Dizajnirajte vrt koji izgleda izvanredno u jesen

1682624757 Entwerfen eines Gartens der im Herbst hervorragend aussieht

Od vrućeg vremena do roštilja, ljeto nam pruža mnogo prilika za provođenje vremena na otvorenom. Ali samo zato što se ova sezona bliži kraju ne znači da morate prestati uživati ​​u svojim omiljenim mjestima na otvorenom. Zapravo, jesen može biti jedno od najugodnijih doba godine za provođenje vremena u vašem vrtu. Ključ kako biste maksimalno iskoristili svoj jesenski krajolik je dizajn svojih omiljenih vrtnih površina imajući na umu pad od samog početka. Ovaj vodič za ideje za jesenski vrtni krajolik pomoći će vam da počnete.

Dizajnirajte vrtne sobe prilagođene jeseni

Za većinu je šareno lišće najprivlačniji aspekt jesenske sezone. Međutim, prije nego što možete razviti svoju omiljenu paletu biljaka s jesenskim lišćem, postoji nekoliko dizajnerskih razmatranja koja biste prvo trebali razjasniti. Početne dizajnerske odluke uvelike će pomoći u transformaciji vašeg dvorišta u mjesto koje izgleda i osjeća se najbolje u jesen.

Koristite sunčevu svjetlost

Iako u jesen ima mnogo toplih dana, imajte na umu da ima i mnogo hladnih dana. Ponekad temperatura može pasti toliko nisko da satima sjedenja vani više nije ugodno. Srećom, postoji taktika koju možete koristiti za održavanje topline u prostorima okupljanja koja koristi sunčevu svjetlost.

Bilo da planirate terasu ili drugu vrtnu površinu koju planirate koristiti u jesen, pobrinite se da prostor bude potpuno izložen suncu. Ako živite na sjevernoj hemisferi, pobrinite se da nema visokih stabala ili zgrada duž južne strane prostora koji ste stvorili za jesensku upotrebu. To omogućuje da što više sunca uđe u područje, čineći ga mnogo toplijim od zasjenjenih područja vašeg vrta.

Blokiraj hladne vjetrove

Iskorištavanje prednosti sunčanih područja na vašem imanju učinkovit je način da osigurate da vam neće biti previše hladno dok uživate u jesenskoj sezoni. Ali postoji još jedna tehnika uređenja okoliša koja može biti jednako učinkovita za istu svrhu.

Jesen često donosi povjetarac koji može biti hladan ili čak prilično hladan u nekim slučajevima. Osim ako vi i oni koji se okupljaju u vašem dvorištu nemate zaklon od ovih vjetrova, ne možete očekivati ​​da ćete tamo dugo ostati. Da otupite učinak hlađenja ovog vjetra, pokušajte postaviti gustu zimzelenu živicu od čvrste ograde duž jedne ili više strana vaših jesenskih vrtnih površina. Zapamtite da najhladniji vjetrovi često dolaze sa sjevera i zapada.

Dizajnirajte vrt koji izgleda sjajno u jesen

Stvorite područja za jesenske aktivnosti

Stvaranje jesenskih prostora koji su dobro orijentirani u pogledu vjetra i sunca imat će nevjerojatan utjecaj na to koliko su ti prostori udobni. Međutim, također može pomoći da se ljudima da izravniji razlog da izađu van. Srećom, postoje neke jesenske aktivnosti koje možete planirati dok planirate svoj krajolik.

Jedan od najpopularnijih predmeta na otvorenom među vlasnicima kuća je jama za vatru, a nema boljeg vremena za korištenje jame za vatru od hladne jesenske večeri. Dok planirate vrt za jesen, postavljanje jame za vatru dat će vama i vašim prijateljima razlog za okupljanje. Isto tako, u svom vrtu možete napraviti mjesta za zabavne jesenske blagdanske ukrase, od kojih ćemo neke obraditi kasnije u ovom članku.

Birajte biljke koje najbolje izgledaju u jesen

Sada kada ste pokrili neke od osnovnih elemenata vašeg jesenskog uređenja vrta, vrijeme je da prijeđete na jedan od najuzbudljivijih dijelova projekta uređenja okoliša. Najprivlačnije biljke koje možete uključiti u svoj jesenski krajolik su one koje imaju nevjerojatne jesenje boje lišća. Međutim, možda ćete se iznenaditi da postoji mnogo sjajnih cvjetnica i za jesen. U sljedećih nekoliko odlomaka pogledajmo neke od najboljih biljaka koje će vam dati neke ideje za jesenski vrt.

Sadite drveće sa šarenim jesenskim lišćem

Nijedan tipičan jesenski krajolik nije potpun bez barem jednog impresivnog stabla. Dobra vijest je da postoji mnogo širokolisnog listopadnog drveća koje je idealno za ovo okruženje. Ova stabla dolaze u mnogo različitih oblika i veličina, a njihovo lišće može poprimiti nijanse u rasponu od crvene do narančaste i žute. Evo nekoliko tipova o kojima treba razmisliti za ideje za jesenski vrtni krajolik:

 • crveni javor
 • sviba
 • Breza od papira
 • Shagbark hikorija
 • Drhtava jasika

Trajnice koje cvjetaju kasno u sezoni

U mnogim slučajevima, lišće može ukrasti predstavu u jesen. Ali postoje i mnoge cvjetnice koje najbolje cvjetaju u kasno ljeto i ranu jesen. Mnoge od ovih biljaka su trajnice, dodajući vašem vrtu ne samo boju, već i zanimljive teksture. Evo nekoliko opcija koje se uklapaju u ovu grupu:

1682624755 708 Dizajnirajte vrt koji izgleda sjajno u jesen

Rasporedite cvjetanje jednogodišnjih biljaka u jesen

Sadnja trajnica nije jedini način da svom jesenskom vrtu dodate boju u obliku cvijeća. Postoji i mnoštvo jednogodišnjih biljaka koje cvjetaju u jesen za raspored u vašem vrtu. Ove vam biljke svake godine daju priliku da budete kreativni kada ih postavite u svoj krajolik. I dok su mnoge od najčešćih jednogodišnjih biljaka poznate po svom ljetnom izgledu, ove jesenske opcije mogu biti jednako upečatljive:

 • begonije
 • maćuhice
 • krizanteme
 • Cvjetni kelj
 • Slatka Alyssum

Zagrlite jesenski dekor

Jesen je fantastično godišnje doba za dodavanje sezonskih ukrasa u vaš vrt. Kada dizajnirate svoj krajolik imajući na umu, svakako uključite neka područja na koja možete svake godine dodati privremene izložbe. Jedan od najboljih načina da prihvatite dekor s temom jeseni je proslaviti neke od velikih praznika koji padaju tijekom jesenskih mjeseci. Dva najistaknutija od ovih praznika su Noć vještica i Dan zahvalnosti.

Apel u prednjem dvorištu za Noć vještica

Ako želite unijeti snažnu temu Noć vještica na svoje imanje, usredotočite svoje napore na svoje dvorište. Budući da blagdani često dolaze s trikovima koji se približavaju vašim ulaznim vratima, dobro uređeno dvorište je neophodno. Vrhunski izlog za Noć vještica učinit će da vaš dom izgleda ugodno i svečano. Pokušajte dodati bundeve i jack-o’-lampione ili druge svoje omiljene predmete za Noć vještica na svoje prednje staze i stepenice da ih svi vide.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

 • ne tretirano pesticidima
 • prirodne boje
 • pravi starinski puni okus
 • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita: