Najbolje tajne za uspješan prinos borovnica

8 Geheimnisse fur eine erfolgreiche Blaubeerernte

Borovnice su zdravo voće izbora. Prepuni hranjivih tvari i antioksidansa, mogu nadopuniti grickalice, deserte i smoothieje. Što ne voljeti?

Međutim, kupnja borovnica u trgovini može biti skupa, a cijene rastu. Ali postoji još jedna mogućnost. Jeste li ikada razmišljali o uzgoju grma borovnice u svom vrtu?

Grmovi ne samo da će vas nagraditi obilnom žetvom iz godine u godinu, već su i lijepi za gledanje tijekom vegetacijske sezone.

Lišće i pupoljci ponovno se pojavljuju u rano proljeće – pčele se roje kao oprašivači, a nakon njih slijede ljubičaste bobice. Kako se približava jesen, lišće postaje bogato crveno u pripremi za dugi zimski san.

Možete ga posaditi i gledati kako raste iz sjemena ili platiti malo više za grm spreman za plod. Iako uzgoj borovnica nije izazov, one imaju svoje potrebe koje će vam dati fantastičan prinos ako ih slijedite.

1. Sunce

Možda ste čuli da ako grm borovnice ne postavite na mjesto gdje biste mogli izgorjeti na suncu, vaše borovnice neće rasti. Iako su ovi grmovi obožavatelji sunca, ipak će vam dati plodove ako živite u nešto hladnijoj klimi.

Međutim, za najbolji urod koji vaš grm može dati, pokušajte pronaći što više sunca. U idealnom slučaju potrebno im je najmanje 8 sati punog sunca dnevno. Djelomična sjena samo znači da vašem grmu neće izrasti toliko pupova i stoga će proizvesti manje bobica.

Ne postoji samo jedna vrsta grma borovnice, pa posvetite malo vremena istražujući koja je sorta savršena za vašu granicu.

2. Investirajte u dvije vrste borovnica

1682632006 976 8 tajni uspješne berbe borovnica

Različite sorte borovnica imaju različite potrebe za oprašivanjem. Nekima, poput Brightwella i Sharpbluea, potreban je još jedan grm borovnice za unakrsno oprašivanje — što znači da im je potreban kukac poput pčele za prijenos peluda s jedne biljke borovnice na drugu; inače ne mogu uroditi plodom.

Drugi, kao npr B. Sorte visokog grma samooprašuju se, što znači da vam je potreban samo jedan grm. U tim će slučajevima vaša biljka proizvesti neke plodove; iako oni to mogu učiniti, vaša će nagrada biti vrlo sočna, zgodna i izdašna s dvije ili tri biljke koje mogu međusobno oprašivati.

3. Koristite kišnicu

1682632006 247 8 tajni uspješne berbe borovnica

Borovnice mogu biti malo izbirljive kada je u pitanju voda za piće, a to ima sve veze s njihovim PH razinama. Kao što znamo, borovnice vole kisele uvjete i korištenje kišnice omogućuje održavanje tih razina konstantnim.

Međutim, voda iz slavine počet će podizati PH, čineći tlo lužnatijim, što borovnice jednostavno ne mogu podnijeti. Međutim, ako imate sušu u vašem području, svaka voda je najbolja.

4. Održavajte ih vlažnima

1682632006 607 8 tajni uspješne berbe borovnica

Kad smo već kod vode, borovnice moraju biti vlažne. Vaša klima će odrediti koliko često ih trebate zalijevati.

Naravno, onima koji se uzgajaju u posudama u toplijim klimatskim uvjetima trebat će više. Mladi grmovi borovnice i plodonosni grmovi također trebaju dodatnu njegu vodom.

Provjerite ima li vaša posuda ili tlo izvrsnu drenažu. Davanje previše vode i održavanje vlage vaše biljke na kraju će je ubiti. Lišće vašeg grma počinje smeđivati, što je rezultat toga što korijenje natopljeno vodom ne može apsorbirati hranjive tvari.

Dobar način da zadržite vlagu u tlu je malčiranje oko baze vašeg grma. Malč djeluje kao barijera, izolator i zaštitnik tla, a stavljanje nečega oko grma borovnice smanjit će isparavanje vlage.

Materijali kao što su drvna sječka i pokošena trava čine izvrstan malč.

5. Zimska rezidba

1682632006 481 8 tajni uspješne berbe borovnica

Iako je najbolje ne orezivati ​​grm borovnice prvih nekoliko godina dok sazrijeva, na kraju će vaša biljka trebati dobro orezivanje za uspješnu berbu.

Kako grm borovnice raste, proizvodi stabljike i mladice iz tih stabljika, a to je mjesto gdje će vaše borovnice rasti. Poticanje što većeg broja mjesta za snimanje važno je za povećanje žetve što je više moguće.

Neorezani grmovi borovnice imaju tendenciju da postanu gusti i odrvenjeli, a stabljike koje su prethodno davale plod prestaju. Rezanje ovih starijih stabljika potaknut će rast više mladica i rezultirati uspješnijim urodom.

Grmovi borovnice zadovoljni su obrezivanjem bilo kada tijekom sezone mirovanja – između studenog i ožujka; No, ako pričekate kraj zime, lakše ćete znati režete li list ili pupoljak.

Najbolje je ne rezati ljeti jer biste mogli potaknuti rast novog lišća koje nije dovoljno zrelo da preživi zimu.

6. Strpljenje

1682632006 836 8 tajni uspješne berbe borovnica

Ovisno o tome kako pristupite grmu borovnice, vjerojatno će vam trebati prilično strpljenja.

Grmovima borovnice treba najmanje tri godine da urode plodom, a čak i tada je vjerojatno da će to biti mali usjev s malo bobica. Nakon otprilike četiri godine primijetit ćete obilniji i pouzdaniji urod.

Strpljenje je također korisno tijekom žetve. Prerano branje kvari plodove i ostavlja vas bez željene berbe.

Borovnice bi trebale biti spremne do kraja ljeta, s tamnoljubičastim i gotovo crnim bobicama koje se lako gule. Pređete li rukom preko grma, mogli biste otkriti da nešto padne, pa svakako pripremite svoju košaru!

7. Zaštitite ih

1682632006 760 8 tajni uspješne berbe borovnica

Uostalom, borovnice su ukusne za ljude, ali su također ukusne za ptice, koje će se pokušati nasititi prije zime.

Ako želite sve bobice zadržati za sebe, zaštitite ih kavezom i mrežom, ali pustite prirodu da učini svoje ako ih rado dijelite.

Ukoliko vam se sviđa podijelite ovaj članak! Značilo bi nam mnogo :)

Pogledajte naš popis starinskog sjemenja

Starinsko ekološki uzgojeno sjeme povrća i cvijeća

  • ne tretirano pesticidima
  • prirodne boje
  • pravi starinski puni okus
  • podsjeća na djetinjstvo
Naruči odmah

Trenutno se čita:

Bolesti i štetočine sobnih biljaka Štetočine i nametnici Zaštita biljaka

Spriječite komarce pijeskom: organski, pristupačno i djeluje

Sobne biljke Bolesti i štetočine sobnih biljaka Monstera (Monstera deliciosa) Njega sobnih biljaka

Zašto lišće moje monstere visi? (7 jednostavnih rješenja)

Uzgoj cvijeća Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Božićni narcisi (Paperwhite Ziva): čisto bijelo zimsko cvijeće

Sukulenti Njega sobnih biljaka Sobne biljke

Agava i Aloe Vera: razlike i sličnosti