetnicima i umrijeti.

Ličinke gljivične mušice lako možete pronaći oko korijena zahvaćene biljke. Zatim možete upotrijebiti kemijski pesticid da ih ubijete.

Ako oklijevate koristiti kemikalije na svojoj biljci, možete isprobati prirodne lijekove poput ulja neema ili pesticida „uradi sam“ kako biste se riješili ličinki sciarida.

Odakle dolaze ti bistri crvi?

Tlo je prirodno stanište mnogih životinjskih i biljnih vrsta. Crvi su također među vrstama koje obično žive u tlu. Nematode se prirodno pojavljuju u svim tipovima tla.

Gliste, s druge strane, koloniziraju samo kompostno tlo. Mogu lutati vrtnim tlom ako nađu tragove organske tvari za raspadanje.

Ličinke gljivičnih komaraca dolaze iz jaja za valenje. Ostaju u zemlji dok ne izrastu u muhu sciaridu. Prijevoz zaraženog tla može dovesti do širenja ličinki sciarida u čistom tlu.

Prednosti čistih crva u tlu:

Dodavanje bistrih crva u tlo može pomoći. Evo nekoliko prednosti čistih crva u tlu

Poboljšanje kvalitete tla:

Poznato je da bistri crvi poput nematoda i lončanica poboljšavaju kvalitetu tla. Bistri crvi igraju ključnu ulogu u razgradnji organske tvari i dodavanju raznih hranjivih tvari u tlo.

Regulacija rasta štetnih vrsta:

Neke vrste nematoda hrane se parazitima i vrstama koje uzrokuju bolesti koje se nalaze u tlu. Kao rezultat toga, smanjuju populaciju takvih vrsta u tlu. To čini tlo idealnijim za rast biljaka.

Osigurajte izvor hrane:

Neki sićušni okrugli crvi služe kao plijen raznim kukcima, člankonošcima u tlu i drugim većim nematodama. Gljive i mikroorganizmi koji se nalaze u tlu također se hrane ovim čistim crvima. Stoga čisti crvi također predstavljaju izvor hrane za biom tla.

Reciklirajte hranjive tvari:

Bistri crvi djeluju kao prirodni razlagači u tlu. I valjkasti i lončari rade na organskoj tvari kako bi je razgradili u jednostavnije oblike dok otpuštaju hranjive tvari u tlo.

Ovo je jedan od razloga zašto gornji sloj tla može djelovati tamnije.

Bakterijske i gljivične nematode ubijaju bakterije i gljivice i otpuštaju višak amonijaka u tlo. Biljke koriste te hranjive tvari za svoj rast.

Nedostaci čistih crva u tlu:

Čisti crvi u tlu imaju nekoliko nedostataka. Iako većina čistih crva nije štetna, neki mogu biti smrtonosni i otrovni za zdravlje biljaka.

Oni povlače hranjive tvari iz biljke i ovisni su o njihovoj hrani. To slabi biljku i usporava njen rast.

Neki čisti crvi mogu napasti vanjsku stranu biljke. Oštećuju stabljike, korijenje, lišće, cvjetove i cjelokupni izgled biljke. Biljka može pokazivati ​​znakove kloroze i venuća. Ako se situacija ne popravi, biljka može umrijeti.

Crvi pronađeni u tlu

Jesu li crvi dobri i za vrtne i za lončanice?

Da, većina crva je dobra i za vrtne i za lončanice sve dok su prisutni u razumnim količinama. Višak crva može učiniti više štete nego koristi, stoga je važno dodati priličnu količinu crva vašoj vrtnoj biljci.

Umjerena količina crva može koristiti tlu, razlažući organsku tvar u tlu i oslobađajući hranjive tvari. Također može poboljšati kvalitetu tla i pomoći vašoj biljci da raste.

Hoće li crvi ubiti biljke?

U većini slučajeva crvi ne ubijaju biljku. Ali ako lonac ili vrt ima previše crva, organska tvar u loncu možda neće biti dovoljna da ih hrani. Mogu početi jesti podzemne dijelove biljke pa čak i ubiti biljku.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sadnice i presađivanje Zaštita biljaka

Kako uzgajati sadnice

Sirupi i džemovi Voćnjak i uzgoj voća

Drijenak, drenjine ili dren – Sve što trebate znati

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Tlo i gnojenje Životinje i kukci u vrtu

Riješiti se crva u zemlji: identifikacija i stvari koje biste trebali znati

Sobne biljke Njega sobnih biljaka

Jasmin- sve što trebate znati

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

9 razloga zašto Hoya ne raste (i rješenja)