9 savjeta za kontrolu zlatica krastavaca (organski!)

Najezda zlatice krastavca nije samo dosadna. Također mogu uzrokovati ozbiljnu štetu žvakanjem lišća i cvijeća vaših biljaka i uzrokujući bakterijsko venuće. Srećom, postoji nekoliko načina biološke kontrole krastavčevih zlatica. Ovaj će vam članak predstaviti devet najučinkovitijih.

1) Poznavanje biljaka koje su podložne najezdi zlatice

Ublažavanje štetnih učinaka najezde zlatica krastavaca počinje utvrđivanjem koje su vaše biljke najugroženije. Tipično, biljke koje krastavčeve zlatice najčešće napadaju pripadaju obitelji Cucurbitaceae, čije članove ponekad nazivamo tikvicama. Evo nekoliko primjera popularnih biljaka iz ove skupine:

Druge biljke izvan porodice tikva također privlače zlatice krastavca, posebno vrste koje cvjetaju rano u proljeće. Odličan je početak znati koje bi vaše biljke mogle oštetiti zlatice krastavca. Međutim, potrebno vam je puno više znanja prije nego što možete kontrolirati zlatice krastavca.

2) Razumjeti dvije glavne vrste zlatice krastavca

Nisu sve zlatice krastavca iste. Zapravo, postoje dvije glavne skupine zlatica krastavaca između kojih biste trebali znati razliku:

 • pjegava zlatica (Diabrotica undecimpunctata)
 • Prugasti kornjaši krastavca (Acalymma vittatum)

Iako su ova dva buga dosta slična, postoji nekoliko ključnih razlika koje vrijedi napomenuti. Kao što biste mogli očekivati, pjegavi kukci krastavca i prugasti kornjaši krastavca razlikuju se po izgledu. Obje su dugačke oko petinu inča i imaju žuta krila s crnim oznakama. Ime svake bube pokazuje kako te crne mrlje izgledaju.

Dvije vrste zlatice također imaju različite sklonosti u ponašanju. Na primjer, prugaste zlatice krastavca obično se hrane tikvicama, dok pjegave zlatice napadaju širi raspon biljaka iz više biljnih obitelji. Dakle, razumijevanjem dviju glavnih vrsta zlatica krastavaca i načina na koji ih prepoznati, imat ćete bolju predodžbu o tome koje biljke trebate zaštititi.

3) Odaberite odgovarajuće biljke za pratnju

Jedan od najboljih načina da spriječite ulazak zlatica krastavaca u vaš vrt je uzgoj biljnih vrsta koje ih odvraćaju. Evo nekih od najboljih pratećih biljaka tikvica koje štite zlatice od krastavaca:

 • asteri
 • mačja trava
 • Kukuruz
 • neven
 • rotkvica
 • buhač

Postoje dva glavna načina na koje biljke mogu pomoći u obrani od najezde zlatica krastavaca. Dok neke biljke odbijaju zlatice, druge privlače prirodne predatore zlatica. U svakom slučaju, sadnja nekoliko vrsta s gornjeg popisa fantastičan je način da odvratite zlatice krastavca od napada na vaš vrt.

9 savjeta za organsku kontrolu zlatica krastavaca

4) Neka drugi kukci žive u vašem vrtu

Ovaj se savjet može činiti kontraintuitivnim vrtlaru početniku koji se nada spriječiti najezdu insekata u svom vrtu. Međutim, dopuštanje određenim kukcima da žive u blizini vaših biljaka iznimno je korisno ako želite spriječiti da zlatice krastavca prevladaju. Evo nekoliko primjera:

 • Brakonidne ose
 • mljevena buba
 • bubamara
 • vojnik buba
 • pauci vukovi

Bube krastavca velike su u usporedbi s mnogim drugim kukcima. Također imaju izdržljive vanjske ovojnice zbog kojih ih je teško jesti. Srećom, sva stvorenja na gornjem popisu sposobna su loviti kukce krastavca. Da biste koristili ovu preventivnu strategiju, sve što morate učiniti je uzgojiti biljke koje vole grabežljivce zlatice krastavca.

5) Redovito provjeravajte ima li na biljkama zlatica krastavaca

Inspekcija je još jedan redoviti zadatak održavanja koji možete preuzeti kako biste pratili potencijalne zlatice krastavca u svom vrtu. Ako uzgajate usjeve osjetljive na ove štetnike, pažljivo ih pregledajte tijekom vegetacijske sezone.

Prilikom pregledavanja vrta pripazite na odrasle zlatice i jaja zlatice. Imajte na umu da su odrasle zlatice krastavca duge samo djelić inča i da imaju prvenstveno žuti izgled. Ovisno o sorti, također imaju crne točkice ili crne pruge.

Bube krastavca obično polažu jaja na podnožje biljaka blizu površine tla. Jaja su mala, ali imaju tendenciju grupiranja u vidljive mase.

Čim primijetite odrasle zlatice krastavca ili njihova jajašca na biljci, vrijeme je da ih uklonite. Što prije primijetite prisutnost zlatica krastavaca i suzbijete ih, veće su šanse da ćete ih se riješiti, zbog čega je redoviti pregled toliko važan.

6) Područja za sadnju održavajte čistima i bez otpadaka

Čišćenje svih gredica s biljkama tikve ključno je u biološkoj kontroli zlatne zlatice. Bube krastavca obično koriste mrtvo lišće i druge vrste biljnih ostataka za prezimljavanje. Pokrivanje ovih materijala omogućuje zlaticama krastavca da budu sigurni i topli tijekom najhladnijih mjeseci u godini.

Ako dopustite nakupljanje biljnih ostataka u gredicama i ostavite ih preko zime, u sljedećoj vegetacijskoj sezoni može doći do najezde zlatica. Iako samo čišćenje otpadaka iz dvorišta nije dovoljno za odvraćanje ovih nametnika, ono je nužna mjera.

Očistite svoje vrtne gredice tijekom vegetacije kako biste spriječili da ih kornjaši krastavca koriste kao sklonište. Zatim obavite temeljito čišćenje neposredno prije dolaska zime kako biste uklonili ono što bi moglo biti sezonski dom za zlatice krastavaca

Možda će vas također zanimati… Chiggers protiv djetelinskih grinja: Kako prepoznati razliku

7) Zaštitite svoje biljke pokrovima za redove

Jedan od najsigurnijih načina za stvaranje barijere između vaših biljaka i skupine zlatica je korištenje plutajućih pokrova za redove. Navlake za plutajuće redove izrađene su od tkane plastike, poliestera ili drugih sintetičkih materijala.

Pokrivači redova dolaze u nekoliko različitih varijanti, od kojih svaka može ponuditi jednu ili više prednosti vašim biljkama. Na primjer, dok neki pokrovi za redove samo sprječavaju napade štetočina, drugi mogu pružiti zaštitu od vjetra i toplinu po hladnom vremenu.

Ugradnja poklopca reda obično je jednostavan postupak. Sve što trebate učiniti je postaviti jednu preko svojih novozasađenih biljaka. Provjerite jesu li rubovi poklopca udubljeni u tlo kako bi se stvorila potpuna brtva bez praznina kroz koje bi kukac mogao puzati. Međutim, također trebate držati pokrov dovoljno labavim da vaše biljke rastu unutra.

Iako pokrovi za redove možda nisu najatraktivniji dodatak vrtu, oni imaju golemu praktičnu upotrebu za sprječavanje štetočina. Malo je drugih metoda koje su tako učinkovite u sprječavanju zlatica krastavaca u vašim redovima za uzgoj.

Saznajte više o biološkoj kontroli štetočina

8) Posadite biljku zamku za nove zlatice krastavca

1682607652 407 9 savjeta za suzbijanje zlatica krastavaca Bio

Jedna od zanimljivijih taktika za suzbijanje zlatne zlatice je metoda zamke. Ovaj pristup uključuje uzgoj vrste biljke kojom se kornjaši hrane na rubu vašeg vrta. Sve zlatice krastavca u tom području vjerojatno će stići do ove biljke. Trebali biste dopustiti da se zlatice krastavca nakupe na vašoj biljci zamke, a zatim ih ubiti insekticidom.

Ova metoda je najbolja za sprječavanje nove najezde zlatice krastavca. Namamljivanjem ovih insekata na poznato mjesto, možete predvidjeti njihov dolazak i eliminirati ih prije nego što se prošire na ostatak vašeg dvorišta.

9) Rotirajte svoje usjeve tikve

Plodored je važan za sprječavanje zlatice krastavca. Razlog tome je što zlatice krastavca mogu živjeti na ostacima prošlosezonske berbe bundeva. Ako sljedeće sezone uzgajate slične biljke na istom mjestu, može doći do zaraze.

Tijekom jesenskog čišćenja trebali biste se usredotočiti na uklanjanje svih biljnih ostataka s tog područja. Ali čak i ako obavite temeljito čišćenje, ono što je ostalo od vašeg usjeva može pomoći zlaticama da prežive zimu, stoga izbjegavajte sadnju istih biljaka tikve u istu gredicu iz sezone u sezonu.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Njega sobnih biljaka Pilea (Pilea peperomioides) Razmnožavanje sobnih biljaka Sobne biljke

Biljka prijateljstva (Pileu Involucrata) – Vodič za njegu i uzgoj

Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Njega alokazije crnog baršuna(Alocasia Reginula)

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Voli li Monstera imati veliki korijen?