Problem sa štetočinama? Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

1682608012 Schadlingsproblem Entdecken Sie diese organischen Optionen um Lebewesen fernzuhalten

Vrtni štetnici mogu uništiti vaše omiljene biljke. Međutim, mnogi od najpopularnijih proizvoda za suzbijanje štetočina sadrže štetne sastojke. Srećom, postoje i mnoge mogućnosti za biološko suzbijanje štetočina, kao što će ovaj post uskoro dokazati.

9 organskih načina za uklanjanje problema s vrtnim nametnicima

Ako tražite organske načine za ublažavanje štete koju štetnici uzrokuju u vašem vrtu, bit će vam drago pronaći vrhunske mogućnosti koje su vam dostupne. Evo devet najboljih organskih metoda koje možete koristiti za kontrolu vrtnih nametnika:

 1. Nanesite ulje nima na svoje biljke
 2. Poprskajte štetnike organskim insekticidnim sapunom
 3. Posipajte dijatomejsku zemlju oko svojih biljaka
 4. Dodajte nematode u svoju vrtnu zemlju
 5. Pozovite korisne kukce u svoj vrt
 6. Uzgajajte biljke koje prirodno odbijaju štetočine
 7. Koristite mješavinu češnjaka i vode
 8. Zaštitite svoje biljke pokrovima za redove
 9. Ručno uklonite vrtne štetnike

Gore navedene metode primjenjuju se na različite situacije i imaju različitu učinkovitost. Sljedeći odjeljci će vas upoznati s detaljima svakog od njih.

1) Nanesite ulje nima na svoje biljke

Ulje nima prirodno je ulje koje dolazi iz stabla nima i prilično je učinkovito sredstvo protiv insekata. Ova tvar djeluje na nekoliko načina kako bi smetala kukcima i smanjila njihovu prisutnost u vašem vrtu.

Jedan od načina na koji ulje neema djeluje je uplitanje u hormonalni ciklus kukca. Jednom kada ulje nima utječe na hormone štetočine, toj štetnici postaje puno teže razmnožavati se i polagati zdrava jaja. Kako štetočine u vašem vrtu proizvode manje održivih jaja, njihova će se populacija u vašem vrtu smanjiti. Ulje nima također sprječava nametnike da se istovremeno hrane vašim biljkama.

Ulje nima može odvratiti stotine vrtnih nametnika, uključujući lisne uši, brašnare i bijele mušice. Najbolji način nanošenja ulja nima je prskanje biljaka kada nisu na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zora i sumrak često su idealni za nanošenje ulja nima jer jaka sunčeva svjetlost može uzrokovati opekline lišća nakon nanošenja ulja nima.

2) Poprskajte štetnike organskim insekticidnim sapunom

Insekticidni sapun još je jedno od najučinkovitijih organskih rješenja za kontrolu štetočina. Prskanje insekticidnih sapuna po vašim biljkama ubit će mnoge štetočine mekog tijela koje žive na vašim biljkama. Aktivni sastojci u insekticidnim sapunima razgrađuju vanjske slojeve tijela štetočina i uzrokuju ekstremnu dehidraciju. Oba ova čimbenika na kraju postaju kobna za štetnike na vašim biljkama.

Insekticidni sapun mora doći u dodir s vašim vrtnim štetočinama dok je još mokar kako bi bio učinkovit. Nakon što se sapun osuši, gubi većinu svoje učinkovitosti. Najbolji način korištenja insekticidnog sapuna je lociranje štetočina na vašoj biljci, a zatim prskanje otopine sapuna izravno na njih.

Možete pronaći nekoliko opcija insekticidnog sapuna koje možete kupiti. Ako ste zainteresirani za biološku kontrolu štetočina, trebate odabrati insekticidni sapun koji se kao takav reklamira. Na svakoj etiketi insekticidnog sapuna mora biti jasno da li je organski ili ne.

Problem sa štetočinama Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

3) Pospite dijatomejsku zemlju oko svojih biljaka

Širenje dijatomejske zemlje po vrtnim gredicama učinkovita je metoda suzbijanja štetočina koja zahtijeva minimalan napor. Dijatomejska zemlja je tvar u prahu sastavljena od fosiliziranih ostataka sićušnih morskih stvorenja. Ovi fosilizirani ostaci imaju fantastičnu sposobnost izvlačenja tekućine iz tijela kukca, uzrokujući dehidraciju i eventualnu smrt.

Dijatomejsku zemlju možete posipati po i oko svojih najosjetljivijih vrtnih biljaka. Ova jednostavna primjena dovoljna je da ubije mnoge od najčešćih vrtnih štetnika. Međutim, dijatomejska zemlja može ubiti korisne organizme poput medonosnih pčela. Dijatomejska zemlja također može biti štetna ako se udiše.

Najbolji pristup nanošenju dijatomejske zemlje je nošenje maske za lice dok je posipate po tlu u vrtu. Također biste trebali biti svjesni da u tom području postoji nekoliko korisnih insekata koji bi mogli uginuti od kontakta s dijatomejskom zemljom. Ove dvije mjere opreza pomoći će vam da ostanete sigurni dok uklanjate insekte koji štete vašim biljkama.

4) Dodajte nematode u svoju vrtnu zemlju

Dodavanje nematoda tlu u vašem vrtu također pomaže u smanjenju štetnika koji žive u vašem tlu. Nematode su mikroskopska stvorenja slična crvu koja možda već postoje u vašem tlu. Problem je u tome što vaše tlo vjerojatno nema dovoljno nematoda da spriječi zarazu.

Povećanje populacije nematoda u vašem tlu neće riješiti probleme povezane s nadzemnim štetnicima. Međutim, oni su izuzetno dobro opremljeni za kontrolu štetnika koji žive u tlu kao što su ličinke, tripsi i kukuruzni crv.

Pazite kakve nematode puštate u svoj vrt. Dok korisne nematode pomažu u sprječavanju štetnika, druge vrste nematoda mogu naštetiti vašim biljkama. Raznolikost nematoda koju biste trebali koristiti je entomopatogena nematoda, često se jednostavno naziva korisna nematoda.

5) Pozovite korisne kukce u svoj vrt

Čini se da je pozivanje kukaca u vaš vrt posljednja ideja kojoj treba težiti prilikom uklanjanja štetnika. Međutim, mnogi kukci su korisni za vaš vrt i pomažu u odbijanju drugih štetnih vrsta insekata. Neki od najkorisnijih insekata za kontrolu štetočina su:

 • bubamara
 • mljevena buba
 • Brakonidne ose
 • Zelena čipkasta krila
 • Djevojačka Buba

Svaki kukac na gornjem popisu lovit će najuobičajenije štetočine koje ćete pronaći u svom vrtu. Uvođenje ovih korisnih kukaca ubojica u vaš vrt prirodan je način za sprječavanje i ublažavanje zaraze.

6) Uzgajajte biljke koje prirodno odbijaju štetočine

Neke vrste biljaka vrlo su učinkovite u odvraćanju štetnika od ulaska u vaš vrt. Neke od najboljih biljaka za ovu svrhu su:

 • nevena
 • ružmarin
 • krizanteme
 • Poriluk
 • češnjak vlasac

Uzgoj takve biljke vrijedna je preventivna mjera protiv najezde štetnika. Mnoge od ovih biljaka koje odbijaju nametnike također dodaju prekrasno cvijeće i lišće u vaše planove sadnje.

7) Koristite mješavinu češnjaka i vode

Mnogi vrtni štetnici mrze češnjak i izbjegavat će ga pod svaku cijenu. Ovu tendenciju možete iskoristiti tako da svoje biljke prskate češnjakom. Da biste upotrijebili ovu metodu, morat ćete zgnječiti nekoliko režnjeva češnjaka pomoću blendera ili procesora hrane. Zatim dodajte nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa i razrijedite smjesu vodom.

Nakon što dovršite ove korake, možete napuniti bočicu s raspršivačem mješavinom češnjaka i vode. Sljedeći put kada posumnjate na zarazu, poprskajte svoje biljke otopinom češnjaka kao što biste to učinili insekticidnim sapunom ili uljem nima.

8) Zaštitite svoje biljke pokrovima za redove

Jedan od najpouzdanijih načina zaštite vaših biljaka od štetnika je stvaranje fizičke barijere. Iako se ovaj pristup može činiti nezgrapnim, to je jedna od rijetkih opcija koja gotovo jamči da će vaše biljke biti bez štetnika. Pokrivači redova često su prva opcija koju vrtlari koriste kada očajnički žele zaštititi svoje omiljene vrtne biljke od zaraze.

Plutajući poklopci za redove možda su najpopularniji tipovi pokrova za redove koje možete koristiti. Ovi pokrovi za redove lako se postavljaju i blokirat će sve insekte koji pokušavaju pristupiti vašim biljkama, a istovremeno će omogućiti ulazak sunčeve svjetlosti. Najbolji način da koristite pokrov za redove je da ga postavite odmah nakon sadnje usjeva. Dodavanje pokrova za redove odmah nakon sadnje daje insektima minimalnu priliku da se probiju u vašu gredicu.

9) Ručno uklonite vrtne štetočine

Naš posljednji savjet za kontrolu štetočina je najjednostavniji. Kako biste brzo riješili problem s štetočinama u vrtu, kukce možete ukloniti ručno.

Stavite par vrtlarskih rukavica i pregledajte svoje biljke ima li nametnika koje možete vidjeti golim okom. Nakon što pronađete ove insekte, trebali biste ih ukloniti iz biljke ili ih odmah ubiti. Uklanjanje ruke nije najbolja opcija za raširenu zarazu. Ali ako ste primijetili samo nekoliko štetočina na svojim biljkama, njihovo ručno uklanjanje može biti korisna opcija.

Možda će vas također zanimati… Chiggers protiv djetelinskih grinja

1682608010 67 Problem sa štetočinama Otkrijte ove organske mogućnosti za držanje stvorenja podalje

Zašto je poželjno organsko suzbijanje štetočina?

Sada znate neke od najboljih organskih opcija za kontrolu štetočina za vaš vrt. Prije nego što završimo, pogledajmo neke od razloga zašto se ove organske opcije isplati koristiti.

Organski pesticidi su sigurniji za korištenje

Nebiološke mogućnosti suzbijanja štetočina često sadrže jake kemikalije koje mogu naškoditi vašem zdravlju. Možda je primamljivo upotrijebiti ove metode kako biste svoj vrt trenutno riješili štetočina. Međutim, sigurnija dugoročna opcija je korištenje organskih pristupa jer oni ne predstavljaju rizik za vašu dobrobit.

Organsko suzbijanje štetočina je ekološki prihvatljivo

Kemikalije koje se nalaze u nebiološkim pesticidima nisu samo štetne za vas, već mogu naštetiti i okolišu. Nasuprot tome, biološka kontrola štetnika često se oslanja na prirodne procese koji im omogućuju uklanjanje štetnika bez ugrožavanja zdravlja okoliša.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Sobne biljke Sobne i kućni ljubimci

Mačja trava: Vodič za uzgoj zelenila za vašu mačku

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Presađivanje sobnih biljaka

Jednostavni koraci za zaustavljanje uvenuća vaše biljke nakon presađivanja

Vrtlarenje Zaljevanje sobnih biljaka

Zašto biljkama treba voda?

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka

Zašto moja lavanda umire? (7 jednostavnih rješenja)

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Zašto stabljike moje zamije opadaju?